Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eilen oli synkkä päivä pirkanmaalaiselle elintarviketeollisuudelle!

Lauantai 19.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaalainen ja jopa koko suomalainen elintarviketeollisuus koki eilen kovia, kun Saarioinen Oy:n Sahalahdella sijaitseva ja nykyisin Atria Oyj:n omistaman siipikarjanlihanjalostustehtaan toiminta on tullut tiensä päähän.

 

Lopputulos oli ennakoitavissa, kun Atria aikoinaan osti Saarioisten broilerlihanjalostuksen, mutta aina tuollainen ratkaisu tekee kipeää.

 

Saarioinen onnistui luomaan Sahalahdelle ja erityisesti Sahalahden Pakkalankylään tiiviin broilerlihantuotantoon keskittyneen kyläyhteisön – toki broilertiloja on laajemmaltikin kuin Pakkalassa.

 

Sain aikoinaan olla vastuuhenkilönä, kun työnantajani Rehuraisio Oy toimi rehuntoimittajana Saarioinen Oy:n sopimustuottajille.

************************

 

Saarioinen Oy:llä oli tiukka ote sopimustuottajiinsa, mutta sopivasti luovimalla saimme rehuntoimittajana olla yhteydessä myös suoraan tuottajiin.

 

Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n välisen yhteistyön kruununa oli aikoinaan Jyväbroiler-tuotemerkin luominen, jossa Saarioinen tarvitsi luotettavan ja pitkämielisenkin rehutoimittajan.

 

Jyväbroiler oli ensimmäinen broilertuote, jonka ruokinnassa raaka-aineina olivat ainoastaan kasvisperäiset raaka-aineet. Olimme siis aikaamme edellä.

 

Jyväbroilerin kehitystyössä saattui ongelmiakin, sillä jokunen broilerparttia  jouduttiin epäonnistuneen ruokinnan vuoksi toimittamaan Honkajoki Oy:lle.

 

Sinänsä arvostan Atrian toimintaa lihanjalostusyrityksenä, mutta surullinen olen Sahalahden tehdasyksikön lopettamisesta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oli synkkä päivä pirkanmaalaiselle elintarviketeollisuudelle!, pirkanmaalainen elintarviketeollisuus, elintarviketeollisuus, Jyväbroiler, Saarioinen Oy, Atria Oyj, Sahalahden Pakkalankylä, Rehuraisio Oy, Jyväbroilerin kehittäminen,

Huonoa herraonnea Raisio Oyj:llä!

Lauantai 6.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Siirryin Raisio Oyj:n palvelukseen 01.12.1970 ja sain olla tuon yhtiön palveluksessa päivälleen 40 –vuotta.

 

Työnantajani nimi muuttui noiden neljänkymmenen vuoden aikana monesti, mutta todellisuudessa sain tehdä työtä saman yrityksen palkkalistoilla koko työurani ajan.

 

Olimme monilla elintarvikealan sektoreilla johtava yritys Suomessa – myös niillä aloilla, joilla emme olleet volyymilla mitattuna markkinajohtaja.

 

Ei suinkaan johtunut yksistään minusta, mutta eläkkeelle siirtymiseni aikoihin alkoi Raision taloudellinen ja volyymillinen alamäki.  Toimintoja myytiin ja saneerausveitsi liikkui eri toimialojen yllä.

 

On selvää, että Raisiolla oli huono herraonni, sillä muuten ennen niin menestyvän yrityksen alasajoa ei voi selittää.

 

Putinin aloittama Ukrainan hyökkäyssota on nyt viimeinen niitti Raision kalanrehutoiminnalle, joka on päätetty lopettaa.

 

 

Harmittaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Huonoa herraonnea Raisio Oyj:llä!, Raisio Oyj, Raision Tehtaat Oy, Oy Kasviöljy Ab, Margariini Ot, Rehuraisio Oy, Raision Rehu Oy, Raisioaqua, Venäjän hyökkäysota Ukrainaan,

Osuva kylkiäinen vauhdittaa päätuotteen menekkiä!

Torstai 4.8.2022 - -Esko Erkkilä-

Työnantajani Rehuraisio Oy toi joskus – taisi olla 1980-lukua – markkinoille kivennäisrehut ja ne olivat kivennäismarkkinoilla käänteentekevä tuoteperhe, sillä ne sisälsivät kivennäisraaka-aineiden lisäksi myös orgaanista ainetta.

 

 

Bisnesmielessä oivallus oli erinomainen ja Mellit laittoivat kivennäismarkkinat uusjakoon.

 

 

 

Kivennäisiä markkinoitiin uusilla markkinointikeinoilla ja eräs näistä keinoista olivat erilaiset kylkiäiset.

 

 

Olin joskus ajelemassa Helsingistä asiakastapaamisesta työkaverini Raimo Lempiäisen kanssa ja poikkesimme Riihimäen Lasi Oy:n myymälään, josko sieltä löytäisimme erilaisen Melli-kylkiäistuotteen.

 

 

Löysimme myymälästä meitä miellyttävän juomalasin, josta pienellä fiksaamisella saisi oivallisen kylkiäisen.

 

 

IMG_5934.JPG

 

 

IMG_5939.JPG

 

 

IMG_5937.JPG

 

 

Riihimäen Lasi Oy:n markkinointihenkilöt olivat aktiivisia ja yhteistyömme tuloksena syntyi Melli-juomalasisarja, joka lopulta osoittautui jymymenestykseksi.

 

 

Muistelen lämmöllä Melli-juomalasisarjaa ja sen vahvaa merkitystä tuon kivennäissarjan markkinoinnissa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osuva kylkiäinen vauhdittaa päätuotteen menekkiä!, kylkiäinen, Lypsy-Melli, Laitu-Melli, Mulli-Melli, Melli-kivennäiset, Rehuraisio Oy, Riihimäen Lasi Oy,

Jyväbroiler on Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n kehittämä tuote

Torstai 16.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Jyväbroiler on Suomen tunnetuin broilertuote ja tunnen tasan tarkkaan sen kehitysvaiheet, sillä olin keskeisessä roolissa tuon tuotteen kehittämisessä.

 

Saarioinen Oy oli aikoinaan kaukokatseinen, kun halusi kehittää broilertuotteen, jonka tuottamisessa ei olisi lainkaan käytetty eläinperäistä valkuaista.

 

Yhteistyökumppanikseen tuossa projektissa Saarioinen Oy:n alkutuotantojohtaja Touko Koivisto ja johtaja Toivo Jauhiainen valitsivat tärkeimmän rehutoimittajansa Rehuraisio Oy:n – Touko ja Toivo ovat jo poistuneet joukostamme.

 

Rehuraisio Oy:n kehitysjohtaja Jouko Tiitola vastasi haasteeseen ja useiden ongelmien voittamisen jälkeenkin pääsimme tavoitteeseemme eli broileriin, jonka kasvattamiseen on käytetty ainoastaan kasvisperäisin raaka-aineita.

 

En omaa ruokintaopillista tietämystä, mutta sain Rehuraisio Oy;n aluepäällikkönä läheltä seurata ja jopa johtaa sitä toimintaa, jota Saarioinen Oy, sen sopimuskasvattajat sekä Rehuraisio Oy harjoittivat Jyväbroilerin kehittämisessä.

 

Kelpaa siinä nyt Atrian ja Hans Välimäen  tehdä työtä Jyväbroilerin hyväksi, jota he eivät ole päivääkään tehneet!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyväbroiler on Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n kehittämä tuote, Saarioinen Oy, Rehuraisio Oy, Jyväbroiler, Hans Välimäki, Touko Koivisto, Toivo Jauhiainen,

Juustoportin juuret ulottuvat 1960- ja 1970-luvuille

Lauantai 23.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Juustoportti on yrityksenä tuttu kaikille niille, jotka matkustavat valtateitämme pitkin eri puolilla maatamme.

 

Juustoportti on yrityksenä perustettu Timo ja Marjo Keski-Kasarin toimesta vuonna 1989.

 

Juustoportilla on liikenneasemat Jalasjärvellä, Mäntsälässä, Kärsämäellä, Kuopiossa…

 

IMG_5062.JPG

 

…sekä vuonna 2018 avattu liikenneasema Ylöjärvellä.

 

 

Juustoportti on meijerialan yritys, jonka päätuotteita ovat juustot.

 

Yritys on aktiivinen tuotekehittäjä ja parhaillaankin sen uutuustuotteista on menossa asiallisia TV-kampanjoita.

 

 

****

 

Tunnen Keski-Kasarin Jalasjärvellä sijaitsevan maatilan jo 1970-luvulta, sillä sain silloin olla tuon friisiläiskarjan rehutoimittajan edustajana.

 

Timo Keski-Kasarin isällä Martti Keski-Kasarilla oli tuolloin silloisissa olosuhteissa suuri karjatila, sillä heillä oli lehmiä jo silloin yli 40 ja tilan lehmien ternimaidosta valmistettua leipäjuustoa toimitettiin paikallisiin kauppoihin.

 

Pidin kunnia-asianani, että Keski-Kasarin tila olisi Rehuraision asiakkaana myös silloin, kun urakehityksen merkeissä siirryn Etelä-Pohjanmaalta laajemman vastuualueen hoitajaksi. 

 

Onnistuin, sillä Keski-Kasarin tilalla olivat Herkku-rehut rehuina myös silloin, kun siirryin Länsi-Suomen aluemyyntipäälliköksi!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juustoportin juuret ulottuvat 1960- ja 1970-luvuille, Juustoportti, Juustoportti Jalasjärvi, Juustoportti Mäntsälä, Juustoportti Kärsämäki, Juustoportti Kuopio, Juustoportti Ylöjärvi, Martti Keski-Kasari, Timo Keski-Kasari, Jalasjärvi, Rehuraisio,

Haastavia toimenpiteitä Mustolan satamassa Lappeenrannassa!

Maanantai 4.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Venäjän aloittama tuhoamissota Ukrainassa tuo mieleen ne työelämani aikaiset työtehtävät, jotka liittyivät enemmän tai vähemmän kiinteästi Venäjään.

 

Eräs paljon huolta, murhetta ja ylimääräisiä kustannuksia aiheuttanut oli se, kun ostimme 3.000 tonnia venäläistä melassileikettä.

 

Sovimme, että venäläinen kauppakumppani toimittaa tuon erän rautatievaunuilla Lappeenrannan Mustolassa yhteistyökumppanimme omistamiin varastoihin.

 

Homma sujui päällisin puolin oikein, mutta kun kuljetuksiin käytettyjä rautatievaunuja oli ennen leikekuljetuksia käytetty Venäjällä kiviaineksen kuljettamiseen, niin melassileikkeessä oli kiviä ja mursketta mukana niin paljon, että sitä ei voitu käyttää rehuseosten raaka-aineena.

 

Teimme tietysti asiasta reklamaation, mutta venäläiset kauppakumppanit ”eivät tunnustaneet” mitään – he jopa väittivät, että kiviä oli lisätty vaunulasteihin Suomen puolella!

 

Venäläisistä myyjistä ei siis ollut pienintäkään apua ongelman ratkaisemisessa!

 

Pitkällisen pohdiskelun ja etsimisen jälkeen löysin yrittäjän, joka puujalostusteollisuudessa puhdistaa kannoista maat ja kivet, jotta niitä voidaan käyttää lämpövoimaloiden energialähteenä.

 

Oikeilla säädöillä nämä isot laitteistot soveltuivat myös siihen, että saimme kivet ja soramurskeen eroteltua melassileikkeestä ja pystyimme käyttämään leikkeen rehuseostemme raaka-aineena.

 

Kaikkea sitä on saanutkin tehdä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Haastavia toimenpiteitä Mustolan satamassa Lappeenrannassa!, Mustolan satama, kiviä melassileikkeessä, kliviä venäläisessä melassileikkeessä, venäläinen melassileike, melassileike, Rehuraisio Oy, Venäjän aloittama tuhoamissota Ukrainassa, Lappeenranta,

Jyväbroilerin kehittäminen tapahtui Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n yhteistyönä

Sunnuntai 3.4.2022 - -Esko Erkkilä-

Taisipa olla vuosi 2013, kun Atria osti Saarioinen Oy:n lihanhankinnan ja teurastuksen – harmi sinänsä, sillä kaupan jälkeen Suomeen jäi vain kaksi lihataloa, joilla on kotimaista broilertuotantoa.

 

Kaupan ehtona kerrottaa Atrian puolelta olleen se, että Atria saa Jyväbroiler-tuotteet.

 

**********************

 

Saarioinen Oy jää historianlehdille yrityksenä, joka toi broilerkasvatuksen Suomeen.

 

Broilerlihan kulutuksen kasvamisessa suuri merkitys on ollut Jyväbroiler-tuotebrändillä.

 

*******************

 

Sain 1980-luvuilla läheltä seurata Jyväbroiler- tuotemerkin kehittämistä.

 

Siihen aikaan kaikkien lihanjalostajien broilerit kasvatettiin eläinperäiseen valkuaiseen perustuvalla ruokinnalla, sillä kalajauho ja lihaperäiset raaka-aineet muodostivat perustan broilerrehuille.

 

Saarioinen Oy oli kaukokatseinen ja heillä virisi ajatus kasviperäiseen valkuaiseen perustuvista broilerrehuista.

 

Ajatuksen isänä varmaankin oli Saarioinen Oy:n toimitusjohtaja teollisuusneuvos Pentti Avotie, joka sai vuorineuvoksen arvonimen vuonna 1994 ja tekniikan kunniatohtoriksi Avotie vihittiin 1997.

 

Avotie johti yritystään osaavien alaistensa kautta ja esimerkiksi minäkään en milloinkaan tavannut Avotietä henkilökohtaisesti vaikka sainkin tehdä tiivistä yhteistyötä Saarioinen Oy:n kanssa monia vuosia.

 

 

*******************

 

 

Jyväbroilerin kehitystyössä oli keskeinen rooli Saarioinen Oy:n alkutuotannon kehitysjohtaja agrologi Touko Koivistolla ja tuotantoagronomi Toivo Jauhiaisella – molemmat osaajat ovat jo siirtyneet autuaammille maille.

 

 

Saarioinen tarvitsi kehitystyölleen aisaparin ja oli luonnollista, että he valitsivat siihen tehtävään Rehuraisio Oy:n.

 

 

Rehuraision ruokinta-asiantuntijana toimi kehitysjohtaja Jouko Tiitola ja hyvin toimikin, sillä valmista tuli.

 

 

Matkalla toki oli haasteita, sillä eläinperäisen proteiinin korvaaminen kasvisperäisellä ei olekaan helppo juttu!

 

 

Kertaan, että Jyväbroiler on Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n yhdessä kehittelemä tuote ja kunnia sen aikaansaamisesta kuuluu Touko Koivistolle, Toivo Jauhiaiselle sekä Jouko Tiitolalle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyväbroiler, Jyväbroilerin kehittäminen tapahtui Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n yhteistyönä, Saarioinen Oy, Atria, Rehuraisio Oy, Touko Koivisto, Toivo Jauhiainen, Jouko Tiitola,

Yksitoista vuotta eläkkeellä

Tiistai 30.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Aloitin työurani 1.6.1970 K-ryhmässä ja siirryin aikajärjestyksessä toisen työnantajani eli Raision Tehtaat Oy:n palvelukseen 1.12.1970.

 

Jäin Rehuraisio Oy:n raaka-ainepäällikkönä eläkkeelle tasan 11 vuotta sitten eli 30.11.2010!

 

Raisiolla ollessani verokirjassani oli neljänkymmenen vuoden aikana useita eri työnantajia, mutta todellisuudessa olin koko ajan konsernin eri yritysten leivissä.

 

Raision Tehtaat Oy, Raision Rehu Oy, Oy Vehnä Ab, Raisio Yhtymä Oy, Raisio Oyj, Rehuraisio Oy – ainakin nämä yritykset esiintyvät palkkakuiteissani työnantajinani!

 

Olin työvuosien aikana aina valmis kaikkiin projekteihin, joita kulloisetkin esimieheni – joita neljänkymmenen vuoden aikana ehti kertyä 17 suoranaista esimiestä – ehdottelivat.

 

Kaksi näistä projekteista olivat selkeitä saneerausprojekteja eli Alf-Rehu Oy:n saneeraaminen sekä Liemirehu Oy:n saneeraaminen. Tiesin projekteihin ryhtyessäni, että molemmissa tapauksissa on kyse saneeraamisesta eli yritys tullaan saneeraamisen jälkeen siirtämään muistojen joukkoon.

 

Saneeraustehtävät vastaanottaessani tiesin, että tehtäviä oli ensin tarjottu myös eräille työkavereilleni, mutta heillä ei rohkeutta ollut riittänyt.

 

Saneeraustehtävät eivät olleet helppoja, sillä niiden aikana jouduin toimimaan emoyhtiön – eli palkanmaksajani – kilpailijana!

 

******************

 

 

Yhdentoista vuoden mittaisen eläkevaarina olemisen jälkeenkin olen kiitollinen kaikesta työelämän aikana kokemastani, sillä monipuoliset työtehtävät antoivat rikkaita kokemuksia ja melkoisia näköalapaikkoja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: K-ryhmä, Raision Tehtaat Oy, Oy Vehnä Ab, Raision Rehu Oy, Rehuraisio Oy, Raision Yhtymä, Raisio Oyj, Alfa-Rehu Oy, Liemirehu Oy, yrityksen saneeraaminen,

Hämeenlinnassa on Pohjoismaiden suurimmat muraalit!

Perjantai 13.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Olin 40 ja puoli vuotta kestäneen työurani aikana sen viimeiset neljäkymmentä vuotta Raisio Yhtymän palveluksessa.

 

Työnantajani juridinen nimi vaihtui tuona aikana monesti, mutta kaikki työnantajayhtiöni kuuluivat Raisio Konserniin.

 

Tuosta ajasta vastasin runsaan parin vuoden ajan konserniin kuuluneen Alfa-Rehu Oy:n maatilarehuseosten markkinoinnista ja työpaikkani sijaitsi silloin Hämeenlinnassa Kantolan teollisuusalueella.

 

Työpaikkani sijaitsi jykevien viljasiilojen katveessa ja ne kaikki kuuluivat silloin Raisio Yhtymän eri tulosyksiköille.

 

Siilot on alun perin rakentanut OTK, mutta kun sillä meni aikoinaan taloudellisesti hieman heikosti, niin OTK:n ajasta ei jo silloin ja vielä vähemmän nyt, on varsin vähän mitään jäljellä.

 

Viljasiilot ovat kuitenkin sellaisia, että ne kestävät vuosia ja näin on käynyt myös Hämeenlinnan Kantolassa.

 

Siilot ovat nykyään valtio-omisteisen eli meidän kaikkien omistuksessa ja omistuksesta vastaa Suomen Viljava Oy eli alun perin Valtion Viljavarasto.

 

****************

 

Suomen Viljava Oy:n viljasiilot ovat nyt saaneet uutta raikasta ilmettä, kun…

 

 

IMG_2815.JPG

 

…australialainen taiteilija Guido van Helten toteutti syyskuussa 2017 Pohjoismaiden suurimman muraaliteoksen Hämeenlinnaan.

Van Helten maalasi Suomen Viljava Oy:n viljasiilojen julkisivuun 56 metriä korkean teoksen.

 

 

IMG_2814.JPG

 

Van Heltenin työt ovat valtavia, lähes fotorealistisia muotokuvia. Hän on tunnettu erittäin tarkkana ihmiskasvojen kuvaajana.

 

 

Koen, että van Heltenin Kantolan viljasiilojen kupeeseen maalaamat muraalit ovat tietynlainen kunnianosoitus suomalaiselle elintarviketeollisuudelle ja viljanjalostusteollisuudelle, jonka parissa sain tehdä työtä päivälleen neljäkymmentä vuotta.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hämeenlinnassa on Pohjoismaiden suurimmat muraalit!, muraali, Suomen Viljava Oy, Raisio Yhtymä, Melia Oy, Valtion Viljavarasto, Kantolan teollisuusalue, Guido van Helten, Alfa-Rehu Oy, Rehuraisio Oy,

Alkaa olemaan kiire, jotta ehtii ehdottamaan Itsenäisyyspäivänä luovutettavaa kunniamerkkiä ansioituneelle kansalaiselle!

Torstai 25.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Elämme jo kesäkuun loppupuolta ja nyt viimeistään järjestö- ja yhdistystoimijoiden sekä työelämän esimiesten pitää valmistautua siihen, että ansioituneita toimijoita muistetaan Itsenäisyyspäivänä erilaisilla kunniamerkeillä.

 

Asiasta muistuttaessani järjestötoimijana en ole omalla asiallani, sillä minulle on jo lähes kaksikymmenentä vuotta sitten myönnetty arvokas kunniamerkki eli…

ansiomerkki.jpg

…Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi, jonka lyhennys on SRV Ar.

 

 

Pirkanmaan Agrologit ry:n toiminta oli siihen aikaan vilkasta, kun agrologiveljet minulle tuon kunniamerkin anoivat. Olin mukana yhdistyksen toiminnassa ja tavoitteemme oli, että anoimme kunniamerkkejä kaikille hieman yli 50-vuotiaille agrologiveljille.

 

 

Yhteiskunnalliset ansioni olivat tuolloin kovin heppoiset, mutta oletan, että sotilasarvoni oli eräs syy noin korkeaan kunniamerkkiin.

 

 

******************

 

 

Olen melko kokenut kunniamerkkien anoja, sillä minulla on siitä kokemusta Etelä-Pohjanmaan Agrologit ry:n sihteerinä ja Pirkanmaan Agrologien varapuheenjohtajana, Palokallion Omakotiyhdistyksen puheenjohtajana sekä nelikymmenvuotisen työnantajani päällikkötason esimiehenä.

 

 

Meillä agrologeilla on tapana, että pyydämme merkkianomuksen kohteelta hänen oman selvityksensä niistä ansioista, joita anoja pystyy käyttämään perusteina kunniamerkkianomuksessa.

 

 

Myönnän, että menettelytapamme on tietyllä tavalla riskialtis ja riski realisoituu, jos ehdottamamme henkilö ei kaikesta huolimatta saa hänelle anottua kunniamerkkiä.

 

 

*********************

 

 

Työelämässä anoin kunniamerkkiä kahdelle alaiselleni ja molemmissa tapauksissa onnistuin – toiselle näistä henkilöistä edelliset esimiehet olivat tehneet turhan yrityksen.  Agrologimaailmasta oppimani tapa osoitti tässäkin tapauksessa toimivuutensa.

 

 

Työelämässä annoin ”konsulttiapua” erään korkeassa asemassa olleen henkilön kunniamerkkianomuksessa, sillä ensimmäinen yritys oli vetänyt vesiperän. Ritarikuntien hallitukset antavat varsin vähän painoarvoa työelämässä hankituille saavutuksille, mutta suurta painoarvoa ne antavat vapaa-ajalla hankituille ansioille.  Voin karrikoiden todeta, että jonkun kunnan nuorisolentopallokerhon vetäminen on ritarikuntien hallituksen mielestä suurempi ansio kuin vaikkapa myyntijohtajan tai tutkimusjohtajan titteli jossain yrityksessä.  Antamieni ohjeiden mukaan toimien ”korkeassa asemassa” ollut henkilö sai arvoisensa kunniamerkin.

 

 ******************

 

Huvittava tapaus kohdalleni sattui Etelä-Pohjanmaan Agrologit ry:ssä.

 

 

Anoimme kunniamerkkiä eräälle agrologiveljelle, jolla ritarikunnan hallitus totesi olevan poikkeuksellisen suuret ansiot ja hänelle myönnettiin varsin korkea kunniamerkki.

 

 

Kyseinen kunniamerkki oli niin korkea, että se oli maksullinen. Jouduimme maksumieheksi ja tämä tapaus vei yhdistyksemme taloustilanteen joksikin aikaa kuralle!

 

 

Ritarikuntien hallitukset ovat lisänneet kunniamerkkien maksullisuutta ja mm. minulle aikoinaan myönnetty kunniamerkki maksaa nykyisin anojalle lunastusmaksuna 215 euroa.

 

 

 

Kunniamerkin ”korotusta” voi saada aikaisintaan seitsemän vuoden kuluttua kunniamerkin saamisesta. Minun kohdallani seuraava kunniamerkki olisi Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkki eli SVR R ja sen lunastushinta on 480 euroa.

 

 

*******************

 

 

Kannustan järjestötoimijoita ja työelämän esimiehiä tutkailemaan, että olisiko joukossa joku ansioitunut, jolle voisi anoa kunniamerkkiä.

 

 

Lisäohjeita kunniamerkkien anomisesta löytyy Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ja Suomen Leijonan ritarikunnan yhteisiltä verkkosivuilta!

 

 

Nyt nopeaa toimintaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Itsenäisyyspäivänä myönnettävät kunniamerkit, SVR Ar, Agrologit, Etelä-Pohjanmaan Agrologit, Pirkanmaan Agrologit, Palokallion Omakotiyhdistys, Rehuraisio Oy,

Uskomaton uutinen - Ikaalisten Kylpylä lopettaa toimintansa!

Tiistai 21.4.2020 - -Esko Erkkilä-

Otsikkoni saattaa olla hieman yliampuva tai ainakin ennenaikainen, sillä todellisuudessa Scandic Hotels Oy on päättänyt, ettei se jatka vuokrasopimusta ja liiketoimintaa Scandic Ikaalisten Kylpylä –hotellissa marraskuun 2020 lopun jälkeen.

 

Ikaalisten Kylpylä – kenen vetämänä se milloinkin toimi – on ollut monellakin toimintasarallaan suorastaan ikoni.

 

Olen vuosikymmenten varrella monestikin vieraillut yksityisenä hotelli- ja ravintolavieraana Ikaalisten Kylpylässä, mutta eniten olen saanut olla siellä agribisnesvieraiden isäntänä ja erilaisten kokousten osanottajana.

 

Jokunen muistelus:

 

  • maanantaisin järjestetyt naistentanssit keräsivät ravintolasalin täyteen tanssinhaluista porukkaa Pirkanmaan alueen lisäksi Etelä-Pohjanmaalta, Hämeestä ja myös Varsinais-Suomesta. Lukemattomat olivat ne kerrat, jolloin sain olla maanantaina puolenpäivän jälkeen isäntänä jälleenmyyjiemme koulutustilaisuuksissa ja sitten illan koittaessa mukana naistentansseissa!

Eräs tanssihaluton tiimini jäsen totesi joskus aiheellisesti, että naistentanssi-iltoina miehet saivat olla rauhassa vain miestenhuoneessa ja sielläkin ainoastaan pylvään takana piilotellen, sillä naiset hakivat hänen mukaansa miehiä tanssimaan jopa miesten vessasta!

 

Ikaalisten Kylpylän miestenvessaan liittyy eräs muistoni, kun nuori ja kokematon esimieheni oli vahvasti juovuspäissään hermostunut pytyllä istuessaan ja kaatanut kaikki vessanpyttyjen ovisärmät lattialle – turvamiehet pinosivat seinämät kauniiseen pinoon vessan seinustalle ja pytyt saivat olla lopun iltaa kauniissa rivissä seinustalla ilman näkösuojia! Varmaan tekosesta koitui korvattavaa työnantajalleni!

 

******************

 

 

  • Teimme jossain vaiheessa tiivistä yhteistoimintaa jenkkiläisfirma Central Soya`n kanssa ja muistan, kun joskus maanantaina kaksi jenkkipoikaa saapui Ikaalisten Kylpylään myöhään, jotta olisivat valmiit tiistai-aamuna kouluttamaan meitä siihen, miten USA:ssa rehuja markkinoidaan. Olivat pojat ihmeissään, kun illan aikana yrittivät nauttia maukkaasta pihvistä, mutta eihän siitä mitään tullut, kun valtava naislauma oli koko ajan jonossa pyytämään jenkkipoikia tanssimaan!

 

  • Ikaalisten Kylpylä oli eräs keskeinen paikka, jossa minusta muodostui työkavereideni piirissä mielikuva varhain nukkumaan menevästä esimiehestä, sillä tavallinen sanonta aamupalapöydässä kuului näin:”Kyllä minä menin varhain nukkumaan, sillä Eskokin oli häipynyt huoneeseensa vain tuntia aikaisemmin kuin minä!”

 

*******************

 

On minulla surullisiakin muistoja Ikaalisten Kylpylästä, sillä yli kolmekymmentä vuotta kestäneen esimiesurani aikana jouduin kolme kertaa olemaan esimiehenä, kun alaiseni kohtasi maallisen vaelluksensa määränpään – yksi näistä kuolemantapauksista tapahtui Ikaalisten Kylpylässä.

 

Olin taas silloinkin lähtenyt yöpuulle varhain ja vasta aamulla sain kuulla, että eräs työnjohtajistamme oli ravintola-aulassa kuollut.

 

**************************

 

Kepeät mullat Ikaalisten Kylpylän muistolle ja sydämeni pohjasta toivon, että Kylpylälle löydetään arvoisensa jatkaja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uskomaton uutinen - Ikaalisten Kylpylä lopettaa toimintansa!, Ikaalisten Kylpylä, Scandic Hotels Oy, Rehuraisio Oy, Central Soya, naistentanssit, Ikaalisten naistentanssit,

Jyväbroiler on Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n kehittämä tuote, joka nyt on tuotenimenä Atrian hallussa

Perjantai 7.2.2020 - -Esko Erkkilä-

Hieman harmittaa, mutta toisaalta tunnen ylpeyttä, kun Atria nykyisin mainostaa Jyväbroiler-tuotteitaan näin:

 

”Jyväbroiler-tuotteet ovat parasta ja laadukkainta suomalaista broileria. Niiden virheettömän herkullinen maku on valikoitujen suomalaisten maatilojen tinkimättömän ammattitaidon, erinomaisten kasvuolosuhteiden ja ensiluokkaisen ravinnon ansiota.”

 

***************

Tunnen Jyväbroiler-tuotteen kehityskaaren alusta alkaen, sillä sain olla tiiviisti mukana tuon hienon tuotemerkin luomisessa.

 

Todettakoon heti selväksi, että Atrialla ei ole mitään osuutta Jyväbroiler-tuotemerkin kehittämisessä, sillä työnantajani Rehuraisio Oy ja Saarioinen Oy kehittivät tuon tuotteen ja tuotemerkin.

 

Kyse ei ollut pelkästään tuotemerkistä, vaan kyse oli aivan uudenlaisesta tavasta tuottaa broilerlihaa.

 

Taustalla oli Saarioinen Oy:n teollisuusneuvos, myöhemmin vuorineuvos Pentti Avotien näkemys, että broilereiden kasvatuksessa pitää siirtyä kala- ja lihajauhoperusteisista ruokintamuodoista kasviperäiseen valkuaiseen perustuvaan ruokintaan.

 

Avotie antoi tehtävän kahdelle alaiselleen eli Touko Koivistolle ja Toivo Jauhiaiselle, jotka välittömästi kääntyivät Rehuraisio Oy:n puoleen ja siellä Jouko Tiitolan pakeille.

 

Sain läheltä seurata tilanteen kehittymistä ja tulosta alkoi syntymään, vaikka matkalla oli paljon vaikeuksia.

 

Yhteistyötilanne ei läheskään kaikilta osin ollut Rehuraision vinkkelistä helppo, sillä Saarioisten miehet käyttivät koko ajan mm. hinnoittelustamme termiä ”Raisiolla on suojeluhinnat”!

 

Jokunen broilereiden kasvatuserä jouduttiin jopa tuhoamaan, sillä rehuresepteissä oli alussa paljonkin kehittämisen tarvetta.

 

Kasvatustulokset alkoivat kuitenkin kehittymään oikeaan suuntaan ja siinä Raision Jouko Tiitolalla oli keskeinen rooli.

 

Saimme ruokintareseptin kuntoon ja pelkästään kasvivalkuaisen käyttämiseen perustuva broilertuotanto Saarioinen Oy:n sopimuskasvattamoilla saattoi alkaa.

 

Rehumyynnistä vastanneena harmitti, että rehukilpailijamme kopioivat välittömästi rehuseostemme tuoteselosteet ja alkoivat ilman minkäänlaista koetoimintaa valmistamaan täsmälleen samanlaisia rehuja kuin me.

 

Aikanaan Saarioinen Oy luopui broilertuotannostaan ja myi tuon teollisuudenalansa Atrialle ja nyt Atria kirkkain silmin antaa kuluttajille sen kuvan, että he ovat luoneet Jyväbroiler-tuotemerkin,…

 

 

….mutta totuus on kuitenkin tyystin toinen!

 

 

Jyväbroiler on eräs suomalaisen elintarviketeollisuuden tähtituote ja toivon, että tämä kirjoitukseni sen luomisesta pääsee aikakirjoihin suurilla kirjaimilla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyväbroiler, Saarioisten Jyväbroiler, Saarioinen Oy, Teollisuusneuvos Pentti Avotie, Vuorineuvos Pentti Avotie, Kehitysjohtaja Touko Koivisto, Agronomi Toivo Jauhiainen, Kehitysjohtaja Jouko Tiitola, Rehuraisio Oy, Atria,

Taitamattomat ja nopeasti vaihtuvat johtajat pystyvät ajamaan menestyvänkin yrityksen katastrofiin!

Torstai 24.10.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen suorastaan ylpeä, että sain olla päivälleen 40 –vuotta Raision Yhtymän palveluksessa.


 
 
Tuon neljänkymmenen vuoden aikana palkkanauhassani luki monia yritysnimiä, mutta kaikille niille oli yhteistä, että kyseessä oli Raisio-konserniin kuuluva yhtiö – toki sain saneerata kaksikin Yhtymään kuuluvaa yhtiötä yritysten taivaisiin, mutta silloinkin halusin, että palkkanauhassani luki jokin Raisio Yhtymän/ Raision Tehtaat konserniin kuuluvan yhtiön nimi.
 
 
Aloitin Raisiossa vuonna 1970 ja silloin palkkanauhassani luki työnantajan kohdalla Oy Vehnä Ab.
 
 
Olin nelikymmenvuotisen Raisio-työurani aikana tiiviisti agribisneksessä, joka olikin siihen aikaan Raision keskeisin tukijalka – nyt siitä on vain muistot ja jotain hyvin pientä jäljellä.
 
 

1970-luvulla Raisiolla oli 1.000 henkilöä töissä Raisiossa, 1.000 henkilöä töissä muualla Suomessa ja 1.000 henkilöä maailmalla eli yhteensä suuruusluokkaa 3.000 henkilöä.


 
 
On suorastaan suuri farssi, että Raisio-konsernin henkilöstömäärä 31.12.2018 oli 335 henkilöä eli henkilöstömäärä on entisajoista ”pystytty” ajamaan lähes kymmenesosaan yrityksen loiston ajoista!

 
 
Raisio-konsernin tase on meidän konsernissa aikaisemmin työskennelleiden ansiosta vahva, mutta nykyjohtajat eivät ole pystyneet hyödyntämään yrityksen vahvaa tasetta esim. yritysostoin – tumpeloita kun ovat!
 
 
Raision viimeisin todellinen pääjohtaja vuorineuvos Matti Salminen jää historiankirjoihin miehenä, joka oli todellinen yritysjohtaja Raision historiassa – sain toimia Matin suoranaisena alaisena aikoinaan ja se oli työelämäni parasta aikaa.
 
 

Raision historia toteennäyttää sen, että huonon johdon alaisena yritysten kruununjalokiviinkin kuuluva yritys voi vaipua yritysmaailman roskatynnyreihin…


 
 

…- näin on käynyt Raisiolle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, Raision Yhtymä, Raision Tehtaat Oy, Rehuraisio Oy, Melia Oy, Raision rehuteollisuus, Raisio on ajautunut yritysten roskatynnyriin, Raision Maatalousryhmä, Raiio Chemicals, Raision Myllyteollisuus, Elovena, Raision Nokian mylly, Benecol,

Turkistalous alentaa "jokapäiväisen makkarapakettimme" hintaa

Perjantai 17.5.2019 - -Esko Erkkilä-

On selvää, että hallitustunnustelut – vai ovatko ne jo hallitusneuvotteluja – tuovat pintaan jälleen kerran kysymyksen turkistuotannosta luopumisesta.

 

 

Suomalaisen turkistalouden työllistävä vaikutus on 5.000 henkilötyövuotta ja se luo verotuloja 150 miljoonaa euroa vuodessa eli Keravan kaupungin verran.

 

 

Turkistalous tuottaa nahkojen lisäksi lannoitteita, biopolttoaineita sekä rehujen raaka-aineita.

 

 

Liian vähälle huomiolle on jäänyt turkistalouden merkitys elintarviketuotannon kiertotaloudessa, sillä elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntäjänä turkistalouden merkitys on huomattava.

 

 

Lihanjalostusteollisuudessa syntyvät rehujakeet – teurasromppeet – turkistalous pystyy hyödyntämään ja jopa maksaa niistä teurastamoille hyvää hintaa. Tämä toiminta alentaa kuluttajan ostaman makkarapaketin hintaa merkittävästi.

 

 

 

 

Tunnen turkistalouden ja ainakin siihen liittyvän ”rehutehtailun” hyvin, sillä sain työurani aikana toimia parikin vuotta Suomen vanhimman turkisrehuyrityksen Monäs Feed Oy Ab:n hallituksen jäsenenä.

 

 

Hallituksen jäsenyyteni ajoittuu siihen aikaan, jolloin työantajani Rehuraisio Oy toimi Monäs Feed Oy Ab:n emoyhtiönä.

 

 

Monäs Feed Oy Ab on yhä edelleen juridisesti itsenäinen yritys ja nyt sen osake-enemmistön omistaa Etelä-Pohjanmaan Minkinrehu Oy.

 

 

 

*******************

 

 

Tässä Etelä-Pohjanmaan Minkirehu Oy:n nettisivuilta kopioitua aineistoa Monäs Feed Oy Ab:n vaiheista:

 

 

1957 Ab Monäs Frys perustettiin.


1980 Uusi keittö uudenaikasella tekniikalla rakennettiin.


1982 KWH osti Monäs Frys. Uusi firmanimi oli Oy KWH Monäs Ab.


1992 Raisio tuli enemmistö-omistajaksi. Uusi firmanimi oli Monäs Feed Oy Ab.


2002 Uusi pakkasvarasto rakennettiin sekä tehtiin muutoksia tuotantolaitoksessa.


2008 E-P:n Minkinrehu uusi omistaja.

 

Keskustalla ja RKP:llä tulee olemaan tärkeä rooli tulevassa hallituksessa – jos sellainen saadaan suunnitellussa muodossa syntymään - jotta elinvoimaisen turkistalouden asema Suomessa saadaan säilymään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Turkistalous alentaa "jokapäiväisen makkarapakettimme" hintaa, turkistalouden merkitys lihajalosteiden hintaan, turkistalous on kiertotaloutta, Monäs Feed Oy Ab, Etelä-Pohjanmaan Minkinrehu Oy, Ab Monäs Frys, Oy KWH Monäs Ab, Rehuraisio Oy, Raisio Yhtymä,

Jyväbroilerin kehittäminen oli vaativa ja aikaavievä projekti

Maanantai 11.2.2019 - -Esko Erkkilä-

”Jyväbroiler – kevyesti parasta” –slougan kaikui juuri äsken televisiomainoksesta, kun aloin kirjoittamaan tätä juttuani.

 

 

Voin vahvalla rintaäänellä vakuuttaa, että olen yksi niistä puolestatusinasta elintarvikealan osaajista, jotka ovat olleet mukana kehittämässä Jyväbroiler-tuotemerkkiä.

 

 

Jyväbroiler-tuotemerkki on yritysjärjestelyiden seurauksena nykyisin Atrian tuotevalikoimassa, mutta Atrialla ei ole pienintäkään roolia Jyväbroilerin kehittämisessä.

 

 

Jyväbroiler on Saarioinen Oy:n idea, johon se valitsi yhteistyökumppanikseen Rehuraisio Oy:n.

 

 

Ennenaikaan broilereiden ruokinnassa käytettiin rehuseoksia, joiden koostumuksessa mm. kalajauholla ja jopa lihaluurehujauholla oli merkittävä rooli.

 

 

Saarioinen Oy:n toimitusjohtajana 1969 – 1989 toiminut teollisuusneuvos Pentti Avotie ”näki kauas” ja eräs hänen visioistaan oli se, että broilertuotannossa pitää luopua kalajauhon ja lihaluurehujauhon käyttämisestä.

 

 

Visionsa toteuttamisessa Avotie valitsi yrityskumppanikseen Rehuraisio Oy:n eli yrityksen, jonka palkkalistoilla sain toimia päivälleen neljäkymmentä vuotta.

 

 

Prosessi kasvisraaka-aineisiin pitäytyvien broilerrehuseosten kehittämiseksi oli haasteellinen ja kun oli tiedossa Saarioinen Oy:n tiukka politiikka rehuseoskustannuksen pitämisestä kilpailukykyisenä, niin haasteita riitti.

 

 

Saarioinen Oy:n puolelta operatiivisessa tuotekehityksessä olivat ratkaisevassa asemassa alkutuotantojohtaja Touko Koivisto ja broilertuotannosta vastannut Toivo Jauhiainen – molemmat jo nyt rajan taakse siirtyneitä.  Agrologi-veli Touko kannusti monesti tokaisullaan, että ”Raisiolla on suojeluhinnat”!

 

 

Raision puolelta ehdoton ykkösvaikuttaja oli kehitysjohtaja Jouko Tiitola, jonka ansiosta meillä nyt on Jyväbroiler.

 

 

Seurasin Jyväbroilerin kehitystyötä mahdollisimman läheltä ja vastuualueeni oli oikean hintatason löytyminen.

 

 

Hoidin asiaa Saarioinen Oy:n ostojohtaja Ismo Sinisalon kanssa ja tunsimme yritystemme hinnoittelupolitiikan niin tarkasti, että emme koskaan menneet älyttömyyksiin, sillä annoimme aina teollisuusneuvos Avotien ja Raision vuorineuvoksen Matti Salmisen hioa viimeiset kymmenykset ja kilohinnan sadasosat neuvosten päätettäviksi.

 

 

Haluan tällä kirjoituksellani selventää Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n keskeisen roolin Jyväbroiler-tuotemerkin luomisessa.

 

 

Atria toimii nykyään Jyväbroiler-tuotemerkin omistajana, mutta mitään roolia sillä ei ole ollut sen luomisessa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyväbroiler, Saarioinen Oy, Saarioinen Oy ja Jyväbroiler, Rehuraisio Oy, Rehuraisio Oy ja Jyväbroiler, Atria ja Jyväbroiler, teollisuusneuvos Pentti Avotie,

"Anna Tunturin selvittää"

Perjantai 18.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Nokian-Pirkkalan yhdistys järjesti hienot Nuutinpäiväjuhlat Nokian Kerholasa keskiviikkona 16.1.2019.

 

 

 

IMG_6930.JPG

 

 

Eräs juhlissa esiintynyt paikallinen taiteilija oli Jari Välimäki, joka ilahdutti juhlayleisöä monilla Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemillä lauluilla.

 

 

Eräs Jari Välimäen esittämä kappale – vaikka ei ollutkaan Tapio Rautavaaran tuotantoa – toi minulle mieluisia muistoja yli kymmenen vuoden takaa.

 

 

**********

 

 

Kyseessä on Juha Vainion sanoittama suomenkielinen versio neuvostoliittolaisen Vladimir Vysotskin ikivihreästä ”Ystävän laulu” kappaleesta, jonka venäjänkielinen nimi on ”Pesnja o druge”.

 

Ystävän laulun on levyttänyt Arja Saijonmaa vuonna 1983.

 

 

Lainaan 21.6.2017 ilmestyneen Maaseudun Tulevaisuus-lehden tekstiä näin:

 

 

***********************

 

 

”Vladimir Vysotskin asemaa ei 1960–70-luvun Neuvostoliitossa tunnustettu virallisesti, vaikka hänen kansansuosionsa oli laajaa.

 

Epäkohtia ja kiellettyjäkin aiheita lauluissaan käsitelleen Vysotskin tuotantoa ei saanut esittää julkisesti radiossa ja televisiossa, eikä hänen annettu myöskään levyttää kappaleitaan. Siitä huolimatta Vysotskin laulut levisivät epävirallisina tallenteina Neuvostoliiton joka kolkkaan.

 

Suuren suosion arvellaankin olleen syynä siihen, ettei NL:n kommunistijohto halunnut Vysotskia sensuurista huolimatta täysin vaientaa.

 

Avioliitto ranskalaisen näyttelijättären Marina Vladyn kanssa mahdollisti sen, että Vysotski pystyi matkustelemaan ulkomailla vapaammin kuin moni muu neuvostotaiteilija. Hän pääsikin esiintymään jopa Meksikoon ja Yhdysvaltoihin.

 

Vysotski menehtyi sydänkohtaukseen vain 42-vuotiaana vuonna 1980. Laulajan maine palautettiin vasta vuosia hänen kuolemansa jälkeen, jolloin hänelle myönnettiin virallisesti Kansantaiteilijan arvo.”

 

 

***************

 

 

 

Niin, millaisia muistoja tuo kuulemani Ystävän laulu minulle toi?

 

 

Eräs runsaat nelikymmenvuotisen työurani tehtävistä oli saneerata tuloskuntoon tai saattaa fuusiotilanteeseen Raision Hämeenlinnasta ostama entinen rehutehdas, jonka nimeksi väliomistajien aikana oli tullut Alfa-Rehu Oy.

 

 

Yrityksen lopettaminen vaatii aikaa ja lopettamisprosessin aluksi toimintoja on jatkettava entisellään.

 

 

Näin oppikirjamaisesti myös me teimme ja jatkoimme sinällään kannattamatonta myyntiä jopa Pohjois-Pohjanmaalle saakka, jossa eräs jälleenmyyjämme oli Pohjanmaan Oy:n konttori Oulussa.

 

 

Kävin silloin tällöin myynninedistämismatkoilla Oulussa ja suunnittelimme myyntiämme yhdessä Pohjanmaa Oy:n Oulun konttorin kanssa.

 

 

On selvää, että yritysten välille syntyy aina pienoisia ongelmia mm. laskutuksen kanssa, kun vaikkapa sovitut hinnat eivät olekaan oikein laskussa.

 

 

Pohjanmaa Oy:n Oulun konttorissa oli Tunturi-niminen oikein mukava kaveri, jolle kuului laskutusepäselvyyksien selvittäminen.

 

 

Konttorin muut henkilöt luottivat Tunturiin ja he tapasivatkin laulaa yhteisissä neuvonpidoissamme, joita saatoimme joskus pitää oululaisissa soittoruokaloissa jopa yömyöhään saakka, että…

 

 

…”Anna Tunturin selvittää…”!

 

 

Tässä vielä tuo tärkeä osuus Ystävän laulusta ja nyt tunturi on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella!

 

 

”Mistä tunnet sä ystävän

 
Onko oikea sulle hän

 
Anna tunturin selvittää

 
Kuka viereesi jää

 
Kun on kaukana kaikki muu

 
Ja kun päättyvät pitkospuut

 
Kuka rinnallas ruikuttaa

 
Takaisin mennä saa”

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Anna Tunturin selvittää", anna tunturin selvittää, Alfa-Rehu Oy, Rehuraisio, Pohjanmaa Oy, Pohjanmaa Oy:n Oulun konttori, Ystävän laulu, Juha Vainio, Arja Saijonmaa, Pesnja o druge, Vladimir Vysotski, Marina Vlady, Jari Välimäki Nokia,

Suojeluhinnat

Lauantai 26.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Lukijani tietävät kokemuksesta, että käsittelen näillä sivuillani päivittäin ties mitä asioita, mutta kun lukijoita näyttää riittävän, jatkan valitsemallani linjalla.

 

 

Tänään aiheenani on Suomen erään johtavan broilertuotteen eli Jyväbroiler-brändin luominen.

 

 

Sain olla aitiopaikalla, kun Jyväbroiler-tuote luotiin ja tuotiin Suomen elintarvikemarkkinoille Saarioinen Oy:n ja Rehuraisio Oy:n yhteistyön tuloksena.

 

 

Suomessa markkinoidut broilertuotteet olivat aikaisemmin jalostettu broilereista, jotka olivat kasvatettu kalajauhoa ja lihaluurehujauhoa sisältävillä rehuseoksilla.

 

 

Saarioinen Oy:n päättäjät oivalsivat, että kuluttajat arvostaisivat enemmän sellaisia broilertuotteita, joissa broilereiden kasvattamiseen olisi käytetty ainoastaan kasvisperäisiä raaka-aineita.

 

 

Nelikymmenvuotinen työnantajani Rehuraisio Oy otti haasteen vastaan ja aloimme yhdessä kehittämään sellaisia broilerrehuseoksia, joissa raaka-aineena ei ollut kalajauhoa eikä lihaluurehujauhoa.

 

 

Työ ei ollut helppo, sillä broilereiden kasvuun tarvittavat aminohapot ja muut ”tarveaineet” piti kerätä kasviskunnasta peräisin olevista raaka-aineista.

 

 

Yrityksemme asiansa osaavan tuotekehityshenkilöstön toimesta homma onnistui ja saimme aikaiseksi jotain ennenkuulumatonta.

 

 

Kasvisperäisten rehuseosten suunnittelu ja valmistaminen oli kallista ja asiakkaamme eli Saarioinen Oy arvosti työtämme, mutta pyrki hinnanalennuksiin käyttämällä tämän jutun otsikossa mainittua argumenttia eli puhumalla suojeluhinnoista, joilla tarjosimme Jyväbroiler-tuotteen valmistamiseen soveltuvia rehuseoksia.

 

 

Suojeluhinnoista puhuminen on normaalia hyvissä yhteistyöväleissä olevien yritysten välisissä hintaneuvotteluissa käytettävää kieltä, joten se ei aiheuttanut meille tavarantoimittajana sen suurempia traumoja.

 

 

On hienoa, että yhdessä Saarioinen Oy:n kanssa kehittämämme Jyväbroiler-tuote ja brändi elää ja kukoistaan nykyisin Atria Oyj:n tuotemerkkinä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suojeluhinnat, Saarioinen Oy, Atria Oyj, Jyväbroiler, Rehuraisio Oy, kalajauho, lihaluurehujauho, kasvisperäiset rehuraaka-aineet,

Pohjoismaisen ministerineuvoston edelläkävijälista on kunniaksi Raisioaqualle

Lauantai 18.2.2017 - -Esko Erkkilä-

Olen enemmän kuin tyytyväinen, että entinen työnantajani on monien negatiivisten uutisten lomassa päässyt kertomaan myös myönteisistä asioista.

 

 

Työnantajani oli ennen eläköitymistäni päivälleen neljänkymmenen vuoden ajan Raisio Oyj ja sen rehuteollisuusyritys Rehuraisio Oy.

 

 

Etäältä seuranneena olen surullisena seurannut, kun entistä työnantajaani on ilmeisen taitamattoman johdon vuoksi moukaroitu ”molemmille poskille” ja varmaan myös keskelle naamaa.

 

 

Nyt olen ilahtunut, kun Raision kalanrehuliiketoimintaa hoitava Raisioaqua on saanut merkittävän tunnustuksen työlleen, sillä pohjoismaisen ministerineuvoston alaisuudessa toimiva biotalouspaneeli on valinnut Raisioaquan…

 

 

…Benella Kirjolohen…

 

 

…biotalouden edelläkävijöiden joukkoon.

 

 

Benella Kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Itämerestä pyydystetystä silakasta ja kilohailista valmistettua kalajauhoa ja kalaöljyä.

 

 

Asiaan liittyviä suunnitelmia ja kaavailuja tehtiin jo silloin, kun toimin yrityksen raaka-ainepäällikkönä.

 

 

Itämeren kaloista valmistettu rehu - Baltic Blend – vähentää Itämeren P- ja N-kuormaa eli fosfori- ja typpikuormitusta.

 

 

Pohjoismaisen ministerineuvoston Nordic bioeconomy- listauksen valintakriteerit ovat;

 

  • luonnonvarojen kestävän kehityksen mukainen käyttö
  • teknologinen innovaatio
  • ympäristöä tukevat ratkaisut
  • yhteiskunnalliset hyödyt
  • innovatiivinen liiketoimintamalli

 

Tiedän läheltä seuranneena, että tavallisesti mm. rehualan keksinnöt ovat ”keksintöjä”, mutta nyt uskon, että Raisioaquan Benella Kirjolohi on todellinen keksintö ja käytännön sovellutus kestävän kehityksen ehdoilla.

 

 

Toivotan parhainta menestystä Benella Kirjolohelle ja sen myötä menestystä myös niille osaaville työkavereilleni, joiden kanssa sain tehdä tuloksekasta yhteistyötä vuosikymmenet!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio Oyj, Rehuraisio Oy, Raisioaqua, kalanrehut, Baltic Blend, kalajauho, kalaöljy, Nordic bioeconomy, Pohjoismainen ministerineuvosto, Pohjoismaisen ministerineuvoston edelläkävijälista,

Häpeän, kun nelikymmenvuotinen entinen työnantajani valmistuttaa Elovena-välipalarahkan Virossa!

Torstai 18.8.2016 - -Esko Erkkilä-

Olin työelämässä 40 ja puoli vuotta ja siitä ajasta viimeiset neljäkymmentä vuotta elintarvikeyhtiö Raision palveluksessa.

 

Olen ylpeä Raisio-historiastani, sillä saimme paljon aikaan.

 

 

Nyt kuitenkin olen surullinen ja jopa vihainen, sillä Raisio on tuonut markkinoille Elovena-välipalarahkan, joka valmistetaan virolaisesta maidosta Virossa!!

 

 

Olen vihainen, sillä Raision toiminta on kaiken arvostelun alapuolella.

 

 

Tietääkseni Raisio on karsinut tuotevalikoimistaan kotimaan markkinoille myytävät siipikarjan- sekä sianrehuseokset ja keskittyy kotimaan rehumarkkinoilla ainoastaan naudanrehuseosten myyntiin!

 

 

 

Tuotevalikoiman karsiminen merkitsee, että Raision kohde kotimaan rehumarkkinoilla on ainoastaan naudanrehun käyttäjät.

 

 

Elovena-välipalarahkan valmistuttaminen Virossa on Raisiolta märän rätin heittäminen ainoan rehuasiakasryhmänsä kasvoille.

 

 

Kaiken lisäksi virolaista Raision alihankkija Tere AS-nimistä meijeriä epäillään veropetoksesta!

 

 

Käsittämätöntä amatöörimaisuutta Raisiolta!

 

 

On ollut tapana, että Raision pääjohtaja saa jossain vaiheessa vuorineuvoksen arvonimen.

 

 

Nykyinen ”pääjohtaja” Matti Rihko on vain toimitusjohtaja ja toivottavasti se enteilee, että hänelle ei haeta vuorineuvoksen arvonimeä.

 

 

Häpeän entisen työnantajani menettelyä ja häpeän sitä raskaasti! 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio Oyj, Rehuraisio Oy, Elovena, Elovena-mylly, Matti Rihko. Raision elintarviketeollisuuden lopettaminen,

Tyhjiö täyttyy aina!

Lauantai 9.7.2016 - -Esko Erkkilä-

”Maassa on aina sotilaita, jos ei omia niin vieraan vallan sotilaita”.

 

 

Vaikka juttuni ensimmäinen lause tänään onkin sotilaspoliittinen, en aio kirjoittaa sotilaspolitiikasta vaan bisnesmaailman totuuksista.

 

 

Aiheeni on rehunvalmistus – ala, jonka tunnen hyvin.

 

 

Olin maamme toiseksi suurimman rehunvalmistajan palveluksessa tasan 40 vuotta ja vaikka vuosiin sisältyi vaikeitakin aikoja, niin bisneksemme oli kokonaisuudessaan kannattavaa.

 

 

Työnantajani Rehuraisio Oy oli matkassa käytännössä koko rehuseosten valmistuksen valikoimalla eli valmistimme rehuseoksia siipikarjalle, sioille, nautakarjalle ja kaloille.

 

 

Jo ennen eläköitymistäni yrityksestä siirtyi keskeisiä alan taitajia eläkkeelle ja silloin heti oli nähtävissä, että pörssiyhtiö Raision keskeinen toimiala ei ole Rehuteollisuus – kunnioituksesta ”omaan toimialaani” kirjoitan tuon sanan isolla alkukirjaimella.

 

 

Ei kulunut aikaakaan eläkkeelle siirtymisestäni, kun vankka maatalousalan yritys Raisio luopui siipikarjanrehujen ja sianrehuseosten valmistuksesta.

 

 

Yritysjohto kai näki, että Englannin makeis- ja välipalamarkkinat soveltuvat paremmin suomalaisten talonpoikien omistamalle yritykselle bisnesalustaksi kuin kotimaisen elintarvikeketjun alkutuottajan palveleminen ruokintaratkaisujen luojana – surullista!

 

 

Mutta otsikkoasiaan:

 

 

Kun Raisiolta loppui usko suomalaisten elintarvikkeiden alkutuotantoon, niin siipikarjan ja sianrehuseosten valmistukseen suuntautuvien uusien yritysten perustamisvauhti pääsi hurjaan kehittymisvaiheeseen.

 

 

Maamme siipikarjan- ja sikatalouden ydinalueelle nousi ja nousee yhä edelleen pieniä sekä joustavia yrityksiä, jotka keskittyvät siipikarjan ja sianrehuseosten valmistukseen.

 

 

On sanomattakin selvää, että lähes kaikkien uusien yritysten johtohenkilöt ovat keränneet koulutuksensa ja kokemuksensa työkavereinani Raisiolla!

 

 

Omistan henkilöstöantien tuloksena pienen määrän Raision osakkeita ja se merkitsee, että olen edelleen kiinnostunut entisen työnantajani menestyksestä.

 

 

Joudun toteamaan, että en luota Raision nykyjohtoon ja muistelen kaiholla niitä aikoja, jolloin vuorineuvos Matti Salminen oli Raision peräsimessä.

 

 

 

 

Mikä on tämän tarinan opetus?

 

 

Opetus on se, että mikäli suurelta toimijalta loppuun usko bisnekseen, niin tilalle kyllä löytyy pieniä ja tehokkaita toimijoita, jotka täyttävät ison, tehottoman ja byrokraattisen toimijan jättämän aukon markkinoilla!

 

 

Näin se on nähtävä ja näin se on hyvä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maassa on aina sotilaita, jos ei omia niin vieraan vallan sotilaita, Rehux, Agrox, Rehuraisio,

Vanhemmat kirjoitukset »