Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Mielipide Tampereen rakennusjärjestysluonnoksesta

Tiistai 12.3.2013 - -Esko Erkkilä-

Eilen päättyi määräaika asukasmielipiteiden jättämiselle Tampereen rakennusjärjestysluonnoksesta.

Tässä eilen klo 15.28 sähköpostitse lähettämäni mielipiteeni:

**************

 

 

 

TAMPEREEN RAKENNUSJÄRJESTYSLUONNOS


 1.      Kiitän rakennusjärjestysluonnoksen liitettä 1 ja totean sen merkitsevän, että Ikean eteläpuolisen Lahdesjärven alueen räjäytystöihin ei ole mahdollisuuksia ko. alueen mahdollisten arseeni-esiintymien vuoksi.

Esitän, että liitteen tietoja täydennetään kairausreikäkohtaisilla arseenipitoisuudet kertovilla analysointituloksilla – kairausreikäkohtaiset tulokset pitää yksilöidä kartalle. Vain näin menetellen asukkaat pystyvät muodostamaan kuvan niistä riskeistä, jotka alueen arseenipitoisuus aiheuttaa.


 2.      Kiitän kohdassa 1 käsittelemääni liitettä 1 myös siitä, että Sulkavuori on lähiseutuineen siinä viranomaisten toimesta nimetty mahdolliseksi arseeni-riskialueeksi. Sulkavuoren sisällyttäminen arseeni-riskialueeksi merkitsee, että sinne kaavailtua jäteveden keskuspuhdistamoa ei voida toteuttaa.

 

Esitän, että myös Sulkavuoren osalta rakennusjärjestysluonnoksen liitettä 1 täydennetään kartalle yksilöidyillä kairausreikäkohtaisilla arseenin analysointituloksilla.

 

 

Lahdesjärven ja Sulkavuoren mahdollisten arseeniesiintymien viranomaisjulkistamisella on suuri arvo asukkaiden kannalta – kiitokset rakennusjärjestysluonnoksen laatineille virkahenkilöille.

 

Lahdesjärvi ja Sulkavuori sijaitsevat maamme keskeisimmällä arseeniriskialueella ja sen vuoksi kairausreikäkohtaisten analysointitulosten julkistaminen on viranomaisten keskeinen tehtävä. Kairausreikäkohtaiset analysointitulokset on paikannettava kansalaisten käyttöön karttatietoina.

 

On keskeistä, että lupaviranomaiset rakennuslupapäätöksiä tehdessään hyödyntävät esittämääni arseeniriskikartoitusta.

 

Arseenipitoisen kallioperän räjäyttäminen merkitsee asukkaille riskiä sairastua arseenin aiheuttamiin sairauksiin.

 

Arseeni aiheuttaa mm. diabetestä, syöpää, ihotauteja, kroonista yskää, myrkytysoireita maksassa, verenkiertoelimissä sekä ääreis- ja keskushermostossa.

 

On todettu, että kallioperästä liikkeelle lähtenyt arseeni aiheuttaa 300.000 hengen populaatiossa 1.020 uutta syöpätapausta.


 3.      Kokonaisuutena totean, että suunnitellussa Tampereen rakennusjärjestysluonnoksessa on eräs merkittävä etu – toteutuessaan se merkitsisi, että suur-Tampereen muodostuminen ns. kuntauudistuksessa olisi mahdotonta. Perustelen tätä sillä, että kukaan Tampereen seutukuntapäättäjä ei voi viedä omaa kuntaansa sellaiseen ”kuntauudistukseen”, jossa suurkunnalla olisi nyt suunnitellun kaltainen rakennusjärjestys.

 

Esitän rakennusjärjestysluonnokseen sisältyvän liite 1:n palauttamista uuteen valmisteluun niillä perusteilla, jotka ilmenevät tämän asukasmielipiteen kohdissa 1 ja 2.

 

Esko Erkkilä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen rakennusjärjestys, Tampereen rakennusjärjestysluonnos, arseeni, arseeni Pirkanmaalla, Lahdesjärvi, Sulkavuori, Sulkavuori ja arseeni,

Suunnitellun Tampereen kaupungin rakennusjärjestyksen hyvä puoli on, että sen avulla suur-Tampere -haaveet jäävät unholaan

Maanantai 11.3.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereella on käynnissä prosessi, jossa virkahenkilöiden laatima luonnos rakennusjärjestykseksi on etenemässä päätöksentekoon.

 

Luottamushenkilöt ovat käsitelleet luonnosta kahdessa Yhdyskuntalautakunnan kokouksessa ja luonnos on läpäissyt sen vaiheen. Ihmetystä herättää, että Yhdyskuntalautakunta on ”purematta niellyt” virkahenkilöiden esityksen.

 

Rakennusjärjestysehdotuksessa on useita kohtia, jotka tuntuvat lievästi sanoen ihmeellisiltä.

 

Otan muutaman esimerkin:

 

 • Kaava-alueen ulkopuolisen alueen rakennuspaikan on oltava kooltaan hehtaarin suuruinen
  • pyrkimyksenä näyttäisi olevan estää kokonaan asuinrakentaminen kaavojen ulkopuolisille alueille

 

 • Tonttia tai sen ympäristöä ei saa käyttää (…) autojen (…) sekä polttopuiden ulkosäilytykseen (…)
  • merkitseekö tämä, että auton/autojen pysäköinti omalla tontilla olisi kiellettyä?
  • polttopuiden ulkovarastointi hehtaarin tontillakin olisi siis kiellettyä!

 

 • Polkupyörille sentään löytyy ymmärrystä, sillä niille on paikkoja varattava seuraavasti:

 

  • Asuinrakennukset 2 paikkaa/asunto
  • Liike-, toimisto- ja hallintorakennukset 1 paikka/100 kerrosalaneliömetriä
  • Kokoontumistilat ja urheilupaikat 1 paikka/10 istumapaikkaa
  • Kahvilat ja ravintolat 1 paikka/8 istumapaikkaa
  • Koulut ja oppilaitokset 1 paikka/2 oppilasta

 

Uskon, että hehtaarin kokoiselta asuintalotontilta löytyisi paikka kahdelle polkupyörälle ilman tiukkaa määräystäkin!

 

************

 

Toteutuessaan Tampereen uudessa rakennusjärjestyksessä olisi se hyvä puoli, että voimaantullessaan se torppaisi vuorenvarmasti suur-Tampereen syntymisen, sillä kukaan naapurinkuntien päättäjä ei voi olla niin tyhmä, että haluaisi kuntansa liittyvän suunnitellun rakennusjärjestyksen omaavaan kuntaan!

 

 *********

Muistakaa, että vielä tänään voi jättää asukasmielipiteen tästä suunnitelmasta!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen rakennusjärjestys, Tampereen rakennusjärjestysluonnos,