Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pylsyn penkki - Suomen ensimmäinen emäntäkoulu

Sunnuntai 25.7.2010 - -Esko Erkkilä-


Hämeenkyrössä Mahnalanselän länsirannalla on jyrkkä kallioseinämä. Kallioseinämässä lähellä vesirajaa on ihmisen istuttavan kokoinen kolo - "penkki". Penkille ei ole pääsyä avoveden aikana kuin venekyydillä ja sama juttu on myös poispääsyn laita - uimalla poispääsy tietysti onnistuu, mutta uintimatkaa rantautumiskelpoiseen kohtaan kertyy varsin paljon.

 

Kerrotaan, että Pylsyn emäntä moitti joka käänteessä miestään. Kerran he olivat matkalla veneellä Hämeenkyrön kirkolle.

 

Menomatkalla emäntä taas tavalliseen tapaansa paapotti isännälle, että soudat liian lähellä rantakaislikkoa ja jyrkkiä kallioseinämiä, jotta veneen kyljet on vaarassa naarmuuntua.

 

Isäntä tuskastui emännän paapottamiseen, ohjasi veneen huopaamalla "penkin" viereen ja nosti emännän istumaan "penkille".

 

Isäntä jatkoi yksin soutumatkaansa kirkonkylään ja viipyi matkallaan hyvän aikaa.

 

Palatessaan isäntä huopasi veneensä "penkin" eteen ja antoi emännän nousta veneeseen.

 

"Penkillä" istuminen oli tehnyt hyvää Pylsyn emännälle, sillä tämän jälkeen hän ei sanonut poikkipuolista sanaa isännälle.

 

Näin on saanut alkunsa Pylsyn penkki ja sitä kutsutaan aiheellisesti Suomen ensimmäiseksi emäntäkouluksi.

 

Tunnen nykyisen Pylsyn emännän ja tiedän vallan hyvin, että nykyemäntää ei Pylsyn penkissä istuttamisella koulutettaisi (ja ei olisi mitään syytäkään!).  

 

Näimme Pylsyn penkin ja hienoja hämeenkyröläisiä maisemia tiistaina 20.7.2010, kun olimme "kaupunkilaisserkkuina" MTK-Viljakkalan jäseninä vieraina MTK-Hämeenkyrön järjestämällä m/s Purimo-risteilyllä. Osallistuin perheeni kanssa risteilylle.

 

Hämeenkyrön maisemat Kirkkojärvellä, Laitilan salmessa, Kallioistenselällä, Arostensalmessa, Purimonsalmessa ja Mahnalanselällä ovat kuin parhaasta maisemataulusta. Olen niitä katsellut lukemattomia kertoja maista, mutta vasta nyt ensimmäisen kerran vesiltä. Hienoja ovat.

 

Laivuri Seppo Savolaisen m/s Purimon risteilyt sillanpääläisessä maisemassa ovat kulttuuriteko parhaimmillaan.

 

Suosittelen lämpimästi varaamaan aikaa kesäiseen risteilyyn Hämeenkyrön kesäisissä maisemissa!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Pylsyn penkki, ensimmäinen emäntäkoulu, Hämeenkyrö, Viljakkala, MTK, Mahnala, Laitilansalmi, Arostensalmi, Purimonsalmi, Kirkkojärvi, Kallioistenselkä, Mahnalanselkä, Seppo Savolainen, m/s Purimo,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini