Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Entisaikaan äidit olivat miesten kanssa tasavertaisia uurastajia maatilan töissä!

Maanantai 9.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Eilen vietetty Äitienpäivä saattoi minut etsimään vanhoista valokuvistani kuvan, jossa…

 

 

IMG_5252.JPG

 

…isäni ja äitini pitävät pientä lepohetkeä rukiinleikkuun ohessa.

 

Rukiinleikkuu sirpillä on taitolaji ja molemmat vanhempani olivat siinä taitavia.

 

Sain minäkin osallistua rukiinleikkuuseen, mutta vain lyhteiden sitojana.

 

Lyhteet laitettiin kuhilaille ja kuhilailla kuivuttuaan ne kuljetettiin hevosvetoisilla kumipyöräkärryillä puimakoneen äärelle ja puimisen tuloksena syntyi rukiita, jotka sitten talven mittaan käytettiin myllyssä ja taas oli ruista käyttää ruisleivän valmistamiseen.

 

Kuva on 1960-luvun alkupuolelta ja olen sen ottanut Felica-kamerallani.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Entisaikaan äidit olivat miesten kanssa tasavertaisia uurastajia maatilan töissä!, rukiinleikkuu, rukiinleikkuu sirpillä, sirppi, ruislyhteet, ruiskuhilaat, kuhilaat, ruislyhteiden sitominen, äitienpäivä, Fanni ja Oiva Erkkilä,

Tulevaisuudenuskoa riitti!

Sunnuntai 15.11.2020 - -Esko Erkkilä-

IMG_0908.JPG

Löysin itseottamani mustavalkoisen kuvan vuodelta 1964, jossa isäni ja äitini ovat saaneet sirpeillä leikattua ensimmäisen ruissadon ns. Uutismaalta.

 

 

Muistan, kun Uutismaa raivattiin Pellonraivaus Oy:n isolla caterpillarilla avohakatulta metsämaalta peltomaaksi joskus 1950-luvun lopulla.

 

Kannot ja kantokasat saivat olla paikoillaan muutaman vuoden ja vasta joskus vuoden 1963 paikkeilla alueelle kylvettiin ensimmäiset rukiit.

 

 

Kuvasta nähdään, että vanhempani ovat sirpeillä leikanneet ruislaihon ja laittaneet leikkaamansa ruislyhteet kuhilaille.

 

 

Pidän tätä kuvaa yhtenä parhaimmista kuvistani, jotka kertovat maataloutemme niistä vaiheista, jolloin viljelijäväestön usko tulevaisuuteensa oli vankkaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tulevaisuudenuskoa riitti!, Ruiskuhilaat, ruislyhteet, Pellonraivaus Oy, Caterpillari, uutismaan raivaus, pellonraivaus, rukiinleikkaaminen sirpillä, maanviljelijöiden usko tulevaisuuteen,