Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Mielipide Tampereen rakennusjärjestysluonnoksesta

Tiistai 12.3.2013 - -Esko Erkkilä-

Eilen päättyi määräaika asukasmielipiteiden jättämiselle Tampereen rakennusjärjestysluonnoksesta.

Tässä eilen klo 15.28 sähköpostitse lähettämäni mielipiteeni:

**************

 

 

 

TAMPEREEN RAKENNUSJÄRJESTYSLUONNOS


 1.      Kiitän rakennusjärjestysluonnoksen liitettä 1 ja totean sen merkitsevän, että Ikean eteläpuolisen Lahdesjärven alueen räjäytystöihin ei ole mahdollisuuksia ko. alueen mahdollisten arseeni-esiintymien vuoksi.

Esitän, että liitteen tietoja täydennetään kairausreikäkohtaisilla arseenipitoisuudet kertovilla analysointituloksilla – kairausreikäkohtaiset tulokset pitää yksilöidä kartalle. Vain näin menetellen asukkaat pystyvät muodostamaan kuvan niistä riskeistä, jotka alueen arseenipitoisuus aiheuttaa.


 2.      Kiitän kohdassa 1 käsittelemääni liitettä 1 myös siitä, että Sulkavuori on lähiseutuineen siinä viranomaisten toimesta nimetty mahdolliseksi arseeni-riskialueeksi. Sulkavuoren sisällyttäminen arseeni-riskialueeksi merkitsee, että sinne kaavailtua jäteveden keskuspuhdistamoa ei voida toteuttaa.

 

Esitän, että myös Sulkavuoren osalta rakennusjärjestysluonnoksen liitettä 1 täydennetään kartalle yksilöidyillä kairausreikäkohtaisilla arseenin analysointituloksilla.

 

 

Lahdesjärven ja Sulkavuoren mahdollisten arseeniesiintymien viranomaisjulkistamisella on suuri arvo asukkaiden kannalta – kiitokset rakennusjärjestysluonnoksen laatineille virkahenkilöille.

 

Lahdesjärvi ja Sulkavuori sijaitsevat maamme keskeisimmällä arseeniriskialueella ja sen vuoksi kairausreikäkohtaisten analysointitulosten julkistaminen on viranomaisten keskeinen tehtävä. Kairausreikäkohtaiset analysointitulokset on paikannettava kansalaisten käyttöön karttatietoina.

 

On keskeistä, että lupaviranomaiset rakennuslupapäätöksiä tehdessään hyödyntävät esittämääni arseeniriskikartoitusta.

 

Arseenipitoisen kallioperän räjäyttäminen merkitsee asukkaille riskiä sairastua arseenin aiheuttamiin sairauksiin.

 

Arseeni aiheuttaa mm. diabetestä, syöpää, ihotauteja, kroonista yskää, myrkytysoireita maksassa, verenkiertoelimissä sekä ääreis- ja keskushermostossa.

 

On todettu, että kallioperästä liikkeelle lähtenyt arseeni aiheuttaa 300.000 hengen populaatiossa 1.020 uutta syöpätapausta.


 3.      Kokonaisuutena totean, että suunnitellussa Tampereen rakennusjärjestysluonnoksessa on eräs merkittävä etu – toteutuessaan se merkitsisi, että suur-Tampereen muodostuminen ns. kuntauudistuksessa olisi mahdotonta. Perustelen tätä sillä, että kukaan Tampereen seutukuntapäättäjä ei voi viedä omaa kuntaansa sellaiseen ”kuntauudistukseen”, jossa suurkunnalla olisi nyt suunnitellun kaltainen rakennusjärjestys.

 

Esitän rakennusjärjestysluonnokseen sisältyvän liite 1:n palauttamista uuteen valmisteluun niillä perusteilla, jotka ilmenevät tämän asukasmielipiteen kohdissa 1 ja 2.

 

Esko Erkkilä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen rakennusjärjestys, Tampereen rakennusjärjestysluonnos, arseeni, arseeni Pirkanmaalla, Lahdesjärvi, Sulkavuori, Sulkavuori ja arseeni,