Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Siemeniä ei istuteta vaan niitä kylvetään!

Maanantai 14.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Viime vuosien aikana yleisin nettikysymys minulle on ollut, että mistä voi hankkia kylvökepin tai kylvöpyörän.

 

 

Kysymykset johtuvat siitä, että olen monesti keväisin ja syksyisin kylvöaikoina täällä nettisivuillani ja facebookissa kuvien kera kertonut käyttämäni kylvöhommissa kylvöpyörää.

 

 

 

IMG_8947.JPG

 

 

Tässä lähikuvassa kylvötöideni mainio palvelijani eli Wolf´n kylvöpyörä, jota käytän porkkanoiden ja palsternakkojen syyskylvöissä ja kaikissa piensiementen kevätkylvöissä.

 

 

Kylvöpyörä on melkoinen siemensäästäjä, sillä jos siemenpussissa luvataan riittoisuudeksi 9 rivimetriä, niin kylvöpyörällä kylvettäessä siemenet riittävät 12:lle tai peräti 15:lle rivimetrille.

 

 

 

IMG_8942.JPG

 

 

Kylvöpyörällä pystyy käyttämään kalliin siemenen sekoittamista johonkin täyteaineeseen – tässä esimerkki kalliista porkkanansiemenen kylvöksestä, jossa käytimme täyteaineena vehnäjauhoa!

 

 

Niin, mistä niitä kylvöpyöriä voi hankkia?

 

 

Googlaa näin: ”Wolff Garten kylvöpyörä” niin saat ajankohtaiset tarjontatiedot!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kylvöpyörä, kylvökeppi, Wolff Garten kylvöpyörä, Wolff kylvöpyörä,

Viherpeukalon kylvötyöt ovat viivästyneet viileän kevään vuoksi

Tiistai 29.5.2012 - -Esko Erkkilä-

Otsikkoteksti ei ole koko totuus, sillä kylvötyöt ovat viivästyneet ainakin meillä myös Viherpeukalon muiden ns. "kiireiden" vuoksi.

 

Viileän kevään lisäksi viivästymisen syynä ovat olleet monet ulkomaan matkat sekä kiireet Keskustan neuvoa-antavan puheenjohtajaäänestyksen järjestelyissä – myös Monacon formulakisan seuraaminen aiheutti tiettyä viivettä kylvötöiden suorittamiseen!

 

Viime viikonvaihteessa asiat järjestyivät kuitenkin kohtuullisesti ja saimme kylvöksiä tehdyiksi runsaan 400 rivimetrin verran!

 

istutus1

 

Kuvassa näkyvälle alueelle olemme jo monena vuonna sijoittaneet porkkana-, palsternakka-, punajuuri- sekä sipulikylvöksemme ja on todettava, että monokulttuuriviljelyn ongelmia ei ole havaittu.

Viljanviljelyssä monokulttuuriongelmat ilmenevät jo toisena ja erityisesti kolmantena sekä sitä seuraavina vuosina, jos samaa viljelykasvia viljellään samalla lohkolla jatkuvasti. Kaura toki tekee poikkeuksen, mutta senhän sanotaankin olevan ”maaperän lääkärin”.

Runsas kalkitus vapauttaa ravinteet kasvien käyttöön ja sen vuoksi säännöllisestä kalkituksesta olemmekin huolehtineet maalla, jonka raivasimme metsämaasta parisenkymmentä vuotta sitten.

On luonnollista, että riittävästä lannoituksesta on huolehdittava vuosittain, jotta satoa saadaan.

 

istutus2

 

Porkkanan, palsternakan ja punajuuren kylvö tapahtui kylvökepin avulla ja sen käyttäminen helpotti kylvötyön suorittamista ratkaisevasti.

 

istutus3

 

Rakensimme kasvatuspenkit rivimitaltaan 3,30 metrisiksi ja sen määrittelyssä peiteharsojen leveydellä oli ratkaiseva osuus.

Kylvökeppi takasi oikean siemenmäärän kaikille siemenille.

 

istutus4

 

Peiteharson levitimme ainoastaan porkkanalle, palsternakalle sekä punajuurelle, mutta sipulit jätimme ilman harsoa.

 

istutus5

 

Oma lukunsa oli maissintaimien istuttaminen.

 Maissintaimet olivat esikasvatettuja ja nyt ne pääsivät ensimmäistä kertaa ”vapaaseen luontoon”.

 

istutus6

 

On ehkä vaikea uskoa, että viisisenttisestä maissintaimesta kehittyy runsaassa kolmessa kuukaudessa nelimetrinen satoa tuottava kasvi, jonka tähkä on mainio grilliherkku! Näin se kuitenkin on aikaisempina vuosina tapahtunut ja toivottavasti sama tapahtuu nytkin!

 

istutus7

 

Suojasimme pienet maissintaimet leipälaatikoilla ja…

 

istutus8

 

…asensimme päälle kolminkertaisen harson.

 

 

Kahden päivän tiukalla kylvö- ja istutusrupeamalla pystyimme kuromaan kiinni keväisten istutustöidemme jälkeenjääneisyyttä.

 

Jos säät suosivat, ovat kaikki mahdollisuudet kelvolliseen satoon edelleen olemassa!

 

 

-Esko Erkkilä-   

2 kommenttia . Avainsanat: porkkanan kylväminen, palsternakan kylväminen, punajuuren kylväminen, sipulin istuttaminen, kylvökeppi,