Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tänään saamme viettää Puolustusvoimain lippujuhlapäivää Nato-maana!

Sunnuntai 4.6.2023 - -Esko Erkkilä-

On historiallinen päivä, sillä tänään vietettävää Puolustusvoimain lippujuhlapäivää saamme viettää ensimmäistä kertaa Nato-maana!

 

Paljon on aikaa kulunut siitä, kun Ylipäällikkö Mannerheimin täyttäessä Jatkosodassa 75 vuotta 4. kesäkuuta 1942 Suomen valtioneuvosto antoi hänelle Suomen marsalkan arvon ja määräsi syntymäpäivän Puolustusvoimain lippujuhlaksi.

 

Suomi hyväksyttiin puolustusliitto Naton jäseneksi maaliskuun 30. päivänä 2023, kun viimeinenkin Nato-maa hyväksyi jäsenhakemuksemme.

 

 

Siniristilippumme liehuu tänään vankalla perustalla, sillä takanamme mahdollisessa kriisitilanteessa on koko Nato!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tänään saamme viettää Puolustusvoimain lippujuhlapäivää Nato-maana! Suomen marsalkka Mannerheim, Puolustusvoimain lippujuhlapäivä, Nato, Suomen Nato-jäsenyys,

Linkomiehen hallituksen ulkoasiainministeri Henrik Ramsay oli Mannerheimin luottomies!

Sunnuntai 17.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Espoon tuomiokirkon hautausmaalla on…

 

 

IMG_5631.JPG

 

…Ramsayn sukuhauta ja sinne on haudattuna…

 

 

IMG_5632.JPG

 

…Edvin Linkomiehen hallituksen ulkoasiainministeri Henrik Ramsay.

 

*****************

 

Talvi- ja Jatkosodan historiaa tunteville Henrik Ramsay on tuttu persoona, sillä hän oli keskeisessä roolissa, kun Suomi irtautui sodasta.

 

Ramsayllä ja Mannerheimilla oli läheinen suhde, sillä yrittihän Mannerheim välirauhan aikana jopa saada Ramsayn Suomen pääministeriksi.

 

Erään suomalaisen suurmiehen viimeinen leposija on siis Espoon tuomiokirkon hautausmaalla!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Linkomiehen hallituksen ulkoasiainministeri Henrik Ramsay oli Mannerheimin luottomies!, Mannerheim, marsalkka Mannerheim, Edvin Linkomies, Henrik Ramsay, Linkomiehen hallituksen ulkoasiainministeri Henrik Ramsay, Välirauha, Espoon tuomioikirkko,

Lempäälän kirkon äärellä on jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari Kustaa Tapolan hauta ja hautamuistomerkki

Sunnuntai 29.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Myöhemmin jalkaväenkenraaliksi ylennyt K. A. Tapola oli maailmasotien välissä merkittävimpiä sotilastaktiikan kehittäjiä ja kouluttajia.

 

 

IMG_5389.JPG

 

Kenraali Tapola syntyi Lempäälässä 1885, kuoli Helsingissä 1976 ja hänet on haudattuna Lempäälän kirkon viereen.

 

 

Kustaa Anders Tapola on kivunnut kaikki sotilasarvot luutnantista jalkaväenkenraaliin saakka, joten hänellä on ollut edellytykset osata ja ymmärtää sodankäynnin realiteetit.

 

Kustaa Tapola oli sotilasuransa aikana maamme johtavia strategeja ja niitä tehtäviä hänelle kertyi myös sotilasuran jälkeen. 

 

Kaikki kunnia pirkanmaalaiselle jalkaväenkenraalille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lempäälän kirkon äärellä on jalkaväenkenraali Kustaa Tapolan hauta ja hautamuistomerkki, Lempäälän kirkon äärellä on Mannerheim-ristin ritari Kustaa Tapolan hauta ja hautamuistomerkki, Lempäälä, Lempäälän kirkko, Kustaa Tapola, kenraali Kustaa Tapola,

Eilen oli toukokuun kolmas sunnuntai ja Kaatuneitten muistopäivä

Maanantai 16.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Puolustusvoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Gustav Mannerheim määräsi päiväkäskyssään Talvisodan jälkeen keväällä 1940 toukokuun kolmannen sunnuntain vietettäväksi näin;

 

…”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”.

 

Kaatuneitten muistopäivää vietettiin eilen siis jo 82 kertaa!

***************

 

IMG_5320.JPG

 

Kaatuneitten muistopäivä on liputuspäivä ja muistan vallan hyvin sen ajan, kun liputtaminen tapahtui klo 10.00 ja 14.00 välisenä aikana suruliputuksena eli siniristilippu laskettiin puolitankoon neljän tunnin ajaksi.

 

Liputusmenettely oli juhlallinen, mutta osittaisesta suruliputuksesta luovuttiin vuonna 1995, kun toisen maailmansodan päättymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta.

 

************

 

reinoerkkila_1911_-_1940.JPG

 

Kaatuneitten muistopäivä koskee henkilökohtaisesti yhä edelleen monia suomalaisia ja mm. minua, sillä eräs setäni – Reino Erkkilä – lepää Viljakkalan sankarihautausmaalla.

 

 
-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toukokuun kolmas sunnnuntai, toukokuun kolmas sunnuntai on Kaatuneitten muistopäivä, Kaatuneitten muistopäivä, Gustav Mannerheim, suruliputus, suruliputus Kaatuneitten muistopäivänä päättyi 1995, suruliputus Kaatuneitten muistopäivänä, Viljakkala,

Tänään on päivä, jolloin voin kantaa rinnassani Suomen Valkoisen ruusun ansioristiä

Maanantai 6.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Agrologit ry anoi minulle useita vuosia sitten ansiomerkkiä ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta päätti myöntää minulle…

 

 IMG_4538.JPG

 

…Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta on perustettu valtionhoitaja Gustav Mannerheimin päätöksellä 28. tammikuuta 1919 eli ritarikunta on yli 100-vuotias.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta perustettiin korvaamaan samalla päivämäärällä keskeytetyn Vapaudenristin ritarikunnan toiminta – Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkkejä on myöhemmin alettu jakamaan uudelleen.

 

Kunniamerkki on yrjönristi, jonka keskuksessa on hopeinen ruusu.  Ristin sakaroiden välissä on Suomen leijonan pää kohotettuine miekkoineen.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan merkit on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela ja ritarikunta on siviili- sekä sotilasritarikunta.  Ritarikunnan suurmestarina toimii tasavallan presidentti.

 

Arvostan saamaani kunniamerkkiä ja kiitän Pirkanmaan Agrologit ry:tä sen anomisesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tänään on päivä jolloin voin kantaa rinnassani Itsenäisyyspäivä, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta, SVR Ar, Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi, Pirkanmaan Agrologit ry, valtionhoitaja Gustav Mannerheim, Akseli Gallen-Kallela,

Useat korkea-arvoiset saksalaiskomentajat kävivät tervehtimässä Mannerheimia Mikkelin klubilla

Keskiviikko 11.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Palaan vielä Mikkelin klubin rooliin Mannerheimin sodanaikaisessa toiminnassa.

 

 

IMG_2600.JPG

 

Mikkelin klubin seinänällä on tästä toiminnasta kertova arvokas reliefi:

 

 

Suomen marsalkka

M AN N E R H E I M

otti vastaansa vieraansa

tässä huoneistossa

sodan 1941 – 1945 aikana

 

**************

 

IMG_2605.JPG

 

Vuoristojoukkojenkenraali Dietel 2.2.1942

 

 

IMG_2606.JPG

 

Tykistönkenraali Jodl 4.9.1941

 

 

IMG_2607.JPG

 

Myös Tasavallan Presidentti Risto Ryti oli Mannerheimin vieraana Päämajassa.

 

 

IMG_2601.JPG

 

Mikkelin klubilla eli Päämajassa on myös kuvanveistäjä Veikko Leppäsen veistämä Mannerheimin pienoiskokoinen ratsastajapatsas – veistos on valmistunut vuonna 1957.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikkelin klubi, Vuoristojoukkojenkenraali Dietel, Tykistönkenraali Jodl, Tasavallan Presidentti Risto Ryti, Marsalkka Mannerheim, kuvanveistäjä Veikko Leppänen,

Oopperalaulaja Martti Talvela hankki Inkilän kartanon omistukseensa vuonna 1980

Torstai 5.8.2021 - -Esko Erkkilä-

Kyröläismatkamme kulttuuri- ja sotahistoriasisältöä sisältyi Juvalla tutustuminen kahteenkin kohteeseen eli oopperalaulaja Martti Talvelan hautaan sekä Inkilän kartanoon.

 

 

IMG_2545.JPG

 

Oopperalaulaja Martti Talvela syntyi Hiitolassa vuonna 1935 ja hän siirtyi perheensä kanssa Talvisodan evakkoon Kerimäelle.

 

Hyökkäysvaiheen aikana perhe palasi Hiitolaan, mutta joutui Jatkosodan aikana uudestaan evakkoon ja nyt Vähäkyrön kautta Orimattilaan.

 

Oopperalaulaja kuoli vuonna 1989 ja on haudattuna Juvan vanhalla hautausmaalla – poikkesimme Kyröläismatkallamme Talvelan haudalla.

 

*************************

 

Talvela hankki Juvalla sijaitsevan Inkilän kartanon vuonna 1980 ja muutti sinne asumaan seuraavana vuonna.

 

Inkilän kartano oli Talvisodan lopulla Päämajan käytössä ja marsalkka Mannerheim asui siellä kahden viikon ajan.

 

****************

 

 

IMG_2566.JPG

 

Pistäydyimme Kyröläismatkallamme Inkilän kartanon talouspihalla…

 

 

IMG_2569.JPG

 

…ja totesimme, että kartano elää voimallisen maatalouden harjoittamisen aikaa!

 

 

Emme halunneet häiritä kartanon elämää vaan palasimme takaisin tulojälkiämme myöten!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oopperalaulaja Martti Talvela, Inkilän kartano, Inkilänhovi, Marsalkka Mannerheim, Talvisota, Jatkosota, Juvan vanha hautausmaa, Hiitola, Kyröläismatka 2021,

Valtakunnankansleri Adof Hitlerin yksinpuhe Mannerheimin 75-juhlissa 4.6.1942 keskittyi kahteen asiaan

Perjantai 16.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Mannerheim ja myös muut suomalaiset pelkäsivät, että Adolf Hitler onnittelupuheessaan 4.6.1942 olisi 75-vuotiaalle Suomen marsalkka Mannerheimille vaatinut Suomea hyökkäämään Leningradiin tai ainakin katkaisemaan Muurmannin radan.

 

Kumpaakaan vaatimusta Hitler ei esittänyt ja se oli helpotus suomalaisille isännille.

 

************

Pitkässä yksinpuheessaan Hitler käsitteli hyökkäystään Romaniaan sekä ihmetteli sitä, että Neuvostoliitto oli ehtinyt rakentamaan 34 000 hyökkäysvaunua!

 

 

Jälkeenpäin tarkastellen suomalaisten selviäminen Hitlerin vierailusta 4.6.1942 oli suuronnistuminen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valtakunnankansleri Adof Hitlerin yksinpuhe Mannerheimin 75-juhlissa 4.6.1942 keskittyi kahteen asiaan, Adolf Hitler, Mannerheim, Hitlerin vierailu Suomeen 4.6.1942, Suomen marsalkka Mannerheim,

Valtakunnankansleri Adof Hitler vieraili Immolassa 4.6.1942

Torstai 15.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Immolan lentokenttä Imatralla oli taannoisen Kyröläismatkamme ensimmäinen merkittävä historiakohde ja se yltääkin suomalaisessa historiankirjoituksessa korkealle, sillä Saksan valtakunnankansleri Adof Hitler laskeutui Immolaan tullessaan onnittelemaan Suomen marsalkka Mannerheimia tämän 75-vuotispäivänä 4.6.1942.

 

 

IMG_2356.JPG

 

 

Immolan lentokenttä on yhä edelleen aktiivisessa lentokäytössä, sillä…

 

 

IMG_2367.JPG

 

…se on Imatran Ilmailukerhon sekä Skydive Karjala ry –laskuvarjokerhon kotikenttä; lisäksi Rajavartiolaitoksen helikopterit toimivat lentokentältä käsin.

 

 *******************

 

Hitlerin saapumiseen liittyy useitakin mielenkiintoisia seikkoja ja yksi niistä on se, että häntä tuovan lentokoneen sanotaan laskeutuessaan lentäneen lähellä sijaitsevia…

 

 

IMG_2355.JPG

 

…Kaukopään tehtaan savupiippuja (kuvassa bussimme ikkunan läpi ottamani kuva Kaukopään tehtaiden savua tupruttavasta piipusta).

 

Toinen ongelma oli se, että Hitlerin koneen vasemman laskutelineen jarru hirtti kiinni ja jarrurummun rasvat paloivat kirkkaalla liekillä.

 

Laskeutumisen jälkeen suomalainen kenttähenkilökunta sammutti liekit ja koneen vioittunut laskuteline korjattiin.

 

********

 

Kaukopään tehtaiden savupiippuun törmäämisvaarasta ei olla varmoja, mutta koneen laskutelineen liekehtimisestä on varma tieto – miten maailmanhistoria olisikaan muuttunut, jos Hitlerille oli sattunut jotain vakavampaa Suomen vierailullaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valtakunnankansleri Adof Hitler vieraili Immolassa 4.6.1942, Adolf Hitler, Mannerheim, Immola, Imatran Ilmailukerho, Kaukopään tehtaat,

Sodan ja rauhan Itä-Suomi

Keskiviikko 14.7.2021

Järjestyksessään 18. Kyröläismatka jouduttiin ”sattuneesta syystä” ensimmäisen kerran toteuttamaan kotimaanmatkana 9…12.7.2021 ja matkamme suuntautui itäiseen Suomeen. Matkamme teemana oli ”Sodan ja rauhan Itä-Suomi”.

 

 

IMG_2610.JPG

 

 

Matkamme keskeisenä henkilöhahmona oli marsalkka Mannerheim, jonka patsaan tapasimme Mikkelin torilla matkamme loppuvaiheessa.

 

Patsaan on veistänyt kuvanveistäjä Kalervo Kallio vuonna 1967 ja voi vain arvata, että patsaaseen ja sen sijoituspaikkaan liittyi aikoinaan monia värikkäitä vaiheita.

 

 

*******************

 

 

Kyröläismatkamme johtajana toimi edelliskertojen tapaan hämeenkyröläissyntyinen kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäki ja matkamme oli järjestyksessään tosiaan jo 18. Kyröläismatka.

 

Kyröläismatkat ovat aikoinaan alkaneet hämeenkyröläisten ja viljakkalalaisten muistelumatkoina Talvi- ja Jatkosodan taistelupaikoille Venäjälle.

 

Olen osallistunut kaikille Kyröläismatkoille ja tulen varmaan lähipäivinä kertomaan kohteistamme näillä sivuillani.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sodan ja rauhan Itä-Suomi, Kyröläismatka, 18. Kyröläismatka, Hämeenkyröläisten ja viljakkalalaisten matka, Mannerheim, Mannerheimin patsas Mikkelissä, Talvi- ja Jatkosota,

Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä parhaimmat onnitteluni Puolustusvoimille ja tänään ylennyksen sekä kunniamerkit saaneille!

Perjantai 4.6.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_19752.JPG

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä on mielestäni kolmen tärkeimmän liputuspäivän joukossa, sillä vain Itsenäisyyspäivän sekä Äitienpäiväliputukset kuuluvat samaan sarjaan!

 

Kesäkuun 4. päivällä on ylväs historia, sillä se on Suomen marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheimin syntymäpäivä – Mannerheim syntyi 4.6.1867.

 

Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä useat reserviläiset saavat ylennyksen ja monille myönnetään silloin kunniamerkkejä.

 

Puolustusvoimain lippujuhlapäivä on minulle suurimerkityksellinen, sillä silloin saan ilmoittautua vanhimmalle pojalleni näin:

 

”Herra kapteeni, yliluutnantti Erkkilä ilmoittautuu!”

 

Mieluusti olen sotilasarvoissa yhtä pykälää alempi kuin esikoisemme!

 

*********************

 

eskonSVRAr.jpg

 

Ansiomerkeistä se, että Pirkanmaan Agrologit ry on joskus takavuosina ehdottanut minulle Suomen Valkoisen ruusun ansioristiä (SVR Ar) ja sen on silloinen Tasavallan Presidentti minulle myöntänyt.

 

 

******************

 

Suomessa on kaksi ritarikuntaa eli Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta ja Suomen Leijonan ritarikunta.

 

Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan on perustanut valtionhoitaja C. G. E. Mannerheim isänmaan palveluksessa ansioituneiden kansalaisten ja ulkomaalaisten palkitsemiseksi – Mannerheim antoi ritarikunnan perustamiskirjan 28.1.1919.

 

Suomen Leijonan ritarikunnan perusti Tasavallan presidentti Risto Ryti 11.9.1942 antamallaan asetuksella.

 

Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan kunniamerkki on aina korkeampi kuin vastaava kunniamerkki Suomen Leijonan ritarikunnassa ja se johtuu siitä, että Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta on vanhempi kuin Suomen Leijonan ritarikunta.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi eli tuo minulla oleva SVR Ar on ansiomerkkien listalla sijalla 29. Kunniamerkkejä on kaikkiaan 84 ja arvokkain niistä on Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puolustusvoimain lippujuhlapäivä, Puolustusvoimain lippujuhlapäivän ylennykset, Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä myönnetyt ansiomerkit, Suome<n Valkoisen Ruusun ansioristi, SVR Ar, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta, Mannerheim,

Eilen tuli kuluneeksi 76 vuotta, kun viimeinen saksalainen sotilas poistui Suomesta

Keskiviikko 28.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Vietimme eilen eli huhtikuun 27. päivänä Kansallista veteraanipäivää.

 

Kansallinen veteraanipäivä on virallinen liputuspäivä ja sitä on vietetty vuodesta 1987 alkaen ja kuten otsikostakin ilmenee, niin päivä ajoittuu siihen, että milloin viimeinen saksalainen sotilas poistui Suomesta.

 

Oli luonnollista, että eilen Suomen lippu…

 

 

IMG_1693.JPG

 

…liehui lipputangossamme!

 

**************************

 

Kenraaliluutnantti Hjalmar Siilasvuo lähetti Mannerheimille 28.4.1945 sähkeen: ”Ilmoitan täyttäneeni Ylipäälliköltä syyskuussa 1944 saamani tehtävän. 27.4. kello 13.30 mennessä saksalaiset sotavoimat on karkotettu Pohjois-Suomesta.”

**************************

 

Vuonna 1915 syntynyt isäni osallistui alusta alkaen Talvisotaan sekä myös Jatkosotaan ja olipa hän vielä Lapinsodassa ajamassa saksalaisia pois Suomesta.

 

Kunnia sotaveteraaneillemme, jotka toiminnallaan takasivat Itsenäisen Isänmaamme!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kansallinen veteraanipäivä, Talvisota, Jatkosota, Lapinsota, Siilasvuo, Mannerheim,

Vapaudenristin Ritarikunta on Suomen vanhin ritarikunta

Torstai 7.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Vapaudenristin ritarikunta on yksi kolmesta Suomen ritarikunnista ja se on ritarikunnista vanhin.

 

Vapaudenristin ritarikunnan historia liittyy Suomen itsenäistymiseen. Vapaudenristi ja Vapaudenmitali perustettiin Suomen Senaatin päätöksellä 4.3.1918. Sotilasansioritarikunnaksi Vapaudenristin ritarikunta määrättiin asetuksella 16.12.1940. Tasavallan Presidentti, Suomen Marsalkka C.G.E. Mannerheim vahvisti Vapaudenristin ritarikunnan ohjesäännön asetuksella numero 550/18.8.1944, joka on yhä voimassa.

 

 

Vapaudenristin ritarikunnan suurmestarina on Tasavallan Presidentti, jolla yksin on oikeus kunniamerkkien antamiseen. Ritarikunnan suurmestarin apuna toimii ritarikunnan hallitus, johon kuuluu kansleri, varakansleri, sihteeri ja rahastonhoitaja. Toimihenkilöinä ritarikunnalla on Pääesikunnan asettama yhteysupseeri ja sihteeri.

 

Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkit ovat: Vapaudenristin suurristi, 1. luokan Vapaudenristi rintatähtineen, 1. luokan Vapaudenristi, 2. luokan Vapaudenristi, 3. luokan Vapaudenristi, 4. luokan Vapaudenristi, 1. luokan Vapaudenmitali, Vapaudenristin 1. luokan ansiomitali, 2. luokan Vapaudenmitali sekä Vapaudenristin 2. luokan ansiomitali.

 

 

Viime sotiemme 1939 – 1945 aikana jaettiin noin 573 000 Vapaudenristin kunniamerkkiä. Näistä Vapaudenristejä oli noin 90 000 ja Vapaudenmitaleja noin 483 000. Sotien jälkeen Vapaudenristin kunniamerkkejä on jaettu rajoitetusti. Vuosina 1946 - 2006 on jaettu noin 2500 Vapaudenristin kunniamerkkiä, joista Vapaudenristejä noin 1100 ja Vapaudenmitaleja noin 1400.

 

Vaimoni isän jäämistössä on Vapaudenristin 2. luokan ansiomitali…

 

 

IMG_1279.JPG

 

 

IMG_1280.JPG

 

 

…ja oletan, että tuo ansiomitali on hänelle myönnetty jo sotien aikana, sillä ansiomitalin takapuolelle on kaiverrettu ”Suomen kansalta 1939”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vapaudenristin Ritarikunta on Suomen vanhin ritarikunta, Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunta, Suomen Leijonan Ritarikunta, Suomen kansalta 1939, Vapaudenristin ritarikunta, asetus 550/18.8.1944, C. G. E. Mannerheim, Vapaudenristin 2. luokan ansioristi,

Talvisodan muistomitalin alkuperäinen nimi oli vuosien 1939 - 1940 sodan muistomitali

Tiistai 5.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Meneillään oleva korona-aika luo hyvät mahdollisuudet penkoa ja tutkailla piironginlaatikoiden sisältöä ja niin olen myös tehnyt.

 

Aloitin tutkailemalla Rouvan vanhempien aikoinaan saamia muisto- ja ansiomitaleja:

 

*************


 
Tässä…
 
 
IMG_1273.JPG
 
 
IMG_1274.JPG
 
…vaimoni isän aikoinaan saama Talvisodan muistomitali eli Tsmm, kuten sitä ”kunniamerkkipiireissä” nykyisin kutsutaan.


 

*****************

 

Talvisotahan alkoi Neuvostoliiton hyökkäyksellä 30.11.1939 ja päättyi Moskovassa solmittuun rauhaan 13.3.1940.

 

Tasavallan Presidentti Kyösti Kallio allekirjoitti 2. päivänä elokuuta 1940 asetuksen, jonka asetusteksti kuului näin:

 

A s e t u s

vuosien 1939–1940 sodan muistomitalista.

 

Annettu Helsingissä 2 päivänä elokuuta 1940.

____________


 Puolustusministerin esittelystä säädetään:

1 §.

Vuosien 1939–1940 sodan sekä siinä osoitetun yksimielisen puolustustahdon ja isänmaan hyväksi suoritettujen tekojen muistoksi perustetaan muistomitali.

2 §.

Mitali lyötetään raudasta. Se on ympyränmuotoinen, tummaksi himmennetty, läpimitaltaan 31 mm suuruinen mitali, jonka etusivulle läpimitaltaan 18 mm suuruiseen, ympyränmuotoiseen keskikuvioon on sovitettu lumipukuinen, ampuva sotilas. Keskikuviota ympäröivät Suomen maakuntavaakunat, Karjalan vaakunaan kuuluvat käsivarret ja kruunu ilman vaakunakilpeä sovitettuina mitalin yläosaan, siitä osittain ulkonevan ristin päälle, ja mitalin alaosaan sovitettuina vuosiluvut 1939–1940. Mitalin takasivulle on sileään pintaan kaiverrettu havuseppele, sen sisälle sanat: ”Kunnia Isänmaa”, …

 

 

 

***********************

 

 

On nykypäivänä huomattava, että tuolloin puhuttiin vuosien 1939 – 1940 sodasta ja termi Talvisota tuli käyttöön vasta myöhemmin.

 

Talvisodan muistomitalia sen saanut kantoi 32 mm leveässä mustassa nauhassa, jonka keskellä on kaksi 3 mm:n levyistä punaista juovaa ja niiden välissä 4 mm leveä musta juova. Mitali kiinnitettiin rinnan vasemmalle puolelle. 

 

Muistomitaleita myönnettiin ylipäällikkö C.G.E. Mannerheimin nimissä yli 700 000 henkilölle, joista yli 10 000 oli ulkomaalaisia. Mitalien jakelu aloitettiin vuoden 1940 syksyllä ja niitä jaettiin vuoden 1992 loppuun saakka.

 

Muistomitalin suunnitteli majuri Aarno Karimo.

*******************

 

Isäni jäämistössä on sama mitali ja pyrin nyt talvikauden aikana tutkailemaan myös sitä tarkemmin.

 

Mainittakoon, että mitalin saaneiden omaiset eivät voi kantaa tuota mitalia rinnassaan.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvisota, Tsmm, Talvisodan muistomitali, Talvisota 30.11.1939 - 13.3.1940, Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30.11.1939, Moskovan rauha, C.G. E. Mannerheim, Kyösti Kallio, asetus vuosien 1939 - 1940 sotien muistomitalista,

Kunniamerkin kantamista virtuaalisesti!

Sunnuntai 6.12.2020 - -Esko Erkkilä-

En saanut tänäkään vuonna kutsua Presidentin vastaanotolle Linnaan ja tokihan se koronan vuoksi peruttiinkin.

 

Korvikkeena etsin kirjahyllystämme esille Suomen Valkoisen ruusun ansioristin, jonka olisin laittanut rintapieleeni jos Linnaan olisi käynyt kutsu.

 

 

IMG_1085.JPG

 

Pirkanmaan Agrologit ry on joskus takavuosina ehdottanut minulle Suomen Valkoisen ruusun ansioristiä (SVR Ar) ja sen on silloinen Tasavallan Presidentti minulle myöntänyt.

 

*********************

 

Suomessa on kaksi ritarikuntaa eli Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta ja Suomen Leijonan ritarikunta.

 

Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan on perustanut valtionhoitaja C. G. E. Mannerheim isänmaan palveluksessa ansioituneiden kansalaisten ja ulkomaalaisten palkitsemiseksi – Mannerheim antoi ritarikunnan perustamiskirjan 28.1.1919.

 

Suomen Leijonan ritarikunnan perusti Tasavallan presidentti Risto Ryti 11.9.1942 antamallaan asetuksella.

 

Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan kunniamerkki on aina korkeampi kuin vastaava kunniamerkki Suomen Leijonan ritarikunnassa ja se johtuu siitä, että Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta on vanhempi kuin Suomen Leijonan ritarikunta.

 

Käsitän, että aikoinaan minulle myönnetystä kunniamerkistä Pirkanmaan Agrologit ry ei joutunut maksamaan lunastusmaksua, mutta nykyään lunastusmaksu SVR:n ja SL:n ansioristeistä on 215,00 euroa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ritarikunnat, Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta, Suomen Leijonan ritarikunta, Tasavallan Presidentti, Pirkanmaan Agrologit ry, Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan ansioristi eli SVR Ar, SVR Ar, Suomen Valkoisen ruusun ritarikunta, C. G. E. Mannerheim,

Vilppulan taistelut loivat pohjan sille, että valkoiset voittivat Vapaussodan!

Maanantai 9.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomessa käytiin keväällä 1918 yli neljä kuukautta kestänyt Vapaussota, jonka seurauksena menetettiin lähes 40.000 ihmishenkeä.

 

Vilppulaan muodostui heti tammi-helmikuun vaihteessa selkeä rintama valkoisten ja punaisten välille.

 

Vilppulan omistuksesta käytiin tiukkoja taisteluja ja niiden lopputuloksena valkoiset onnistuivat torjumaan punaisten hyökkäykset ja siten estämään punaisten pääsemisen pohjoisen suuntaan.

 

Vilppulan taistelujen muistoksi valkoiset rintamamiehet käynnistivät vuonna 1932 varainhankinnan tulevaa muistomerkkiä varten.

 

 

IMG_5509.JPG

 

Hanke eteni suotuisasti ja heinäkuun 10. päivä vuonna 1938 voitiin viettää muistopatsaan paljastustilaisuutta.

 

Muistopatsaan lopullisena rahoittajana oli vuorineuvos Gösta Serlachius ja sen on veistänyt kuvanveistäjä Arvi Tynys.

 

Tynyksen tuotantoa on mm. Tampereen Kalevankankaan hautausmaalla oleva Sankarihautojen muistomerkki yhdessä Viljo Revell´n kanssa.

 

Vilppulassa valkoisten muistomerkin paljastustilaisuudessa itseoikeutettuna puhujana oli vuorineuvos Gösta Serlachius ja paikalla oli myös Valkoisen Armeijan Ylipäällikkö, kenraali Carl Gustav Emil Mannerheim.

 

 

IMG_5495.JPG

 

Myös punaisilla on Vilppulankosken rannalla oma muistomerkkinsä sillä paikalla, josta he yrittivät vuonna 1918 hyökätä kohti Vilppulaa.

 

******************

 

Osallistuin Vilppulassa 12.11.2019 Eläkeliiton Pirkanmaan piirin syyskokoukseen ja kokousmatkan yhteydessä poikkesin noilla molemmilla muistomerkeillä:

 

 

IMG_5492.JPG

 

 

 

IMG_5497.JPG

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vapaussota, Vapaussodan taistelut Vilppulassa, Vilppula, Mänttä-Vilppula, Valkoiset Vapaussodassa, Punaiset Vapaussodassa, Vilppulankoski, Gösta Serlachius, Carl Gustav Emil Mannerheim, Valkoisten Ylipäällikkö, Mannerheim,

Miksi Eduskuntatalon Valtiosalissa on ainoastaan viiden presidenttimme rintakuvat?

Torstai 5.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Kävin toissapäivänä Eduskuntatalossa laittamassa kuntoon sitä villervalleri- tilannetta, joka maamme poliittista elämää oli vaivannut jo pidemmän ajan.

Asia tulikin hoidettua, sillä pääministeri Antti Rinne luopui iltapäiväkahden aikaan tehtävästään ja pyysi eroa.

******************

Käyntini aikana vierailin jälleen kerran mm. Eduskuntatalon Valtiosalissa ja näin siellä viiden presidenttimme rintakuvat.

 

Rintakuvansa ovat Valtiosaliin saaneet:

 

IMG_5889.JPG

 

K.J. Ståhlberg

 

 IMG_5888.JPG

 Lauri Kr. Relander

 

IMG_5887.JPG

 

P.E. Svinhufvud

 

 IMG_5886.JPG

 

Kyösti Kallio

 

 IMG_5885.JPG

 

Urho Kekkonen

 

 *********************

 

Miksi Risto Ryti, C.G.E. Mannerheim, J.K.Paasikivi, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen eivät ole päässeet tähän joukkoon?

 

Syy on yksinkertainen: Vain Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio ja Kekkonen ovat toimineet Tasavallan Presidentin ja myös Eduskunnan Puhemiehen tehtävissä!

 

***************

 

Nykyinen Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö toimi Eduskunnan Puhemiehenä vuosina 2007 – 2011 ja sen vuoksi on odotettavissa, että hänen rintakuvansa ilmestyy aikanaan Valtiosalin seinälle.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskuntatalo, Eduskuntatalon Valtiosali, K. J. Ståhlberg, Lauri Kr. Relander. P. E. Svinhufvud, Kyösti Kallio, Urho Kekkonen, Sauli Niinistö, Risto Ryti, C. G. E. Mannerheim, Juho Kusti Paasikivi, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen, Puhemies

"Johan me kiitimme Laatikaista!"

Lauantai 30.11.2019 - -Esko Erkkilä-

Sain jokin aika sitten eräältä kaveriltani…

 

 

 

IMG_5648.JPG

 

 

…seitsenkiloisen hauen ja sen tiimoilta muistui mieleeni eräs ilmeinen tositarina Jatkosodan ajalta, jonka olen kuullut.

 

 

Kas näin:

 

Jääkäriupseeri, kenraali (myöhemmin Jalkaväenkenraali) sekä Mannerheim-ristin ritari numero 17 Taavetti Laatikainen oli ansioitunut sotilas, joka nautti Jatkosodan taisteluissa Ylipäällikkö Mannerheimin täyttä luottamusta.

 

Jossain vaiheessa Laatikainen lähetti ystävyyden osoituksena Ylipäällikkö Mannerheimille hauen.

 

Mannerheimin adjutantti kysyi muutama päivä hauen saapumisen jälkeen Ylipäälliköltä, että pitäisikö se Laatikaisen lähettämä hauki laittaa ruuaksi.

 

 

Mannerheim totesi adjutantilleen ykskantaan: ”Johan me kiitimme Laatikaista!”

 

Mannerheim oli suuri kulinaristi ja hän ei arvostanut petokaloja, joten tätä taustaa vasten on ymmärrettävä hänen vastauksensa adjutantilleen!

 

 

Arvostan hyvää ruokaa ja nyt pyrin syömään saamaani ja sähkösavustimessa valmistamaani haukea joka päivä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jalkaväenkenraali Taavetti Laatikainen, Taavetti Laatikainen, Taavetti "Pappa" Laatikainen, Mannerheim, Ylipäällikkö Mannerheim, Jatkosota, Johan me kiitimme Laatikaista,

Muolaan Horoskooppipuisto on rapistunut, mutta yhä paikoillaan!

Maanantai 12.8.2019 - -Esko Erkkilä-

Me jotka jo Neuvostoliiton aikana olimme mukana Leningradiin suuntautuneilla bussimatkoilla, muistamme varmasti Muolaassa sijaitsevan Horoskooppipuiston.

 

 

Sain työelämän aikana olla järjestämässä jakeluteillemme myyntikilpailuja, joiden palkintona oli viikonvaihdereissu Leningradiin.

 

 

Matkoilla ”luvallinen” pysähtymispaikka oli Muolaassa sijaitseva Horoskooppipuisto ja siellä me Kyröläismatkaajatkin pysähdyimme heinäkuisella matkallamme Äyräpäästä kohti Viipuria.

 

 

 

IMG_3316.JPG

 

 

Horoskooppipuiston ovat aikoinaan rakentaneet Leningradin Taideyliopiston oppilaat.  Oppilaiden lopputyönään tekemä kehän muotoon rakennettu horoskooppipatsaiden ryhmä on tehty varmaan jo 1960-luvulla.

 

 

 

IMG_3318.JPG

 

 

Horoskooppipuiston vierellä sijaitsee Mannerheim-linjaan kuulunut suomalaisbunkkeri, joka yhä edelleen seisoo – toki venäläisten tuhoamana – paikallaan.

 

 

 

IMG_3313.JPG

 

 

On varsin kummallista, että Horoskooppipuiston ja tuhotun suomalaisbunkkerin äärellä korkeassa heinikossa on puhelin ja…

 

 

 

IMG_3311.JPG

 

 

…mikä vielä kummallisempaa – kun nostaa luurin, niin luurista kuulee täysin tavallisen vapaa-äänen!

Kamerassani oli erään kaverin ottaessa minusta tätä kuvaa "kalansilmä-asetus" ja se tekee minusta tässä tavallistakin vatsakkaamman!

 

 

Harmittelen, että en vääntänyt summamutikassa jonkinmoista numerosarjaa – olisikohan minulle joku vastannut!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyröläismatka2019, Muolaa, Horoskooppipuisto, Mannerheim-linja, Mannerheim-linjan bunkkeri Muolaassa,

Vesiliikennevilskettä, kun matkasimme Venetsiaan!

Tiistai 6.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Käynti Venetsiassa on jokaisen Italiassa vierailevan unelmissa ja niin myös meillä, jotka teimme matkan Italiaan syys-lokakuun vaihteessa.

 

 

Unelmamme toteutui, kun vierailimme Venetsiassa 3.10.2018.

 

 

Venetsiassa ei ole autoliikennettä, sillä kaupunki sijaitsee 118 saarella.

 

 

 

IMG_4824.JPG

 

 

Saavuimme Venetsian-matkallamme Troncetton autoparkkiin, jossa matkanjohtajamme Heidi osti meille lippuautomaatista menoliput Venetsiaan.

 

 

 

IMG_4826.JPG

 

 

Troncettosta  matkustimme kanavaa – Canal Grande - pitkin…

 

 

 

IMG_4854.JPG

 

 

…Piazza San Marcolle eli Pyhän Markuksen torille.

 

 

Canal Grandella oli vilkas liikenne ja seuraavassa muutamia kuvia kanaaliliikenteestä sekä niistä rakennuksista, jotka sijaitsevat kanaalin äärellä:

 

 

 

IMG_4829.JPG

 

 

 

IMG_4833.JPG

 

 

 

IMG_4834.JPG

 

 

 

IMG_4835.JPG

 

 

 

IMG_4836.JPG

 

 

 

IMG_4837.JPG

 

 

 

IMG_4839.JPG

 

 

 

IMG_4840.JPG

 

 

 

IMG_4841.JPG

 

 

 

IMG_4842.JPG

 

 

 

IMG_4843.JPG

 

 

 

IMG_4844.JPG

Rautatieasema eli Ferrovia

 

 

 

IMG_4845.JPG

 

 

 

IMG_4848.JPG

 

 

 

IMG_4849.JPG

 

 

 

IMG_4850.JPG

 

 

 

IMG_4851.JPG

 

 

 

IMG_4852.JPG

 

 

 

IMG_4855.JPG

 

 

 

IMG_4858.JPG

 

 

 

IMG_4860.JPG

 

 

 

IMG_4861.JPG

 

 

 

IMG_4863.JPG

 

 

 

IMG_4870.JPG

 

 

 **********************

 

 

IMG_4871.JPG

 

 

Saavuimme Pyhän Markuksen torille ja pääsimme uusiin seikkailuihin!

Siitä kai olemme yhtä mieltä, että saapumisreitti Venetsiassa Pyhän Markuksen torille poikkeaa melkoisesti siitä, kun saavumme Mannerheimintietä Helsingin keskustaan tai Lempääläntietä Tampereella Viinikan liikenneympyrään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venetsia, Pyhän Markuksen tori, Troncetton autoparkki, Piazza San Marco, Canal Grande, Italia2018, Mannerheimintie, Lempääläntie, Viinikan liikenneympyrä,

Vanhemmat kirjoitukset »