Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Onneksi kirkkoväki ei tiennyt, että kirkkopyhä oli peruutettu"

Torstai 6.11.2014 - -Esko Erkkilä-

Kerron tässä jutussani samanlaisesta tapauksesta kuin oli kyse Sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä, jossa vuosina 1945 ja 1946 sovellettiin lakien jälkikäteistä soveltamista.

 

Nyt tarkoitan Ylöjärvellä sunnuntaina lokakuun 26. päivänä Viljakkalan kirkossa järjestettyä Keskustan kirkkopyhää, joka peruutettiin sen jälkeen, kun tilaisuus oli pidetty.

 

Olen kirjoittanut kirkkopyhästä tällä saitilla 27.10.2014 ja kirjoitukseni löytyy googlaamalla vaikkapa näin: ”Esko Erkkilä Viljakkalan sankarihaudat 27.10.2014”.

 

 

 

ylo1

 

 

Viljakkalan kirkossa 26.10.2014 järjestettävään Keskustan kirkkopyhään kutsuttiin Ylöjärven Uutisissa 22.10.2014 julkaistulla ilmoituksella.

 

 

Ylöjärven Uutisten seuraavassa numerossa eli 29.10.2014 kerrottiin kaikkien ihmetykseksi, että kolme päivää aikaisemmin pidetty onnistunut kirkkopyhä olikin peruttu!

 

Samanlaista meininkiä siis kuin Sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä eli sovellettiin ”takautuvaa peruuttamista”!

 

 

 

 

ylo2

 

 

Lähetin Ylöjärven Uutisille otsikkoaiheiden kirjoitukseni, joka julkaistiin lehdessä ”Mielipiteitä” –palstalla eilen.

 

 

 

Kirjoitukseni kuului näin:

 

 

 

*****************

"Onneksi kirkkoväki ei tiennyt, että kirkkopyhä oli peruutettu!

 

Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestö ry järjesti sunnuntaina 26. lokakuuta Kirkkopyhän Viljakkalan kirkossa.

 

Näin kutsun keskiviikkona 22. lokakuuta ilmestyneessä Ylöjärven Uutisissa ja menin tavallisena seurakuntalaisena paikalle.

 

Kirkossa oli runsaasti väkeä ja jumalanpalveluksen ohjelma oli tavanomaista monimuotoisempi, sillä kirkkokansa sai kuulla yksinlaulua alttarilta ja urkuparvelta sekä Raamatun lukua puhuja-aitiosta.

 

Koin Johannes Riuttalan saarnan olleen eri ryhmien yhteistyötä kannustava ja sen pääsisältö oli mielestäni se, että erilaisista mielipiteistämme huolimatta olemme ihmisinä tasa-arvoisia. Hyvä saarna.

 

Pidin Riuttalan saarnakoreografiasta, kun hän aloitti ja lopetti saarnansa saarnastuolista, mutta piti saarnansa keskiosan kirkkoväen keskuudessa eli kirkon keskikäytävällä. Tällaista muotorikkautta kaipaamme enemmänkin evankelisluterilaiseen kirkkoomme!

 

Johannes Riuttala kruunasi onnistuneen jumalanpalveluksen sillä, että kirkonmenojen jälkeen hän kiirehti ovensuuhun ja kätteli jokaisen kirkkovieraan.

 

Onnistuneen Kirkkopyhän jälkeen olin seuraavana keskiviikkona eli 29. lokakuuta hämmentynyt, kun Ylöjärven Uutisissa kerrottiin, että edellissunnuntaina Viljakkalan kirkossa järjestetty Kirkkopyhä olikin peruutettu!

 

Vaatii melkomoista taituruutta, että hyvin onnistunut tilaisuus voidaan jälkikäteen peruuttaa!

 

***

 

Lokakuun 26. päivänä Viljakkalan kirkossa järjestetyllä kirkkopyhällä oli myönteisiä vaikutuksia sen eripuran tasoittamisessa, joka yhä edelleen vallitsee Viljakkalan Ylöjärveen liittämisen seurauksena.

 

Erityisesti juuri tämän vuoksi pidän valitettavana, että Keskustan kirkkopyhä on jälkikäteisesti peruutettu.

 

Esko Erkkilä

Tampere, mutta kotikirkkoni on edelleen Viljakkalassa"

 

 

******************

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan kirkkopyhä, Keskustan kirkkopyhä Ylöjärvellä, Keskustan kirkkopyhä peruutettiin jälkikäteen, Sotasyyllisyysoikeudekäynti, Sotasyyllisyysoikeudenkäynnin periaatteet Ylöjärvellä, Ylöjärven seurakunta perui jälkikäteen Keskustan kirkkopyhän,

Onneksi munakello ei keskeyttänyt hyvää saarnaa!

Maanantai 27.10.2014 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestö järjesti eilen Viljakkalan kirkossa Keskustan kirkkopyhän.

 

 

 

 

vilja1

 

 

Viljakkalan kirkko on kotikirkkoni, sillä olen siellä päässyt ripille ja saanut kokea siellä monet kirkolliset tapahtumat.

 

Virallisesti nykyinen kotikirkkoni on Härmälän kirkko Tampereella, mutta Viljakkalan kirkko pysyy elämäni loppuun saakka todellisena kotikirkkonani.

 

Osallistuin Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestön kirkkopyhän viettoon Viljakkalassa.

 

 

 

 

vilja2

 

 

Menin kirkonmäelle hyvissä ajoin ennen Jumalanpalveluksen alkamista, jotta ehdin käydä Viljakkalan sankarihautausmaalla.

 

Viljakkalan sankarihautausmaalla kolmannessa rivissä sankarirististä kuvaajaan päin lepää yksi sedistäni, joka kuoli Viipurissa Talvisodan viime hetkinä.

 

 

 

 

vilja3

 

 

Maanviljelijä Markku Ylijoki Viljakkalan Nisunperältä aloitti Jumalanpalveluksen laulamalla hengellisen laulun ja viritti Jumalansanaa kuulemaan tulleen seurakunnan hartaaseen tunnelmaan.

 

Ylijoki esiintyi yksinlauluillaan Jumalanpalveluksen aikana useaankin kertaan.

 

Markku Ylijoki on kokenut kunnallismies, mutta viime kunnallisvaaleissa hän ei ollut ehdokkaana.

 

 

 

 

vilja4

 

 

Minna Sarvijärvi Kurusta luki Raamatusta päivään sopivia kohtia. Minna toimii opettajana Viljakkalassa Karhen koululla ja hän on Keskustan Pirkanmaan piirin kansanedustajaehdokas ensi kevään eduskuntavaaleissa.

 

Minna Sarvijärvi on Keskustanaisten Pirkanmaan piirin puheenjohtaja. 

 

 

************

 

 

Viljakkalan seurakunta muuttui Viljakkalan kunnan Ylöjärven kaupunkiin liittymisen yhteydessä kappeliseurakunnaksi ja seurakunnan kappalainen Johannes Riuttala piti Jumalanpalveluksessa hyvän saarnan.

 

Riuttala aloitti saarnansa saarnastuolissa, mutta siirtyi saarnansa aikana kirkon keskikäytävälle ja jatkoi saarnaansa ”kansan keskeltä”. Saarnansa lopuksi Riuttala kiipesi taas saarnastuoliin.

 

Pidin Riuttalan menettelystä ja kiitinkin häntä Jumalanpalveluksen jälkeen ”saarnansa koreografiasta”! Minulle jäi tunne, että Riuttala piti kiitoksistani.

 

 

Saarnassaan Johannes Riuttala käsitteli hengellisessä ja yhteiskunnallisessa elämässä olevien erilaisten ryhmien tilannetta ja piti erilaisten ryhmien olemassaoloa rikkautena. Hän painotti, että erilaista näkemyksistämme huolimatta olemme ihmisinä tasavertaisia.

 

Arvostin Riuttalan saarnasanomaa ja mielestäni se sopi juuri tähän Jumalanpalvelukseen mainiosti.

 

Arvostin myös sitä, että Johannes Riuttala kiirehti Jumalanpalveluksen jälkeen kirkon ovensuuhun ja kätteli jokaisen kirkkovieraan.

 

 

**********

 

Mitä merkitsee tämän jutun otsikko?

 

Riuttala ”latasi” saarnansa aluksi saarnastuolin reunalle pienen punaisen munakellon, jotta osaisi sen pirahduksen kuultuaan lopetella saarnaansa.

 

Munakello ei kuitenkaan toiminut ja saimme kuulla tavanomaista pidemmän saarnan.

 

Onneksi pidemmän saarnan, sillä Riuttalasta on kehittynyt seurakuntalaisten arvostama saarnamies eli onneksi munakello ei toiminut ja saimme kuulla täyspainoisen saarnan.

 

 

 

*************

 

 

Jumalanpalveluksen jälkeen Keskustan kirkkopyhä jatkui Keskusta-lounaalla Viljakkalan Seurojentalolla, mutta siitä kertominen onkin sitten uuden jutun paikka!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestö, Keskusta Ylöjärvi, Ylöjärven Keskusta, Viljakkalan kirkko, Keskustan kirkkopyhä, Viljakkalan sankarihaudat,