Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Neuvostomiehityksen aikana Tallinnassa käynti oli mainio myyntikilpailujen palkinto!

Tiistai 24.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Viro itsenäistyi helmikuun 23. päivänä vuonna 1918, mutta se liitettiin osaksi Neuvostoliittoa vuonna 1940.

 

***********

 

Viro julistautui uudelleen itsenäiseksi Moskovan vallankaappausyrityksen aikana 20. elokuuta 1991, joten viime sunnuntaina saimme viettää Viron uudelleenitsenäistymisen 30-vuotispäivää.

 

*********************

Neuvostomiehityksen viimeisinä vuosina Viro oli osittain avoin meille suomalaisille ja siellä käyminen toi aina jännitystä elämään.

 

Minä ja työryhmäni hyödynsimme Viroa ja Tallinnaa erilaisten myyntikilpailujen palkintokohteena. Jakeluteidemme myyntimiehet olivat innokkaita myymään rehujamme, kun järjestimme heille myyntikilpailuja, joiden palkintona oli viikonloppumatka Tallinnaan.

 

Yleensä yövyimme Viru-hotellissa ja sen välitön ympäristö tuli hyvinkin tutuksi.

 

Virallinen valuuttakurssi oli siihen aikaan sellainen, että sadalla markalla sai 12 ruplaa.  Satasta ei juurikaan kukaan vaihtanut, mutta 50 markkaa piti vaihtaa, sillä tulliviranomaiset vahtivat, että markkoja oli vaihdettu rupliksi.

 

Kadulla satasella sai 70 ruplaa, joten oli selvää, että pimeä valuuttakauppa kävi; en enää muista, että paljonko ruplia sai sukkahousuista ja mainospipot olivat myös kovaa valuuttaa.

 

Toimin palkintomatkoilla yleensä matkanjohtajana ja se rajoitti kaupankäyntimahdollisuuksiani.

 

Nykypäivänä on yhä harveneva joukko meitä, jotka teimme mustanpörssinkauppaa Viru-hotellin liepeillä.

 

Täytyy ihailla sitä nopeaa kehitystä, joka Tallinnassa on tapahtunut neuvostomiehityksen päättymisen jälkeen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viron itsenäistyminen, Viron uudelleenitsenäistyminen, Viru-hotelli, Tallinnassa sukkahousut olivat kovaa valuuttaa, Tallinnassa mainospipot olivat kovaa valuuttaa, rupla,

Stalinin terroristipommitukset Tampereelle Talvisodan aikana tapahtuivat virolaisista lentotukikohdista

Sunnuntai 8.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Neuvostoliitto miehitti Baltian maat virallisesti vasta 14. kesäkuuta 1940, mutta sitä ennen voimassa oli ns. tukikohtavaihe yhdeksän kuukauden ajan, sillä Neuvostoliitto pakotti Baltian maat solmimaan syys – lokakuussa 1939 avunantosopimuksen, joka merkitsi mm. neuvostojoukkojen sijoittamisen kaikkiin Baltian maihin.

 

Avunantosopimuksen ”solmiminen” merkitsi mm. sitä, että Stalinin terroristipommituslennot Tampereelle 1939 – 1940 saattoivat alkaa Virossa sijaitsevilta lentotukikohtien lentokentiltä.

 

 

IMG_7169.JPG

 

 

Stalinin terroristipommitusten lähtöpaikkoina olivat seuraavat Virossa sijaitsevat lentotukikohdat:

 

  • Kuressaari

  • Ungros

  • Haapsalu

  • Paldiski

  • Kuusiku

 

Lentotukikohdissa sijainneet puna-armeijan Tampereen pommituksiin osallistuneiden yksiköiden nimet ovat selvillä, mutta niiden nimet erottuvat heikosti tästä kuvasta.

 

Viro itsenäistyi uudelleen 21.8.1991 ja liittyi Natoon vuonna 2004.

 

Nopea on ollut ajanriento, vai onko se sittenkään ollut nopeaa, sillä Viron maaperältä tapahtuneista Tampereen pommituksista on kulunut 80 –vuotta ja Viron Natoon liittymisestä vasta 16 –vuotta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Stalinin terroristipommitukset Tampereelle Talvisodan aikana tapahtuivat virolaisista lentotukikohdista, Viron miehitys, Viron uudelleenitsenäistyminen, Viro Naton jäseneksi, Baltian maiden miehitys, Kuressaaren lentotukikohta, Haapsalun lentototukikohta,