On Ruokarouvan ansiota, että Suomi on salmonellavapaa maaTiistai 28.3.2017 - -Esko Erkkilä- Aamulehti tituleeraa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kalliota Ruokarouvaksi eilen ilmestyneessä lehdessään.
Tunnen ”Ruokarouvan” vuodesta 1997 alkaen, jolloin ensimmäisen kerran kävin tuoreena Raision rehuteollisuuden raaka-ainepäällikkönä Maa- ja metsätalousministeriössä neuvottelussa.
Pidän Aamulehden Husu-Kalliolle ”myöntämää” arvonimeä oikeutettuna.
Ruokarouvan rooli on ollut keskeinen siinä työssä, jonka ansiosta Suomi on pystytty pitämään salmonellasta vapaana maana.
Suomen säilyminen salmonellavapaana maana pohjautuu paljolti sille, että rehuteollisuutta valvova viranomainen eli Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja alan teollisuus tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta salmonella ei ole saanut jalansijaa maamme elintarvikeketjussa.
***************
Jaana Husu-Kallio toimi Euroopan komission terveysosaston varapääjohtajana 2002-2006.
Brysselistä vapauduttuaan hän toimi elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtajana 2006-2012 ja tältä ajalta tunnen hänet parhaiten.
Nyt Jaana Husu-Kallio toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkönä ja viimeksi tapasin hänet Helsingin Senaatintorilla MTK:n traktorimarssin aikana.
***************
Olen sanonut monta kertaa ja sanon sen myös nyt, että kun Sirkka-Liisa Anttila toimi Suomen maa- ja metsätalousministerinä ja Jaana Husu-Kallion Eviran pääjohtajana, saattoivat suomalaiset luottaa, että maamme ruokaturvallisuus oli varmoissa käsissä!
Sain Raision rehuteollisuuden raaka-ainepäällikkönä seurata aitiopaikalta niitä toimenpiteitä, joilla varmistettiin silloin ja varmistetaan myös nyt Suomen ruokaturvallisuus.
Ruokaturvallisuuden takaamisessa salmonellavalvonnalla on keskeinen rooli, mutta rehuraaka-aineiden ja elintarvikkeiden dioksiinivalvonnat, hometoksiini- ja vierasainejäämien seuranta sekä monet muut seikat ovat keskeisillä sijalla, jotta Suomen ruokaturvallisuus toteutuu.
Ruokaturvallisuus ja viranomaisvalvonnan tiukkuus ovat taas ajankohtaisia, kun Brasiliasta on Eurooppaankin tuotu mädäntynyttä ja salmonellasaastunutta lihaa.
On paljolti Ruokarouvan ansiota, että tilanteemme on ruokaturvallisuuden osalta niin hyvä kuin se on.
Tiukinkaan valvonta ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että vain kotimaisia elintarvikkeita käyttämällä takaamme esimerkiksi julkisessa ruokailussa turvallisen ruuan.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruokarouva, ruokarouva Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Evira Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, salmonellavapaus, Suomen salmonellavapaus, |
Mikä kouluruoka haluaisin olla?Lauantai 6.10.2012 - -Esko Erkkilä- Valtion ravitsemusneuvottelukunta järjesti eilen Tampereella tiedostus- ja keskustelutilaisuuden, jonka teemana oli
”Ravitsemuksella terveyttä ja hyvinvointia kuntalaisille vauvasta vaariin – ruokaan panostaminen kannattaa!”
Tilaisuus oli kaikille avoin ja sinne oli kutsuttu median edustajat, Pirkanmaan kuntapäättäjät, kunnallisvaaliehdokkaita sekä kuntien ravitsemusasioista päättäviä toimijoita.
Paikalla oli nelisenkymmentä ruoka-asioista kiinnostunutta ja tilaisuuden lopuksi järjestettiin paneelikeskustelu, jossa puolueiden edustajat kertoivat taustaryhmänsä mielipiteistä päivän aiheeseen.
Edustin paneelissa Suomen Keskustaa.
Tilaisuuden avaajana ja koko ajan paikalla olleena jämäkkänä johdattelijana toimi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Hän toimii myös Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtajana.
Tapasin Husu-Kallion vasta nyt ensimmäisen kerran hänen kansliapäällikköaikanaan. Sain tehdä vuosikaudet tiivistä yhteistyötä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa, kun Jaana Husu-Kallio toimi sen pääjohtajana.
Kokemukseni Husu-Kalliosta pätevänä suomalaisen ruokaturvallisuuden vartijana on ehdoton ja sen vuoksi totesinkin hänelle, että meillä suomalaisilla on nyt hieman turvaton olo, kun Sinä et ole Eviran johdossa!
Toki MMM:n kansliapäällikkyys on todellisen vaikuttajan paikka, sillä nyt Husu-Kalliolla on hyvin laaja vastuualue mm. kansalaisten ruokaketjussa.
Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio katsoo eteenpäin ja hän totesikin alustuksessaan, että nyt pitää toimia! Tarve toimia ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuksesta, jossa on seurattu väestön seerumin kolesteroliarvojen kehittymistä 1982 – 2012. Kaaviosta nähdään, että miesten sekä naisten kolesteroliarvot ovat kohonneet kuluneena viisivuotiskautena!
Tampereen Vapriikissa pidetyssä tilaisuudessa julkistettiin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tuottama opas”Ravitsemuksella hyvinvointia”.
Oppaaseen on koottu hyvän ravitsemuksen edistämiseksi annetut suomalaiset suositukset ja siinä esitellään esimerkkejä kunnissa toteutetuista hyvistä käytännöistä.
(Kuvaaja: Mikko Kiio) Tilaisuus huipentui paneelikeskusteluun ja sen johdattelijana toimi neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva (oikealla) sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Panelistit oikealta lukien
(Kuvaaja: Mikko Kiio) Esittelyn yhteydessä meille oli annettu ennakkotehtäväksi tämän jutun otsikko. Istumajärjestys oli minulle suosiollinen, sillä sain esittäytyä ensimmäisenä.
Otsikon kysymys oli minulle helppo, sillä halusin valita ravitsemuksellisesti terveellisen ja välttämättömän ruuan. Kotimaisuus ja se, että valitsemani kouluruoka on tuotettu lähellä, olivat valinnassani ehdottoman tärkeitä. Tamperelaisen elintarviketyöläisen työpaikan varmistaminen oli kouluruokani valinnassa minulle ensiarvoisen tärkeää.
Valintani oli helppo ja kävinkin ennen paneelitilaisuutta ostamassa Nekalan K-Supermarketista Länsi-Maidon Vihiojantie 3:ssa sijaitsevassa meijerissä pakkaaman kevytmaitopurkin. Kyseessä on Pirkanmaalla tuotetusta maidosta jalostettu tuote.
Esittelin Pirkanmaalla tuotetusta maidosta Tampereella pakatun maitopurkin kouluruokana, joka haluaisin olla!
Länsi-Maidon Tampereen Nekalassa pakkaama kevytmaito on aistikkaassa pakkauksessa, sillä maitopurkin kyljessä on kuva Näsinneulasta. Kuva on otettu eilen illalla mökkimme kivitasolla ja se on tarkoituksellisesti kooltaan iso, sillä lähellä tuotettu ruoka on ison kuvan arvoista!
On vähintään kummallista, että tuote ei ole päässyt esim. Tampereen suurimpiin S-ryhmän päivittäistavaraliikkeisiin! K-ryhmän maitohyllyssä se on!
Tarkoitukseni on palata paneelikeskustelun puheenvuoroihin ja niissä esitettyihin eri puolueiden painotuksiin myöhemmin.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, THL:n kolesterolitutkimus, Ravitsemuksella hyvinvointia, Länsi-Maito, maitoa Pirkanmaalta. |