Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Hieno vierailu Tampereen Piispantalossa!

Keskiviikko 1.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Muistelen vajaat kaksi vuotta sitten olleita tapahtumia, kun kerron Tampereen hiippakunnan järjestäneen yhteistyökumppaneilleen Tuomiokapitulin virastolla glögitilaisuuden 19.12.2019.

 

Sain Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen silloisena puheenjohtajana henkilökohtaisen kutsun tilaisuuteen ja mieluusti kutsua noudatinkin.

piispatrepojapihkala.jfif

Silloin tuota tilaisuutta isännöi Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo (vasemmalla) ja ”piispallisessa” keskusteluringissämme oli mukana myös hiippakuntamme emeritus-piispa Juha Pihkala.

 

***************

Piispa Repo oli tuolloin kiinnostunut Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen toiminnasta ja totesikin, että ”perästä kuuluu”!

 

Tuon tapaamisen tuloksena piispa Repo kutsui yhdistyksemme tutustumaan Piispantaloon ja monien koronarajoitusten vuoksi tuo vierailu pystyttiin toteuttamaan vasta eilen.

*****************

IMG_4480.JPG

 

Hiippakuntamme piispa Matti Repo on todellinen tietopakkaus suomalaisesta historiasta sekä kirkkohistoriasta ja sen lisäksi hänen kerrontansa asioista on kiehtovaa!

 

 

IMG_4506.JPG

 

Päivi Repo on miehensä vankka tuki Piispantalon vieraiden viihdyttämisessä sekä opastamisessa.

 

 

IMG_4483.JPG

 

Oli mielenkiintoista kuulla, kun piispa kertoi kantamansa piispanristin yli 200-vuotisesta historiasta.

 

 

IMG_45152.JPG

 

Vierailumme päätteeksi piispa kutsui kellonsoitolla jäsenemme Piispantalon kappeliin pienen laulu- ja yhteishetken viettoon.

 

 

IMG_4523.JPG

 

Harvoin tuntee saaneensa vierailukäynnillä niin voimallisia hengellisiä eväitä kuin tänään saimme vierailullamme Tampereen Piispantaloon!

 

 

 

Kiitokset Matti ja Päivi Repo!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Piispantalo, Piispantalo Tampereella, Eläkeliitto, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, Piispa Matti Repo, Tampereen hiippakunta, Tampereen Tuomiokapituli,

Korona-tilanne on kaikkien ongelmien keskellä nähtävä myös yhteiskunnan toimintoja kehittävänä elementtinä!

Perjantai 24.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Maailmanlaajuinen koronatilanne on suuri ongelma, mutta on nähtävä myös sen positiiviset vaikutukset yhteiskunnassamme.

 

Jaksan nähdä, että kaikista Donald Trumpin, Vladimir Putinin ja Valko-Venäjän Alexsander Lukashenkon koronaa vähättelevistä puheista huolimatta maailma toimii yhteisrintamassa koronaa vastaan. Olemme siis kerrankin ”samassa veneessä”!

 

******************

 

Haluan nyt ja tässä ottaa esille erään hengellisen elämän uuden toimintamuodon, joka ovat seurausta koronakriisistä.

 

********************

 

Olen muutaman kerran saanut henkilökohtaisesti tutustua Tampereen hiippakunnan piispaan Matti Repoon ja arvostan, että piispamme järjestää nykyisin jokaisena iltana hartaushetken Piispantalossa ja hartaushetki lähetetään netissä suorana. Kannustan katsomaan ja osallistumaan piispan johdattelemaan hartaushetkeen - eilen olin hieman myöhässä, mutta hyvin ehdin mukaan vielä klo 21.00!

IMG_6397.JPG

***********************

IMG_6343.JPG

Viime joulukuussa Tampereen tuomiokapituli järjesti tiloissaan glögitilaisuuden sidosryhmilleen ja arvostan, että sain silloisena Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtajana henkilökohtaisen kutsun tuohon tilaisuuteen.

 

Sain silloin kamerani linssin eteen piispa Matti Revon ja myös Tampereen hiippakunnan emerituspiispa Juha Pihkalan (oikealla).

 

*******************

Seurakuntien jumalanpalvelusten nettilähetykset ovat arvokas asia, jotka koronatilanne on saanut aivan uuteen vauhtiin, mutta niistä ehkä joskus toiste tällä saitilla.


-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Korona-tilanne yhteiskunnan kehittäjänä, korona ja hengellinen elämä. Tampereen hiippakunta, piispa Matti Repo, emerituspiispa Juha Pihkala, Tampereen tuomiokapituli, Donald Trump, Vladimir Putin, Alexsander Lukashenko,

Tampereen hiippakunnan piispanristin historia alkaa vuodesta 1805

Lauantai 21.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Kerroin eilen Tampereen hiippakunnan historiasta ja tänään aiheenani on Tampereen hiippakunnan piispanristin historia.

 

Tampereen Tuomiokapitulin istuntosalin seinillä on kuvat hiippkunnan piispoista vuodesta 1721 alkaen, jolloin piispana oli Juhana Gezelius Nepos (pojanpoika).

 

Tampereen ensimmäinen piispa oli Paavali Juusten, mutta hänestä ja häntä seuranneista 14 piispasta ei ole säilynyt muotokuvaa – piispa Juhana Gezelius Nepos on ensimmäinen, josta on muotokuva Tuomiokapitulin istuntosalin seinällä.

 

 

 

 

risti1.jpg

 

 

Tampereen piispoista Sakari Cygnaeus vanhempi on merkittävä Tampereen hiipopakunnan piispa, sillä hänen aikanaan (piispana 1792-1809) Ruotsin kuningas Kustaa IV Aadolf lähetti kaikille piispoille kultaisen ristin, joka on vuodesta 1805 kulkenut perintönä piispalta toiselle.

 

Tampereen Tuomiokapitulin istuntosalin seinällä olevassa Sakari Cygnaeus vanhemman muotokuvassa tuota ristiä ei vielä näy, mutta kaikkien seuraavien Tampereen hiippakunnan piispojen muotokuvissa se näkyy.

 

 

Piispanristin saatuaan Cygnaeus sanoi tahtovansa…

 

…"kallista sovitusoppia julistaa ja pyhästi hoitaa”.

 

 

 

 

risti21.jpg

 

Ensimmäinen Tampereen hiippakunnan piispoista, jonka muotokuvassa Kustaa IV Aadolfin lahjoittama piispanristi näkyy on hiippakunnan piispana 1809 – 1818 toiminut Maunu Alopaeus.

*******************

 

 

 

 

 

 

 

 

Imuroin netistä Tampereen hiippakunnan nykyisen piispan Matti Revon (2008 ->) kuvan ja siinä nähdään tuo Ruotsin kuninkaan lahjoittama piispanristi.

 

 

 

Tässä myös neljän Repoa edeltäneen Tampereen hiippakunnan piispan kuvat, joissa kaikissa näkyy sama piispanristi.

 

 

 

 

Kuvahaun tulos haulle piispa juha pihkala kuvat

 

 

Juha Pihkala 1996 – 2008

 

 

 

 

 

 

Paavo Kortekangas 1981 – 1996

 

 

 

 

 

 

Erkki Kangasaho 1966 – 1981

(muotokuva Tuomiokapitulin seinällä)

 

 

 

 

risti3.jpg

 

 

Eelis Gulin 1945 – 1966

(muotokuva Tuomiokapitulin seinällä)

 

 

 

Tampereen hiippakunnan piispoista minulla on henkilökohtaisia kokemuksia ainoastaan Eelis Gulinista, joka aikoinaan oli suorittamassa piispantarkastusta kotiseurakunnassani Viljakkalassa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

4 kommenttia . Avainsanat: Tampereen hiippakunnan piispanristi, piispanristi, Kustaa IV Aadolf, Eelis Gulin, Erkki Kansanaho, Paavo Kortekangas, Juha Pihkala, piispa Matti Repo, Tampereen Tuomiokapituli,

Arvokas neuvottelupaikka: Tampereen Tuomiokapitulin istuntosali

Tiistai 17.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Olen työelämän ja eläkkeelläoloni aikana saanut kokoustaa monissa paikoissa – monet näistä kokouspaikoista ovat olleet hyvinkin arvokkaita.

 

 

Eilen sain kokoustaa Tampereen Tuomiokapitulin istuntosalissa ja on sanottava, että neuvottelupaikka henki arvokkuutta.

 

 

Miksi pääsin kokoustamaan Tampereen Tuomiokapitulin istuntosaliin?

 

 

Kerron lyhyesti:

 

 

Sain viime viikonvaihteessa pikakomennuksen toimia Keskustalaisen seurakuntaväen ehdokaslistojen vaaliasiamiehenä ensi vuonna järjestettävien;

 

Kirkolliskokouksen maallikkoedustajien…

 

 

…ja…

 

 

…Hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenten…

 

 

…ehdokasasettelussa.

 

 

 *************

 

Tampereen Hiippakunnan Tuomiokapitulin istuntosalin seinille on ripustettu hiippakunnan piispojen muotokuvat vuodesta 1733 lähtien.

 

 

Tässä kuvakimara Tuomikapitulin istuntosalin seinillä komeilevista piispojen muotokuvista:

 

 

 

 

tuomio1.jpg

 

 

 

 

tuomio2.jpg

 

 

 

 

tuomio3.jpg

 

 

 

 

tuomio4.jpg

 

**********

 

 

 

tuomio5.jpg

 

 

Luovutin vaaliasiakirjat Tampereen hiippakunnan eläkkeelle siirtyneelle lakimiesasessorille varatuomari Leevi Häikiölle, jonka kanssa poseeraan tässä hiippakunnan eläkeelle siirtyneen piispa Juha Pihkalan muotokuvan edessä.

 

 

 

 

tuomio6.jpg

 

 

Sain neuvottelun aikana istua vasemmalla näkyvällä tuolilla, joka on lähinnä Tuomiokapitulin istuntoja johtavan piispan tuolia – piispan tuoli sijaitsee pöydän päässä.

 

 

Arvostan taustaryhmäni minulle suomaa luottamustointa, sillä pääsin sitä hoitaessani tutustumaan arvokkaaseen paikkaan – Tampereeen hiippakunnan tuomiokapitulin istuntosaliin!

 

 

***************

 

 

Lisään vielä sen, että arvostan Tampereen hiippakunnan toimintaa, sillä ehdokasasettelun tulokset ilmestyivät Tuomiokapitulin nettisivuille eilen illalla jo klo 21.00 ja ne kertovat valitsijayhdistyksittäin seuraavaa:

 

 

Tampereen hiippakunnassa ehdokkaita on asetettu seuraavasti:

Kirkolliskokous, maallikot:


Kirkkodemarit 2 ehdokasta
Tulkaa kaikki 12 ehdokasta
Kokoomus 19 ehdokasta
Tampereen hiippakunnan yhdistynyt seurakuntaväki 20 ehdokasta
Keskustalainen seurakuntaväki 11 ehdokasta

Hiippakuntavaltuusto, maallikot:


Kirkkodemarit 4 ehdokasta
Tulkaa kaikki 12 ehdokasta
Kokoomus 17 ehdokasta
Tampereen hiippakunnan yhdistynyt seurakuntaväki 19 ehdokasta
Keskustalainen seurakuntaväki 10 ehdokasta

 

”Kissa nostaa omaa häntäänsä” ja toteaa:

 

 

Hyvin pärjäsimme ehdokasasettelussa!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen hiippakunta, Tampereen tuomiokapituli, hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, kirkolliskokouksen maallikkoedustajat,