Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Työpaikkakiusaamisen loppuminen avain työurien pidentämiseen?

Perjantai 16.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti järjesti maanantaina 12.3.2012 auditoriossaan yleisökeskustelun, jonka aihe oli:

 

”Nyt puhutaan työpaikkakiusaamisesta”

 

Aihe on ajankohtainen AKT:n kiistojen vuoksi ja onkin kiitoksen paikka Aamulehdelle, että se ripeästi tarttui kysymykseen.

 

Aamulehden järjestämän tilaisuuden anti on pidemmänkin jutun paikka, mutta haluan heti tuoreeltaan ottaa otsikkoteeman esille, sillä se tuli ikään kuin vahingossa tapetille yleisötilaisuuden lopussa.

 

 

Heli_Matinsaari

 

Paneelikeskustelun eräänä panelistina oli Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty:n Tampereen pääluottamusmies Heli Matinsaari.

 

Matinsaari esitti loppuyhteenvedossaan, että työpaikkakiusaamisen loppuminen olisi avain myös työurien pidentämiseen.

 

Mielestäni Matinsaaren havainto ja mielipide on sellainen, että siihen on aihetta paneutua tarkemmin.

 

Kaikki tiedämme, että työurien pidentäminen on välttämätöntä. Olemme yksimielisiä siitä, että työuria on pystyttävä pidentämään alusta, keskeltä ja lopusta.

 

Olen ollut yli neljänkymmentä vuotta työelämässä.

 

Minulle oli suuri yllätys, että lähes satapäisestä Aamulehden auditorioyleisöstä 87 % ilmoitti kokeneensa joskus työuransa aikana työpaikkakiusaamista. Tieto oli suorastaan järkyttävä.

 

Näin suuri työpaikkakiusaamisen kohteeksi joutuneiden määrä kertoo, että ongelmasta ei ole ennen AKT-kiistoja keskusteltu riittävästi. Voidaan siis todeta, että AKT:n kiistat ovat ainakin ongelman julkitulon kannalta olleet enemmän kuin tervetulleita!

 

Kiitän Heli Matinsaarta, että osasit kytkeä työpaikkakiusaamisen ja työurien pidentämisen.

 

Toivon, että työpaikkakiusaamisen kitkemiseen panostetaan kaikkien osapuolten osalta nyt entistä enemmän, sillä työpaikkakiusaamisella näyttää olevan arvaamattoman suuri osuus työyhteisöissä.

Jos työpaikkakiusaamisen kitkemisellä saadaan aikaan työurien pidentämistä, on asiaan todella panostettava.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työpaikkakiusaaminen, AKT, Hilkka Ahde, Timo Räty, Heli Matinsaari, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty,

SDP ja SAK:lainen ammattiyhdistysliike antavat käyttäytymisellään hälyttävän viestin työpaikkakiusaamisen hyväksymisestä

Sunnuntai 4.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Työpaikkakiusaaminen on nyky-yhteiskunnan syöpä. Se kohdistuu työyhteisön heikompiin osapuoliin ja sen kohteena ovat voittopuolisesti naiset tai ne, jotka ovat muutenkin syrjässä työpaikan keskipisteistä.

 

En ole itse yli 40 vuotta kestäneen työurani aikana kohdannut tai havainnut työpaikkakiusaamista, mutta en toki ole toiminutkaan SDP:n tai ammattiyhdistysliikkeen hallitsemilla työpaikoilla.

 

Olen saanut työurani aikana olla alaisena 17:lle suoranaiselle esimiehelle, työskennellä lukuisilla paikkakunnilla ja tehdä työtä mitä moninaisemmissa työtehtävissä.

 

Esimiehenä olen toiminut 32 vuotta ja siihen aikaan sisältyy lukuisia esimies-alainen –suhteita. Omaan pienoista kokemusta ihmisten välisistä suhteista työpaikoilla.

 

Kokemuspiiriini kuulumattomat työpaikkakiusaamistapahtumat ihmetyttävät, kun niitä viime päivinä on julkisuudessa puitu.

 

Kaikkein ihmeellisin on Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n piirissä tapahtuneet viime päivien tapahtumat.

 

AKT on SDP-johtoinen ammattiliitto, jolle keskeinen agenda tuntuu ulkopuolisin silmin olevan se, että Suomen hyvinvointi ja maahamme suuntautuva vienti- sekä tuontitoiminta pitää lamauttaa.

 

AKT:n hallitus päätti 2.3.2012 pitämässään kokouksessa, että se erottaa liiton viestintäpäällikön ja vt-päätoimittajan Hilkka Ahteen (SDP) virastaan. Päätöksen perusteluna oli luottamuspula ja se taas johtuu siitä, että viestintäpäällikkö Ahde syyttää AKT:n puheenjohtaja Timo Rätyä (SDP) kohtelustaan. Ahde teki asiastaan kantelun työsuojeluviranomaisille. Työsuojeluviranomaiset puolestaan tekivät Ahteen kantelun perusteella tutkimuspyynnön poliisille.

 

Viestintäpäällikkö Ahteen erottaminen merkitsee, että AKT näyttää esimerkkiä työpaikkakiusaamisen edesauttamiselle ja hyväksymiselle. AKT ei toki ollut asiassa yksimielinen, sillä päätös syntyi äänestämällä ja äänestyksen tulos AKT:n hallituksessa oli 11 – 9 sen hyväksi, että Ahde erotetaan.

 

 

AKT:n hallituksen päätöksen mukaan Ahde erotettiin välittömästi.


Iltalehden eilisen nettiversion tietojen mukaan potkujen puolesta äänestivät seuraavat hallituksen jäsenet:


  • AKT:n puheenjohtaja Timo Räty
  • Pentti Hämäläinen Jyväskylästä
  • Veijo Kaltiokumpu Rovaniemeltä
  • Matti Karjalainen Joensuusta
  • Jorma Kauppinen Iisalmesta
  • Jori Kopra Helsingistä
  • Jani Lindholm Helsingistä
  • Vesa Malinen Lahdesta
  • Auvo Porkka Haminasta
  • Veijo Ruonala Oulusta
  • Veli-Jukka Ventä Vaasasta

Viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen potkuja vastaan äänestivät:

  • liittosihteeri Arto Sorvali
  • palkkasihteeri Vesa Lackman
  • Jarkko Arpula Kotkasta
  • Reijo Havu Porista
  • Petri Korhonen Tampereelta
  • Kai Laaksonen Turusta
  • Hannele Lehdonkivi Helsingistä
  • Asko Mäki-Rahkola Helsingistä
  • Jouni Nurmela Espoosta

Äänestystuloksissa kiinnittää huomiota se, että puheenjohtaja Timo Räty ei jäävännyt itseään ja se, että AKT:n kaksi palkollista äänesti puheenjohtajansa kantaa vastaan.

Äänestystulos kertoo, että tilanne jatkuu rauhattomana.


 

On valitettavaa, että SAK:n merkittävimpiin liittoihin kuuluva AKT antaa käytöksellään hälyttävän viestin ammattiyhdistysliikkeen suhtautumisesta työpaikkakiusaamiseen.

 

Ammattiyhdistysliikkeen suhtautuminen – jos AKT:n päätös jää voimaan – on hämmentävä työpaikkakiusaamisen kohteeksi joutuneille henkilöille. On varmaa, että AKT:n päätös on vahva signaali työpaikkakiusaamisen uhreille. Päätös merkitsee, että kiusaamista ei pidä ottaa esille, sillä työpaikkakiusaamisen esille ottaminen merkitsee työpaikan menetystä.

 

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on SDP-leirin vankimpia linnakkeita.

 

Odotan lukuisten suomalaisten tavoin, että miten SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kommentoi syntynyttä tilannetta.

 

Hyväksyykö SDP työpaikkakiusaamisen kohteeksi joutuneen henkilön irtisanomisen sillä perusteella, että tämä on ottanut työpaikkakiusaamisen esille?


On toki kaiken aikaa muistettava, että AKT:n jupakassa ei ole pitävää todistetta puoleen tai toiseen. Ehkä jutun taustatkin selviävät aikanaan.

 

En ole milloinkaan maksanut penniäkään tai senttiäkään jäsenmaksuja ammattiyhdistysliikkeelle ja huomaan nyt, että linjani on ollut oikea. Työurani keskeytymiseen olen luonnollisesti varautunut ja se on tapahtunut ns. Loimaan kassan kautta.

 

Kuljetusalan Työttömyyskassa on AKT:n jäsenille ”räätälöity” työttömyyskassa. En tunne tämän työttömyyskassan maksuja enkä toimintaperiaatteita, mutta siitä olen varma, että sen antamat edut työttömyysturvan osalta on saatavissa täsmälleen samanlaisina myös Yleinen Työttömyyskassa YTK:n kautta.

 

Vuonna 2012 Yleinen Työttömyyskassa YTK:n jäsenmaksu on 99,00 euroa ja se on verotuksessa vähennyskelpoinen.

 

Yleinen Työttömyyskassa YTK:ssa ei tietääkseni ole viestintäpäällikköä, joten häntä ei pystytä myöskään irtisanomaan. Se merkitsee, että ns. Loimaan kassan toiminta on siltäkin osin kannatettavalla pohjalla.

 

Uskon, että viimeistä näytöstä SDP-johtoisen ammattiliiton irtisanomistapauksessa ei ole näytelty.

 

Nyt kaipaamme SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen esiintuloa ja odotamme, että miten hän suhtautuu puoluetovereidensa menettelyyn.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry, AKT, Timo Räty, Hilkka Ahde, SDP, Jutta Urpilainen, työpaikkakiusaaminen, Loimaan kassa, Yleinen Työttömyyskassa YTK,