Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kolmostie on Suomen ruokatie!

Lauantai 25.1.2020 - -Esko Erkkilä-

Hämeenkyrössä tiistaina 21.1.2020 järjestetyssä suuressa kutsuvieras- ja yleisötilaisuudessa juhlittiin ns. Hämeenkyrönväylän rakennustöiden aloittamista – olin mukana tilaisuudessa!

 

 

IMG_6699.JPG

 

 

Pirkanmaan Ely-keskuksen johtaja Juha Sammallahti lanseerasi kolmostielle osuvan termin ja teeman eli

 

"Suomen ruokatie"

 

*****************

 

Runsaat neljäkymmentä vuotta elintarviketeollisuudessa työskennelleenä tunnen suomalaisen ruokamaailman hyvin ja pidän johtaja Juha Sammallahden lanseeraamaa teemaa erittäin onnistuneena.

 

Jokunen selittävä taustoitus:

 

 

  • suomalaisen elintarvikekaupan kaikkien jakeluteiden keskusvarastot sijaitsevat eteläisessä Suomessa ja kolmostien kupeessa eli sen vuoksi valtaosa kauppaliikkeiden myymistä elintarvikkeista aloittavat logistisen ketjunsa lopuksi kauppatiensä kolmostietä pitkin

  • kotimaisen lihanjalostusteollisuuden valtavirrat kulkevat Etelä-Pohjanmaalta (mm. Atria), Pohjanmaalta (mm. Snellman) ja Keski-Pohjanmaalta (mm. Pouttu) kolmostietä pitkin kaupparyhmien keskusvarastoille eli keskusvarastojen täydennykset lihanjalostusteollisuuden osalta kulkevat eteläänkin siis kolmostietä pitkin

  • Suomen suurin yksittäinen viljankäyttäjä eli Alko Oyj:n Ilmajoella sijaitseva Koskenkorvan tehdasyksikkö tukeutuu raaka-ainehankinnassaan paljolti sen varaan, että ohraa kuljetetaan Koskenkorvalle kolmostietä pitkin

  • Koskenkorvan tehtaalla syntyvät rehujakeet – kuivat ja märät – merkittävä niistä päätyy kolmostietä pitkin kotieläintilojen rehuiksi kolmostietä logistisena väylänä käyttäen

  • Raision Nokialla sijaitseva myllylaitos eli Elovena-mylly hankkii toki raaka-aineitaan Pirkanmaalta ja Satakunnasta, mutta erityisesti heikkoina suurimokauravuosina Etelä-Pohjanmaa ja jopa Pohjois-Pohjanmaan viljalakeudet ovat varmoja suurimokaurantoimittaja-alueita eli taas tätäkin kautta kolmostien termi ”Suomen ruokatie” voimistuu!

  • Suomi on jatkuvasti kauran osalta merkittävä vientimaa ja maailmalla on vahvistunut käsitys, että Vaasasta laivattu kaura on laadultaan erinomaista ja sen vuoksi Vaasasta on vuosien ja vuosikymmenten aikana muodostunut merkittävä kauran vientisatama – kolmostietähän vientikaura Vaasan satamaan kuljetetaan!

  • volyymiltään pienemmistä elintarvikealan toimijoista eräs esimerkki on Jalasjärvellä teollista toimintaa harjoittava Juustoportti, jonka bisnekselle kolmostie on elinehto

  • suomalaiselle maidonjalostusteollisuudelle kolmostie muodostaa raaka-ainehankinnassa runkoreitin

 

 

Kiitokset johtaja Juha Sammallahti kehittämästäsi kolmostietä kuvaavasta termistä

 

”Suomen ruokatie”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomen ruokatie. Kolmostie, Atria, Snellman, Pouttu, Raisio Raision Nokian mylly, Elovena, Elovena-mylly, Alkon Koskenkorvan tehdas, Koskenkorvan rehujakeet, Juustoportti, Vaasan satama, Vaasan vientikaura, Pirkanmaan Ely-keskus,

Juustoportti - portti herkullisten juustojen maailmaan!

Maanantai 4.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Juustoportti on Jalasjärvellä toimiva maidonjalostusyritys, jolla on aistikkaita myymälöitä Jalasjärven lisäksi Mäntsälässä, Kärsämäellä, Kuopiossa ja Ylöjärvellä.

 

 

 

IMG_7621.JPG

 

 

Poikkesin Juustoportin Ylöjärven myymälässä 25.2.2019 ja yllätyin positiivisesti monista seikoista.

 

 

 

IMG_7617.JPG

 

 

Juustopostin Ylöjärven toimipisteen yhteydessä on montaa muutakin toimintaa, mutta kiireisenä ohikulkijana keskityin tutustumaan vain tarjolla olleisiin juustoihin.

 

 

 

IMG_7626.JPG

 

 

Ostin kahta eri juustotyyppiä eli kermajuustoa ja vuohenmaidosta valmistettua valkosipulijuustoa.

 

 

Juustoportti käyttää raaka-aineenaan 40 miljoonaa litraa maitoa ja sen lisäksi kaksi miljoonaa litraa vuohenmaitoa.

 

 

Vuohenmaidosta valmistettu valkosipulijuusto oli kallista eli 25 euroa per kilo, mutta oli se hintansa väärtti. Olen nauttinut sitä hapankorppujen päälle vuoltuina ohuina viipaleina ja kyseessä on todellinen herkku.

****************

 

 

Juustotarjonta Juustoportin Ylöjärven myymälässä on lähes häkellyttävän runsas. 

 

 

Olen suuri juustojen ystävä ja oli hienoa todeta, että eräällä juustotiskillä oli lasikupujen alla yhteensä 21 erilaisen juuston maistiaisia maisteltavana – maistelunäytteiden perusteella minäkin ostin tuon vuohenmaidosta valmistetun valkosipulijuuston!

 

 

********************

 

 

 

 

Juustoportin perusti vuonna 1989 Timo Keski-Kasari ja hän toimii yrityksen toimitusjohtajana.

 

 

Olin työurani alkuvaiheissa Rehuraisio Oy:n myyntimiehenä Etelä-Pohjanmaalla ja silloin tuli tutuksi mm. Martti Keski-Kasari, jolla oli n. neljänkymmenen lypsylehmän maidontuotantotila Jalasjärvellä. Keski-Kasarin lehmät ruokittiin työnantajani Karjan-Herkku 12 –nimisellä lypsykarjanrehulla – Timo Keski-Kasari on Martti Keski-Kasarin poika.

 

 

Keski-Kasarin lehmät tykkäsivät Raision rehuista, sillä asiakassuhteemme jäi voimaan myös silloin, kun siirryin työurallani eteenpäin aluemyyntipäälliköksi.

 

 

 

IMG_7620.JPG

 

 

Suosittelen lämpimästi poikkeamaan Juustoportin eri toimipisteillä ja ostamaan itselle tai tuliaisiksi herkullisia juustoja!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juustoportti, Juustoportin juustot, Juustoportti ? portti herkullisten juustojen maailmaan!,