Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Infran tulevaisuus -tiedotustilaisuus 30.10.2009

Sunnuntai 1.11.2009 klo 11.48 - -Esko Erkkilä-


 

Toimintaympäristön muutosten vuoksi on ilmennyt tarve selvittää Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen organisointivaihtoehdot. Johtokunta - jonka varapuheenjohtajana toimin - on esittänyt, että selvitys tehdään kaupunginhallituksen johdolla.

 

Kaupunginhallituksen johdolla tehtävä selvitystyö on alkamassa. Selvitystyön suorittava työryhmä on nimetty ja sille on annettu aikaa huhtikuun alkuun saakka. Työryhmän pitää antaa väliraportti työstään vuodenvaihteen jälkeen. Ennen selvitystyön alkamista on järjestetty kolme Infran tulevaisuus -tiedotustilaisuutta henkilöstölle. 

 

Edustin johtokuntaa viimeisimmässä tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin Sampolassa perjantaina 30.10.2009 klo 12.00.

 

Tilaisuudessa oli mukana n. 250 infralaista eli saman verran kuin kahdessa edellisessäkin tiedotustilaisuudessa.

 

Tiedotustilaisuudessa toimitusjohtaja Sakari Suominen selvitteli niitä seikkoja, jotka ovat aiheuttaneet eri vaihtoehtojen tarkastelun. Infran vastuuhenkilöt esittelivät itsensä ja kertoivat lyhyesti niistä aihepiireistä, joista he vastaavat.

 

Vastuuhenkilöistä, kahdesta luottamushenkilöstä, työterveyshoitajasta sekä Tampereen kaupungin liiketoiminnan kehitysjohtaja Kristiina Michelsson´sta ja allekirjoittaneesta oli muodostettu paneeli, joka alustuksen ja esittelyjen jälkeen vastasi henkilöstön esittämiin kysymyksiin. Puheenjohtajana ja useaan kysymykseen vastaajana toimi toimitusjohtaja Sakari Suominen.

 

Eräs etukäteen lähetetty kysymys tai oikeastaan toteamus kuului:

 

"Kunnan tehtävänähän ei ole tuottaa voittoa, vaan palveluita verovaroilla".

 

Toimitusjohtaja Suominen pyysi minua vastaamaan tähän ja tein sen jotenkin näin:

 

"Kaupungin rahoituslähteet ovat karkeasti jaotellen verotulot, valtionosuudet ja palveluista perittävät maksut. Verojen osuus kaupungin tuloista on 58 %, valtionosuudet merkitsevät 16 % ja loput tulot - eli 26 % - koostuvat myyntituloista, maksutuloista, vuokratuloista sekä tietyistä muista tuloista.

 

Tampereen kaupungin taloudenpitoa on tarkasteltava kokonaisuutena. On paikallaan tiedostaa, että kaupungin ensi vuoden tulos on jäämässä miinukselle 10 M€, vaikka menokuria tiivistetään, veroprosenttia korotetaan, kiinteistöveroa korotetaan, velkaa otetaan paljon lisää ja palvelumaksuja korotetaan. Laskelmassa on huomioitu lisäksi se, että henkilöstömenoissa saadaan 20 M€:n säästö.

 

Toimenpiteidemme ohjenuorana tulee olla koko kaupunkikonsernin tulojen ja menojen suhde.

 

Tamperelaisina emme voi tarkastella yksinomaan Infran tulosta, vaan on tarkasteltava koko Tampereen kaupungin taloutta."

 

Lisäksi totesin:

 

"Erityisesti meitä johtokunnassa ilahduttaa se, että henkilöstön edustajat ovat olleet mukana uudistusprosessin alkuvaiheesta alkaen. Vain henkilöstön tiivis ja aktiivinen osallistuminen muutosprosessiin voi taata hyvän lopputuloksen."

 

 

Olen ollut saman työnantajan palveluksessa 39 vuotta. Siihen aikaan on sisältynyt lukuisa muutoksia ja joukkoon mahtuu puolenkymmentä YT-neuvotteluakin, joista osaan olen osallistunut työnantajan roolissa, mutta muutamassa YT-neuvottelussa olen ollut "kohde".

 

Voin aidosti todeta, että nyt meneillään olevissa Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen toimintaa koskevissa kaavailuissa on henkilöstön mielipidettä kuultu jo varhaisissa keskusteluissa, joissa muutostarpeita on käsitelty.  Näin pitää ollakin, sillä vain se mahdollistaa kaikkien kannalta parhaan lopputuloksen.

Avainsanat: Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, henkilöstö, Tampereen talous


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini