Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ilotulitteiden ympäristövaikutukset ovat todellinen uhka!

Maanantai 5.1.2015

Kirjoitin tällä saitilla perjantaina 2. päivänä kuluvaa tammikuuta sitten jutun, jonka otsikko oli

 

”Ammuitko raketit suoraan lautasellesi?”

 

Tein asiasta juttuversion, jota tarjosin julkaistavaksi Aamulehden ”Lukijalta” –palstalla.

 

 

 

 

vuodenvaihderoina2015

 

 

Juttuni julkaistiin eilisessä Aamulehdessä eli sunnuntaina 4.1.2015.

 

Julkaisen melkoista kannustusta saaneen juttuni tässä:

 

 

*******************

 

 

Ammuitko ilotulitusraketit suoraan lautasellesi?

 

Vuodenvaihteessa ammuttiin taivaan tuuliin poikkeuksellisen paljon raketteja ja muita ilotulitusvälineitä. Taloudellisesti heikkoina aikoina ihmiset satsaavat tavanomaista enemmän lemmikkieläimiin. Perustuuko ilotulitusvälineiden hankinta samaan ilmiöön?

 

 

Tampereen kaupungilla menee tunnetusti heikosti, mutta näyttävään ilotulitukseen rahaa riitti! Jos ei leipää, niin ainakin sirkushuveja!

 

 

Runsaiden ilotulitusten aiheuttamiin silmävammoihin on julkisuudessa kiinnitetty kiitettävästi huomiota, mutta ilotulitusten ympäristövaikutuksista vaietaan.

 

 

Siivosin Palokallion Ruokomäenpuistossa sijaitsevan luistelukentän ilotulitusroinasta uudenvuodenpäivänä.  Roskaa kertyi luistelukentältä näin mittavasti. Kentän ympäristöön ilotulitusjätettä jäi vielä paljon enemmän.

 

 

Kuinka paljon ilotulitusroinaa jäi siivoamatta Tampereen asuntoalueille, lähimetsiin ja puistoihin? Joutuivatko Ratinan maisemista ammutut raketit ja muu ilotulitusjäte suoraan Pyhäjärveen?

 

 

Ilotulitusvälineiden jätteet olisi pitänyt kerätä välittömästi järjestäytyneen jätehuollon piiriin, sillä roina ei kestä sateita.  Sateeseen joutuneesta jätteestä ehtivät kaikki sen sisältämät raskasmetallit, dioksiinit sekä muut haitta-aineet imeytyä maaperään. Nyt ne ovat vauhdilla matkalla kohti Pyhäjärveä!

 

 

Ilotulituksiin osallistuneille voidaan aiheellisesti todeta, että ammuit raketit ja niiden sisältämät myrkyt suoraan lautasellesi!

 

 

Esko Erkkilä

Tampere

 

 

******************

 

 

Toivon, että mielipidekirjoitukseni herätti ajatuksia!

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: ilotulitus, ilotukset, ilotulitusten ympäristövaikutukset, myrkkyjä ympäristöön, ympäristömyrkyt,

Ammuitko raketit suoraan lautasellesi?

Perjantai 2.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Otsikkoteksti on fb-kaverini Heimo Tuomarlan kehittämä, mutta sen aikaansaamisessa on minulla keskeinen rooli.

 

 

Kerron tarkemmin.

 

 

Palokallion Omakotiyhdistys on kuluneiden 25 vuoden aikana järjestänyt melkein omakotitalomme rappujen edessä Palokallion Pamaus-nimisen Uudenvuodentempauksen.

 

 

Kokoonnumme vuoden vaihtuessa ns. Uuden muuntajan eteen vastaanottamaan Uutta Vuotta ja tapaamaan tuttuja. Tarjolla on lämmintä juomaa ja vuoden vaihtuessa yhdistyksemme laulutaitoiset virittävät yhteislaulun.

 

 

 

roina1

 

 

Tilaisuutemme on vuosien saatossa laajentunut lähellä sijaitsevien kerros- ja rivitalojen asukkaiden toimesta viereiselle luistelukentälle, jossa he ampuvat raketteja.
 

 

Parina viime vuonna ilotulitusroina on ilahduttavasti vähentynyt, mutta nyt ilotulitteita ammuttiin taivaalle poikkeuksellisen paljon.

Sanotaan, että taloudellisesti tiukkoina aikoina lemmikkieläimiin uhrataan tavanomaista suurempia summia rahaa ja päteeköhän sama ilmiö myös siihen, että tiukkoina aikoina satsataan tavanomaista enemmän ilotulituksiin ja muihin turhuuksiin!

 

 

Olen vuosittain osallistunut Uudenvuodenpäiväaamuna ilotulitusroinan keräämiseen luistelukentältä ja sen lähitienoilta. Parina viime vuonna olen ollut ainoa ilotulitusroinan kerääjä, sillä aiemmin innokkaat talkoomiehet ovat muuttaneet pois Palokalliolta ja osa myös sen rajan taakse, jolta ei ole paluuta.

 

 

Tein Uudenvuodenaattona päätöksen, että nyt annan muiden kerätä ilotulitusroinan pois, mutta muutin Uudenvuodenpäivänä mieltäni, kun näin, että joku kerros- tai rivitaloasukas oli haravoinut luistelukentälle jätetyn ilotulitusroinan kasalle.

 

 

 

 

roina2

 

 

Ilotulitusroinaa oli luistelukentälle kertynyt niin paljon, että…

 

 

 

 

roina3

 

 

…sitä kertyi seitsemän muovipussillista ja autotallissamme sijaitseva peltitynnyrillinen täyteen.

 

 

Noin suuri roinamäärä ei mahdu omakotitalomme roskikseen, vaan se on vietävä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n ylläpitämään jätepisteeseen. Minulla on näiden jätepisteiden käyttöoikeus, sillä maksan jätehuoltomaksua omakotitalosta, maatilasta sekä vapaa-ajanasunnosta.

 

 

Miten tämä kaikki liittyy tämän jutun otsikkoon?

 

 

Fb-kaverini Heimo Tuomarla jakoi ilotulitusroinasta ottamani kuvan facebookissa ja kun hän omaa laaja-alaisen tietämyksen maa- sekä metsäalan tutkimustoiminnasta, niin hän oli huolestunut ilotulitusroinan sisältämien myrkkyjen joutumisesta ravintoketjuumme.

 

 

Kiitän Heimo Tuomarlaa hänen havainnoistaan, sillä kaikki hänen sanomansa on täyttä totta.

 

 

Palokallion alueen ilotulitusroinat jäävät pääosin lähimetsiin ja puistoihin, joista niiden sisältämät myrkyt huuhtoutuvat ensiksi Peltolammiin ja siitä edelleen Pyhäjärveen.

 

 

Kiitän Heimo Tuomarlaa myös siitä, että sain hänen ansiostaan jälkikäteisen perustelun työlleni – kyllä kannatti kerätä luistelukentälle kertynyt ilotulitusroina talteen ja toimittaa se turvalliseen jätteenkäsittelyketjuun!

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ilotulitus, ilotukset, ilotulitusten ympäristövaikutukset, myrkkyjä ympäristöön, ympäristömyrkyt, Heimo Tuomarla,