Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Tiedä mutkat matkassa!"

Keskiviikko 15.2.2017 - -Esko Erkkilä-

Lainasin juttuni otsikoksi sen, joka oli otsikkona Eläkeliiton jäsenlehdessä EL-sanomissa sen helmikuun 2017 numerossa.

 

 

 

IMG_7383.JPG

 

 

EL-sanomien painos on 101 000 kappaletta eli kolmisenkymmentätuhatta vähemmän kuin Suomen suurimmassa eläkeläisjärjestössä on jäseniä – ero johtuu siitä, että samassa osoitteessa asuville pariskunnille lähetetään vain yksi lehti.

 

 

Eläkeliiton toiminnassa matkat ja retket ovat tärkeällä sijalla.  Niiden järjestelyissä pitää tuntea kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeistukset ja sen vuoksi helmikuun lehdessä oli juttu, jossa tähän kiinnitettiin huomiota.

 

 

EL-sanomien toimittaja käytti juttunsa erään taustatietona sitä keskustelunpoikasta, jonka hän kävi minun eli Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtajan sekä yhdistyksemme sihteerin Pirkko Tilviksen kanssa.

 

 

 

IMG_7384.JPG

 

 

Olen oppinut, että toimittajalta pitää aina ennen jutun julkaisemista pyytää luonnos siitä jutun osuudesta, jossa hän aikoo käyttää sanomisiani ja näin teimme Pirkko Tilviksen kanssa myös tällä kerralla.

 

 

******************

 

 

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen puheenjohtaja Esko Erkkilä ja sihteeri Pirkko Tilvis ovat vuosien ajan järjestäneet yhdistyksen jäsenille yhteismatkoja kotimaassa. He tuntevat KKV:n ohjeistukset. Useita reissuja on järjestetty myös yhdessä lähikuntien Eläkeliiton yhdistysten kanssa.
 
- Ulkomaanmatkat ostetaan valmismatkoilta pakettina, kotimaan matkat järjestetään useimmiten itse, kertoo Esko.
 
Kylpylöitten markkinamiehet eivät helpolla hellitä tarjotessaan edullisia paketteja yhdistyksille.
- Paketti on ostettava ajoissa, jotta sen saa edullisesti. Lähes aina on kaikki mennyt ongelmitta. Kerran oltiin isolla porukalla Viipurissa ja paikan päällä kävi ilmi, että huoneet sijaitsivat hissittömän hotellin neljännessä kerroksessa, ihmettelee Pirkko Tilvis.
 
- Teimme matkanjärjestäjälle reklamaation, mutta minkäs sille enää mahtoi.
 
Matkustelu virkistää ja se onkin suosittua. Yhdistysten järjestämät matkat ovat myös monen yksineläjän iso ilo.
 
- Yhdistys ei tietenkään ota matkoista voittoa. Toisinaan päinvastoin sponssaamme jäseniä, kertoo Pirkko Tilvis.
 
- Ja yksin ei useinkaan uskalleta matkalle lähteä, porukassa olo tuntuu turvalliselta, lisää Esko Erkkilä.

 

 

*****************

 

Tällä kerralla en voinut hyväksyä toimittajan mainintaa kylpylöitten markkinamiehistä ja pyysinkin sen korjaamaan muotoon:

 

”On mukava, että matkatoimistojen ja kylpylöitten myyntihenkilöt arvostavat eläkeläisjärjestöjä ja tarjoavat meille edullisesti tuotteitaan…”

 

Esittämäni muutos toteutui.

 

 

Tämän tarinan opetus on se, että aina pitää pyytää toimittajalta etukäteen luonnos siitä kirjoituksesta, jossa käsitellään sanomisiasi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Tiedä mutkat matkassa!", Kilpailu- ja kuluttajavirasto,

Menetämmekö lähikauppamme ja lähipostimme?

Perjantai 13.1.2017 - -Esko Erkkilä-

Kesko osti Suomen Lähikauppa Oy:n pääomasijoittaja Tritonilta 60 miljoonalla eurolla.

 

 

Kesko sai kaupassa 643 Siwaa ja Valintaloa.  Kauppa kasvatti Keskon markkinaosuutta päivittäistavarakaupassa 10 %-yksikköä, mutta kaupan jälkeenkin Kesko jäi päivittäistavarakaupan markkinaosuuksissa S-ryhmää pienemmäksi.

 

 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) ilmoitti 11.4.2016 hyväksyvänsä yrityskaupan. KKV asetti kaupan ehdoksi velvoitteen myydä 60 Suomen Lähikauppa Oy:n kauppaa kilpailijoille.

 

 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV):n myyntivelvoite askarruttaa, sillä eräänä kauppana, joka Keskon on myytävä, on lähikauppamme Peltolammin Siwa Tampereella.

 

 

siwa1.jpg

 

 

Ymmärrän KKV:n päätöksen ja se on varmaan myös Keskon tahto, sillä Peltolammilla on jo nyt K-Market, mutta se ei ole lähikappamme, sillä…

 

 

 

siwa2.jpg

 

 

…myytäväksi määrätty Siwa – joka on siis lähikauppamme – sijaitsee nykyisestä K-Marketista n. 600 metrin etäisyydellä.

 

 

Perhekuntani ei voi rehvastella, että olisimme Peltolammin Siwalle kummoinenkaan asiakas, sillä teemme päivittäistavaraostoksemme pääsääntöisesti joko Koivistonkylän Prismasta ja nykyään yhä enemmän Patolan Citymarketista.

 

 

Peltolammin Sivalla on yksi vahvuus ja se on se, että siellä sijaitsee erittäin hienosti palveleva asiamiesposti!

 

 

Emme ole mikään supersuuri asiakas Postillekaan, mutta järjestöelämässä vahvasti elävänä joudun usein lähettämään ”vanhanaikaisesti” kirjeitä, sillä kaikilla jäsenillämme ei ole sähköpostimahdollisuuksia.

Peltolammin Siwan "seinästä saa rahaa", sillä lähin pankkiautomaatti sijaitsee lähikauppamme seinässä.

 

 

Toivon, että Peltolammin Siwaa ei osta ainakaan Lild, sillä sen liikkeen ovea en halua avata jatkossakaan.

 

 

Lild´n joutuminen boikottilistalleni on kyseisen ketjun Suomeen rantautuminen, jolloin Lild suhtautui halveksien suomalaiseen elintarviketeollisuuteen ja yleensäkin suomalaiseen ruokaan.

 

 

Tiedän vallan hyvin, että Lild´n hyllyillä on nykyisin paljon suomalaisia tuotteita, mutta minä en ole vielä päässyt sen yli, miten kyseinen pulju suhtautui suomalaiseen ruokaan Suomeen tullessaan.

 

 

Haluan vielä erikseen antaa tunnustuksen Peltolammin Siwan henkilöstölle, sillä niin ammattitaitoisia ja asiakkaitaan arvostavia myyjiä ei muualla tapaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Peltolammin Siwa, K-Market Peltolammi, Kesko Oy, Ruokakesko Oy, Keskon yrityskauppa, Suomen Lähikauppa Oy, pääomasijoittaja Triton, Triton, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV), Peltolammin Posti,

Kilpailuviraston päätös nostaa maidon kuluttajahintaa jopa 30 %

Perjantai 11.1.2013 - -Esko Erkkilä-

Kilpailuvirasto ja Kuluttajavirasto yhdistyivät 1.1.2013 alkaen uudeksi virastoksi, jonka nimeksi tuli Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

 

Kilpailuvirasto ehti viimeisinä töinään tehdä suomalaiselle kuluttajalle todellisen karhunpalveluksen, kun se 20.12.2012 julkisuuteen saattamallaan päätöksellä esittää Markkinaoikeudelle, että Valio Oy:lle määrättäisiin 70 miljoonan euron seuraamusmaksu määräävän aseman väärinkäytöstä perusmaitojen valmistuksen ja tukkumyynnin markkinoilla.

 

Kansalaisilla on ollut harhaluulona, että Kilpailuvirasto ja sen toiminta takaavat Suomessa mm. elintarvikkeille kuluttajaystävälliset hinnat.

 

Kilpailuviraston viime hetkillään tekemä päätös osoittaa kuitenkin tyystin toista, sillä viraston käsittämätön toiminta on kohottamassa kulutusmaidon hintaa n. 30 %.

 

Kilpailuvirasto tulkitsi, että markkinajohtaja Valio olisi syyllistynyt ns. saalistushinnoitteluun, kun se on vastannut tuontimaitojen hintatasoon.

 

Nyt Kilpailuviraston tulkinnat pakottavat Valion toteuttamaan maidon merkittävän hinnannousun. Kyse on maitolaadusta riippuen 30 – jopa 35 %:n suuruisesta hinnankorotuksesta.

 

Kilpailuvirasto oli itsenäisenä virastona toimiessaan viranomainen, joten Valion on noudatettava hinnankorotuksessa selkeää viranomaismääräystä.

 

Myös muut maitoalan toimijat ovat seuraamassa Valion helmikuun alussa toteuttamaa hinnankorotusta.

 

On selvää, että lähes kolmanneksen suuruinen hinnankorotus merkitsee, että maidonkulutus tulee vähenemään.

 

Maidonkulutuksen vähenemistä vauhdittaa hallituksen päätös, jolla elintarvikkeiden arvonlisävero kohosi 14 prosenttiin.

 

Kilpailuviraston vaatima maidon hinnankorotus merkitsee varmasti myös ravitsemuksellisten näkökohtien laiminlyöntiä. Pelkään, että erityisesti koulujen ja laitosten ruokatarjonnassa maidon osuus tulee supistumaan.

 

********

 

Muistelen, että kilpailu- ja kuluttaja-asiat kuuluvat hallituksessa työministeri Lauri Ihalaisen vastuulle.

 

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) muodostamisesta kertoneessa lehdistötiedotteessa todettiin mm. näin:

 

Uuden viraston tavoitteena on terveet ja toimivat markkinat, joilla yritykset ja muut toiminnanharjoittajat käyttäytyvät vastuullisesti ja ottavat huomioon myös kuluttajien edut.

 

Näen, että yritysten vastuullista toimintaa on viranomaismääräysten noudattaminen – kuten Valio Oy nyt tekee - , mutta myös se, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) huomioisi kuluttajien edut.

 

*************

 

Kuluttajaviraston itsenäisen elämänsä viime hetkillä tekemässä päätöksessä saattaa olla ripaus myös pyrkyripolitiikkaa, sillä uudelle Kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV) haetaan parhaillaan pääjohtajaa sekä kahta ylijohtajaa.

 

Pääjohtajakisaan ovat ilmoittautuneet (aakkosjärjestyksessä lueteltuina):

 

  • Aminoff Jalo
  • Jokinen Juhani
  • Lindberg Rainer
  • Sulavuori Yrjö
  • Virtanen Martti

 

Heidän lisäkseen yksi henkilö ei halua nimeään julkisuuteen.

 

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) ylijohtajaksi on tarjolla mm. entisessä Kilpailuvirastossa toimineita henkilöitä.

 

************

 

Toivon ministeri Lauri Ihalaisen puuttuvan nyt jo lopetetun Kilpailuviraston viime hetken päätökseen ja palauttavan kansalaisten uskon kilpailuviranomaisten toimintaan.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kilpailuvirasto, Kuluttajavirasto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV), Valio Oy, Lauri Ihalainen,