Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Nyt on palsternakan ja porkkanan kevätkylvöjen aika

Torstai 7.5.2020 - -Esko Erkkilä-

Palsternakka ja porkkana ovat trekoolikasveja, joiden osalta suositellaan syyskylvöjä.

 

Jos syyskylvöjä ei ole tehty, niin nyt on aika kylvää palsternakat ja porkkanat.

 

********************

 

Kylvin viime syksynä muutaman rivimetrin palsternakkaa sekä porkkanaa, mutta niiden taimettuminen näyttää heikolta.

 

En kuitenkaan vielä ole menettänyt toivoani, sillä ne on kylvetty sellaiselle paikalle, jossa punajuuri tulisi menestymään hyvin. Jos syyskylvämieni palsternakan ja porkkanan taimettuminen ei onnistu, ehdin vallan hyvin muokkaamaan maan uudestaan ja kylvämään sille punajuurta.

 

Punajuuren voi kylvää mielellään vasta kesäkuun puolella, sillä se tarvitsee lämpimän maan.

 

 

Muutama kuva eilisestä hommastani, kun kylvin palsternakkaa:

 

 

IMG_7845.JPG

 

 

Lannoittaminen, kalkitseminen ja syväjyrsintä - niistä palsternakka tykkää.

 

 

IMG_7847.JPG

 

Varastossa oli kolmenlaisia palsternakan siemeniä ja niillä oli vakuustodistuksen mukaan vielä ”voimassaoloaikaakin”, mutta siitä huolimatta laitoin nuo siemenet yhteen ja sekoitin, jotta varmistuin siitä, että jonkun erän itämättömyys ei pilaisi koko kylvöstä.

 

 

IMG_7848.JPG

 

Käytän kylvöhommissa apulankkua, jonka päällä taiteilen kun kylvän – näin menetellen ei tarvitse tepastella kylvörivien välissä.

 

 

IMG_7849.JPG

 

 

Kylvettyjä rivimetrejä kertyi 65 ja eiköhän se meille omaan käyttöön riitä!

 

 

Palsternakka tarvitsee 120 päivän mittaisen kasvuajan eli ehkä joskus syyskuun puolenvälin tienoilla päästään sadonkorjuuseen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt on palsternakan ja porkkanan kevätkylvöjen aika, palsternakka, palsternakan syyskylvö, palsternakan kevätkylvö porkkana, porkkanan syyskylvö, porkkanan kevätkylvö, palsternakan kasvuaika on 120 päivää,

Nyt on oikea aika kylvää porkkanaa!

Sunnuntai 20.4.2014 - -Esko Erkkilä-

Porkkanaa voi kylvää jo myöhään syksyllä, mutta kevätkylvö on tavanomaisempaa.

 

Varhainen kevät merkitsi, että meillä saatiin pieni ala varhaisporkkanaa kylvöön jo eilen - milloinkaan aikaisemmin emme ole kylväneet porkkanaa näin varhain.

 

Porkkanan syyskylvöä olemme joskus takavuosina kokeilleet ja se onnistui hyvin.

 

 

 

porkka1

 

 

Porkkanamaaksi pitää valita mieluummin hiekkavaltainen maa, sillä kookkaiksi kasvavat porkkanat vaativat, että maa on syvältä kuohkeaa.
 
Meillä on tapana merkitä kaikkien juurespenkkien paikat naruilla, sillä niiden avulla juurespenkeistä saadaan tasakokoiset ja siistin näköiset.
 
Juurespenkkien leveydessä pitää huomioida käytettävissä olevan harson leveys. Virheeni oli, että tein penkeistä 3,5 metriä leveitä ja harso olikin ainoastaan 3 metriä leveä!
 
Tapaan käyttää käytäväleveytenä metriä.

 

 

 

porkka2

 

 

Ennen toista jyrsintää porkkanamaa pitää lannoittaa ja kalkita. Kalkitseminen auttaa, jotta kasvit pystyvät hyödyntämään maassa olevat ravinteet.

 

 

 

porkka3

 

 

Kunnollinen jyrsiminen on porkkananviljelyksessä kaiken A ja O.
 
Jyrsimisessä ei saa olla kiire, jotta jyrsin pystyy hyödyntämään koko työsyvyytensä.
 
On luonnollista, että jyrsityllä alueella ei saa kävellä.

 

 

 

porkka4

 

 

Muoviharavalla tehty kasvupenkkien viimeistely ja köydellä vedetyt merkkiviivat merkitsevät, että varsinainen kylvötyö voi alkaa.
 
Suomesta on vaikea löytää muoviharavia, mutta Virossa ainakin K-Raudat myyvät niitä.

 

 

 

porkka5

 

 

Kylvöpyörä on ehdoton edellytys puutarhan kevätkylvöjen suorittamisessa.
 
Kylvöpyörä kannattaa hankkia maatalouskaupoista- tai puutarhaliikkeistä – ne joutuvat alennusmyyntiin aina kevätkauden jälkeen.

 

 

 

porkka6

 

 

Kylvöpyörän syöttövälys kannattaa asentaa sellaiseksi, että sama kylvövako joudutaan kylvämään aikakin kahteen, mutta mieluummin kolmeen kertaan. Näin menetellen saadaan aikaiseksi tasainen siementen jakautuminen kylvöriville.

 

 

 

porkka7

 

 

Kylvetty porkkanamaa pitää peittää harsoilla, sillä harsot nopeuttavat siementen kasvuunlähtöä ja samalla ne ovat suojana erilaisille ötököille.

 

Meillä jäi valmista kasvumaata palsternakalle sekä istukassipuleille, mutta harmiksemme totesimme, että kummankaan siemeniä emme olleet vielä hankkineet.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: porkkananviljely, porkkanan kasvatus, porkkanan kevätkylvö, porkkanankylvö, porkkanan kasvupaikka, porkkanamaan jyrsiminen, porkkanamaan lannoitus, porkkanamaan kalkitseminen, porkkanamaan harsot,