Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Venäjän vientikielto on lopettamassa kotimaisen tuotannon monelta alalta

Keskiviikko 25.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Ukrainan sotatoimet ja niiden monimuotoisena seurauksena voimaantulleet elintarvikkeiden vientikiellot Venäjälle ovat osoittautumassa ennakkokaavailuja suuremmiksi ongelmiksi mm. suomalaiselle maataloudelle.

 

 

Suomalaiset kuluttajat saivat vientikiellosta lyhytaikaista hintaetua, mutta se kostautuu, kun katsotaan hieman ”nenäämme” pidemmälle.

 

 

”Putin-juustot” ja niiden alhainen hintataso lämmittävät kuluttajan kukkaroa hetken, mutta pahimmassa tapauksessa ne merkitsevät kotimaisen elintarviketuotannon alasajoa.

 

 

Maidonjalostustuotteiden ongelmat ovat purreet kovalla kädellä maidontuottajien tilipussiin, mutta nyt vientikiellon vaikutukset ovat tavoittamassa maidonjalostusteollisuuden työntekijät, kuljetusalan ja monet muut toimijat, jotka ovat saaneet leipänsä elintarvikeketjun eri portaista.

 

 

Elintarvikkeiden vientikiellot Venäjälle ovat selkeästi lisänneet ulkomaisten tuotteiden hyllytilaa päivittäistavarakauppojemme hyllyiltä. Kysymys alkaa koskettamaan jo kansallista huoltovarmuuttamme!

 

 

Venäjän vientikielto on aiheuttanut pysyväisluonteisen markkinahäiriön mm. hedelmien hintatasoon.

 

 

Jokainen ymmärtää, että jos puolalaisia omenoita myydään suomalaisille hintatasolla 0,50 €/kg, niin tilanne ei ole terve.

 

 

Halvat hinnat mm. puolalaisille omenoille suomalaisessa marketissa perustuvat siihen, että Puolassa omenoiden vientihintatason muokkaamisessa hyödynnetään EU:n ja Puolan valtion maksamia korvauksia Venäjän viennin tyrehtymisestä!

 

 

Suo siellä, vetelä täällä eli...

...suo Puolassa, vetelä Suomessa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjän vientikielto, Venäjän vientikiellon vaikutukset, Ukrainan tilanne, puolalaisten omenoiden hintataso,

Kaksi prosenttia BKT:sta!

Perjantai 21.3.2014 - -Esko Erkkilä-

On hyvä, että Nato-keskustelu on ”oraalla”.

 

Hetki todelliselle Nato-keskustelulle ei Ukrainan tilanteen vuoksi ole kuitenkaan nyt otollisimmillaan, mutta ehkä juuri Ukrainan tilanteen vuoksi sitä nyt pitäisikin käydä!

 

”Nato-raameihin” kuuluu, että järjestöön kuuluva maa sijoittaa puolustukseen 2 % bruttokansantuotteesta.

 

On kuitenkin tiedostettava, että ainoastaan neljä nykyistä Nato-maata täyttää tuon kahden prosentin vaatimuksen.

 

Saattaa olla joillekin yllätys, että nuo maat ovat

 

  • Yhdysvallat
  • Kreikka
  • Turkki
  • Viro

 

Natoon kuuluu 28 maata, joten ”2 % BKT:sta” –vaatimuksen täyttää ainoastaan 4/28!

 

Myös se on hyvä tiedostaa, että Suomen puolustusmenot ovat 1,4 % bruttokansantuotteesta.

 

 

Ei tänään tämän enempää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 2 % BKT:sta, Nato-maat, NATO, OTAN, Ukrainan tilanne, Nato-keskustelu, Nato-keskustelu Suomessa, Nato ja Yhdysvallat, Nato ja Kreikka, Nato ja Turkki, Nato ja Viro,