Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Hippokampukselle pitää antaa töitä, jotta muistisairaus ei iske

Keskiviikko 28.2.2018 - -Esko Erkkilä-

Hippokampukset – latinaksi hippocampus – sijaitsevat korvien lähellä aivoissa ja niillä on tärkeä rooli ihmisen muistitoiminnoissa.

 

 

Hippokampukset ovat yhteydessä toisiinsa aivokaaren välityksellä.

 

 

Alzheimerin tauti on dementiatauti, jossa hippokampus on vaurioitunut.  Kyseessä on rappeumasairaus, joka etenee vaiheittain. Alzheimerin taudissa hippokampuksen solut kuolevat ja hippokampus pienenee.

 

 

 

IMG_7455.JPG

 

 

Yhdistyksemme jäsen, valtiotieteen tohtori, psykologi ja tietokirjailija Reijo Kauppila esitti Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen Maanantaitapaamisessa 26.2.2018 mielenkiintoisen esityksen siitä, että miten voimme harjoittaa hippokampustamme ja siten ehkäistä muistisairauttamme.

 

 

Reijo Kauppilan esityksen aihe oli…

 

 

Muistiliikunta

 

 

…ja siinä Kauppilan yhdisti liikunnan hippokampuksen kuntoutukseen.

 

 

Esitykseen liittynyt liikunta oli helppoa, mutta maallikkokin ymmärsi, että se oli riittävää siihen, että hippokampus sai toimintaa.

 

 

 

Liikunta oli käsien ja vartalon yksinkertaisia liikkeitä, mutta kun liikkeet oli yhdistetty erilaisiin omassa mielessä toteutettaviin tehtäviin, niin niiden vaikutus varmasti aktivisoi hippokampusta.

 

 

Tehtävissä päässälaskut olivat keskeisessä roolissa.

 

 

Yksinkertaisimmat päässälaskutehtävät olivat kolmen kertotaulun tekemistä omassa mielessä liikunnan tahdissa.

 

 

Vaikeusastetta nostettiin, kun lähdettiin plussaamaan lukuja kahdesta alkaen siten, että summaa nostettiin aina lopputuloksella; näin 2 + 2 = 4, 4 + 4 = 8, 8 + 8 = 16, 16 + 16 = 32, 32 + 32 = 64. Kannattaa kokeilla ja huomata, että varsin nopeasti päästään isoihin lukuihin!

 

 

Reijo Kauppila totesi ennen esitystään, että kyseessä on maailman ensiesitys ja sen vuoksi en avaakaan esityksen sisältöä tämän laajemmin, vaan annan Reijo Kauppilan tulla kertomaan Teille kehittämästään muistin ja liikunnan yhdistävästä keinosta, joka pitää hippokampuksemme mahdollisimman pitkään hyvässä kunnossa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hippokampus, hippocampus. muistisairaus, muistisairaudet, Alzheimerin tauti,