Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pallolla kahdesti laajennettu!

Maanantai 20.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Suunnistin loppuvuonna 2020 lääkärin pakeille, kun katkokävelyoireet tulivat yhä pahemmiksi. Erityisesti oikea koipi temppuili.

 

Hoitona suoritettiin ohitusleikkaus ja ohite otettiin saman jalan laskimosta.

 

Jatkotoimenpiteenä loppuvuonna 2011 tehtiin ohitteen angliografia eli varjoainekuvaus ja pallolaajennus.

 

Taas mentiin puolisen vuotta eteenpäin ja jälkitarkastuksessa verisuonikirurgi päätti, että tehdään uusi varoainekuvaus eli angliografia ja sen tulosten perusteella mahdollinen pallolaajennus. Itse en tuntenut mitään oireita, mutta pitihän lääkäriä uskoa.

 

Case jatkui 17.6.2022 siten, että oikean reiden varjoainekuvauksen yhteydessä tehtiin myös uusi pallolaajennus – opin näiden operaatioiden aikana, että varjoainekuvaus on angliografia!

 

Voin vakuuttaa, että oikeassa koivessa on nyt virtauksia ja kävely onnistuu hienosti!

 

Aikaisemmin amatöörinä luulin, että pallolaajennuksia tehdään vain sydänpotilaille, mutta nyt tiedän niitä käytettävän myös muissa verisuonikirurgisissa ongelmissa.

 

Kannustan hyväksymään pallolaajennuksen, jos lääkäri sitä ehdottaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pallolaajennus, reisivaltimon pallolaajennus, reisivaltimon ohite, ohite, valtimon ohite omasta laskimosta, varjoainekuvaus, angliografia, katkokävely,

Pallolaajennuksella ja ohitusleikkauksella on tietty ero, mutta molemmat tehoavat

Perjantai 27.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Olen aiemmin luullut, että pallolaajennus ja ohitusleikkaus ovat toimenpiteitä, jotka koskevat ainoastaan sydämeen liittyviä operointeja.

 

Omakohtaiset viimeaikaiset kokemuksekseni ovat kuitenkin lisänneet tietomäärääni näistä asioista ja nyt tiedän, että pallolaajennus ja ohitusleikkaus ovat tyystin eri asioita ja ne eivät välttämättä lainkaan liity sydämen operointeihin.

 

******************

 

Olen kokenut katkokävelyn oireita ja niiden poistamiseksi olen kuluneiden vajaan puolen vuoden aikana saanut suurta apua sekä pallolaajennuksen että ohitusleikkauksen myötä.

 

******************

 

 

Vasemman koipeni osalta minulle tehtiin runsaat nelisen kuukautta pallolaajennus ja homma tehosi vaivaani oikein hyvin.

 

Ongelmaksi jäi oikean koipeni ongelma ja sen parantamiseksi minulle tehtiin nelisen viikkoa sitten ohitusleikkaus, jossa ”varaosana” käytettiin minulle tarpeetonta reisilaskimoa. Ihmisellä on tarpeettomia verisuonijärjestelmän osia ja reisilaskimo on eräs näistä ”varaosista”!

 

*****************

 

IMG_0855.JPG

 

Ohitusleikkauksessa oikeaa koipeani operoitiin niin, että siihen tuli haava, johon jouduttiin naksuttelemaan 64 metallihakasta.

 

Metallihakaset olivat paikallaan kaksi viikkoa ja sen jälkeen ne poistettiin.

 

IMG_1043.JPG

 

Leikkauksesta on nyt kulunut runsaat neljä viikkoa ja hakasten poistamisen jälkeen oikea koipeni näyttää tämmöiseltä – eli parantumista on tapahtunut!

 

 

Kannustan jalkojen katkokävelyoireista kärsiviä hakeutumaan hoitoon ja hoitomuodoiksi suosittelen joko pallolaajennusta tai ohitusleikkausta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pallolaajennuksella ja ohitusleikkauksella on tietty ero mutta molemmat tehoavat, pallolaajennus, ohitusleikkaus,

Kolme lääkäriä ja viisi sairaanhoitajaa!

Perjantai 23.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Lausun anteeksipyynnön sanat niille lukuisille lukijoilleni, joilla vasta nyt pystyn tarjoamaan uuden blogikirjoitukseni.

 

Blogikirjoitukseni viivästymiseen on syynä se, että oikean jalkani koipileikkaus venyi ennakoimastani kolmesta päivästä neljään päivään!

 

 

Leikkaus tapahtui…

 

 

IMG_0719.JPG

 

...Tampereen yliopistollisen sairaalan verikirurgiaosastolla viime tiistaina ja pääsin osastolta kotiutumaan vasta tänään eli torstaina iltapäivällä.

 

 

Vaivani on ollut jo puolenkymmentä vuotta katkokävelyyn viittaavat oireet. Vasemman jalan oireet poistuivat pallolaajennuksessa nelisen kuukautta sitten, mutta oikean jalan oireet pahenivat siten, että pallolaajennus ei enää ollut mahdollinen vaan jouduttiin tukoskohdan ohitusleikkaukseen.

 

Jalassa olevan tukoksen ohittaminen on vaativa operaatio ja siitä kertoo osaltaan se, että leikkaukseen osallistui kaksi verisuonikirurgia, yksi anestesialääkäri sekä viisi sairaanhoitajaa!

 

Yhteiskunnan panos yhden ohitusleikkauksen suorittamisessa on mittava ja siitä lausun omalta osaltani parhaat kiitokseni!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: pallolaajennus, ohitusleikkaus, TAYS:n verisuonikirurginen osasto,

Kuinkahan pitkä reissu?

Tiistai 20.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Menen tänään klo 8.00 koipileikkaukseen Tampereen Yliopistolliseen Sairaalaan…

 

 

IMG_0720.JPG

 

…tuonne keltaisen rakennuksen toiseen kerrokseen.

 

Luulin aikaisemmin, että pallolaajennuksia ja ohitusleikkauksia tehdään vain sydämen kuntoonlaittamisessa, mutta nyt tiedän, että niitä tehdään myös jalkojen verenkierron parantamiseksi.

 

Vasen jalkani operoitiin kolmisen kuukautta sitten pallolaajennuksella ja neljä tuntia operaation jälkeen olisin voinut vaikkapa tanssia eli operaatio onnistui hyvin.

 

Tänään on vuorossa oikea koipi ja siihen tehdään samankaltainen operaatio, mutta nyt ohitusleikkauksena. Ihmisellä on näihin operaatioihin soveltuva ”varaosa” reidessä eli reisilaskimo, joka sinällään on täysin turha, mutta sopii jalkaleikkauksen varaosaksi.

 

 

Lääkärit ennustavat, että sairaalassa pitää olla kaksi yötä, mutta ”ans kattoon ny”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pallolaajennus, ohitusleikkaus, TAYS,

Tampereen yliopistollisen sairaalan Sydänsairaalassa asiakas on asiakas ja ei mikään potilas

Keskiviikko 17.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Pidän itseäni terveydenhoidon asiakkaana siihen saakka, kun pystyn kulkemaan omin avuin terveydenhuollon eri toimipisteisiin – vasta sitten hyväksyn käytettävän itsestä termiä ”potilas”, kun minua kärrätään eri osastoille paareilla.

 

Tays:n eli Tampereen yliopistollisen sairaalan Sydänsairaalan toiminta täyttää sataprosenttisesti sen määritelmän, jota sairaalalta voidaan asiakasnäkökulmasta edellyttää.

 

Sain perjantaina 12.6.2020…

 

 

IMG_84484.JPG

 

 

IMG_8446.JPG

 

 

Tays:n …

 

 

IMG_8444.JPG

 

 

…Sydänsairaalassa kokea, että miten asiakasta kohdellaan asiakkaana terveydenhuollossa.

 

 

Sairaanhoidon ammattilaiset ja varsinkin alan ammattijärjestöjen aktiivit eivät luonnollisestikaan pidä siitä, että terveydenhuollossa asiakkaita kutsutaan asiakkaiksi, vaan he haluavat asiakkaita kutsuttavan potilaiksi; heidän perimmäisenä tarkoituksenaan on lyödä puulla päähän niitä, jotka lopulta ja todellisuudessa maksavat heidän palkkansa!

 

 

*********************

 

 

 

 

Minulle tehtiin viime perjantaina vasemman koiven varjoainekuvaus ja sen ohella koiven verisuonten pallolaajennus.

 

 

Toimenpide onnistui hyvin ja pakollisen neljän tunnin tarkkailujakson jälkeen koipeni oli vaikkapa tanssikunnossa!

 

 

Tanssikuntoani haittaa se, että oikeaan koipeeni pitäisi tehdä sama operaatio ja sitä tulenkin pyytämään seuraavassa vaiheessa.

 

 

No, toki se myös pitää muistaa, että tanssin vain naistentansseissa ja niistä pyrin pysymään erossa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen yliopistollinen sairaala, TAYS, Tays, Tays:n Sydänsairaala, Sydänsairaala, pallolaajennus, varjoainekuvaus,