Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tampereen talous on ollut pitkään punaisella ja pysyy pitkään punaisella, jos luottamushenkilöt eivät ryhdistäydy

Maanantai 3.6.2013 - -Esko Erkkilä-


Arvostan Aamulehden eilistä pääkirjoitusta, jonka otsikko kuului näin:

 

”Tampere on taas punainen”.

 

Aamulehti viittaa pääkirjoitusotsikollaan siihen vaikeaan taloustilanteeseen, jossa Tampere rypee.

 

 

tulos1

 


Tampereen kaupungin tilinpäätöskertomus vuodelta 2012 on lähes 400-sivuinen järkäle,…

 

 

tulos2

 

 

…sillä vasta sivulla 385 on kaupunginhallituksen jäsenten tilinpäätöksen allekirjoitukset ja tilinpäätösmerkintä.

 

 

Tampereen taloudellinen tulos viime vuodelta oli 43,3 miljoonaa euroa tappiollinen. Sitä voitiin kuitenkin kaunistella satunnaisilla erillä, joten tilikauden kirjanpidolliseksi alijäämäksi jouduttiin kirjaamaan ainoastaan 28,4 miljoonaa euroa.

 

Tampereen kaupungin heikkoa tulosta on perusteltu mm. sillä, että yhteisöveron tuotto aleni. Viime vuonna Tampereen saama yhteisöveropotti oli 28 miljoonaa euroa alempi kuin edellisvuonna.

 

Olen aiemmin tällä saitilla todennut, että Kataisen-Urpilaisen hallituksen päättämä yhteisöveron alentaminen merkitsee taas uutta suoneniskua Tampereelle. Olen järkeillyt, että ”sixbäck”-hallituksen päättämä yhteisöveron alentaminen merkitsee Tampereelle n. 10 miljoonan euron suuruista uutta suoneniskua. ”Asiantuntijat” ovat veikanneet, että alenema olisi ”vain” n. 8 miljoonaa euroa. Saa nähdä, että toteutuuko Eskon vai asiantuntijoiden ennustus!


Tampereen kaupungilla on riskienhallintasuunnitelma vai oliko sen nimi riskienhallintaohjelma.


Se ei kuitenkaan ilmeisesti puutu sanallakaan siihen riskiin, että yhteisöveron tuotto alenisi! Suunnitelmassa kyllä varmaan käydään pilkuntarkasti läpi, että miten esimiehen on valvottava konttorihenkilöstön lyijykynien käyttämistä viimeiseen saakka, mutta tuskin sanallakaan puututaan siihen, että yhteisöveron tuotto saattaisi joskus alentua!


Herätys sisäinen tarkastus ja tarkastuslautakunta!


****************

 

Olen aina protestoinut, että Tampere ilmoittaa asukasta kohti olevan lainamäärän vain Tampereen kaupungin osalta. On kokonaan toinen asia, kun puhutaan Tampereen kaupungin konsernitasoisista lainoista per asukas.

 

Tampereen kaupungilla lainamäärä on siedettävät 1.675 euroa per asukas. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos puhutaan Tampereen konsernitasoisista lainamääristä, sillä silloin lainamäärä onkin yli 4.000 euroa per asukas!

 

Törmäsin tähän vilunkiin taannoin, kun sain tietää Parkanon kaupungin lainamäärät asukasta kohti kaupunkitasolla ja kaupunkikonsernitasolla! Parkanossa ne taisivat olla samat!


**********

 

Aamulehti toteaa eilisessä pääkirjoituksessaan näin:

 

”On itsestään selvää, ettei tällainen meno voi jatkua.”

 

Olen Aamulehden pääkirjoittajan kanssa täsmälleen samaa mieltä.

 

Olen eri yhteyksissä veikannut, että Tampereen tämän vuoden tulos muodostuu 70 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Kaikki eivät sitä vielä usko ja sen vuoksi olenkin kuullut kommentteja, että se on vain Eskon ennuste.

 

Toivottavasti olen parisenkymmentä miljoonaa euroa väärässä, mutta pelkään pahinta, sillä Tampereen kaupungin meno hirvittää.

 

Kuulin juuri, että Tampereen kaupungilla aprikoidaan, että löytyisikö kaupungilta töitä toiselle hulevesiasiantuntijalle! Järkyttävää, kun kaupungin organisaatiota ollaan taas kasvattamassa.

 

Eikä tässä vielä kaikki; suunnitellaan kuulemma kokonaisen hulevesiryhmän perustamista. Hulevesiryhmään kuuluisi peräti 5 henkilöä!

 

Kenellekään ei ole varmaan epäselvää, että minkä puolueen henkilöillä hulevesiryhmä aiottaisiin täyttää!

 

***********

 

Kauppalehti on Aamulehden pääkirjoituksen mukaan teettänyt 23.5.2013 perusteellisen analyysin Tampereen kaupungin tilasta.

 

”- Analyysi kehottaa Tamperetta keksimään itsensä ja toimintatapansa uudelleen, mutta epäilee samalla, että päättäjiltä puuttuu rohkeutta.”

 

Aamulehti päättää pääkirjoituksensa näin:


”Hei valtuutetut, ette kai halua leimautua arkajaloiksi?”

 

Totean, että turha toive Aamulehti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Tampere, Tampereen tilinpäätös 2012, Tampereen talous, Tampereen taloudellinen tilanne, yhteisövero, yhteisöveron alenema,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini