Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Suomelle oudot viljelykasvit ovat tärkeitä Italian maataloudelle

Keskiviikko 17.9.2014 - -Esko Erkkilä-

Syyskuun alkupuoliskolle ajoittunut Italian matkamme osui aikaan, jolloin Italialle tärkeät tavanomaiset viljat olivat jo puitu.

 

Tässä pieni pääosin bussin ikkunasta kuvattu kuvakertomus italialaisesta maataloudesta:

 

 

 

 

tosmaa1

 

 

Toki muutama puimuri oli vielä pelloilla…

 

 

 

 

tosmaa2

 

 

…ja näimme myös muutaman nykyaikaisen viljakäsittelylaitoksen matkamme aikana.

 

Viljankuivureita eteläisessä Euroopassa ei tarvita joten niitä ei maalaismaisemassa ole.

 

Viljaa varastointikunto varmistetaan etelä-Euroopan maissa kemiallisilla käsittelyillä – muistan joskus kuulleeni, että esim. ranskalainen vilja saattaa varastointiaikanaan käydä läpi useita kemiallisia käsittelyjä. Käsittely tapahtuu siten, että viljaa siirretään elevaattoreilla siilosta toiseen ja siirron yhteydessä viljavirtaan heitellään ”nappeja” joiden ansiosta viljatuholaiset eivät pääse viljassa kasvamaan tai lisääntymään.

 

Toivoisi, että suomalainen kuluttaja osaisi arvostaa kotimaisen viljan kuivaamista ja sitä kautta saatavaa kotimaisen viljan hyvää hygienistä laatua.

 

 

 

 

tosmaa3

 

 

Auringonkukkapellot ovat Italiassa tuttu näky.

 

Auringonkukasta saadaan auringonkukkaöljyä ja siitä saatava puristusjae on arvokasta valkuaisraaka-ainetta kotieläinten ruokinnassa.

 

 

 

 

tosmaa4

 

 

Hirssi oli vielä keskenkasvuista ja sen korjuukypsyyteen ehtimistä pitää vielä odottaa.
 

 

 

 

tosmaa5

 

 

Sinimailanen on Italiassa tärkeä nurmirehukasvi. Typenkerääjäkasvina se on tehokas esikasvi muille viljelykasveille.

 

 

 

 

tosmaa6

 

 

Oliivipuuviljelmät…

 

 

 

 

tosmaa7

 

 

…muodostavat oleellisen osan italialaisesta maalaismaisemasta.

 

 

 

 

tosmaa8

 

 

Viinirypäleet alkoivat vierailuviikkomme aikana saavuttaa korjuukypsyyden,…

 

 

 

 

tosmaa9

 

 

…mutta vielä ei ollut aika aloittaa sadonkorjuuta.

 

Vierailemillamme viinitiloilla tehtiin ensimmäisiä kokeita korjuukypsyyden selvittämiseksi. Korjuukypsyyden kynnyksellä olevista viinirypäleistä tehdään sokerianalyyseja sekä mitataan pH – näiden perusteella osataan määritellä oikean sadonkorjuuhetki.

 

 

Italia on vahva vehnäntuottaja, mutta vehnäpeltoja emme nähneet, sillä vehnänkorjuuaika oli tältä kasvukaudelta jo ohi.

 

Italia on tunnettu durum-vehnästään ja olikin minulle yllätys, että Italia ei ole omavarainen sen osalta vaan sitä tuodaan Italiaan Kanadasta sekä Australiasta.

 

 

Moninaiset EU-tuet ovat perusta italialaiselle maataloudelle, mutta se aihe olisikin sitten jo kokonaan uuden jutun aihe!

 

 

-Esko Erkkilä- 

2 kommenttia . Avainsanat: Italian maatalous, Italian viininviljely, Italian oliivinviljely, sinimailanen, durum-vehnä, Toscana, toscana2014,