Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Alkaako Tampere taipumaan Pirkanmaa-myönteiseksi!

Lauantai 16.6.2018 - -Esko Erkkilä-

Kritisoin taannoin tällä saitilla sitä, että Tampere on yrittämässä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.

Nyt, kun Tampere on solminut kyseisestä aiheesta yhteistyötä tavoittelevan aiesopimuksen Mänttä-Vilppulan kanssa, olen valmis lieventämään kantaani.

Kantani lieventämiseen vaikuttaa oleellisesti se, että Tampere haluaa kulttuuripääkaupunkihankkeeseen mukaan myös muita Pirkanmaan kuntia.

Tampereen taipuminen yhteistyöhön Mänttä-Vilppulan kanssa ja se, että se haluaa samaan konsortioon myös muita Pirkanmaan kuntia kertoo, että persaukinen Tampere ei pysty yksinään toteuttamaan niin suurta projektia, kuin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi hakeminen merkitsee.

On toivottavaa, että Tampereen nöyrtyminen yhteistyöhön Mänttä-Vilppulan kanssa sekä yhteistyöhalukkuus myös muiden pirkanmaalaiskuntien kanssa on osoitus siitä, että maakuntamme keskuskaupunki arvostaa kaikkia prkanmaaliskuntia - merkittävä suunnanmuutos aikaisempaan.

Tampereen nöyrtyminen kertoo myös sen ikiaikaisen totuuden, että taloudelliseen kaaokseen itsensä ajanut kunta, kaupunki tai yritys ei pysty tositilanteessa sanelemaan yhteistyön ehtoja, vaan ne sanelevat tykkänään toiset tahot!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen taloudellinen tilanne, Tampere ja Mänttä-Vilppula yhteistyöhön, Tampereen ja Mänttä-Vilppulan yhteistyö Euroopan kulttuuripääkaupungiksi,

Keskusta vaatii välittömiä tekoja Tampereen talouden pelastamiseksi

Tiistai 18.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön johtokunta kävi pitkän ja perusteellisen keskustelun Tampereen kaupungin yhä pahenevasta taloustilanteesta kokouksessaan 12.6.2013.

 

Päätimme laatia tilanteesta tiedotteen, jonka toimitimmekin julkisuuteen eilen eli 17.6.2013.

 

Harkitsimme julkistamishetkeksi Tampereen kaupunginvaltuuston kokouspäivää ja sen vuoksi ajoitimme julkistamisen eiliselle.

 

Tiedotteemme kuuluu näin:

 

************

 

Keskusta vaatii välittömiä tekoja Tampereen talouden pelastamiseksi

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö vaatii pikaisia toimenpiteitä Tampereen talouden tasapainottamiseksi. 

 

Keskusta toistaa jo aiemmin esittämänsä, että tarvitaan rakenteellisia uudistuksia mm. sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä. Kunnallisvaalien jälkeen julkistetussa pormestari-ohjelmassa näitä myös luvattiin, mutta mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut - päinvastoin kaupungin hallinto on entisestään paisunut.

Keskusta korostaa, että säästöjen etsintä tulee kohdistaa kasvaneen, tarpeettoman ja tuhlaavan byrokratian poistamiseen ja toimintaprosessien suunnitteluun siten, että kuntalaisen ääni ja kuntalaisen saaman palvelun laatu paranee.  Keskusta esittää, että kaupunki laatii nopeasti tarpeettoman byrokratian purkamisen toteuttamissuunnitelman säästöjen saavuttamiseksi.

Pelkät säästöt näivettävät kaupungin toiminnot ja sen vuoksi uusien työpaikkojen luominen tulee nostaa kaikkien toimenpiteiden tavoitteeksi. Esimerkiksi palvelujen kilpailutus tulee tehdä siten, että alueen yritykset voivat niissä aidosti menestyä.

Tamperelaisen on oikeus odottaa laadukkaita julkisia palveluja myös tulevaisuudessa.

Keskusta on huolissaan kaupungin työntekijöiden puolesta. Ylpeys omasta työstä tulee nostaa uudelleen kunniaan ja aloitteellisuutta sekä oman työn kehittämistä tulee tukea eikä rangaista, kuten nyt valitettavasti liian usein tapahtuu.

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö vaatii Tampereen kaupungilta johtajuutta.

 

Tarvitaan nopeaa ja jämäkkää linjanvetoa Tampereen poliittiseen päätöksentekoon, jotta Tampereen talous voidaan palauttaa kestävän kasvun ja hyvinvoinnin uralle.

 

Lisätietoja

 

Tampereen Keskustan kunnallisjärjestön pj. Esko Erkkilä  050 556 4878

ja varapj . Antti Juva  050 511 1716  

 

*************


Päivän mittaan oli monenlaista kiirettä, mutta illan aikana ehdin tutkailla, että onko tiedotteemme sanoma mennyt julkisuuteen.


Ainakin Suomenmaa on julkaissut tiedotteemme pohjalta toimittaja Henna Ruokamon laatiman jutun. Ruokamon juttu osoittaa taas kerran, että ammattitaitoinen toimittaja osaa laatia "yksoikoisestakin" tiedotteesta kunnollisen jutun!


Henna Ruokamon laatima juttu kuuluu näin:


***********


Tampereen keskustalaiset vaativat byrokratian kitkemistä

17.06. 11:43

Tampereen talous täytyy tasapainottaa ripeästi, keskustan Tampereen kunnallisjärjestö vaatii. Kuva: Henna Ruokamo

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö vaatii Tampereen kaupungilta johtajuutta ja pikaisia toimenpiteitä kaupungin talouden tasapainottamiseksi.

Sen mukaan Tampereella tarvitaan rakenteellisia uudistuksia esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä.

– Kunnallisvaalien jälkeen julkistetussa pormestariohjelmassa näitä myös luvattiin, mutta mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut – päinvastoin kaupungin hallinto on entisestään paisunut, järjestö moittii tiedotteessaan.

Tampereen keskustalaiset korostavat, että säästöjen etsintä tulee kohdistaa kasvaneen, tarpeettoman ja tuhlaavan byrokratian poistamiseen.

Samalla kaupungin toimintaa tulee kehittää niin, että kuntalaisen ääni ja kuntalaisen saaman palvelun laatu paranee.

Kunnallisjärjestö esittää, että kaupunki laatii nopeasti tarpeettoman byrokratian purkamissuunnitelman.

– Pelkät säästöt näivettävät kaupungin toiminnot ja sen vuoksi uusien työpaikkojen luominen tulee nostaa kaikkien toimenpiteiden tavoitteeksi. Esimerkiksi palvelujen kilpailutus tulee tehdä siten, että alueen yritykset voivat niissä aidosti menestyä, järjestö vaatii.

Keskustalaiset ovat huolissaan myös kaupungin työntekijöiden puolesta.

– Ylpeys omasta työstä tulee nostaa uudelleen kunniaan. Aloitteellisuutta sekä oman työn kehittämistä tulee tukea eikä rangaista, kuten nyt valitettavasti liian usein tapahtuu.


**********


Toistan vielä: Kyllä toimittajat osaavat!

         

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen taloudellinen tilanne, Tampereen vaikea taloudellinen tilanne, Suomenmaa, Henna Ruokamo,

Tampereen talous on ollut pitkään punaisella ja pysyy pitkään punaisella, jos luottamushenkilöt eivät ryhdistäydy

Maanantai 3.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Arvostan Aamulehden eilistä pääkirjoitusta, jonka otsikko kuului näin:

 

”Tampere on taas punainen”.

 

Aamulehti viittaa pääkirjoitusotsikollaan siihen vaikeaan taloustilanteeseen, jossa Tampere rypee.

 

 

tulos1

 


Tampereen kaupungin tilinpäätöskertomus vuodelta 2012 on lähes 400-sivuinen järkäle,…

 

 

tulos2

 

 

…sillä vasta sivulla 385 on kaupunginhallituksen jäsenten tilinpäätöksen allekirjoitukset ja tilinpäätösmerkintä.

 

 

Tampereen taloudellinen tulos viime vuodelta oli 43,3 miljoonaa euroa tappiollinen. Sitä voitiin kuitenkin kaunistella satunnaisilla erillä, joten tilikauden kirjanpidolliseksi alijäämäksi jouduttiin kirjaamaan ainoastaan 28,4 miljoonaa euroa.

 

Tampereen kaupungin heikkoa tulosta on perusteltu mm. sillä, että yhteisöveron tuotto aleni. Viime vuonna Tampereen saama yhteisöveropotti oli 28 miljoonaa euroa alempi kuin edellisvuonna.

 

Olen aiemmin tällä saitilla todennut, että Kataisen-Urpilaisen hallituksen päättämä yhteisöveron alentaminen merkitsee taas uutta suoneniskua Tampereelle. Olen järkeillyt, että ”sixbäck”-hallituksen päättämä yhteisöveron alentaminen merkitsee Tampereelle n. 10 miljoonan euron suuruista uutta suoneniskua. ”Asiantuntijat” ovat veikanneet, että alenema olisi ”vain” n. 8 miljoonaa euroa. Saa nähdä, että toteutuuko Eskon vai asiantuntijoiden ennustus!


Tampereen kaupungilla on riskienhallintasuunnitelma vai oliko sen nimi riskienhallintaohjelma.


Se ei kuitenkaan ilmeisesti puutu sanallakaan siihen riskiin, että yhteisöveron tuotto alenisi! Suunnitelmassa kyllä varmaan käydään pilkuntarkasti läpi, että miten esimiehen on valvottava konttorihenkilöstön lyijykynien käyttämistä viimeiseen saakka, mutta tuskin sanallakaan puututaan siihen, että yhteisöveron tuotto saattaisi joskus alentua!


Herätys sisäinen tarkastus ja tarkastuslautakunta!


****************

 

Olen aina protestoinut, että Tampere ilmoittaa asukasta kohti olevan lainamäärän vain Tampereen kaupungin osalta. On kokonaan toinen asia, kun puhutaan Tampereen kaupungin konsernitasoisista lainoista per asukas.

 

Tampereen kaupungilla lainamäärä on siedettävät 1.675 euroa per asukas. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos puhutaan Tampereen konsernitasoisista lainamääristä, sillä silloin lainamäärä onkin yli 4.000 euroa per asukas!

 

Törmäsin tähän vilunkiin taannoin, kun sain tietää Parkanon kaupungin lainamäärät asukasta kohti kaupunkitasolla ja kaupunkikonsernitasolla! Parkanossa ne taisivat olla samat!


**********

 

Aamulehti toteaa eilisessä pääkirjoituksessaan näin:

 

”On itsestään selvää, ettei tällainen meno voi jatkua.”

 

Olen Aamulehden pääkirjoittajan kanssa täsmälleen samaa mieltä.

 

Olen eri yhteyksissä veikannut, että Tampereen tämän vuoden tulos muodostuu 70 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Kaikki eivät sitä vielä usko ja sen vuoksi olenkin kuullut kommentteja, että se on vain Eskon ennuste.

 

Toivottavasti olen parisenkymmentä miljoonaa euroa väärässä, mutta pelkään pahinta, sillä Tampereen kaupungin meno hirvittää.

 

Kuulin juuri, että Tampereen kaupungilla aprikoidaan, että löytyisikö kaupungilta töitä toiselle hulevesiasiantuntijalle! Järkyttävää, kun kaupungin organisaatiota ollaan taas kasvattamassa.

 

Eikä tässä vielä kaikki; suunnitellaan kuulemma kokonaisen hulevesiryhmän perustamista. Hulevesiryhmään kuuluisi peräti 5 henkilöä!

 

Kenellekään ei ole varmaan epäselvää, että minkä puolueen henkilöillä hulevesiryhmä aiottaisiin täyttää!

 

***********

 

Kauppalehti on Aamulehden pääkirjoituksen mukaan teettänyt 23.5.2013 perusteellisen analyysin Tampereen kaupungin tilasta.

 

”- Analyysi kehottaa Tamperetta keksimään itsensä ja toimintatapansa uudelleen, mutta epäilee samalla, että päättäjiltä puuttuu rohkeutta.”

 

Aamulehti päättää pääkirjoituksensa näin:


”Hei valtuutetut, ette kai halua leimautua arkajaloiksi?”

 

Totean, että turha toive Aamulehti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampere, Tampereen tilinpäätös 2012, Tampereen talous, Tampereen taloudellinen tilanne, yhteisövero, yhteisöveron alenema,