Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Lempäälän kirkon äärellä on jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari Kustaa Tapolan hauta ja hautamuistomerkki

Sunnuntai 29.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Myöhemmin jalkaväenkenraaliksi ylennyt K. A. Tapola oli maailmasotien välissä merkittävimpiä sotilastaktiikan kehittäjiä ja kouluttajia.

 

 

IMG_5389.JPG

 

Kenraali Tapola syntyi Lempäälässä 1885, kuoli Helsingissä 1976 ja hänet on haudattuna Lempäälän kirkon viereen.

 

 

Kustaa Anders Tapola on kivunnut kaikki sotilasarvot luutnantista jalkaväenkenraaliin saakka, joten hänellä on ollut edellytykset osata ja ymmärtää sodankäynnin realiteetit.

 

Kustaa Tapola oli sotilasuransa aikana maamme johtavia strategeja ja niitä tehtäviä hänelle kertyi myös sotilasuran jälkeen. 

 

Kaikki kunnia pirkanmaalaiselle jalkaväenkenraalille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lempäälän kirkon äärellä on jalkaväenkenraali Kustaa Tapolan hauta ja hautamuistomerkki, Lempäälän kirkon äärellä on Mannerheim-ristin ritari Kustaa Tapolan hauta ja hautamuistomerkki, Lempäälä, Lempäälän kirkko, Kustaa Tapola, kenraali Kustaa Tapola,

Mannerheim-risti oli sotilasarvosta riippumatta korkein kunnianosoitus taistelijalle

Lauantai 20.8.2016 - -Esko Erkkilä-

Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiin Jatkosodan aikana ja välittömästi sotien jälkeen 191 sotilasta.

 

 

Ensimmäinen Mannerheim-ristin saanut sotilas oli Ruben Lagus ja tapansa mukaan Paavo Talvela pahoitti tästä mielensä, sillä omasta mielestään hän olisi ollut oikeutettu saamaan ensimmäisen Mannerheim-ristin ritarikunnan ansiomerkin.

 

 

Puolustusvoimien komentajina toimi sotien jälkeen kolme Mannerheim-ristin ritaria: kenraalit Erik Heinrichs, Kaarlo Heiskanen ja Yrjö Keinonen.

 

 

 

 

Eläkeliiton omatoimisella  Kalevankankaan hautausmaan hautausmaankävelyllä – oppaamme, kun oli unohtanut päivämäärän, jolloin hänen piti toimia oppaanamme -  18.8.2016 kävin kahden Mannerheim-ristin ritarin haudalla.

 

 

 

 

manner1.jpg

 

 

Kenraalimajuri Aaro Pajari oli yksi niistä harvoista, joka sai Mannerheim-ristin kahdesti; ensimmäisen kerran 14.9.1941 ja toisen kerran 16.10.1944.

 

 

Pajarin lisäksi vain kolme muuta ansioitunutta sotilasta sai kahdesti Mannerheim-ristin: eversti Martti Aho, lentomestari Eino Juutilainen ja kapteeni Hans Wind.

 

 

 

manner2.jpg

 

 

Kenraali Pajari katselee hautapaadessaan tiukkailmeisenä…

 

 

 

manner3.jpg

 

 

… Kalevankankaan sankarihaudoissa lepääviä tamperelaisia sotureita, jotka sotiemme aikana antoivat Isänmaan puolesta kalleimpansa – henkensä.

 

 

 

manner4.jpg

 

 

Lentäjäkapteeni Tauno Iisalo oli Mannerheim-ristin saajista numero 168 ja myös hänen hautansa on Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla.

 

 

 

manner5.jpg

 

 

On hienoa, että Tauno Iisalon hautakivessä on muistolaatta, jossa kerrotaan hänen olevan Mannerheim-ristin ritari numero 168.

 

**************

 

 

Kenraali Pajarin hauta on helppo löytää Kalevankankaan hautausmaalta, sillä se sijaitsee lännestä katsellen sankarihautojen oikealla puolella.

 

 

Tauno Iisalon hauta sijaitsee Pajarin haudasta kohti länttä kulkevan käytävän eteläisellä puolella.

 

 

Kannustan poikkeamaan molempien Mannerheim-ristin saaneiden ritarien haudoilla!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kalevankankaan sankarihautausmaa, Aaro Pajari, Tauno Iisalo, Mannerheim, Mannerheim-risti, Mannerheim-ristin ritarit, .