Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Yli kaksi vuotta se kesti, kunnes tarvitsin Tampereen ratikkaa!

Keskiviikko 1.11.2023 - -Esko Erkkilä-

Tampereen ratikka maksaa nykysuunnitelmilla runsaan miljardin ja merkitsee Tampereen veronmaksajille maltaita!

 

Ratikka aloitti Tampereella liikennöinnin 09.08.2021 eli siitä on nyt kulunut hieman yli kaksi vuotta.

 

Vastustin aikoinaan ratikan rakentamista ja mielipiteeni ei ole siitä mihinkään muuttunut.

 

Eilen tein kuitenkin myönnytyksen Tampereen ratikalle, sillä matkustin sillä Koskipuistosta TAYS:iin ja takaisin Sorille.

 

Syy ratikan käyttämiseeni oli se, että minulle oli varattu TAYS:ssä aika näkökenttätutkimukseen ja silmänpohjakuvaukseen.

 

Tutkailin Koskipuistossa myös perinteisiä bussiyhteyksiä, mutta niitä ei kerta kaikkiaan ole!

 

 

IMG_8857.JPG

 

Ainoaksi kulkuvaihtoehdokseni jäi siis inhoamani ratikan käyttäminen!

 

********************

Joskus joutuu periaatteistaan joustamaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yli kaksi vuotta se kesti kunnes tarvitsin Tampereen ratikkaa!, Ratikka, Tampereen ratikka, Sorinaukio, TAYS, Tampereen bussilinjat, Tampereen ratikka maksaa yli miljardin,

Kolme vuotta sitten oikea koipeni operoitiin ja olin ensimmäinen asiakas TAYS:n verisuonikeskuksen tiloissa

Sunnuntai 29.1.2023 - -Esko Erkkilä-

Facebook tapaa tasavuosina muistella aikaisempia tapahtumia ja eilen se muisteli kolme vuotta sitten faceen kirjaamiani muistoja oikean koipeni operoinnista.

 

 

Kas näin:

 

 

Esko Erkkilä

28. tammikuu 2020  ·

Kìitokset tosiaan TAYS:n ystävälliselle sekä osaavalle henkilökunnalle ja kìitokset Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin luottamushenkilöille, joiden ansiosta saimme uusimman hoitoyksikön palvelemaan pirkanmaalaisia - oli suuri kunnia saada olla ensimmäinen uusien tilojen käyttäjä!

 

 

 

TAYS-asiakas28012020.jpg

 

 

Ja näin TAYS kommentoi juttuani:

 

Tampereen yliopistollinen sairaala Tays

28. tammikuu 2020  ·

Kaikki uudet tilamme ovat nyt käytössä, kun viimeisenä muuttanut verisuoni- ja toimenpideradiologinen keskus on aloittanut toimintansa Keskussairaalan D-rakennuksen 2. kerroksessa.

Tamperelainen Esko Erkkilä on kautta aikojen ensimmäinen asiakas, joka operoitiin keskuksen uusissa tiloissa. Hänelle tehtiin maanantaina reisivaltimon puhdistusleikkaus. Toimenpide kesti reilut pari tuntia, ja sen jälkeen meni vielä useampi tunti heräämön puolella. Nyt hän on jo virkeässä jaloittelukunnossa.

Osastolla parhaillaan toipuva Esko kiittelee saamaansa hoitoa ja palvelua. On ollut mielenkiintoinen kokemus olla aivan ensimmäinen asiakas uudessa leikkaussalissa ja osaston vuoteessa.

– Minusta on pidetty hyvää huolta kaikissa vaiheissa. Myös uudet tilat ovat yllättäneet positiivisesti. Pirkanmaalaisten kannalta on tärkeä asia, että niin sanotusti työkalut ovat kunnossa sairaalassa, Esko summaa.

Toivotamme pikaista toipumista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: TAYS, TAYS:n verisuoni- ja toimenpideradiologinen keskus, katkokävely,

Yhteiskunnan tarjoamien rokotusten välttely on vastuutonta!

Tiistai 29.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Parhaillaan on aika, jolloin kansalaisille on tarjolla maksuttomia rokotuksia koronaa ja influenssaa vastaan.

 

 

IMG_6656.JPG

 

Kävin eilen ottamassa ”kaksi piikkiä” eli korona- ja influenssapiikit TAYS:n Hatanpään sairaalassa.

 

Influenssarokotuksista olen useimpina vuosina laistanut, mutta nyt otin myös flunssapiikin.

 

Koronarokotukset olen koko ohjelman mukaan ottanut ja eilen olikin kyseessä viides koronapiikki.

 

Olen erityisesti koronarokotusten osalta vastuullinen, sillä ymmärrän, että koko rokotusohjelma pitää läpikäydä, jotta tuolta taudilta välttyy tai ainakin sen esiintyminen sitten aikanaan on lievää.

 

En osaa arvostaa niitä uskalikkoja, jotka jopa rehvastelevat sillä, että eivät ole ottaneet ainuttakaan koronapiikkiä – pidän heitä vastuuttomina!

 

He ovat vastuuttomia itseään kohtaan, mutta erityisesti he ovat vastuuttomia muita ihmisiä kohtaan, sillä koronan kanssa ei pitäisi leikitellä.

 

Kahden piikin eli viidennen koronapiikin ja flunssapiikin ottaminen sujui ilman ajanvaraustakin Hatanpäällä nopeasti – odotusaika oli lähes tunnin, mutta varsinaiset piikit sain selvästi alle viidessä minuutissa!

 

Nyt on hyvä mieli, sillä tunnen tehneeni kansalaisvelvollisuuteni!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhteiskunnan tarjoamien rokotusten välttely on vastuutonta!, korona, koronarokotukset, viides koronarokotus, influenssarokotus, TAYS, TAYS Hatanpää,

TAYS on autoilijaystävällinen sairaala

Maanantai 28.11.2022 - -Esko Erkkilä-

Joudun silloin tällöin asiakkaana käyttämään Tampereen yliopistollisen sairaalan eli TAYS:n palveluja.  Tavallisemmin käytän joko Keskussairaalan tai Hatanpään sairaalan palveluja.

 

Autoilijana olen tyytyväinen molempien yksiköiden palveluihin, sillä asioiminen molemmissa paikoissa on mutkatonta.

 

Keskussairaalan parkkihalli sijaitsee pääsisäänkäynnin alla ja sieltä pääsee rullakäytävää pitkin sairaalan avaraan vastaanottohalliin.

 

 

IMG_6643.JPG

 

Vastaanottohallissa on muutama ilmoittautumispiste joista saa varmistuksen, että on odotettu asiakas.

 

Olen onnekas, sillä yleensä asioin verisuonikirurgian osastolla, jonne pääsee vastaanottohallista hissillä ja matkaa sinne on vain toiseen kerrokseen saakka.

 

Vajaan kolmen vartin käynti TAYS:n verisuonikirurgian osastolla maksaa parkkimaksuna vain kolme euroa eli käynti on hyvin autoilijaystävällistä.

 

Suunnitelmien mukaan seuraava käyntini on taas kuuden kuukauden kuluttua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: TAYS on autoilijaystävällinen sairaala, TAYS, TAYS Keskusairaala, TAYS Hatanpää, TAYS verisuonikirurgian osasto,

Kiitokset Tampereen yliopistollisen sairaalan Tays:n pysäköintihallista!

Perjantai 29.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Henkilöautojen kunnolliset ja asiakasystävälliset pysäköintimahdollisuudet ovat Tampereella harvassa, mutta Tampereen yliopistollisen sairaalan eli Tays:n pysäköintihallin systeemit ovat suuren kiitoksen paikka.

 

Tässä iässä ja näillä sairauksilla joutuu melko usein vierailemaan Tays:ssa ja ainoa oikea kulkumuoto sinne on oma auto ja sen pysäköiminen pysäköintihallissa, josta pääsee kätevästi pääaulaan joko liukukäytävää pitkin tai hissillä.

 

Pysäköinti on perin kohtuuhintaista ja se maksetaan vasta lähtiessä. Maksamisessa tarvitsee muistaa autonsa rekisterinumero.

 

On harvinaista, että myös saatto- ja jättöliikenne onnistuvat hallin kautta. Alle 30 minuuttia kestävä saattoliikenne on maksutonta, joten jos viipyy hallissa alle puoli tuntia, ei tarvitse käydä maksuautomaatilla lainkaan!

 

Käynti Tays:ssa omalla autolla jättää aina hyvän mielen päällimmäiseksi ja merkittävä etu on myös se, että Tays-käynnillä ei tarvitse käyttää Tampereen turhaa miljardi-investointia eli ratikkaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kiitokset Tampereen yliopistollisen sairaalan Tays:n pysäköintihallista!, Tampere, Tays, Tays:n pysäköintihalli, Tampereen yliopistollinen sairaala, Tampereen turha miljardi-investointi eli ratikka, Tampereen ratikka,

Neljäs koronarokote tunnissa ilman ajanvarausta!

Keskiviikko 27.7.2022 - -Esko Erkkilä-

Tiedän vallan hyvin, että parhaimmankaan korona-rokoteohjelman noudattaminen ei estä koronatartunnan saamista, mutta tiedän myös sen että rokotusohjelma ainakin lieventää koronan vaikutuksia.

 

Tämän vuoksi menin eilen ”piikille”...

 

 

IMG_5810.JPG

 

…TAYS:n Hatanpään terveysasemalle.

 

 

En etukäteen varannut aikaa, vaan luotin siihen, että…

 

 

IMG_5809.JPG

 

…walk in –linja vetää iltapäivällä nopeasti.

 

 

Ennakointini toteutui, sillä aikaa kului ”autolta autolle” vain tunti!

 

Pidän suoritusta Tampereen terveydenhoitojärjestelmälle hyvänä ja sen vuoksi kiittelinkin jonotuksesta sekä varsinaisesta piikittämisestä huolehtineita sairaanhoitajia mallikkaasta suorituksesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Neljäs koronarokote tunnissa ilman ajanvarausta!, Neljäs koronarokote, korona, koronarokote, Tampere, TAYS, TAYS Hatanpää, walk in-rokostuslinja,

Tampereen yliopistollinen sairaalakaan ei enää luota Postiin!

Sunnuntai 19.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Tampereen yliopistollinen sairaala eli TAYS on Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluva yliopistollinen sairaala. Sillä on viisi toimipistettä: Keskussairaala ja Hatanpään sairaala Tampereella, Pitkäniemen sairaala Nokialla sekä Sastamalan ja Valkeakosken sairaalat.

 

Jouduin vast´ikään turvautumaan TAYS:n palveluihin, kun sairaalan verisuonikirurgi totesi ensimmäisen oikeaan koipeeni kohdistuneen pallolaajennuksen tarvitsevan uusintakäsittelyn.

 

Arvostamani verisuonikirurgi päätti, että uusintakäsittelyn tarve luokiteltiin kiireelliseksi.

 

Hämmästyin, kun sain puhelinsoiton sairaalasta, jossa sairaanhoitaja antoi Verisuonikirurgian osastolta toimenpideajan sekä kertoi tarvittavat valmistelutoimenpiteet.

 

Ihmettelin, että miksi asiasta ei kerrottu kirjeellä, sillä aikaa oli vielä useita päiviä.

 

Sairaanhoitaja kertoi puhelimessa, että he eivät enää luota Postin toimintaan ja sen vuoksi he hoitavat toimenpiteisiin liittyvät seikat puhelimitse!

 

On maailma mennyt ihmeelliseksi, kun Tampereen yliopistollinen sairaalakaan ei enää luota Postin toimintaa.

 

Postin epäluotettavauudesta kertoo myös seuraava tapaus:

 

 • sain parisen viikkoa sitten perintäkirjeen Tampereen kaupungilta ja syynä oli se, että en ollut maksanut hulevesimaksua!

 • pidän täysin varmana, että Posti ei ole milloinkaan toimittanut tuota alkuperäistä laskua minulle, sillä taltioin kaikki talouteemme saapuvat laskut ja maksan ne hyvissä ajoin eräpäivää!

 

Postin toiminta on vajonnut täysin luokattomalle tasolle ja siinä heidän selittelynsä ovat täysin aiheettomia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen yliopistollinen sairaalakaan ei enää luota Postiin! Luottamus Postin toimintaan on mennyt, TAYS, Tampereen yliopistollinen sairaala, Tampereen kaupunki, Posti,

Sairaalamaailma osaa tehostaa omaa toimintaansa!

Keskiviikko 16.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Omaan kokemusta muutamasta pienestä operaatiosta, joissa olen päässyt asiakkaana tutustumaan leikkaussaliin ja heräämöön.

 

 

Jos heräämövaiheen jälkeen joudutaan jäämään seuraavaksi yöksi sairaalaan, niin tavallisesti tuo yö vietetään osastolla.

 

 

Nyt minulla on varma tieto, että leikkauksen jälkeisen yön asiakas yövytetään samassa tilassa, jossa herääminen tapahtuu!

 

 

Tietolähteeni kertoi omakohtaisena kokemuksenaan, että menettely oli kaikin puolin sopivaa.

 

 

********************

 

 

Pienoperaation jälkeisen yön viettäminen heräämössä on monessakin mielessä sopiva ratkaisu, sillä se säästää useallakin tapaa yhteiskunnan kustannuksia sekä tehostaa sairaalan toimintaa.

 

 

Puhun kokemuksesta, kun totean matkan heräämöstä osastolle olevan pitkän ja siten vaativan ammattitaitoisen sairaanhoitajan työpanosta kuljettamiseen ainakin puolen tunnin verran.

 

 

Heräämössä yöpyminen säästää osastolla yhden vuodepaikan verran tilaa, pyykkiä, siistimistä ja huolenpitoa.

 

 

 ***

 

Kiitokset sairaalamaailmalle, joka on itsenäisesti tehostanut toimintaansa, kun heräämössä huolehditaan pienoperaation jälkeinen asiakkaan yöpyminen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sairaalamaailma osaa tehostaa omaa toimintaansa!, potilaan yöpyminen heräämössä, asiakkaan yöpyminen heräämössä, leikkausosaston heräämö, heräämö, sairaalatoimintojen tehostaminen, TAYS, TAYS:n Hatanpää,

Kolme lääkäriä ja viisi sairaanhoitajaa!

Perjantai 23.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Lausun anteeksipyynnön sanat niille lukuisille lukijoilleni, joilla vasta nyt pystyn tarjoamaan uuden blogikirjoitukseni.

 

Blogikirjoitukseni viivästymiseen on syynä se, että oikean jalkani koipileikkaus venyi ennakoimastani kolmesta päivästä neljään päivään!

 

 

Leikkaus tapahtui…

 

 

IMG_0719.JPG

 

...Tampereen yliopistollisen sairaalan verikirurgiaosastolla viime tiistaina ja pääsin osastolta kotiutumaan vasta tänään eli torstaina iltapäivällä.

 

 

Vaivani on ollut jo puolenkymmentä vuotta katkokävelyyn viittaavat oireet. Vasemman jalan oireet poistuivat pallolaajennuksessa nelisen kuukautta sitten, mutta oikean jalan oireet pahenivat siten, että pallolaajennus ei enää ollut mahdollinen vaan jouduttiin tukoskohdan ohitusleikkaukseen.

 

Jalassa olevan tukoksen ohittaminen on vaativa operaatio ja siitä kertoo osaltaan se, että leikkaukseen osallistui kaksi verisuonikirurgia, yksi anestesialääkäri sekä viisi sairaanhoitajaa!

 

Yhteiskunnan panos yhden ohitusleikkauksen suorittamisessa on mittava ja siitä lausun omalta osaltani parhaat kiitokseni!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: pallolaajennus, ohitusleikkaus, TAYS:n verisuonikirurginen osasto,

Kuinkahan pitkä reissu?

Tiistai 20.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Menen tänään klo 8.00 koipileikkaukseen Tampereen Yliopistolliseen Sairaalaan…

 

 

IMG_0720.JPG

 

…tuonne keltaisen rakennuksen toiseen kerrokseen.

 

Luulin aikaisemmin, että pallolaajennuksia ja ohitusleikkauksia tehdään vain sydämen kuntoonlaittamisessa, mutta nyt tiedän, että niitä tehdään myös jalkojen verenkierron parantamiseksi.

 

Vasen jalkani operoitiin kolmisen kuukautta sitten pallolaajennuksella ja neljä tuntia operaation jälkeen olisin voinut vaikkapa tanssia eli operaatio onnistui hyvin.

 

Tänään on vuorossa oikea koipi ja siihen tehdään samankaltainen operaatio, mutta nyt ohitusleikkauksena. Ihmisellä on näihin operaatioihin soveltuva ”varaosa” reidessä eli reisilaskimo, joka sinällään on täysin turha, mutta sopii jalkaleikkauksen varaosaksi.

 

 

Lääkärit ennustavat, että sairaalassa pitää olla kaksi yötä, mutta ”ans kattoon ny”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pallolaajennus, ohitusleikkaus, TAYS,

Tampereen yliopistollisen sairaalan Sydänsairaalassa asiakas on asiakas ja ei mikään potilas

Keskiviikko 17.6.2020 - -Esko Erkkilä-

Pidän itseäni terveydenhoidon asiakkaana siihen saakka, kun pystyn kulkemaan omin avuin terveydenhuollon eri toimipisteisiin – vasta sitten hyväksyn käytettävän itsestä termiä ”potilas”, kun minua kärrätään eri osastoille paareilla.

 

Tays:n eli Tampereen yliopistollisen sairaalan Sydänsairaalan toiminta täyttää sataprosenttisesti sen määritelmän, jota sairaalalta voidaan asiakasnäkökulmasta edellyttää.

 

Sain perjantaina 12.6.2020…

 

 

IMG_84484.JPG

 

 

IMG_8446.JPG

 

 

Tays:n …

 

 

IMG_8444.JPG

 

 

…Sydänsairaalassa kokea, että miten asiakasta kohdellaan asiakkaana terveydenhuollossa.

 

 

Sairaanhoidon ammattilaiset ja varsinkin alan ammattijärjestöjen aktiivit eivät luonnollisestikaan pidä siitä, että terveydenhuollossa asiakkaita kutsutaan asiakkaiksi, vaan he haluavat asiakkaita kutsuttavan potilaiksi; heidän perimmäisenä tarkoituksenaan on lyödä puulla päähän niitä, jotka lopulta ja todellisuudessa maksavat heidän palkkansa!

 

 

*********************

 

 

 

 

Minulle tehtiin viime perjantaina vasemman koiven varjoainekuvaus ja sen ohella koiven verisuonten pallolaajennus.

 

 

Toimenpide onnistui hyvin ja pakollisen neljän tunnin tarkkailujakson jälkeen koipeni oli vaikkapa tanssikunnossa!

 

 

Tanssikuntoani haittaa se, että oikeaan koipeeni pitäisi tehdä sama operaatio ja sitä tulenkin pyytämään seuraavassa vaiheessa.

 

 

No, toki se myös pitää muistaa, että tanssin vain naistentansseissa ja niistä pyrin pysymään erossa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen yliopistollinen sairaala, TAYS, Tays, Tays:n Sydänsairaala, Sydänsairaala, pallolaajennus, varjoainekuvaus,

Kätelläänkö vai ollaanko kättelemättä?

Torstai 5.3.2020 - -Esko Erkkilä-

Korona-virus elää sekä voi hyvin maailmalla ja onhan se saanut jonkinlaista jalansijaa Suomessakin.

 

Tilanne merkitsi eilen mm. minulle, että eräs ennalta sovittu tehdasvierailu peruttiin järjestäjän toimesta.

 

Sen verran tilanne on vaikuttanut muutenkin minuun, että en portaissa kulkiessani koske kaiteisiin ja pesen käsiäni entistäkin useammin ainakin sen jälkeen, kun olen liikkunut kaupungilla.

****************

 

Kukin taaplaa tyylillään, mutta mielestäni ollaan menossa liiallisuuksiin, kun ihmiset kieltäytyvät kättelemästä toisiaan.

 

Piristäviäkin poikkeuksia on ja erääseen niistä sain tutustua viime tiistaina eli maaliskuun 3. päivänä.

Minulla oli tuolloin heti aamuvarhaisella reisivaltimoni puhdistusleikkauksen jälkeinen jälkitarkastus TAYS:ssa eli Tampereen yliopistollisella keskussairaalalla ja jälkitarkastuksen suorittanut verisuonitautien erikoislääkäri halusi kätellä kanssani ”kuin silloin ennen”!

 

Mainitsin siitä lääkärille ja kerroin arvostavani hänen toimintaansa!

 

Huolehditaan kunnollisesta käsihygieniasta, ei pärskitä kanssaihmisiä kohti ja eletään normaalia elämää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kätelläänkö vai ollaanko kättelemättä?, korona, korona-virus, käsihygienia, käsien peseminen, TAYS, Tampereen yliopistollinen sairaala,

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirenin lausunnot lääkärimäärien tarpeellisuudesta ovat puuta heinää!

Sunnuntai 2.2.2020 - -Esko Erkkilä-

IMG_6847.JPG

 

Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wiren on lausunut julkisuudessa julkista terveydenhoitoa halveksien, että emme tarvitsisi Suomeen lisää lääkäreitä.

 

Wiren on saanut lausumalleen myötäjuoksijoita, jotka toteavat julkisuudessa mm. näin:

 

 

”Samaa mieltä. Lääkäreillä on myyjän markkinat. Heitä on kyllä enemmän kuin koskaan, mutta he tekevät työtä vähemmän kuin koskaan. Lääkäreiden korkea palkkaus mahdollistaa leppoistamisen. Miksi tekemään iltoja, viikonloppuja tai edes perjantaipäivää, kun tulot riittävät mukavaan elämään muutenkin.”

 

Wirenin ja hänen myötäjuoksijoidensa lausumat ovat vastuuttomia ja sen vuoksi olenkin asiasta täysin eri mieltä ja perusteena minulla on henkilökohtaisesti kokemani kuluvan viikon tapahtumat Tampereen yliopistollisen sairaalan Tays:n verisuoni- ja toimenpideradiologisen keskuksen toiminnoissa 27. – 29.1.2020 sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiapuyksikön Acutan toiminnoissa 31.1. – 1.2.2020.

 

Minut leikkasi reisivaltimon puhdistusleikkauksessa eräs TAYS:n verisuonikirurgi maanantaina 27.1.2020 klo 9.30 – 11.40.

 

Leikkaus sujui hyvin, mutta ilmeisesti hieman liian aikaisin aloittamieni lumitöiden vuoksi leikkaushaava alkoi vuotamaan verta eilen eli 31.1.2020.

 

Rouva kuskasi minut puhelimitse saamieni ohjeiden mukaisesti Acutaan klo 19.00.

 

Ilmoittautumiseni jälkeen sairaanhoitaja vei heti minut omalle paikalleni ja minut kytkettiin monenlaisten vempainten verkkoon. Sain seurata sydänrytmiäni, happisaturaatiotani ja hengitystiheyttäni suoraan ruudulta ja hyvältä ne kaikki näyttivät. Verenpaine mitattiin heti ja samoin verikoe tehtiin välittömästi. Lääkäriä sai hieman odottaa, mutta kun hän sitten tuli, niin heti otti puhelinyhteyden (klo 22.00 illalla) minut maanantaina leikanneeseen verisuonikirurgiin - verisuonikirurgi oli parhaillaan leikkaamassa (siis perjantai-iltana klo 22.00), mutta soitti ja konsultoi sitten Acutan vastaavaa lääkäriä ja antoi ohjeen, että ei mitään hätää.

 

Kerrassaan hienoa palvelua - kännykästäni alkoi akku olemaan loppu, mutta hoiturit löysivät varastosta kännykkääni sopivan latauslaitteen, joten pääsin olemaan yön ajan "valtakunnan tietoverkoissa"! Acutan vastuulääkäri päätti, että jään tarkkailuun yöksi ja palvelu olikin illalla ruhtinaallista, sillä verikokeiden ja iltapalan jälkeen sain alkaa nukkumaan.

 

Eilen aamulla taas uusi verikoe klo 5.00, verenpaineen mittaus ja veren sokeripitoisuuden analysointi - kaikki kunnossa ja sitten maittava aamupala.

 

Vastuulääkäri päätti eilen aamulla klo 7.50, että äijä kotiin ja talon puolesta tilattiin vielä sote-taksikin! Sain Acutassa täydellistä palvelua - uskallan suositella!

 

Olen kuullut, että Acutan toimintaan on monilla sanomista, mutta henkilökohtaisten kokemusteni mukaan on kohtuutonta, että Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Virenin tarkoitushakuisiin lausuntoihin takerrutaan totena, sillä ainakin minut leikannut TAYS:n verisuonikirurgi oli täydessä työn touhussa maanantaina klo 9.30 – 11.40 ja saman viikon perjantai-iltana klo 22.00!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pihlajalinna, Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wiren, Acuta, TAYS,

Tampereen yliopistollinen sairaala Tays investoi tarpeeseen!

Perjantai 31.1.2020 - -Esko Erkkilä-

Vietin alkuviikon kolme ensimmäistä päivää Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Tays:ssä.

 

Syynä sairaalassaolooni oli vasemman reisivaltimoni puhdistusleikkaus eli endarterektomia. Toimenpiteessä poistettiin kirurgisesti valtimon sairas sisäkerros ja siitä johtuva ahtauma.

 

Leikkaus tehtiin nivusen alueella ja sen avulla verenkierto-olosuhteet normalisoituvat – pitää yhden yön mittaisen kokemuksen perusteella muuten paikkansa.

 

Alaraajojen valtimoiden puhdistusleikkauksen tarpeellisuuden huomaa ns. katkokävelyoireina ja niitä minullakin oli yhä pahenevina jo vuosikausia.

 

 

**************

 

Mutta tuohon juttuni otsikkoon!

 

TAYS eli Tampereen yliopistollinen sairaala investointivauhti on ollut ripeää ja minäkin sain kokea tuon omakohtaisesti, sillä olin ensimmäinen asiakas, joka maanantaina 26.1.2020 leikattiin TAYS:n verisuoni- ja toimenpideradiologisessa keskuksessa.

 

Leikkauksen jälkeen pääsin osastolle ja sielläkin sellaiseen huoneeseen ja paikalle, jossa olin siinäkin ensimmäinen asiakas.

 

Varmaan huomaatte, että käytän systemaattisesti termiä ”asiakas” ja en vahingossakaan puhu potilaasta.

 

Lyhyesti päiväohjelmani leikkauspäivänä:

 

 • saapuminen TAYS:iin klo 7.30 ja sairaalakamppeet päälle

 • kahden tunnin mittainen odottelu ja leikkauksen aloittaminen klo 9.30

 • leikkaus kesti hieman yli 2 tuntia, sillä se oli ohi klo 11.40

 • heräämössä kuluikin sitten aikaa oikein kunnolla, sillä pääsin osastolle vasta klo 17.00. Leikkaus tehtiin selkäpuudutuksessa, joten olin koko ajan hereillä, mutta heräämössä seurattiin puudutuksen poistumista ja muutenkin seurattiin vointiani.

 

Tampereen yliopistollisen sairaalan tiedotusosasto oli kiinnostunut minusta, sillä olinhan ensimmäinen asiakas, jolle verisuoni- ja toimenpideradiologisessa keskuksessa tehtiin toimenpide.

 

Annoin tiedostusosastolle luvan tehdä minusta jutun ja leikkausta seuranneena tiistaina se ilmestyikin TAYS:n fb-sivuille – ja tässä se on:

 

****************

 

Kaikki uudet tilamme ovat nyt käytössä, kun viimeisenä muuttanut verisuoni- ja toimenpideradiologinen keskus on aloittanut toimintansa Keskussairaalan D-rakennuksen 2. kerroksessa. 👍

Tamperelainen Esko Erkkilä on kautta aikojen ensimmäinen asiakas, joka operoitiin keskuksen uusissa tiloissa. Hänelle tehtiin maanantaina reisivaltimon puhdistusleikkaus. Toimenpide kesti reilut pari tuntia, ja sen jälkeen meni vielä useampi tunti heräämön puolella. Nyt hän on jo virkeässä jaloittelukunnossa.

Osastolla parhaillaan toipuva Esko kiittelee saamaansa hoitoa ja palvelua. On ollut mielenkiintoinen kokemus olla aivan ensimmäinen asiakas uudessa leikkaussalissa ja osaston vuoteessa.
– Minusta on pidetty hyvää huolta kaikissa vaiheissa. Myös uudet tilat ovat yllättäneet positiivisesti. Pirkanmaalaisten kannalta on tärkeä asia, että niin sanotusti työkalut ovat kunnossa sairaalassa, Esko summaa.

Toivotamme pikaista toipumista! 🌹*******************

Juttun liityvä kuva minusta näyttää tältä  - kohtuullisessa kunnossa jo leikkausta seuranneena päivänä!

 84167150_2984148511638073_3016023346325225472_o.jpg

 


 

*************************

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen yliopistollinen sairaala Tays, Tampereen yliopistollinen sairaala, TAYS, Tampereen yliopistollisen sairaalan verisuoni- ja toimenpideradiologinen keskus, katkokävely, alaraajan valtimon puhdistusleikkaus, endarterektomia,

Sitra on monessa mukana Tampereella, Pirkanmaalla ja koko Suomessa

Lauantai 16.12.2017 - -Esko Erkkilä-

Sitrasta todetaan yleisesittelynä näin:

 

 

”Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (vuoteen 1990 Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 1967 rahasto) eli Sitra on julkisoikeudellinen eduskunnan valvoma rahasto, joka perustettiin vuonna 1967 Suomen Pankin yhteyteen Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

 

 

Sitran tehtävä on rakentaa huomisen menestyvää Suomea, ennakoida yhteiskunnan muutosvoimia ja niiden vaikutuksia, etsiä uusia käytännön toimintamalleja ja vauhdittaa kestävään hyvinvointiin tähtäävää liiketoimintaa.”

 

 

Kuten jo eilen kerroin, osallistuin Tampere-talossa 13.12.2017 Sitran ja Tampereen kaupungin yhdessä järjestämään seminaariin.

 

 

 

IMG_6106.JPG

 

 

Seminaarin avasi johtaja Antti Kivelä Sitrasta – Kivelä kuuluu Sitran johtoryhmään ja hänen vastuualueensa Sitrassa on ”uudistumiskyky”.

 

 

Johtaja Kivelän lyhyt esitys oli mielenkiintoinen ja siinä hän mm. kertoi, niistä yhteistoimintamuodoista, joita Sitralla on ollut Tampereen kaupungin ja yleensäkin Pirkanmaan kanssa.

 

 

Seuraavassa luettelonomaisesti niitä projekteja, joissa Sitra on ollut mukana ja ilmeisesti myös rahoittamassa Pirkanmaalla:

 

 

 • tekonivelsairaala Coxan perustaminen

 

 • Coxa on Suomen ainoa, puhtaasti tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala, jossa tehdään yli 3 500 tekonivelleikkausta vuosittain

 

 • Tays Sydänsairaalan perustaminen

 

 • Sydänsairaala on sydämen hoitoon erikoistunut täyden palvelun sairaala, joka toimii Tampereella, Valkeakoskella, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Helsingissä

 

 • Tampereella toimivan Koukkuniemen vanhainkodin kehittäminen

 

 • Kauppakeskus Eloon Ylöjärvellä kesäkuussa 2009 avatun Suomen ensimmäisen terveyskioskin perustaminen

 

 • Tays:n yhtiöittämisen tukeminen

 

 • Tays:n Sydänsairaalan johdolla tapahtuvan sydänsairauksien synnyinpolkujen tutkimisen tukeminen

 

 • Tampereen Tesomalla toteutettavan terveyspalvelujen allianssimallin kehittäminen

 

 

 • valtakunnallisen SOTE-valinnanvapausmallin kokeilun tukeminen Tampereen lisäksi Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Keski-Uudellamaalla sekä Ylä-Savossa

 

 

Kiitän johtaja Antti Kivelää esityksestä, jonka hän piti Tampere-talossa 13.12.2017; esityksen ansiosta tiedän nyt paljon enemmän siitä työstä, jota Sitra tekee!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sitra Tampereelle, Sitra Pirkanmaalle, tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Koukkuniemen vanhainkoti, Ylöjärven terveyskioski, Tays:n yhtiöittäminen, Tesoman terveyspalvelujen allianssimalli, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto, Suomen Pankki,

Miksi julkisen terveydenhoidon virkahenkilöt eivät tue syöpäpotilaan uskoa tulevaisuuteen?

Torstai 13.11.2014 - -Esko Erkkilä-

Sain päivänä muutamana olla osallisena ja alustajana Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin Tampereen Keskussairaalassa järjestämässä syöpäpotilaiden ensitietotilaisuudessa.

 

Kuuntelin koko ohjelman vaikka oma alustukseni olikin ohjelmoitu tilaisuuden toiseksi viimeiseksi. Alustukseni oli Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilön puheenvuoro.

 

Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin edustajien alustukset olivat asiallisia ja rakentavia, mutta osiossa, joka käsitteli potilaan tukemista, vertaistukea ja kuntoutumista saimme kuulla alustuksen, joka ei ollut siinä tilanteessa potilaita tukeva.

 

Alustus oli Tays:n sairaalapastorin laatima, mutta nyt sen esittäjänä oli henkilö, joka ei osannut kannustavasti maalata syöpäpotilaan tulevaisuutta.

 

Näin ei saa jatkossa tapahtua edes julkisen terveydenhuollon edustajan toimesta!

 

Havahduin, että syöpäjärjestöjen vapaaehtoistyöllä on todella suuri vastuu, kun se parhaansa mukaan korjaa niitä vaurioita, joita julkinen terveydenhoito saa aikaan syöpäpotilaiden tulevaisuudenuskossa.

 

Luotan kuulemani jälkeenkin siihen lääketieteelliseen tietoon ja taitoon, jonka varassa syöpäpotilas saa edetä sairautensa hoitamisessa.

 

 

Mainitsemani tilaisuus oli kuitenkin kokemus siitä, että miten julkinen terveydenhoitojärjestelmämme kohtelee henkisesti niitä syövästä ja sen hoitotoimenpiteistä toipuvia, joiden yhteiskunta toivoo palaavan täysipainoisiksi yksilöiksi syöpähoitojen jälkeen.

 

Tähän työhön tarvitaan kolmannen sektorin toimijoita ja syövästä puheenollen tarvitaan maakunnallisia syöpäjärjestöjä ja niiden riveissä palkatonta työtään tekeviä vertaistukihenkilöitä.

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tays, Tampereen Keskussairaala, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, syöpäyhdistyksen tukihenkilö, syöpäyhdistyksen vertaistukihenkilö,

Saumaton hoitoketju on Tampereella haavekuva vaan!

Perjantai 11.3.2011 - -Esko Erkkilä-

On räikeä ristiriita Tampereen kaupungin vastuuhenkilöiden ja todellisuuden kanssa siitä, että toimiiko katkeamaton hoitoketju kaupungissamme.

Norsunluutorniinsa Valkoiseen talon edullisten lounaiden ääreen bunkkeroituneet johtavat virkahenkilöt toteavat seminaareissa ja yleisötilaisuuksissa, että katkeamaton hoitoketju toimii. Karu todellisuus on kokonaan täysin muuta.

On epäinhimillistä, että sairaalasta kotiutettu kaupunkilainen kyyditään vaikean leikkauksen jälkeen kotiinsa, istutetaan ovenpielessä sijaitsevalla tuolille, ja sanotaan ”Heippa”!

Voidaan sanoa, että kyse on Tampereen kaupungin suorittamasta heitteillejätöstä.

Tampereen kaupungissa on palvelu, jota kutsutaan kotiuttamispalveluksi.

Sen tarkoituksena on huolehtia kansalaisista, jotka kotiutetaan esim. Tampereen Yliopistollisesta Sairaalasta ja saattaa heidät pikkuhiljaa itsestään selviäviksi kansalaisiksi.

Nykyisin toiminta on tarkoituksensa irvikuva.

Homma pitäisi toimia siten, että TAYS:n ja Tampereen kaupungin välillä tieto kulkisi. Esteenä eivät saa olla mitkään henkilöstölait, jotka kieltävät esim. henkilötunnusten käytön näissä rajapinnat ylittävissä tapauksissa.

Kun TAYS:sta kotiutetaan esim. taksikyydillä potilas, jolle on tehty vaikea leikkaus, olisi Tampereen kotiuttamispalvelun henkilöiden oltava vastassa tätä omaan kotiinsa palaavaa henkilöä. Näin ainakin silloin,jos kyseessä on yksinäinen henkilö, jolla ei ole omaisia tai omaiset asuvat kaukana. Myös kotiutettavan ikä pitää huomioida, sillä vanhammalle henkilölle käytännön rutiinit ovat terveenä ja täysikuntoisenakin vaikeammat kuin nuorelle.

Tampereen kaupungin kotiuttamispalvelun pitäisi huolehtia, että kotiutunut potilas saisi ensimmäisinä päivinä ”täyden palvelun” lääkkeiden annostelun, ruokahankintojen, peseytymisen ja henkilökohtaisen hygienian osalta. Myös henkilökohtaisten kiireettömien keskustelujen käyminen hänen kanssaan nopeuttaisi kunnon kohentumista.

Tiiviin seurantajakson pituus on voitava arvioida tapauaskohtaisesti.

On tärkeää, että Tampereen kaupungin kotiuttamispalvelu huolehtisi TAYS:sta kotiutuneen potilaan seurannasta viikon verran suhteellisen säännollisesti vähintään kerran päivässä. Jos tervehtyminen edistyy ennakoidusti, voitaisiin seurantaa harventaa ja siirtyä jatkossa vaikkapa puhelinseurantaan ja tietysti kotiutumisen edetessä  luopua kaikesta seurannasta kokonaan.

Nyt tätä toimintaa Tampereen kaupungilla ei ole.

Kuvaamani tarve kasvaa lähivuosina, sillä me ns. suuret ikäluokat tulemme olemaan merkittävä asukasryhmä 2030-luvulle saakka. Juuri meillä on kuvatunlainen tarve seuraavien 25 vuoden aikana.

Halutaanko meidät huomioida vai kohautetaanko meille olkapäitä?

Kysyn ja vaadin vastauksia asioista vastaavilta virkahenkilöiltä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Saumaton hoitoketju, TAYS, kotiuttamispalvelu, Eeva Päivärinta,

Oikea päätös!

Maanantai 7.6.2010 - -Esko Erkkilä-

Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYS:n Stroke Unit-yksikkö joutuu vaihtamaan nimensä.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen on vastauksenaan yksittäisen henkilön kanteluun todennut, että Stroke Unit-nimi ei täytä kielilain ja hyvän hallintotavan vaatimuksia muun muassa asianmukaisen neuvonnan ja ymmärrettävän kielenkäytön osalta.

Kyseessä on TAYS Keskussairaalan aivohalvausyksikkö, joka antaa aivoverenkiertohäiriöpotilaiden ensivaiheen hoitoa. Esimerkiksi aivoinfarktiin sairastuneiden liuotushoito toteutetaan yksikössä. Yksikköön ohjataan potilaita sisäisesti sairaalan ensiavusta.

Eduskunnan Oikeusasiamiehen päätös on oikea.

 

Mitä ovatkaan ajatelleet...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: TAYS, Stroke Unit, aivohalvausyksikkö, suomenkieli, liivi, lyydi, vepsä, Rauno Ihalainen, Matti Lehto, Petri Jääskeläinen, eduskunnan oikeusasiamies