Pompeijin raunioista löytyneitä kalleuksia Museo Archeologico Nazionale di Napoli´ssaTiistai 5.12.2017 - -Esko Erkkilä- Museo Archeologico Nazionale di Napoli´ssa eli Napolin arkeologisessa museossa on omia huoneita ja näyttelytiloja niille arvokkaille löydöille, jotka on löydetty Pompeijin kaivausten yhteydessä.
Seuraavassa muutamia kuvia löydöksistä; vain osassa kuvia on selityksiä:
Erään näyttelyhuoneen täyttää Pompeijin raunioista kertova pienoismalli.
Pompeijin kaupungista on nyt kaivettu esiin 45 hehtaaria, mutta kaivamatta on vielä n. 20 hehtaarin suuruinen alue.
Suihkukaivojen ja suihkulähteiden sekä vesipostien vesisuuttimia.
Punnitusvälineitä
Kolkuttimia
Vesijohtotarvikkeita
Menanderin talon raunioista löydettyjä hopeaesineitä.
Menanderin hopeaa.
Sininen maljakko, jota pidetään museon arvokkaimpana esineenä.
Maljakko löydettiin 29.12.1837.
Maljakko on cameo-lasia ja keisarillisia roomalaisia cameo-lasimaljakoita on jäljellä vain muutama koko maailmassa.
Maljakot valmistettiin fuusioimalla erilaisia värillisiä lasilevyjä uunissa ja jäähdytyksen jälkeen päällimmäinen kerros poistettiin.
Kuvituksena on viiniköynnöksiä ja linturyhmiä.
Maljakon pohjaosassa on kuvattuna Välimeren alueen kasveja ja eläimiä.
Maljakko on taitavien käsityöläisten korvaamaton mestariteos ja se pitää nähdä jokaisen, joka vierailee Museo Archeologico Nazionale di Napoli´ssa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sorrento2017, Napoli, Napolin arkeologinen museo, Museo Archeologico Nazionale di Napoli, Pompeiji, roomalaisaika, blue vase pompeii, blue glas vase of pompeii, sininen maljakko pompeiji, |
Museo Archeologico Nazionale di Napoli´ssa pääsee tutustumaan Pompeijin ja Herculaneumin raunioista löydettyihin ja myös muihin roomalaisajan patsaisiinMaanantai 4.12.2017 - -Esko Erkkilä- Napolin arkeologinen museo eli Museo Archeologico Nazionale di Napoli on paikka, jossa Napolissa ollessaan kannattaa käydä.
Sain käydä siellä lokakuun puolessavälissä, kun teimme kahdeksanpäiväisen matkamme Sorrentoon.
Seuraavassa kuvakertomus siitä Museo Archeologico Nazionale di Napoli –vierailustamme, jolloin tutustuimme museossa esilläoleviin patsaisiin.
Patsaat ovat peräisin pääosin Herculaneumin kaupungin raunioista, mutta mukana on patsaita myös Pompeijista sekä yleensäkin Rooman valtakunnan ajalta.
Museon aulassa on mahtava hevosenpääveistos, jonka alkuperää ja taustaa en tiedä.
Ala-aulassa nousemista ylempiin kerroksiin…
…vartioivat nämä veistokset.
****************
Ja sitten niitä veistoksia:
Hercules…
…ja sama takaapäin.
Ei ihme, että naiset ihailevat tätä veistosta!
Toro Farnese on massiivinen roomalainen kopio hellenistisestä veistoksesta ja se on ollut museossa vuodesta 1862 lähtien.
Giulio Cesare eli Julius Caesar; kopio vuodelta 110 ja alkuperäinen vuodelta 50 eaa.
Agrippina eli vuonna 15 syntynyt ja vuonna 59 kuollut Julia Agrippina, joka oli keisari Neron äiti – hän oli myös keisari Caligulan sisar.
Giulio Cesaren eli Julius Caesar´n kokovartalomuotokuvaveistos.
Ns. hallitsijoiden käytävä Museo Archeologico Nazionale di Napoli´ssa. Poiketkaahan Museo Archeologico Nazionale di Napoli´ssa!
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sorrento2017, Napoli, Napolin arkeologinen museo, Museo Archeologico Nazionale di Napoli, Herculaneum, Pompeiji, roomalaisaika, keisari Nero, keisari Caligula, Agrippina, Julia Agrippina, |
Napolin arkeologinen museo - Museo Archeologico Nazionale di Napoli - on yksi maailman parhaista arkeologisista museoista.Lauantai 2.12.2017 - -Esko Erkkilä- Lokakuisen Sorrenton-matkamme eräs kohokohta oli vierailu Napolin arkeologisessa museossa.
Museossa on näytteillä Pompeijin ja Herculaneumin raunioista kaivettuja patsaita, astioita, koriste- ja ruokailuvälineitä, maalauksia ja mosaiikkeja.
Pompeiji on varmaan kaikille tuttu, mutta Herculaneum lienee oudompi. Se koki Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79 saman kohtalon kuin Pompeiji.
Herculaneum sijaitsi 8 kilometriä Napolista etelään – se oli tärkeä kauppapaikka, mutta pienempi kuin Pompeiji.
Tuho Herculaneumissa oli erilainen kuin Pompeijissa, vaikka tuhon aiheuttikin sama Vesuviuksen purkaus.
Pompeiji koki tulivuorenpurkauksessa nopean tuhon, sillä myrkylliset kaasut ja pyroklastinen tuhkapilvi surmasivat Pompeijin asukkaat nopeasti.
Pompeiji hautautui kiven ja tuhkan alle n. 4 – 10 metrin syvyyteen.
Herculaneum puolestaan hautautui mudan ja laavan alle, mutta ne etenivät niin hitaasti, että väestö ehti evakoitumaan ennen muta- ja laavavirran ehtimistä kaupunkiin saakka.
Herculaneumin päälle kertyi mutaa ja laavaa n. 15 – 18 metriä korkea kerros.
Herculaneum tuhoutui jo vuonna 62 siinä maanjäristyksessä, joka ennakoi vuonna 79 tapahtunutta Vesuviuksen purkautumista – Vesuviuksen purkaus tuhosi Herculaneumin lopullisesti.
Pompeijin ja Herculaneumin kaupunkien lisäksi Vesuviuksen tulivuorenpurkauksessa 1938 vuotta sitten tuhoutuivat myös Stabiaen sekä Boscorealen kaupungit.
Pyrin lähipäivinä kuvien kera kertomaan, että mitä näimme Museo Archeologico Nazionale di Napoli´ssa.
-Esko Erkkilä- |
Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Napolin arkeologinen museo - Museo ArcheoNapolissa yksi maailman parhaista arkeologisista museoista., Sorrento2017, Napoli, Museo Archeologico Nazionale di Napoli, Napolin arkeologinen museo, Pompeiji, Herculaneum, Vesuvius, Stabiae, Boscoreale, |