Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Rukiin viljelyalan supistuminen on merkinnyt ruiskaunokin harvinaistumista!

Maanantai 5.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Ruiskaunokki oli aikoinaan eräs niistä kasveista, jotka luokiteltiin vaarallisiksi rikkakasveiksi – muistan tuon luokittelun 1960-luvun loppuvuosien ajalta oikein hyvin.

 

Ruiskaunokki eli ruiskukka oli aikoinaan hyvinkin yleinen, mutta rukiin viljelyalan supistuminen, tehokkaat rikkakasvien torjunta-aineet sekä tehokas siemenviljan lajittelu ja puhdistaminen ovat merkinneet ruiskaunokin harvinaistumista.

 

 

 

 

IMG_2271.JPG

 

 

IMG_2267.JPG

 

 

Viimevuotisella kukkaispellollamme on harvakseltaan ruiskaunokkeja ja annan niiden olla siellä kaikessa rauhassa.

 

 

IMG_2270.JPG

 

 

Ruiskaunokki on mehiläisten ja muiden mesipistiäisten suursuosikki, sillä sen kukkien mesipitoisuus on korkea.

 

 **********************

 

 

Ruiskaunokki on useissa maissa oikeistopuolueiden tunnuskukka ja herättikin aikoinaan melkoista ihmetystä, että Suomessa Kansallinen kokoomus valitsi tunnuskukakseen vaarallinen rikkakasvin!

 

 

Ruiskaunokki on mm. Viron sekä Saksan kansalliskukka!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rukiin viljelyalan supistuminen on merkinnyt ruiskaunokin harvinaistumista!, Ruiskaunokki, Ruiskukka, Ruiskaunokki on oikeistopuolueiden tunnuskukka, Ruiskaunokki ja kokoomus, Ruiskaunokki luetaan vaarallisiin rikkakasveihin, ruisalan supistuminen,

Loikkkarit, moniloikkarit ja takaisinloikkarit

Perjantai 12.3.2021 - -Esko Erkkilä-

Puolueet ovat 9.3.2021 jättäneet kuntien keskusvaalilautakunnille luettelot kuntavaaliehdokkaistaan ja näin myös Tampereella.

 

Ehdokaslistoja voidaan täydentää 4.5.2021 saakka.

 

Tampereella puolue voi asettaa 100 ehdokasta ja muutama puolue myös onnistui saamaan kokoon tuon määrän ehdokkaita jo 9.3.2021.

 

Kun ehdokasasettelun aikarajaa siirrettiin 4.5.2021 saakka, on nyt mielenkiintoista nähdä, että mitkä ehdokkaat nuo täyden ehdokaslistan jättäneet puolueet liputtavat ulos, kun heille on ehdokkaaksi pyrkimässä puolueen kannalta mieluisampi ehdokas!

 

**********************

 

Ehdokaslistoja tarkastellessa huomio kiinnittyy niihin henkilöihin, jotka menneitten vuosien aikana ovat esiintyneet useimpien puolueiden listoilla – voin todeta, että tämä lista on pitkä!

 

Tuolla listalla on siis useita loikkareita, moniloikkareita ja myös takaisinloikkkareita!

 

 

Jokunen loikkari, moniloikkari on tähän mennessä onnistunut ja ehkä joukossa on takaisinloikkareitakin!

 

 

Tunnetuin loikkari taitaa valtakunnan tasolla olla Kansallisen kokoomuksen Helsingin pormestariehdokkaaksi nimeämä Juhana Vartiainen, jolla on vankka demaritausta! 

 

Luin jostain, että Vartiainen ehti olla omien sanojensa mukaan demari 40 –vuotta – on siinä kokoomuksen pormestariehdokkaalla vahva  demari- ja loikkaritausta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Loikkkarit, moniloikkarit, takaisinloikkarit, poliittiset loikkarit, poliittiset moniloikkarit, poliittiset takaisinlokkarit, kuntavaalit 2021, Juhana Vartiainen, demari-Juhana Vartiainen, kokoomuslainen Juhana Vartiainen,

Politiikka, uskonto ja pankkipolitiikka

Tiistai 15.9.2020 - -Esko Erkkilä-

Miksi juttuni otsikossa on tänään nuo kolme asiaa?

 

 Antakaas kun kerron!

 

*****************

 

Opiskelujeni jälkeen ja eläköitymiseeni saakka toimin agribisneksessä – aluksi muutaman vuoden myyntimiehenä ja sen jälkeen erilaisissa esimiestehtävissä. Työelämävuosia ehti kertyä neljäkymmentä ja puoli vuotta!

 

Maanviljelijöiden ja kotieläntuottajien sekä maatalouskaupan piirissä toimiessani totesin, että menetyksellinen myyntimies karttaa asiakkaiden kanssa keskustelua noista kolmesta aiheesta.

 

 

Politiikka

 

Otaksun, että 1970-luvulla valtaosa viljelijäasiakkaistani oli silloisen Keskustapuolueen kannattajia, mutta oli joukossa myös Kokoomuksen kannattajia sekä nousuaan aloittelevan SMP:n kannattajia – myös demareita oli asiakkainani.

 

Uskonto

 

Asiakkaideni valtaosa kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon, mutta oppirahat sain tällä saralla maksaa, kun joskus eräänä vuonna parhaaseen toukoaikaan totesin maanantai-aamuna suurimmalle vähittäisliikkeen vastaavalla näin: ”Kyllä Sinäkin varmaan olit kylvöhommissa koko eilisen päivän” (eli sunnuntain).

 

Yhteistyökumppanini närkästyi lausumastani ja totesi: ”Kuule Esko, minä pyhitän Herran sunnuntait lepopäiväksi ja niin kiire minulla ei ole, että silloin lähtisin tekemään töitä!”

 

Ajattelematon lausahdukseni haittasi kaupankäyntiämme pitkän aikaa!

 

 

Pankkipolitiikka…

 

…oli agraariväestön piirissä säästöpankkiryhmän romahdukseen saakka kahden pankkiryhmän eli osuuspankkiuskollisten ja säästöpankkiuskollisten hoidossa.

 

Pankkipolitiikka oli 1970-luvulla paljon enemmän viljelijäväestöä jakava kuin konsanaan puoluepolitiikka.

 

Myyntimiehen piti erityisesti varoa käsittelemästä osuuspankkien ja säästöpankkien asioita, jos aikoi myydä tuotteitaan.

 

Peräkamarin pöydällä tai pirtin senkin päällä oleva osuuspankin tai säästöpankin viiri toki antoi hyvän tuen myyntimiehen puheille, jos hän halusi pankkipoliittisilla puheillaan höystää kaupankäyntiä!

 

*****************

 

Lähdin kuntavaaliehdokkaaksi vuonna 2008 eli kaksi vuotta ennen eläköitymistäni, mutta silloin olinkin jo siirtynyt raaka-ainehankinnan vastuutehtäviin ja en päivittäin ollut tekemisissä ostavan asiakaskunnan kanssa!

 

Voi niitä mielenkiintoisia aikoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puoluepolitiikka, Keskusta, Kokoomus, Suomen Maaseudun Puolue, SDP, Osuuspankki, Opusspankkipuolue, Säästöpankki, Säästöpankkipuolue, Osuuspankin viiri, Säästöpankin viiri,

Karhen Markkinat ovat paljon muutakin kuin pelkkä myynti- ja ostostapahtuma!

Sunnuntai 30.6.2019 - -Esko Erkkilä-

Entisaikaan Viljakkalassa oli kuusi kansakoulupiiriä ja kuusi kansakoulua – Kirkonkylä, Hanhijärvi, Nisu, Karhe, Hepo-oja ja Heinälammi.

 

 

Viljakkala liittyi Ylöjärven kaupunkiin 12 vuotta sitten, mutta jo sitä ennen koulujen määrä supistui kahteen eli nykyään kouluja on vain kirkonkylässä ja Karhella.

 

 

Karhella on aktiivinen Karhen koulun vanhemmat ry ja he ovat jo monina vuosina järjestäneet koulun kentällä Karhen Markkinat.

 

 

Vuoden 2019 Karhen Markkinat järjestettiin eilen ja olin mukana Viljakkala-neuvoston osastolla tapaamassa Viljakkalan vakituisia asukkaita sekä Viljakkalassa vapaa-ajanasunnon omistavia.

 

 

 

IMG_2268.JPG

 

 

Hoidimme yhdessä Asser Vuolteen kanssa Viljakkala-neuvoston osaston ja asukkailla oli mahdollisuus antaa kauttamme palautetta Ylöjärven kaupungin päättäjille.

 

 

 

IMG_2270.JPG

 

 

Asukaskyselyyn vastanneiden kesken arvoimme hedelmä- ja vihanneskorin ja arvonnassa onnettarena toimi…

 

 

 

IMG_2263.JPG

 

 

…viereiseltä osastolta Tuuliina!
Arvonnan virallisena valvojana ja tapahtuman valokuvaajana toimi kaupunginvaltuutettu Pekka Hietaniemi!

 

 

Koriarvonnassa onni suosi Veikko Hietamäkeä ja kori saatiin toimitettua voittajalle heti markkinoiden päätyttyä – onnittelut Viljakkala-neuvoston puolesta!

 

 

*******************

 

 

Pikainen silmäys palautteeseen kertoi, että Viljakkalan asukkailla ja siellä vapaa-ajanasunnon omistavilla on tärkeää palautetta Ylöjärven päättäjille. Palaute julkaistaan Ylöjärven kaupungin verkkosivuilla seuraavan Viljakkala-neuvoston kokouksen jälkeen – kokouspäivämäärä on 10.9.2019!

 

 **********************

 

Viljakkala-neuvoston varsinaisista jäsenistä kaksi on jäseninä Ylöjärven kaupunginvaltuustossa ja sen lisäksi meillä on hyvät henkilökohtaiset suhteet kaikkiin Ylöjärvellä toimiviin poliittisiin päättäjiin.

 

 

 

IMG_2255.JPG

 

 

Kokoomuksen osastolla kamerani tavoitti vasemmalta lukien Katja Luojuksen, Juho Ojareksen ja Ossi Sippolan,…

 

 

 

IMG_2256.JPG

 

 

…Vihreiden osastolla kolmannestusinan Ylöjärven päättäjiä sekä…

 

 

 

IMG_2249.JPG

 

 

…Keskustan osastolla Minna Sarvijärven, joka tässä poseeraa yhdessä Asser Vuolteen kanssa.

 

 

 

Itselleni yhteistoiminta kaikkien Ylöjärvellä toimivien poliittisten päättäjien kanssa on mutkatonta, sillä Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana mikään puolue ei ole taustatoimijanani.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karhen koulun vanhemmat ry, Karhen Markkinat, Viljakkala-neuvosto, Ylöjärven Kokoomus, Ylöjärven Vihreät, Ylöjärven Keskusta,

Ristiriitaista

Perjantai 9.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Vasemmistopuolueet, vihreät ja yleensäkin oppositio sekä muutamat omaan pesäänsä paskantavat kokoomuslaiset vastustavat silmittömästi sote- ja maakuntauudistuksia.

 

 

Mainittujen tahojen ja jopa nimettyjen henkilöiden vastustaminen ei kuitenkaan ole estänyt sitä, että näiden tahojen henkilöt, jopa kellokkaat, ovat hakeneet uudistuksiin liittyviä avainpaikkoja!

 

 

Asia selvisi minulle, kun tutkailin Pirkanmaan Liiton nettisivuja eli www.pirkanmaa.fi.

 

 

Jotkut oppositiopuolueiden henkilöt ovat hakeneet useita eri tehtäviä muutosorganisaatiossa!

 

 

Käsittämätöntä, ristiriitaista ja kaksinaamaista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ristiriitaista, sote-uudistus, maakuntauudistus, omaan pesäänsä paskantavat kokoomuslaiset, kokoomuslaiset,

Iloinen, melkein riehakas tunnelma eilen Tampereen Virastotalolla

Tiistai 6.9.2016 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontuu syyskuun kokoukseensa maanantaina 12.9.2016.

 

 

Vakiintuneen tavan mukaan poliittiset ryhmät pitävät ryhmäkokouksensa viikkoa ennen kaupunginvaltuuston kokousta ja ryhmäkokoukset pidettiinkin eilen Tampereen Virastotalolla.

 

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajana osallistun Keskustan valtuustoryhmän ryhmäkokouksiin vaikka en olekaan kaupunginvaltuutettu.

 

 

Tunnelma Virastotalolla oli eilen iloinen, jopa riehakas ja syynä oli eilen aamupäivällä julkistettu uusin kustannusarvio Tampereelle suunnitellusta raitiotieratkaisusta.

 

 

Menin ryhmäkokoukseemme Virastotalon kuudenteen kerrokseen hissillä ja pääsin samaan hissiin yhden järki-kokoomuslaisen ja kahden järki-demarin kanssa – olemme tuttuja ja kyllä meillä riemua riitti!  Hissimatka sujui joutuisasti!

 

 

Virallinen kustannusarvio alkaa nyt lähentelemään puolta siitä ennusteesta, jonka me ratikkarealistit olemme kertoneet ja aikoja sitten.

 

 

Ratikkauskovaiset ovat serveeranneet julkisuuteen 250 miljoonan euron kustannusarviota ja ovat ”unohtaneet” luvuistaan kokonaan mm. vaunukustannuksen.

 

 

Eilen julkistettu ns. virallinen kustannusarvio päätyy tasolle 450 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan kaikki ne oheiskustannukset, joita ratikka vaatisi.

 

 

Kyse on valtavasta summasta, sillä Tampereella yksi veroprosentti-yksikkö merkitsee n. 30 – 35 miljoonaa euroa!

 

 

Nyt julkistettu kustannusarvio kirvoitti valtaosalle eilen Virastotalolle kokoontuneiden Tampereen luottamushenkilöiden naamasta ilonvirneeseen, sillä nyt kerrottu kustannusarvio saattoi olla lopullinen kuolinisku järjettömälle ratikkahankkeelle.

 

 

Vaatii kovaa pokkaa luottamushenkilöiltä, jotka Tampereen tässä talousahdingossa ja näin lähellä kuntavaaleja ovat valmiit hutlaamaan tamperelaisten rahoja mielettömän summan turhuuteen.

 

 

Tunnuslauseeni on ollut jo kuukausia…

 

 

Ratikkarahoilla ilmainen joukkoliikenne koko Tampereelle

 

 

…mutta en minäkään olettanut julkisuuteen annettavan tuollaisia miljoonamääriä!

 

 

 

Pitää muistaa, että Tampereen tapa on vähintäänkin tuplata viralliset kustannusarviot eli nyt voidaan perustellusti todeta Tampereen ratikkahankkeen olevan miljardiluokan kysymys!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Ratikkahanke kusee, ratikkahanke, ratikkahanke on miljardijuttu, järki-demarit, järki-kokoomuslaiset, Tampereen Virastotalo,

Joka puhkesi delfiinimyrsky Tampereen Vihreissä ja Tampereen Kokoomuksessa!

Maanantai 29.8.2016 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Särkänniemi Oy:n delfinaariossa olleet neljä pullokuonodelfiiniä on viikonvaihteen aikana siirretty Kreikassa Ateenan lähellä Spatassa sijaitsevaan Attica Parkin (The Attica Zoological Park) delfinaarioon eilen.

 

 

Uuden sijoituspaikan ovat valinneet eurooppalaiset merinisäkäseläinlääkärit ja -asiantuntijat eläinten hyvinvointi tärkeimpänä kriteerinään.

 

 

”Päätös on Särkänniemen delfiinien kannalta paras mahdollinen. Delfiinit saavat isommat tilat, sitoutuneen hoitohenkilökunnan ja tarvitsemansa huolenpidon. Kuulimme laajasti alan asiantuntijoita ja kartoitimme kaikki vaihtoehdot, ja tämä oli myös EEP:n kansainvälisten merinisäkäseläinlääkärien ja -asiantuntijoiden yksimielinen sitova suositus”,...

...kertoo Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

 

 

Kevään kuntavaaleihin valmistautuvien Tampereen Vihreiden ja Tampereen Kokoomuksen riveissä on noussut aikasmoinen älämöly tapahtuneesta.

 

 

Vihreät ovat tietysti oma lukunsa, mutta ihmettelen, että Tampereen Kokoomus on jopa pormestari Anna-Kaisa Ikosesta alkaen tullut julkisuuteen arvostelemaan Tampereen Särkänniemi Oy:n hallituksen päätöstä.

 

 

Arvostelijat eivät tunne osakeyhtiölakiamme, kun vaativat jopa yhtiön hallituksen eroamista – osakeyhtiön hallitus on yhtiökokouksen valitsema ja hallitus voidaan vaihtaa vain yhtiökokouksen päätöksellä.

 

 

Huvittavinta on se, kun Vihreiden ”pankolla makaavat pojat” ovat suuriäänisesti vaatimassa Irene Roivaista tilille.  Kiitän Irene Roivaista suoraselkäisestä suhtautumisesta oman puolueensa ”pankolla makaavien poikien” suuntaan.

 

 

En myöskään ymmärrä Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikmania, kun hän Tampereen Särkänniemi Oy hallituksen puheenjohtajana on kutsumassa koolle yhtiön hallitusta ensi tiistaille ja käsittelemään asiaa – eikö yhtiön hallituksen puheenjohtaja ole ollut itse päättämässä delfiinien siirrosta ja siirron yhteydessä noudatettavista tiedotusmenettelyistä?

 

 

Särkänniemen delfiinien kohtalosta on kuluneiden kuukausien aikana Vihreät, Kokoomus ja alun perin taisi olla eräs demarivaltuutettu keittäneet sopan, jolle nyt on eilen saatu kelpo ratkaisu.

 

 

Toivon, että nyt pääsemme keskustelemaan kevään kuntavaaleihin valmistautuvassa kaupungissamme Vanhan tavara-aseman siirrosta ja erityisesti ratikkauskovaisten hellimästä ratikasta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Delfiinimyrsky, Delfiinit, Särkänniemen delfiinit, Tampereen Vihreät, Tampereen Kokoomus, Tampereen Särkänniemi Oy, Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus, Attica Park, The Attica Zoological Park, Vanhan tavara-aseman siirto, Ratikka,

Kokoomus on Tampereella valtakunnallisen opposition vanki

Maanantai 25.1.2016 - -Esko Erkkilä-

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus muodostivat hallituksen 29.5.2015.

 

 

Koiranrakit räksyttävät, mutta hallitus etenee kansalaisten sille antaman valtuutuksen turvin.

 

 

Erityistunnustus on annettava perussuomalaisille, jotka maamme vaikeassa taloustilanteessa ovat osoittaneet olevansa vastuukantajia.  Myös kokoomukselle on annettava vankka tunnustus.

 

 

Maakuntahallinnosta sopuun pääseminen on hallituksen tähänastisista päätöksistä merkittävin.  Kahdeksantoista manner-Suomen maakuntaa ja viisitoista sote-aluetta ovat viisaita päätöksiä.

 

 

Hallituksen linjaukset ovat nyt kunnissa lausuntokierroksella ja Tampereen lausunto osoittaa, että päällisin puolin kokoomusjohtoiselta kaupungilta tuntuva päätöksentekokoneisto on kaikkea muuta kuin vastuuntuntoista.

 

 

On ollut tiedossa, että virkamiesportaaseen ja jopa päätöksentekoelimiin pesiytyneet vihreät heiluttelevat Tampereella ylisuurta valtaa.  Kaavoitus ja kaupunkisuunnittelu ovat Hämeenkadun itäpään sulkemisineen ja maauimaloineen esimerkkejä vihreiden vastuuttomasta Tampereen kehittämisestä.

 

 

Viime päivinä demareiden rooli on nimellisesti kokoomusjohtoisessa kaupungissa voimistunut.

 

 

On selvää, että kokoomuksen Kataisen-Urpilaisen-Virkkusen –hallituksen aikana kärsimä suuren kuntauudistussuunnitelman kariutuminen kaivertaa yhä edelleen monen Tampereen kokoomuslaisen kengässä.  Brysseliin paenneen kuntauudistuksen papittaren Henna Virkkusen hengenheimolaisia Tampereella riittää.

 

 

Kokoomus on joutunut Tampereella entistä tiukemmin valtakunnallisen opposition vangiksi.

 

 

Demarit ja vihreät kyykyttävät Tampereella kokoomusta ja kokoomus on Tampereella siirtynyt valtakunnallisen opposition äänitorveksi.

 

 

Löytyykö kokoomukselta Tampereella selkärankaa samaan, jota puolue ryhdikkäästi noudattaa valtakunnallisesti?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kokoomus on Tampereella valtakunnallisen opposition vanki, onko Kokoomus Tampereella opposition vanki?,

"Ja tästä eteenpäin saa muuten maallekin rakentaa!"

Lauantai 30.5.2015 - -Esko Erkkilä-

Vihervasemmisto on saanut vanhaan lehmänkauppojen aikaan myös Kokoomuksen hairahtumaan, että maalle ei saisi lainkaan rakentaa.

 

 

Erityisen karsaasti vihervasemmisto ja Kokoomus ovat suhtautuneet siihen, että omalle maalle saisi rakentaa!

 

 

Huhtikuun eduskuntavaaleissa kansalaiset äänestivät vihervasemmiston ja Kokoomuksen ajaman linjauksen pankrottiin eli konkurssiin.

 

 

Tampereen ns. kaupunkiseutu seututoimistoineen ja sen keinotekoinen ”päätöselin” ovat olleet suunnannäyttäjinä tälle nurinkuriselle kehitykselle.

 

 

”Tampereen kaupunkiseudun” sorvaama MAL-sopimus on ollut kaiken nurinkurisen kehityksen suuntaaja.

 

MAL-sopimus on ollut kehittämässä Tampereen kaupunkiseutua – Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi – hakoteille.

 

 

Erityisesti sen hampaissa on ollut se, kun kansalaiset ovat halunneet rakentaa omalle maalleen. 

 

 

Huhtikuun eduskuntavaalien vaalikampanjoinnin aikana sain hyvän kuvan kansalaisten mielipiteestä ”kaupunkiseudun” linjauksiin. 

 

 

Lähes yksimielinen halu kansalaisten keskuudessa oli se, että MAL-sopimus joutaa poltettavaksi saunan pesässä.

 

 

Olen tyytyväinen, kun pääministeriksi noussut Juha Sipilä päätti Keskustan puoluevaltuuston ja Keskustan eduskuntaryhmän yhteisessä kokouksessa, jossa päätimme osallistumisesta hallitusvastuuseen, puheensa näin:

 

 

”Ja tästä eteenpäin saa muuten maallekin rakentaa…!”

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vihervasemmisto, vihervasemmisto ja Kokoomus, Tampereen kaupunkiseutu, Tampereen kaupunkiseudun seututoimisto, Seututoimisto, MAL-sopimus, Maankäyttö _ asuminen _ liikenne,

Kokoomus on menettänyt viljelijöiden luottamuksen

Perjantai 20.3.2015 - -Esko Erkkilä-

Maaseudun Tulevaisuus on tilattavista sanomalehdistä Suomen 2. luetuin; lukijamäärä on 336 000 ja lehden levikki on 78 899 kpl (LT 2014).

 

 

MaasTul, kuten lehteä sen lähipiirissä kutsutaan, on kolme kertaa viikossa ilmestyvä, maaseudun elinkeinoihin, kulttuuriin ja harrastuksiin keskittyvä erikoissanomalehti. Se kertoo tuoreeltaan myös politiikan ja talouden uutiset taustoineen.

 

 

Eduskuntavaalien lähestyminen sai aikaan sen, että Maaseudun Tulevaisuus teki Gallup Elintarviketiedolla kyselyn, jossa selvitettiin viljelijäväestön äänestysaikomuksia 19.4.2015 järjestettävissä eduskuntavaaleissa.

 

 

 

 

viljelijat_eivatluota

 

 

Lehti kertoi gallup-tutkimuksensa tuloksista näyttävästi 16.3.2015 ilmestyneessä numerossaan.

 

 

Tutkimustulosten uutisointi ei varmaan yllättänyt ketään, kun otsikossa todettiin näin:

 

 

Viljelijät hylkäävät kokoomuksen

 

 

Tutkimustulosten lähempi tarkastelu oli melkoinen yllätys, sillä;

 

 

 • Keskustan suosio viljelijäväestön keskuudessa oli vuoden 2011 eduskuntavaaleissa vain 72,6 %, kun se nyt on 84,8 %
 • Perussuomalaisten suosio viljelijäväestön keskuudessa on neljän vuoden aikana pudonnut 12,4 %:sta 8,4 %:iin

 

Varsinaisen romahduksen viljelijäväestön keskuudessa on kokenut Kokoomus, sillä neljä vuotta sitten Kokoomusta äänesti 9,0 % viljelijäväestöstä, mutta nyt niin tekisi enää 3,5 %!

 

 

Kokoomuksen suosion romahtaminen viljelijäväestön keskuudessa on puhutteleva, mutta kaikille, jotka ovat seuranneet Kokoomuksen toimintaa, asiassa ei ole mitään yllättävää.

 

 

Sitä saa mitä tilaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kokoomus on menettänyt viljelijöiden luottamuksen, Kokoomus ja maatalous, Kokoomus ja viljelijät, Viljelijät luottavat Keskustaan,

Kokoomus kapsahti Katajaan!

Lauantai 14.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Kokoomuslainen kansanedustaja Sampsa Kataja on tuonut julkisuuteen kokoomuslaista asennetta hyvin kuvaavan ajattelutavan kun on todennut, että kansanedustajien palkkataso on liian alhainen!

 

 

Kiitän Sampsa Katajaa, sillä hänen julkitulonsa kansanedustajien alhaisesta palkkatasosta sopivat mainiosti tähän tilanteeseen, koska hänen mielipiteensä toivottavasti vauhdittaa sitä gallupsuosiota, jolle Kokoomus on itsensä saattanut.

 

 

Jyrki Kataisen ja Henna Virkkusen lähdöt vuotavasta paatista, Lasse Männistön ja Laura Rädyn tuolileikki, Laura Rädyn puheet pienituloisten pienestä määrästä ja hänen toimintansa sivutulojen muuttamisesta verottomiksi, Pia Kauman lastenvaunupuheet ja Alexander Stubb´n yritys luoda Kokoomuksen unelmajoukkuetta mm. Sanni Grahn-Laasosesta on hyvä palauttaa mieliin, kun tarkastelemme Kokoomuksen uusintä töräytystä eli Sampsa Katajan rutinaa kansanedustajien heikosta palkkatasosta.

 

 

Yhteistä Kokoomuksen töräyttelijöille on se vieraantuminen tavallisen suomalaisen arjesta, joka on elinehto kansanedustajan ja poliittisen puolueen menestymiselle.

 

 

Kokoomuksen ex-puoluesihteeri Taru Tujunen pystyi kulisseista johtamaan puoluetta kohtuullisesti, mutta hänen lähtönsä jälkeen kupla puhkesi.

 

 

Nyt ymmärtää Tujusen lähtemisen, sillä osaamme vain arvailla, että millaista on ollut paimentaa tuota porukkaa.

 

 

Vielä Katajan puheista sen verran, että eipä olisi voinut valita parempaa hetkeä mielensä purkamiselle! Työmarkkinoilla tehtiin käytännössä nolla-ratkaisu ja me eläkeläiset saimme ruhtinaallisen 0,39 %:n korotuksen eläkkeisiimme!

 

 

Kokoomuksen seuraavaa rimanalitusta odottaen

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sampsa Kataja, Kokoomuksen rimanalitus, Kokoomus kapsahti Katajaan, Joka kuuseen kurkottaa se Katajaan kapsahtaa, Jyrki Katainen, Henna Virkkunen, Lasse Männistö, Laura Räty, Pia Kauma, Sanni Grahn-Laasonen,

Rohkaiseva gallup-tieto herättää kysymyksiä ja ajatuksia!

Perjantai 30.1.2015 - -Esko Erkkilä-

YLE julkisti eilen puolueiden suosiosta kertovan tammikuun gallup-kyselynsä tulokset ja sen tulokset ovat suomalaisten näkökulmasta rohkaisevia.

 

 

Gallup-kyselyt ovat vain gallup-kyselyjä, mutta rohkaisua ne antavat keskustalaisille ja kaikille suomalaisille.

 

 

Tulokset näyttivät YLE:n gallupissa seuraavilta:

 

 • Keskusta 26,0 %
 • SDP 17,2 %
 • Kokoomus 16,3 %
 • Perussuomalaiset 14,8 %

 

 

Tulosten tiimoilta viritän muutamia ajatuksia, kysymyksiä ja toteamuksia:

 • Kokoomuksen vajoaminen kolmanneksi oli ilmeisesti keskeinen syy, että Jan Vapaavuori on jättämässä hallituksen?
 • kuka Kokoomuksen puheenjohtajaksi eduskuntavaalien jälkeen, kun Vapaavuori siirtyy Euroopan investointipankin johtotehtäviin?
 • rohkeaako Kokoomus vaihtaa puheenjohtajansa jo ennen huhtikuun eduskuntavaaleja?
 • Risikko puheenjohtajaksi, kun Vapaavuori lähtee Euroopan investointipankkiin?
 • Jan Vapaavuori saattaa nauttia Kokoomuksen kannatuslukemien kehittymisestä ja nauraa "paskaset" naurut niille kokoomuslaisille, jotka eivät valinneet häntä puheenjohtajaksi?
 • palaako Jan Vapaavuori Euroopan investointipankin johtotehtävistä Suomeen, jos hänet valittaisiin Kokoomuksen puheenjohtajaksi?
 • SDP:n Antti Rinne on saamassa SDP:n puoluekoneen vauhtiin?
 • SDP on matkalla kohtuulliseen tulokseen kevään eduskuntavaaleissa?
 • pystyykö Timo Soini hyödyntämään Kreikan irtiotot aiemmista sopimuksista perussuomalaisten vaalimenestykseksi?
 • onko Timo Soinilla taitoa ja auktoriteettia pitää perussuomalaiset ”salonkikelpoisina”?
 • lähteekö Jussi Halla-aho kisaamaan Timo Soinin kanssa?
 • neljäs sija on puolueiden kisassa todellinen inhokkisija – mikä puolue sysätään neljännelle sijalle?
 • odottaako neljäs sija Kokoomusta?
 • neljännelle sijalle jäävä puolue ei saa edustajaansa edes eduskunnan puhemiehistöön!

 

 

Kysymysten, ajatusten ja toteamusten sumassa muistutan, että vasta 19.4.2015 pidettävät eduskuntavaalit antavat joitain ratkaisuja.

 

 

Yksi asia ihmetyttää ja se on;

 

Kokoomus ja sen edustajat ovat täysin hävinneet ainakin Tampereella julkisuudesta ja samaa on todettava myös siitä, että sosiaalisessa mediassa kokoomuslaiset loistavat poissaolollaan.

 

 

Miksi?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: YLE:n vaaligallup 29.1.2015, Kokoomus romahti, Vapaavuori jättää hallituksen, Vapaavuori Kokoomuksen puheenjohtajaksi, Risikko Kokoomuksen puheenjohtajaksi,

Ylimielinen Kokoomus

Keskiviikko 19.11.2014 - -Esko Erkkilä-

YLE:n nettisivuilla oli 28.10.2014 uutinen, jonka otsikko kuului näin:

 

"Puolueiden imagotutkimus: Kokoomus entistäkin ylimielisempi"

 

Olen julkisuudessa olleiden tietojen varassa ja niistä olen lukenut, että kyseessä oli suurimpien puolueiden yhteisesti tilaama tutkimus eli sen tulokset ovat tilaajien käytössä.

 

Tutkimuksen teki suurimpien puolueiden yhteisestä toimeksiannosta TNS Gallup ja se tehtiin syys – lokakuun vaihteessa.

 

Imago-tuloksista YLE kertoi 28.10.2014, että ylimielisimmän puolueen kisassa tulokset olivat seuraavat:

 

·         Kokoomus 60 %

·         Perussuomalaiset 32 %

·         Vihreät n. 30 %

·         SDP n. 28 %

·         Vasemmistoliitto n. 18 %

·         Keskusta n. 15 %

 

Vihreiden, SDP:n, Vasemmistoliiton ja Keskustan   ”ylimielisyysprosentit” ovat noin-tasoa, sillä Ylen jutussa on niistä ainoastaan graafinen esitys ja ei selkeitä lukuarvoja.

 

Mahtaa Kokoomuksessa käydä kuhina, kun tutkimuksen tuloksia analysoidaan!

 

 

*************

 

 

YLE jatkaa nettiuutisessaan näin:

 

”Keskustalta sujuu nyt kaikki

 

Puolueiden mielikuvamittauksen selkeä voittaja on Keskusta, jolta tuntuu nyt onnistuvan kaikki. Se nousi imagovertailun kärkeen keväällä 2013 ja sen jälkeen puolueeseen liitetyt myönteiset mielikuvat ovat vain vahvistuneet.

 

Keskustan hyväksi luetaan nyt aiempaa selvemmin järkevät ja toteuttamiskelpoiset ideat, vetovoimainen johto ja lisääntynyt luottamus.”

 

 

**************

 

 

 

Kannattaa toistaa tuo YLE:n nettisivujen sanoma:

 

”…järkevät ja toteuttamiskelpoiset ideat, vetovoimainen johto ja lisääntynyt luottamus.”

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ylimielinen Kokoomus, Puolueiden imagotutkimus, Kokoomus entistäkin ylimielisempi, Keskustalla on järkevät ja toteuttamiskelpoiset ideat vetovoimainen johto ja lisääntynyt luottamus.

Ruohonjuuritason ajatuksia luottamuksesta

Lauantai 1.11.2014 - -Esko Erkkilä-

En varmasti ole ainoa, joka on viime kuukaudet ja erityisesti viime viikkojen aikana miettinyt luottamuksen merkitystä Suomen nykyiseen tilanteeseen

 

Oikeammin on sanoa, että olen miettinyt luottamuksen puuttumisen merkitystä siihen tilanteeseen, joka Suomessa nyt vallitsee.

 

On totta, että globaali tilanne maailmalla luo jonkinlaiset puitteet myös suomalaisten tilanteeseen, mutta päällimmäisen ”kuorrutuksen” Suomen nykyiseen surkeuteen tuo se epäluottamus suomalaiseen politiikkaan ja sen vastuuhenkilöihin, joka huokuu päivä päivältä yhä synkempänä kaiken yllä.

 

Suomalaisten epäluottamus kohdistuu jokseenkin yksinomaan Kokoomukseen.

 

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja uskalsi nimetä henkilöniminä ne henkilöt, jotka ovat aiheuttaneet Kokoomukselle luottamuksen romahtamisen. Pääministeripuolueen kohtaama luottamuksen menetys on menetys koko Suomelle.

 

Näin Helsingin Sanomien pääkirjoitus 30.10.2014:

 

Kokoomuksen huonontunut imago ei tietenkään johdu mistään yksittäisestä syystä, vaan se on monen tekijän summa. Tällä kertaa osatekijöille voi antaa jopa nimet: Laura Räty, Lasse Männistö, Pia Kauma – ja Alexander Stubb.

 

 

Kokoomus piti viime kesänä puoluekokouksen Lahdessa 13. – 15.6.2014 ja valitsi siellä Brysseliin paenneen Jyrki Kataisen tilalle uuden puheenjohtajan.

 

En muista, että missä olin, kun kuulin Kokoomuksen puheenjohtajavaalin ensimmäisen kierroksen tulokset ja sen, että Jan Vapaavuori tippui pelistä pois.

 

Jo silloin tiesin, että nyt Kokoomus on ajamassa itseään ja myös koko Suomea vaikeuksiin.

 

Paula Risikon valinta puheenjohtajaksi olisi ehkä voinut pelastaa vielä jotain, mutta Alexander Stubb´n valinta puheenjohtajaksi tiesi suuria vaikeuksia Kokoomukselle ja koko Suomelle, sillä hänestä oli tulossa maamme pääministeri Kataisen jälkeen.

 

Stubb´n valinta Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja sen myötä Suomen pääministeriksi romahdutti suomalaisten luottamuksen tulevaisuuteensa!

 

Kokoomuksen kannatus on lasketellut jyrkkää alamäkeä Lahden puoluekokouksen jälkeen ja on gallup-tulosten mukaan nyt selvästi alle 20 %!

 

On ennakoitavissa, että Kokoomuksen suosio ei vielä ole pohjalukemissa.

 

Keskustalla on nyt vahva luottamus suomalaisten keskuudessa.

 

En lähde käsittelemään Keskustan luottamukseen liittyviä seikkoja, mutta totean, että Antti Rinteen johtaman SDP:n kannatuksen soisi kasvavan nykyisestä 15 %:n tasosta.

 

SDP:n kohoaminen toiseksi suurimmaksi puolueeksi on mahdollista, jos nykyinen epäluottamuksen osoittaminen Kokoomukselle jatkuu – minulla ei ole mitään sitä vastaan, että SDP:n juureva politiikka kasvattaisi sen suosiota kansalaisten keskuudessa.

 

 

 

***********

 

 

 

Tiedostan, että seilailen karikkoisilla vesillä, kun kommentoin naapuripuolueiden tilannetta.

 

Puolustelen ruohonjuuritason tunnelmiin perustuvaa kommentointiani sillä, että jonkun pitää viimeistään ensi keväänä alkaa korjaamaan niitä epäluottamukseen perustuvia virheitä, joihin nykyinen päähallituspuolue on syypää.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Helsingin Sanomat: Laura Räty Lasse Männistö Pia Kauma ja Alexander Stubb, luottamus, luottamuksen menettäminen, Kokoomus, Kokoomus - luottamuksen menettäjä,

Kokoomus joutui jo hallituspuolueena taipumaan Keskustan energiapoliittiselle linjalle!

Perjantai 10.10.2014 - -Esko Erkkilä-

Suomen talous syöksyy elokuun tullitilastojen mukaan yhä syvemmälle, sillä elokuussa vientimme oli 6 % pienempi kuin vuotta aikaisemmin ja myös tuontimme aleni, sillä se oli elokuussa 7 % miinusmerkkinen edellisvuoden elokuuhun verrattuna.

 

Luvut ovat synkkiä ja hallitus seisoo tumput suorana.

 

 

**********

 

 

”Tumput suorana” on kuitenkin nyt tarkasteltuna hieman karrikoitu ilmaisu, sillä viime tiistaina eli 7.9.2014 pääministeri Stubb ilmoitti, että Kokoomus on päätynyt Keskustan pitkään esittämälle linjalle ja päättänyt muuttaa turve- ja hakelinjauksiaan.

 

Toivottavasti pitää paikkansa, kun Stubb lupasi näin:

 

”Turpeen ja metsähakkeen osalta tulemme tekemään ratkaisuja, jotka varmistavat niiden kilpailukykyä suhteessa kivihiileen.”

 

Keskustan kansanedustaja ja ex-ministeri Mauri Pekkarinen kommentoi Stubb´n lupausta:

 

”Siperia on opettanut hallitusta. Kahden vuoden hiilivaelluksen jälkeen hallitus on kääntänyt takkinsa ja kuunnellut Keskustan röykytystä!”

 

 

 

On hyvä, että jo nykyinen hallitus lupaa tehdä keskustalaista energiapolitiikkaa. Toivottavasti Stubb´n lupaus ei jää vain lupaukseksi.

 

Stubb´n lupauksen täyttämistä helpottaa oleellisesti se, että talouden jarruporukka eli Vihreät ottivat livohkat hallituksesta. Sopii toivoa, että Vihreät pysyvät poissa hallituksesta ainakin kahden vaalikauden ajan!

 

Vihreiden jarrumiehen roolia kuvastaa hyvin tamperelaisen kansanedustaja Kimmo Sasin lausahdus:

 

”Nyt kun vihreät eivät ole enää hallituksessa, voidaan turpeesta jälleen puhua.”

 

 

Toivon, että Stubb´n lupaukset tulevat voimaan, jotta voidaan todeta, että Vihreiden sekä Kataisen ja Stubb´n hallitusten hiilenmusta energiapolitiikka on ohi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kokoomus taipui, Keskustan energiapoliittinen linja, Vihreät pois hallituksesta, Suomen vienti ei vedä, Suomen vienti takkuaa, Tullitilastot elokuussa 2014, turpeen verotus, metsähakkeen tuki, hallituksen hiilenmusta energipolitiikka, hiilenmusta,

Ratikkapäätös oli onnetonta jatkumoa Rantaväylän tunnelille

Perjantai 20.6.2014 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuutetut tekivät maanantaina 16.6.2014 kaupunkilaisten kukkarolle vahvan loven tekevän päätöksen, kun hyväksyivät, että ratikan suunnittelua Tampereelle jatketaan.

 

Kyse on Vihreiden saamasta koplausmaksusta Kokoomukselta, kun Vihreät aikoinaan kannattivat Kokoomukselle ja sen rahoittajille elintärkeän Rantaväylän tunnelin rakentamista.

 

Vihreät olivat periaatteessa vastaan Rantaväylän tunnelia, mutta kun heille luvattiin vastapalvelukseksi ratikka, niin tuki Kokoomuksen ykköshankkeelle heltisi helposti!

 

Kyseessä oli koplausten koplaus, jonka tamperelaiset saavat kokea palveluiden jatkuvana heikentymisenä!

 

Tampereen ratikka on todellisten asiantuntijoiden antamien lausuntojen perusteella täysin turha hanke ja sen turhuuden osaa jokainen järki-ihminen päätellä ihan maalaisjärjellä.

 

 

 

****************

 

 

valioratikka

 

 

Turussa on jo nyt ratikka ja se on mahdottoman oikeassa käytössä – jäätelökioskina!

 

 

****************

 

 

 

On todella surullista, että yhteiskunnan varoja tuhlataan hyödyttömään hankkeeseen, kun maakunnan eli Pirkanmaan hyvinvoinnille olisi paljon tarpeellisempiakin hankkeita rahoitettavana.

 

Nyt on pantava toivoa sille, että valtiovalta osaa olla viisas ja ei lähde tukemaan Tampereen ratikkahanketta.

 

Pirkanmaalla tarvitaan rahaa 3-tien, 9-tien ja 12–tien sekä alemman tieverkoston kunnostamiseen – niiden kunnostaminen toisi hyvinvointia koko maakunnalle.

 

Ratikkavouhkaajat ovat suuriäänisiä melskaajia, joilla ei monillakaan ole kummoistakaan kokemusta työelämästä ja esim. yritysmaailmassa hankittuja kannuksia on tuskin kenelläkään. 

 

Nostan hattua niille kahdelle kokoomuslaiselle ja kolmelle demarille, jotka omien puolueidensa valtavirrasta poiketen uskalsivat äänestää ratikkaäänestyksessä tamperelaisten puolesta.

 

Erityisen arvostukseni saavat ne kaupunginvaltuutetut, jotka osasivat tunneliäänestyksessä sekä myös nyt ratikkaäänestyksessä valita EI – nappulan!

 

Meillä on nyt kriittiset hetket, jotta kohta aloittava Stubb-hallitus pitää kyntensä poissa Tampereen ratikkahankkeesta – uskon vahvasti, että seuraava hallitus näin tulee joka tapauksessa tekemään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rantaväylän tunneli, Ratikka, ratikan koplaaminen Rantaväylän tunneliin, kokoomus ja vihreät koplasivat, Turun ratikka, Valio-ratikka, jäätelöratikka Turussa,

Suomalaisministeriä tarvitaan vasta sitten, kun EU sanoo EI!

Sunnuntai 18.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Tämän jutun otsikkoa on hieman fiksattu sen alkuperäisestä muodosta, jonka lausui eräs kokenut myyntimies jo paljon aikaa sitten – sain olla tuon menestyneen myyntimiehen esimiehenä.

 

Alkuperäinen muoto kuuluu jotenkin siihen suuntaan, että...

...yrityksen myyntimiestä tarvitaan vasta sitten, kun asiakas aikoo ostaa kilpailijan tuotetta.

 

Vanha ja edelleen ajankohtainen viisaus tuli mieleeni, kun olen viime päivinä seurannut Keskustan Olli Rehn´n ja puheenjohtaja Juha Sipilän käynnistämää keskustelua Kokoomuksen luokattomasta menettelystä puolustaa Suomen etuja EU:n maatalouspolitiikassa.

 

Kokoomus luovutti ilman pienintäkään taistelua ne asemat, jotka Suomi sai ns. 141-pykälän muodossa EU-liittymisneuvotteluissa ja joita erityisesti keskustalainen maa- ja metsätalousministeri on pystynyt puolustamaan aina siihen saakka, kunnes kokoomuksen Jari Koskisesta tuli maa- ja metsätalousministeri.

 

141-tuki ja sen onnistuneet jatkoneuvottelut ovat olleet niin suuri kysymys, että niiden loppuunsaattamisessa on aina tarvittu Suomen pääministerin roolia.

 

Nyt kokoomus luovutti maamme alkutuotannolle, elintarviketeollisuudelle ja ennen kaikkea suomalaiselle kuluttajalle elintärkeässä kysymyksessä taistelun ilman, että pääministeri Katainen olisi korvaansa lotkauttanut tässä asiassa!

 

On hyvä, että komission varapuheenjohtaja, Keskustan eurovaaliehdokas Olli Rehn otti asian esille ja on hyvä, että samoin teki myös Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

 

Huvittaa – jos vakava asia nyt voi ketään huvittaa – kun kokoomuksen kyläpoliitikot ovat kilvan yhdessä pääministeri Kataisen kanssa ryhtyneet puolustelemaan kokoomuksen heikkoa toimintaa 141-neuvotteluissa.

 

Kyläpoliitikot ja Katainen perustelevat, että muka mitään ei ollut tehtävissä!

 

Näin se on ollut aina, mutta Keskustan kuluttajia, elintarviketeollisuutta ja alkutuotantoa puolustava toiminta on aina tähän mennessä tuottanut tulosta – nyt kokoomus luovutti 141-neuvotteluissa ilman taistelua.

 

 

***********

 

 

Keskustan eurovaaliehdokas Timo Kaunisto osui naulan kantaan, kun hän totesi eilen eli 17.5.2014 Uuden Suomen blogikirjoitustaan kommentoidessaan näin:

 

 

”Jos tarkoitus on lopettaa ruuan tuotanto ja siihen liittyvät 300.000 elintarvikeketjun työpaikkaa Suomesta niin sanotaan se sitten suoraan, ei kannata kiemurrella”

 

Uskaltaako kokoomus tunnustaa aikeensa suoraan ja kiemurtelematta?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 141-tuki, EU -liittymisneuvottelut ja 141-tuki, Olli Rehn, Juha Sipilä, Jari Koskinen, Sirkka-Liisa Anttila, haluaako kokoomus lopettaa ruuantuotannon Suomesta?,

Äänestäjä luottaa vain Eduskunnan pöytäkirjojen kertomiin äänestystuloksiin - ei toripuheisiin!

Keskiviikko 5.3.2014 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaalaiset äänestäjät saivat helmikuun 28. päivänä tuntea, että kuinka maakunnan hallituspuolueiden edustajat yksituumaisesti äänestivät Keskustan ja Perussuomalaisten välikysymystä vastaan ja puolustivat Kataisen – Urpilaisen –Virkkusen –linjaa kuntien pakkoliitoksien puolesta.

 

Eduskunnan pöytäkirjoista suoraan kopioitu tieto kertoo vääjäämättömästi, että kaikki paikalla olleet pirkanmaalaiset Kokoomuksen, SDP:n, Vasemmistoliiton, Vihreiden sekä Kristillisdemokraattien edustajat kannattivat hallituksen kuntapolitiikkaa ja siten myös kuntien pakkoliitoksia:

 

 

*************

 

 

 

Äänestys 1 klo 13.01     Istunto 17/28.02.2014   klo 13.00

1

Hallituksen kuntapolitiikka

 

Ainoa käsittely

Asiakirjat:

VK 1/2014 vp  |

Puhemiehenä toimi puhemies Eero Heinäluoma /sd. Puhemies ei osallistu äänestykseen.

 

Äänestysasettelu:

Nauttii luottamusta / Elsi Kataisen ehdotus

Jaa:

98

Ei:

68

Tyhjiä:

0

Poissa:

33

Yhteensä:

199

Äänestys kansanedustajittain

Ahvenjärvi Sauli /kd

Jaa

 

Myller Riitta /sd

Jaa

Alanko-Kahiluoto Outi /vihr

Jaa

 

Myllykoski Jari /vas

Jaa

Alatalo Mikko /kesk

Ei

 

Mäkelä Outi /kok

Jaa

Anttila Sirkka-Liisa /kesk

Ei

 

Mäkinen Tapani /kok

Jaa

Arhinmäki Paavo /vas

Jaa

 

Mäkipää Lea /ps

Ei

Autto Heikki /kok

Jaa

 

Mäkisalo-Ropponen Merja /sd

Jaa

Backman Jouni /sd

Jaa

 

Männistö Lasse /kok

Jaa

Blomqvist Thomas /r

Poissa

 

Mäntylä Hanna /ps

Ei

Brax Tuija /vihr

Jaa

 

Mäntymaa Markku /kok

Poissa

Donner Jörn /r

Jaa

 

Mölsä Martti /ps

Ei

Eerola Juho /ps

Ei

 

Nauclér Elisabeth /r

Jaa

Eestilä Markku /kok

Poissa

 

Niikko Mika /ps

Ei

Elomaa Ritva /ps

Ei

 

Niinistö Jussi /ps

Ei

Eloranta Eeva-Johanna /sd

Jaa

 

Niinistö Ville /vihr

Jaa

Feldt-Ranta Maarit /sd

Poissa

 

Nylander Mikaela /r

Jaa

Filatov Tarja /sd

Jaa

 

Nylund Mats /r

Jaa

Gestrin Christina /r

Jaa

 

Oinonen Pentti /ps

Poissa

Grahn-Laasonen Sanni /kok

Jaa

 

Ojala-Niemelä Johanna /sd

Jaa

Gustafsson Jukka /sd

Jaa

 

Orpo Petteri /kok

Jaa

Guzenina-Richardson Maria /sd

Jaa

 

Paasio Heli /sd

Jaa

Gästgivars Lars Erik /r

Jaa

 

Paatero Sirpa /sd

Poissa

Haapanen Satu /vihr

Jaa

 

Packalén Tom /ps

Ei

Haavisto Pekka /vihr

Jaa

 

Palm Sari /kd

Jaa

Hakkarainen Teuvo /ps

Ei

 

Paloniemi Aila /kesk

Ei

Halla-aho Jussi /ps

Ei

 

Pekkarinen Mauri /kesk

Ei

Harkimo Leena /kok

Jaa

 

Pekonen Aino-Kaisa /vas

Jaa

Hautala Lasse /kesk

Ei

 

Pelkonen Jaana /kok

Jaa

Heikkilä Lauri /ps

Ei

 

Peltonen Tuula /sd

Poissa

Heinonen Timo /kok

Jaa

 

Piirainen Raimo /sd

Jaa

Hemmilä Pertti /kok

Jaa

 

Pirttilahti Arto /kesk

Ei

Henriksson Anna-Maja /r

Poissa

 

Puumala Tuomo /kesk

Ei

Hiltunen Rakel /sd

Jaa

 

Rajamäki Kari /sd

Jaa

Hirvisaari James /m11

Ei

 

Rantakangas Antti /kesk

Ei

Holmlund Anne /kok

Jaa

 

Rauhala Leena /kd

Jaa

Hongisto Reijo /ps

Ei

 

Ravi Pekka /kok

Jaa

Huovinen Susanna /sd

Poissa

 

Rehula Juha /kesk

Ei

Ihalainen Lauri /sd

Jaa

 

Reijonen Eero /kesk

Ei

Immonen Olli /ps

Ei

 

Risikko Paula /kok

Jaa

Jalonen Ari /ps

Ei

 

Rossi Markku /kesk

Poissa

Jaskari Harri /kok

Jaa

 

Rundgren Simo /kesk

Ei

Jokinen Kalle /kok

Jaa

 

Ruohonen-Lerner Pirkko /ps

Ei

Joutsenlahti Anssi /ps

Ei

 

Räsänen Päivi /kd

Jaa

Jungner Mikael /sd

Jaa

 

Saarakkala Vesa-Matti /ps

Poissa

Jurva Johanna /ps

Ei

 

Saarikko Annika /kesk

Poissa

Juvonen Arja /ps

Ei

 

Saarinen Matti /sd

Jaa

Jääskeläinen Jouko /kd

Jaa

 

Salolainen Pertti /kok

Jaa

Jääskeläinen Pietari /ps

Ei

 

Salonen Kristiina /sd

Jaa

Kaikkonen Antti /kesk

Ei

 

Sankelo Janne /kok

Poissa

Kalli Timo /kesk

Ei

 

Sarkomaa Sari /kok

Jaa

Kalliorinne Risto /vas

Jaa

 

Sasi Kimmo /kok

Poissa

Kalmari Anne /kesk

Ei

 

Satonen Arto /kok

Jaa

Kanerva Ilkka /kok

Jaa

 

Savola Mikko /kesk

Ei

Kantola Ilkka /sd

Jaa

 

Sinnemäki Anni /vihr

Jaa

Karhu Saara /sd

Poissa

 

Sipilä Juha /kesk

Poissa

Kari Mika /sd

Jaa

 

Skinnari Jouko /sd

Jaa

Karimäki Johanna /vihr

Jaa

 

Soini Timo /ps

Ei

Katainen Elsi /kesk

Ei

 

Soininvaara Osmo /vihr

Jaa

Katainen Jyrki /kok

Poissa

 

Soukola Ismo /ps

Ei

Kataja Sampsa /kok

Poissa

 

Stubb Alexander /kok

Poissa

Kauma Pia /kok

Jaa

 

Suutari Eero /kok

Jaa

Kerola Inkeri /kesk

Ei

 

Taimela Katja /sd

Jaa

Kettunen Pentti /ps

Ei

 

Tainio Hanna /sd

Jaa

Kiljunen Anneli /sd

Jaa

 

Tiainen Eila /vas

Jaa

Kiuru Krista /sd

Poissa

 

Tiilikainen Kimmo /kesk

Ei

Kiuru Pauli /kok

Jaa

 

Toivakka Lenita /kok

Jaa

Kivelä Kimmo /ps

Ei

 

Toivola Jani /vihr

Poissa

Kiviniemi Mari /kesk

Ei

 

Tolppanen Maria /ps

Ei

Kiviranta Esko /kesk

Ei

 

Tolvanen Kari /kok

Jaa

Kokko Osmo /ps

Ei

 

Torniainen Ari /kesk

Ei

Komi Katri /kesk

Poissa

 

Tossavainen Reijo /ps

Ei

Kontula Anna /vas

Jaa

 

Tuomioja Erkki /sd

Jaa

Kopra Jukka /kok

Jaa

 

Tuppurainen Tytti /sd

Poissa

Korhonen Martti /vas

Poissa

 

Turunen Kaj /ps

Ei

Korhonen Timo V. /kesk

Ei

 

Tuupainen Kauko /ps

Ei

Koskela Laila /ps

Ei

 

Tynkkynen Oras /vihr

Jaa

Koskinen Johannes /sd

Jaa

 

Tölli Tapani /kesk

Ei

Kumpula-Natri Miapetra /sd

Jaa

 

Uotila Kari /vas

Jaa

Kurvinen Esko /kok

Jaa

 

Urpalainen Anu /kok

Jaa

Kuusisto Merja /sd

Jaa

 

Urpilainen Jutta /sd

Poissa

Kyllönen Merja /vas

Jaa

 

Vahasalo Raija /kok

Jaa

Kymäläinen Suna /sd

Jaa

 

Wallin Stefan /r

Poissa

Kärnä Jukka /sd

Jaa

 

Wallinheimo Sinuhe /kok

Jaa

Kääriäinen Seppo /kesk

Ei

 

Vapaavuori Jan /kok

Poissa

Lapintie Annika /vas

Jaa

 

Vehkaperä Mirja /kesk

Poissa

Lauslahti Sanna /kok

Jaa

 

Vehviläinen Anu /kesk

Ei

Lehti Eero /kok

Jaa

 

Wideroos Ulla-Maj /r

Poissa

Lehtomäki Paula /kesk

Ei

 

Viitamies Pauliina /sd

Jaa

Leppä Jari /kesk

Ei

 

Viitanen Pia /sd

Jaa

Lindström Jari /ps

Ei

 

Vikman Sofia /kok

Jaa

Lindtman Antti /sd

Jaa

 

Virkkunen Henna /kok

Poissa

Lintilä Mika /kesk

Ei

 

Virolainen Anne-Mari /kok

Jaa

Lipponen Päivi /sd

Jaa

 

Virtanen Erkki /vas

Jaa

Lohela Maria /ps

Ei

 

Virtanen Pertti /ps

Ei

Lohi Markus /kesk

Ei

 

Vähämäki Ville /ps

Ei

Louhelainen Anne /ps

Ei

 

Väätäinen Juha /ps

Poissa

Maijala Eeva-Maria /kesk

Ei

 

Väätäinen Tuula /sd

Poissa

Matikainen-Kallström Marjo /kok

Jaa

 

Yrttiaho Jyrki /vr

Ei

Mattila Pirkko /ps

Ei

 

Zyskowicz Ben /kok

Jaa

Modig Silvia /vas

Poissa

 

Östman Peter /kd

Jaa

Mustajärvi Markus /vr

Ei

 

 

Pirkanmaalaisista kansanedustajista SDP:n Saara Karhu sekä Kokoomuksen Kimmo Sasi eivät osallistuneet äänestykseen.

On luonnollista, että Keskustan Mikko Alatalo ja Arto Pirttilahti olivat äänestyksessä kuntien pakkoliitoksia vastaan!

 

 

**********

 

 

Viittaan juttuni otsikossa kansanedustajien toripuheisiin ja niiden totuudenvastaisuuteen.

 

 

 pakkoliitokset

 

 

Pirkanmaalaiset saivat kansanedustajien toimien ja puheiden ristiriitaisuudesta vahvan näytön, kun entinen opetusministeri ja nykyinen kansanedustaja Jukka Gustafsson kertoi 1.3.2014 ilmestyneessä Aamulehden ilmoituksessaan olevansa tavattavissa Keskustorin markkinoilla maanantaina 3.3.2014 ja teemana ilmoituksessa oli raflaavasti:

 

”EI KUNTIEN

PAKKOLIITOKSILLE”

 

 

Käsittämättömän nopeaa takinkääntämistä – helmikuun viimeisenä päivänä kuntien pakkoliitosten puolesta Eduskunnassa ja jo seuraavana päivänä lehti-ilmoituksessa niitä vastaan!

 

Harmi, että kuluttajansuojasäännökset eivät koske politiikkojen toimintaa!

 

Onneksi Eduskuntavaalit ovat ainakin joka neljäs vuosi ja silloin äänestäjät pystyvät osoittamaan, että voidaanko heitä vetää nenästä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntien pakkoliitokset, Tampereen kehyskuntien pakkoliitokset, Kokoomus puoltaa kuntien pakkoliitoksia, pirkanmaalaiset kansanedustajat kuntien pakkoliitosten puolesta, Jukka Gustafsson, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, ei kuntien pakkoliitoksille,

Kokoomus heitti pyyhkeen kehään maa- ja kotieläintalouden, metsätalouden sekä ruokaturvallisuuden vaalimisessa

Keskiviikko 12.2.2014 - -Esko Erkkilä-

Saimme viime viikon torstaina kuulla kummia, kun Kokoomuksen maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ilmoitti heittävänsä pyyhkeen kehään suomalaisen elintarvikeketjun ja ruokaturvallisuuden ylimpänä vastuuhenkilönä. Koskinen ilmoitti, että ei pyri kansanedustajaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

 

On ollut yleisesti tiedossa, että Jari Koskinen on parasta, jota Kokoomus on pystynyt tarjoamaan suomalaiselle maataloudelle, suomalaiselle kotieläintaloudelle, suomalaiselle metsätaloudelle ja suomalaiselle ruokaturvallisuudelle.

 

Samaan hengenvetoon on perustellusti todettu, että Kokoomuksen tarjoama on ollut liian vähän.

 

On toisaalta luonnollista, kun myös Kokoomus on nyt todennut, että he eivät pysty tuon kummempaa tarjoamaan!

 

Kansalaiset eivät voi hyväksyä, että Suomen maatalous, metsätalous, kotieläintalous ja ruokaturvallisuus ovat rempallaan yli vuoden.

 

Kokoomuksen pitää välittömästi vaihtaa maa- ja metsätalousministeriksi henkilö, joka selkeästi ilmoittaa pyrkivänsä kansanedustajaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa – meillä ei ole varaa noin tärkeässä tehtävässä jäähdyttelijöihin!

 

 

***************

 

 

Arvostan Kokoomuksen maa- ja metsätalousministereistä harjavaltalaista Toivo T. Pohjalaa, joka toimi sinänsä suuria ongelmia aiheuttaneessa Harri Holkerin hallituksessa maa- ja metsätalousministerinä 1987 – 1991.

 

Toivo T. sai ministerin arvonimen vuonna 2001 ja sen hän ansaitsi.

 

Henkilökohtainen kosketukseni ministeri Toivo T. Pohjalaan on rajoittunut siihen, kun järjestimme Merikievarissa Merikarvialla suuren kotieläintuottajatilaisuuden, jossa Toivo T. oli juhlapuhujana ja minä tilaisuuden juontajana. Aika oli joskus Toivo T.:n maa- ja metsätalousministeriaikana – väkeä oli paikalla lähes 2.000 henkeä.

 

Toivo T. Pohjalalla on vahva maataloustausta, sillä hän toimi MTK:n vt. puheenjohtajana sen jälkeen, kun Heikki Haavisto siirtyi Esko Ahon hallitukseen ulkoministeriksi 1993.

 

Arvostan kokoomuslaista Toivo T. Pohjalaa myös sen ansiosta, että hän toimi nelikymmenvuotisen työnantajani Raision Tehtaiden hallintoneuvoston jäsenenä vuodesta 1987 alkaen ja sen puheenjohtajana vuodesta 1997 alkaen. Toivo T. Pohjalan vuodet olivat Raisiolle vahvaa menoa eteenpäin!

 

 

Suomen maa- ja metsätalousministerillä pitää olla laajaa kontaktipintaa suomalaiseen kasvinviljelyyn, kotieläintalouteen ja metsätalouteen – kokoomuslaisista maa- ja metsätalousministereistä sitä on ollut ainoastaan ministeri Toivo T. Pohjalalla.

 

Toivo T. Pohjalan laaja yritysmaailmaan ulottuva kokemus toi hänelle pätevyyttä hoitamaan menestyksellisesti maa- ja metsätalousministerin vaativaa postia.

 

 

**********

 

 

Oleellinen osa Suomen maa- ja metsätalousministerin vastuualueesta on maamme ruoka- ja elintarviketurvallisuus.

 

Tiedän henkilökohtaisesti, että kuinka ”sydänverellään” Sirkka-Liisa Anttila hoiti tämän saran maa- ja metsätalousministerinä toimiessaan.

 

Olen sanonut Sirkka-Liisalle useasti, että kun Sinä olit maa- ja metsätalousministerinä, niin suomalaisilla oli turvallinen olo ruokaturvallisuuden näkökulmasta.

 

 

***********

 

 

Kun Jari Koskinen nyt on kolmantena kokoomusministerinä heittänyt pyyhkeen kehään antautumisen merkiksi, on välttämätöntä, että Kokoomus nimittää mahdollisimman nopeasti maa- ja metsätalousministeriksi henkilön, joka on valmis kantamaan poliittisen vastuun onnistumisestaan tai epäonnistumisestaan.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jari Koskinen, maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen, Toivo T. Pohjala, maa- ja metsätalousministeri Toivo T. Pohjala, Sirkka-Liisa Anttila, maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila, kolmas kokoomusministeri luopuu, ruokaturvallisuus,

Valtiopäivien avauskeskustelu osoitti, että Kataisen aika alkaa olla ohi

Torstai 6.2.2014 - -Esko Erkkilä-

Seurasin eilen televisiosta monien muiden tapaan valtiopäivien avajaiskeskustelua.

 

Keskustelun aluksi pääministeri Jyrki Kataisella oli kunnianhimoinen tavoite lukea mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman pitkälle ennaltakirjoittamaansa puhetta.

 

Omaan kohtuullisen suullisen esitystaidon, joten minulla on kanttia arvostella Kataisen avauspuheenvuoroa, jossa pääministeri yritti korvata asiasisällön sillä, että ehtisi sanoa mahdollisimman monta sanaa hänelle varatussa viidessä minuutissa.

 

Hyvässä ja vaikuttavuuteen pyrkivässä puheessa pitää olla painotuksia, taukoja, katsekontaktia ja vakuuttavuutta. Siihen Kataisen konekivääritulituksen tyylisessä pikalukupuheessa ei yritettykään päästä. Ihmettelen!

 

 

valtio1

 

 

Televisio on armoton tuomari, kun arvioidaan puhujan kehonkieltä ja linkitetään se puhujan sanomaan.

 

Jyrki Kataisen kehonkieli kertoi eilen vakavaa viestiä suomalaisille – tästä ei hyvää seuraa.

 

 

*************

 

 

Kataisen ja perussuomalaisten uuden ryhmänjohtaja Jari Lindström´n sekä Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikaisen väittelyä odotettiin suurella mielenkiinnolla.

 

Katainen jäi kolmikosta selkeästi heikoimmaksi ja Kimmo Tiilikainen paransi esiintymistään avauskeskustelun edetessä.

 

Jari Lindström oli melko vakuuttava keskustelun alussa, mutta kun häneltä loppuivat ennaltakirjoitetut puheenvuorot, hän katosi ”kartalta” kokonaan.

 

 

valtio2

 

 
SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainenkin pärjäsi valtiopäivien avauskeskustelussa paremmin kuin pääministeri Jyrki Katainen.  Urpilainen osaa olla tyhjääkin puhuessaan vakuuttava ja sen merkitsi, että Katainen jäi vakuuttavuudessa Urpilaisenkin jalkoihin.

 

 

valtio3

 

 

Olen oppinut luottamaan Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikaisen esiintymisiin ja hänen esiintymisensä oli vakuuttavaa eilenkin.

 

Tiilikainen keräsi kaikki pisteet eilisellä esiintymisellään.

 

 

 

valtio4

 

 

Tiilikaisen esiintymiselle on annettava erityistunnustus sen vuoksi, että hän osasi ottaa esille seikkoja, joissa Kataisen-Urpilaisen hallitus on töpeksinyt eniten.

 

Tiilikainen peräsi, että milloin hallitus tuo suureen saliin yrittäjyyttä helpottavia päätöksiä?

 

Hallituksen kivihiilenmusta energiapolitiikka sai Kimmo Tiilikaisen puheenvuoroissa jyrkän vastalauseen. ”Me mietimme tätä”, vastasi Jyrki Katainen ja loi anelevia katseita Jutta Urpilaisen suuntaan.

 

Turve-energian alasajoon Katainen pyristeli jotain siihen suuntaan, että kun ne globaalit päästökauppatavoitteet – voi ihme, että mitä pääministeri sopertelee!

 

Kimmo Tiilikainen havainnollisti Kataisen hallituksen toimet näin;

 • veronkorotukset ja leikkaukset
 • veronkorotukset ja leikkaukset
 • veronkorotukset ja leikkaukset!

 

 

valtio5

 

 

Tiilikaisen lähellä istuvat kansanedustajat – mm. Mikko Alatalo, Tapani Tölli, Simo Rungren, Lasse Hautala, Antti Kaikkonen ja Arto Pirttilahti – nyökyttelivät, kun Kimmo Tiilikainen kysyi pääministeri Kataiselta, että eikö Teitä kiinnosta ne miljardit, jotka menevät ulkomaille, kun Suomi harjoittaa hiilenmustaa energiapolitiikkaa!

 

 

Tietää Keskustan osalta jatkossa positiivisia näkymiä, kun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen jätti perussuomalaisten Jari Lindströmin ”lehdelle soittelemaan” ja otti vankan niskalenkin Kokoomuksen Jyrki Kataisesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Jari Lindström, Kimmo Tiilikainen, kokoomus nostaa tassut ylös,

Vanhemmat kirjoitukset »