Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Sipulien esikuivaus kannattaa tehdä ulkona

Keskiviikko 27.8.2014 - -Esko Erkkilä-


Nyt tuli hyvä sipulivuosi – näin uskaltaa todeta, kun valkosipulit, istukassipulit, ryvässipulit sekä punasipulit on korjattu!

 

Tarkennuksena pitää todeta, että valkosipulisato jäi korkeintaan keskinkertaiseksi, mutta muista nyt sadonkorjuuseen ehtineistä sipuleista tuli hyvä sato.

 

 

 

 

sipu1

 

 

Valkosipulimme mahtuivat yhteen kottikärrylliseen.

 

 

 

 

sipu2

 

 

Meillä on omatekoinen sipulikuivuri, joka on rakennettu käytöstä poistetuista teräsverkoista – teräsverkko on pingotettu kuusirangoista kyhätyn kehyksen sisään.

Sipulikuivurissa on kerroksia ja jokainen uusi kerros nostetaan puupökkelöistä ja niitä yhdistävän poikkipuurakennelman päälle.

 

 

 

 

sipu3

 

 

Valkosipulit korjattiin parisen viikkoa aikaisemmin kuin muut sipulilaadut ja oli luonnollista, että valkosipuliverkon ylle piti asentaa pressu, jotta sateet eivät päässeet kastelemaan valkosipuleita.

 

 

 

 

sipu4

 

 

Istukassipulit antoivat tänä vuonna hyvän sadon – toki kaikki istukassipulit eivät olleet kuvassa näkyvien kokoisia (saapas mittatikkuna)!

 

 

 

 

sipu5

 

 

On tavallista, että yksittäisten ryvässipulien koko on merkittävästi pienempi kuin istukassipuleiden, mutta onnistuessaan ryvässipulitkin voivat kasvaa kookkaiksi.

Ryvässipuleiden siemensipulit olivat meillä tänä vuonna aitoja Peipsjärven sipuleita, sillä ostin ne Tyrin Kukkamarkkinoilta. Peipsjärven sipuleilla on Virossa sama maine kuin Suomessa on Lopen perunoilla. Istukasipulit Suomessa ovat alkuperältään hollntilaisia ja samoja sipulinsiemeniä näyttää olevan myynnissä myös Venäjällä.

 

 

 

 

sipu6

 

 

Tässä sipulisatomme jonottaa kuivurille pääsemistä samaan tapaan kuin formula-autot lähdössä!

 

Jonossa on naattisipuleita yhdessä kottikärryssä, seitsemässä laskettelupulkassa ja yhdessä lasten ammeessa!

 

Lasten laskettelupulkat ovat Viherpeukalon todellinen monitoimiapu ja tässä ne toimivat sipuleiden kuljetusvälineinä sipulimaalta kuivurille!

 

 

 

 

sipu7

 

 

Sipulikuivurin toinen kerros on valmis ja kolmas kerros odottaa ladottavia sipuleita!

 

 

 

 

sipu8

 

 

Nyt kaikki äsken kuivurille pääsyä jonottaneet sipulit on aseteltu kuivuriin kuivamaan!

Pitää muistaa, että esikuivatusvaiheessa naatteja ei saa poistaa, sillä kuivuminen perustuu siihen, että kosteutta haihtuu sipulista naattien kautta!

 

 

 

 

sipu9

 

 

Pressu koko rakennelman päälle ja pressun alla ilmavasti teräsverkkojen päällä olevat sipulit saavat nyt olla esikuivatuksessa niin kauan kuin ”säitä pitelee”.

Aurinkoisina päivinä pressun voisi poistaa, mutta vaivaahan siitä toki on.

 

 

 

Jossain vaiheessa naatit poistetaan kiertämällä ja sipulit pääsevät ilmavissa muovilaatikoissa pannuhuoneen lämpöön loppukuivatukseen.

 

Naatteja ei saa poistaa puukolla leikaten vaan kiertämällä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: sipulin esikuivatus, sipulien varastointi, istukassipulin kuivaus, ryvässipulin kuivaus, punasipulin kuivaus, valkosipulin kuivaus, ryvässipuli, istukassipuli, punasipuli, valkosipuli, Piepsjärven sipulit,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini