Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Uintia vuoden seitsemäntenä kuukautena

Sunnuntai 2.10.2011 - -Esko Erkkilä-

Uin eilen illalla Viljakkalan Majajärvessä ja se merkitsi, että olen tänä vuonna uinut seitsemän kuukauden aikana avovedessä!

 

Aloitan perinteisesti uintikauteni huhtikuun aikana ja nyt minulla on ”uintimerkintä” jokaisena kuukautena lokakuulle saakka eli seitsemän kesäkuukauden aikana.

 

Järviuinnista ei luonnollisestikaan saisi muodostua pakkomielle ja siihen pyrinkin, mutta kesäkuukausien aikana tapahtuvat uinnit asettavat tietyn tavoitteen, jonka saavuttaminen on minulle tärkeää.

 

Panostan heinä- ja elokuun aikana vesijuoksuun järvessä, mutta myös kesä- sekä syyskuu ovat ”helppoja” uintikuukausia. Toukokuu on haasteellinen uintikuukausi ja eritoten sitä ovat huhtikuu ja lokakuu. Yleensä toteutankin huhtikuun uinnin kuukauden viimeisiä päivinä ja lokakuun uinnin aivan kuukauden alussa – näin tapahtui myös tänä vuonna.

 

Usein huhtikuun uinti – jos nyt kymmenkuntaa vetoa voi uinniksi sanoa – tapahtuu jäiden joukossa ja lokakuun uinnin aikana ilman lämpötila on varsin alhainen. Eilen illalla lämpömittari osoitti + 3,5 astetta, kun vedin ne kymmenkunta vetoa Majajärvessä.

 

Tämän juttuni keskeinen pointti on vesijuoksun puolestapuhuminen. Vesijuoksu uimahallissa on miellyttävää, muuta erityisen nautinnon siitä saa avovedessä.  Avovedessä tapahtuva vesijuoksu rajoittuu ajallisesti heinä- ja elokuulle, jotka ovat sen parhainta aikaa.

 

Kannustan kaikkia, joilla on järvenrantaelämään mahdollisuuksia, hankkimaa vesijuoksuvyöt ja harrastamaan vesijuoksua aktiivisesti ainakin heinä- sekä elokuussa! Muina kuukausina vesijuoksua voi vallan mainiosti harrastaa uimahalleissa.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vesijuoksu, vesijuoksuvyö,

Vesijuoksumahdollisuudet järvissä ovat nyt mahtavat!

Sunnuntai 12.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Vesijuoksu on liikuntamuoto, johon avovesissä on tavallisesti mahdollisuudet ainoastaan heinäkuussa ja elokuun alkupuoliskolla.

 

Kesäkuun hellekausi on merkinnyt, että vesijuoksumahdollisuudet järvissä ovat olleet vallan erinomaiset eli jo ennen kesäkuun puoltaväliä.

 

Olen hyödyntänyt Luojan suoman mahdollisuuden ja sitonut vesijuoksuvyön ylleni ainakin kahdesti päivittäin, kun olen ollut järven äärellä.

 

Tilanne on uusi, sillä milloinkaan aikaisemmin järvivesien lämpötila ei ole ollut näin korkea ennen kesäkuun puoltaväliä. Olen yllättynyt, että vedet ovat lämmenneet myös syvemmältä, sillä vesijuostessa kylmää vesikerrosta ei tunnu lainkaan.

 

Vesijuoksun ongelmana on se, että riittävän syvää on ainoastaan uimahalleissa ja avovesissä. Uimahallit eivät ole houkuttelevia kesäkuumalla, sillä luontoelämyksiä ne eivät pysty tarjoamaan.

 

Käymme vuoden mittaan muutaman kerran virolaisissa kylpylöissä. Niissä vesijuoksumahdollisuudet ovat rajalliset, sillä uima-altaiden syvyys ei anna mahdollisuuksia vesijuoksulle.

 

Kolme kyynärää (yksi kyynärä on 60 senttiä) pitkälle miehelle 160 sentin syväys merkitsee sitä, että jalat ottavat jatkuvasti pohjaan vesijuoksussa. Tästä minulla on kokemuksia viimeksi toukokuulta, kun majoituimme muuten laadukkaaseen Aqua Spa-kylpylään Viron Rakveressä. Sadankuudenkymmenen sentin syväys on muuten huippuja virolaisissa kylpylöissä ja siihen ei päästä missään suomalaisissa kylpylöissä!

 

Kesällä pitää päästä uimaan monta kertaa päivässä, joten siihenkään tarpeeseen uimahallit eivät pysty vastaamaan.

 

Uimahalleissa vesijuoksijoille on omat ratansa. Se on hyvä asia, mutta harmittaa, että vesijuoksijoille varatuilla radoilla monet uivat vesijuoksuvyöt päällään! Todellisen vesijuoksijan ohi mennään suurella joukolla ja tietysti uiden – ei hyvä niin!

 

Vesijuoksu merkitsee juoksemista vedessä – ei uimista vesijuoksuvyön kannattelemana.

 

Hyvien vesijuoksusäiden jatkumista toivoen

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vesijuoksu, uimahalli, kylpylä, virolaiset kylpylät,