Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Härkätaistelu, cava ja sangria

Perjantai 5.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Taannoisella Espanjanmatkallamme meillä ei ollut mahdollisuutta vierailla härkätaistelussa, mutta espanjalaisuuteen kiinteästi liittyvistä asioista tutustuimme sangriaan sekä cavaan.

 

 

Sangria ja cava ovat espanjalaisia alkoholijuomia ja niistä muutama sana:

 

 

 

IMG_8155.JPG

 

 

Kuvassa vasemmalla oleva lasillinen on sangriaa ja oikealla olevaan lasiin baarimestari kaataa cavaa.

 

 

Cava on samppanjamenetelmällä valmistettu espanjalainen kuohuviini, jota tuotetaan Kataloniassa, koillis-Espanjassa. Sitä myytiin aiemmin nimellä samppanja, kunnes EU-säännökset kielsivät käyttämästä tätä nimitystä muista kuin Ranskan Champangnessa valmistetuista kuohuviineistä.

 

 

Cava on miellyttävä seurustelujuoma ja käytännössä Cavan tuotanto on tiukasti keskittynyt alkuperäisille syntysijoilleen Kataloniassa. Tuotannon painopiste on selvästi Barcelonan provinssissa; siellä tuotetaan 95 % cavasta. Kaksi suurinta valmistajaa, Codorníu ja Freixenet, valmistavat kaikesta cavasta noin 80 %. Niiden päätuotantolaitokset sijaitsevat pienessä, vain noin 12 000 asukkaan pikkukaupungissa nimeltä San Sadurní de Noya, jonka osuus cavatuotannosta on peräti noin 90 %; sitä nimitetäänkin Cavan pääkaupungiksi.

 

 

Kaikissa Espanjan päivittäistavarakaupoissa ja pikkukioskeissakin on myytävänä Freixenetin Cavaa.

 

 

***************

 

 

Sangria-nimi puolestaan viittaa juoman väriin eli sangre = veri.

 

 

Sangrian valmistuksessa käytettävä resepti ja sen myötä juoman koostumus ja alkoholipitoisuus vaihtelevat.

 

Tavallisesti sangria tehdään punaviinistä, johon lisätään viipaloituja hedelmiä ja makeutusainetta, kuten sokeria tai hunajaa – myös brandyä tai kanelia voidaan lisätä sangriaan.

 

 

Euroopan parlamentti päätti vuonna 2014, että sangria-nimellä saa myydä vain Espanjassa ja Portugalissa tehtyä viinipohjaista juomaa, joten muualla sangriaa ei ole saatavilla.

 

 

Noiden kuvassa näkyvien annosten hinta oli cavan osalta 3,00 euroa ja sangria maksoi 3,50 euroa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Cava, Sangria, härkätaistelu, Katalonia, cava on nimisuojattu, sangria on nimisuojattu, Andalusia2019,

William Kentridgen veistos "Il cavaliere di Toledo" Napolissa

Maanantai 27.11.2017 - -Esko Erkkilä-

En voi sanoa itseäni taideasiantuntijaksi vähimmässäkään määrin, mutta kotimaassa ja ulkomailla liikkuessani olen toki kiinnostunut näkemistäni taideteoksista.

 

 

Tapaan ottaa kuvia näkemistäni taideteoksista ja taideteosten lisäksi kuvaan niitä tunnistelaattoja, jotka kertovat kyseisestä taideteoksesta.

 

 

On mieluisa harrastus sitten kotona etsiä tarkempia tietoja niistä taideteoksista, joita on nähnyt.

 

 

***************

 

 

Tänään kerron parilla kuvalla William Kentridgen Napolissa olevasta ”Toledon ratsastaja” teoksesta.

 

 

William Kentridge on vuonna 1955 syntynyt etelä-afrikkalainen monitaito-osaaja, joka on kunnostautunut taideteosten, piirustusten ja animaatioelokuvien tekijänä.

 

 

William Kentridgen vanhemmat olivat johtavia apartheid-asianajajia, jotka puolustivat mm. Nelson Mandelaa oikeudenkäynneissä.

 

 

 

IMG_4255.JPG

 

 

Toledon ratsastaja eli ”Il cavaliere di Toledo” on William Kantridgen vuonna 2012 teräksestä valmistama 6 metriä korkea taideteos Napolissa lähellä Toledon metroasemaa.

 

 

 

IMG_4257.JPG

 

 

Tässä patsaan jalustassa oleva laatta, josta teokseen liittyvät oleelliset tiedot ilmenevät.

 

 

Niin, näimme tuon taideteoksen sillä matkallamme, jonka lokakuun puolivälissä teimme Sorrentosta Napoliin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sorrento2017, Napoli, William Kentridge, Il cavaliere di Toledo, Toledon ratsastaja, Nelson Mandela, apartheid,