Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Härkätaistelu, cava ja sangria

Perjantai 5.4.2019 - -Esko Erkkilä-

Taannoisella Espanjanmatkallamme meillä ei ollut mahdollisuutta vierailla härkätaistelussa, mutta espanjalaisuuteen kiinteästi liittyvistä asioista tutustuimme sangriaan sekä cavaan.

 

 

Sangria ja cava ovat espanjalaisia alkoholijuomia ja niistä muutama sana:

 

 

 

IMG_8155.JPG

 

 

Kuvassa vasemmalla oleva lasillinen on sangriaa ja oikealla olevaan lasiin baarimestari kaataa cavaa.

 

 

Cava on samppanjamenetelmällä valmistettu espanjalainen kuohuviini, jota tuotetaan Kataloniassa, koillis-Espanjassa. Sitä myytiin aiemmin nimellä samppanja, kunnes EU-säännökset kielsivät käyttämästä tätä nimitystä muista kuin Ranskan Champangnessa valmistetuista kuohuviineistä.

 

 

Cava on miellyttävä seurustelujuoma ja käytännössä Cavan tuotanto on tiukasti keskittynyt alkuperäisille syntysijoilleen Kataloniassa. Tuotannon painopiste on selvästi Barcelonan provinssissa; siellä tuotetaan 95 % cavasta. Kaksi suurinta valmistajaa, Codorníu ja Freixenet, valmistavat kaikesta cavasta noin 80 %. Niiden päätuotantolaitokset sijaitsevat pienessä, vain noin 12 000 asukkaan pikkukaupungissa nimeltä San Sadurní de Noya, jonka osuus cavatuotannosta on peräti noin 90 %; sitä nimitetäänkin Cavan pääkaupungiksi.

 

 

Kaikissa Espanjan päivittäistavarakaupoissa ja pikkukioskeissakin on myytävänä Freixenetin Cavaa.

 

 

***************

 

 

Sangria-nimi puolestaan viittaa juoman väriin eli sangre = veri.

 

 

Sangrian valmistuksessa käytettävä resepti ja sen myötä juoman koostumus ja alkoholipitoisuus vaihtelevat.

 

Tavallisesti sangria tehdään punaviinistä, johon lisätään viipaloituja hedelmiä ja makeutusainetta, kuten sokeria tai hunajaa – myös brandyä tai kanelia voidaan lisätä sangriaan.

 

 

Euroopan parlamentti päätti vuonna 2014, että sangria-nimellä saa myydä vain Espanjassa ja Portugalissa tehtyä viinipohjaista juomaa, joten muualla sangriaa ei ole saatavilla.

 

 

Noiden kuvassa näkyvien annosten hinta oli cavan osalta 3,00 euroa ja sangria maksoi 3,50 euroa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Cava, Sangria, härkätaistelu, Katalonia, cava on nimisuojattu, sangria on nimisuojattu, Andalusia2019,

Alueiden itsenäisyyden toteutuminen vaatii, että emävaltio kannattaa hanketta

Lauantai 23.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Keskustan presidenttiehdokas, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen pohti keskiviikkona 20.12.2017 Tampereella Suomalaisuuden Liiton ja Tampereen Paasikivi-seuran yhteistilaisuudessa, että miksi alueiden itsenäisyyspyrkimykset eivät toteudu.

 

Matti Vanhanen esiintyi tilaisuudessa Helsingin Paasikivi-seuran puheenjohtajana.

 

 

 

IMG_6316.JPG

 

 

Vanhanen mainitsi esimerkkeinä mm. Katalonian, Palestiinan sekä Skotlannin itsenäistymispyrkimykset.

 

 

Vanhanen linkitti nykyiset eri alueiden itsenäisyyspyrkimykset siihen tilanteeseen, jossa Suomi sai itsenäisyyden sata vuotta sitten ja keskeisimmäksi eroksi hän näki sen, että…

 

 

…emävaltio oli silloin sekasorrossa.

 

 

Matti Vanhanen kertoi, että Kataloniasta on häneen oltu yhteydessä ja kysytty hänen mielipidettään.

 

 

Nyt harmittelen kun en tullut kysyneeksi, että milloin tuo kysely on tullut. 

 

 

Onko kysely tapahtunut Vanhasen pääministeriaikana vaiko ihan nyt?

 

 

Tiedän, että tapaan Matti Vanhasen henkilökohtaisesti ainakin kahdesti ennen tammikuun presidentinvaaleja ja tuossapa on hyvä kysymys!

 

 

Sen Vanhanen kertoi vastanneensa katalonialaisille, että asiassa pitää kunnioittaa Espanjan perustuslakia.

 

 

Alueiden itsenäistymispyrkimyksistä Vanhanen totesi Suomen edun olleen aikanaan sen, että Suomesta löytyi vallan ottavia päteviä henkilöitä ja esimerkkinä hän mainitsi P. E. Svinhufvudin sekä Santeri Alkion.

 

 

Kiitoksia Matti Vanhaselle syvälle luodanneista historianäkemyksistä, sillä mm. niitä kansalaiset arvostavat, kun maallemme valitaan Tasavallan presidentti tammikuussa 2018!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Vanhanen, Presidenttiehdokas Matti Vanhanen, Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen, kansanedustaja Matti Vanhanen, Katalonia, Palestiina, Skotlanti, Suomen itsenäisyys, P. E. Svinhufvud,