Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kahden vuoden korona-tauko on lisännyt Uudenvuoden paukuttelua!

Maanantai 2.1.2023 - -Esko Erkkilä-

Omaan kokemusta vuodelta 1989 saakka, jolloin ensimmäisen kerran järjestimme omakotialueellamme Palokallion Pamauksen.

 

Palokallion Pamaus on Palokallion Omakotiyhdistys ry:n järjestämä Uudenvuoden tapahtuma, joka järjestetään omakotitaloamme vastapäätä kadun toisella puolelle.

 

Koronan vuoksi tapahtumassa on ollut kahden vuoden tauko, mutta nyt taas järjestimme Palokallion Pamauksen.

 

Hallituksemme teki päätöksen tapahtuman järjestämisestä – olen hallituksen varapuheenjohtaja, mutta en ollut paikalla tuossa kokouksessa.

 

Tapahtuman järjestäminen jäi vastuulleni, vaikka en ollut siitä päättämässä.

 

***************

 

Jaoin kutsut asukkaiden postilaatikkoihin ja yllätyksekseni paikalle saapui Uudenvuodenyönä klo 23.45 n. kahdeksankymmentä palokalliolaista vieraineen.

 

Hankin Pamaus-tavaroita hieman yli 166 eurolla ja hankinnat menivät jokseenkin nappiin, sillä ainoastaan…

 

 

IMG_6891.JPG

 

…nuotiomakkaroiden osalta jouduimme hieman pieneen pakkotarjontaan.

 

 

IMG_6897.JPG

 

Ilotulitusvälineitä väellä oli runsaasti ja selvästi näkyi, että kahden vuoden koronatauko on lisännyt Uudenvuoden paukuttelun tarvetta.

 

 

Järjestelyt onnistuivat hyvin vaikka hoidinkin ne pääosin yksin!

 

 
-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kahden vuoden korona-tauko on lisännyt Uudenvuoden paukuttelua!, Palokallio, Palokallion Pamaus, Palokallion Omakotiyhdistys ry, nuotiomakkara,

Oikeaan suuntaan ollaan menossa!

Torstai 31.12.2020 - -Esko Erkkilä-

Uudenvuodenaatto ja sitä edeltävät päivät olivat entisaikaan kuin sota-aikaa, sillä kylänraitit paukkuivat jo heti Tapaninpäivästä alkaen.

 

Joskus 1990-luvun alkupuolella läheinen jääkenttä oli Uudenvuodenaamuna täynnä ilotulitusroinaa – omakotiyhdistyksemme hallituksen jäsenenä ja yhtenä vuonna myös yhdistyksemme puheenjohtajana keräsimme kentältä useitakin jätesäkillisiä roinaa.

 

Nyt tilanne on rauhoittunut, mutta edelleenkin luvatonta paukuttelua esiintyy.

 

***************

 

Nostan hattua niille yrityksille, jotka ovat kieltäytyneet antamasta myyntitilaa ilotulitustarvikkeiden myyjille.

 

 

IMG_1243.JPG

 

Tampereen Tesomalla toimiva K-Supermarket on jo toisena vuonna tänä vuonna ilmoittanut, että vastuullisena yrityksenä he eivät myy ilotulitustarvikkeita.

 

 

IMG_1241.JPG

 

Ylpeänä kannan Westerin kangaskassia ja…

 

 

IMG_1242.JPG

 

…sydämeni kyllyydestä yhdyn tuon kangaskassin toteamukseen!

 

***********************

 

Vielä yksi muistelus Uudenvuoden paukuttelusta ja siihen liittyvästä vastuunkannosta:

 

Omakotiyhdistyksemme – Palokallion Omakotiyhdistys ry – on perustamisvuodestaan 1988 alkaen järjestänyt Palokallion Pamaus –tapahtuman kadun vastapäisellä tontilla.

 

Varttia vaille ennen vuodenvaihdetta alkaneessa tapahtumassa tarjoillaan Palokallion Pamaus- juomaa aikuisille, omakotiyhdistyksemme puheenjohtaja toivottaa jäsenille Hyvää Uuttavuotta, laulutaitoisista muodostettu laulukööri laulaa ”Siniristilippumme” ja omakotiväki seurustelee keskenään.

 

Joskus alkuaikoina hankimme ilotulitteiden laukaisutelineitä ja suunnittelimme kutsuun mainintaa, että omat raketit voi turvallisesti ampua hankkimistamme telineistä. 

 

Onneksi soitin omakotiväen keskustoimistoon ja sieltä todettiin, että missään tapauksessa noin ei kannata menetellä, sillä silloin Palokallion Omakotiyhdistys vastaa mahdollisista silmä-, tms. vahingoista.

 

Arvata saattaa, että poistimme tuon asiakohdan asukaskirjeestämme!

 

Arvaatte varmaan myös sen, että tänä iltana Palokallion Pamausta ei järjestetä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: K-Supermarket Westeri, Westeri, Palokallio, Palokallion Omakotiyhdistys ry, Palokallion Pamaus, ilotulituksen järjestäjän vastuu, silmävammat ilotulituksissa,

Kolmekymmentä vuotta Palokallion Pamauksia!

Torstai 2.1.2020 - -Esko Erkkilä-

Rakensimme omakotitalon Tampereen Palokalliolle siten, että muutimme vastavalmistuneeseen omakotitaloomme maaliskuussa 1989.

Velkaakin piti tehdä, mutta kymmenkunta vuotta olemme jo saaneet elää ilman rakennus- tai mitään muitakaan lainoja.

 

Olimme kolmas alueelle muuttaneista ja samana vuonna nykyisin n. 65 omakotitalon alueesta puolet saivat ensimmäisenä vuonna talonsa valmiiksi.

 

******************

 

Vuoden 1989 aikana perustimme Palokallion Omakotiyhdistyksen ja se onkin vuosien varrella ollut koko ajan aktiivinen toimija.  Olen lähes koko ajan kuulunut omakotiyhdistyksemme johtokuntaan ja olin vuoden myös sen puheenjohtaja – monesti olen ollut yhdistyksemme varapuheenjohtaja.

 

Omakotiyhdistyksemme keskeinen tehtävä on ollut omakotialueemme varjeleminen niiltä ongelmilta, joita Tampereen kaupungin asukkaista piittaamaton rakennustoiminta on aiheuttanut.

 

Parhaillaan olemme tiukasti seuraamassa niitä oloamme vaikeuttavia räjäytystoimia, jotka aiheutuvat Lakalaivan teollisuusalueen rakentamisesta.

 

Suurin ponnistuksemme oli takavuosina, kun Ikean tavarataloa rakennettiin moottoritien toiselle puolelle – kutsuimme tuota aikaa Ikea-helvetiksi, sillä Ikean rakennustyöt vaurioittivat puolentusinaa alueemme omakotitaloista siten, että vauriot olivat suuruusluokkaa 30.000 euroa per talo!

 

Meille vaurioita kertyi 300 euron verran ja sen Tampereen kaupunki korvasi mukisematta, mutta suurimmat vauriot jäivät vauriotalojen omistajien omalle kontolle.

 

***************

 

Juhlimme vuodenvaihteessa jo kolmattakymmenettä kertaa Palokallion Pamausta.

 

 

IMG_6425.JPG

 

Palokallion Pamauksessa nautimme yhdessäolosta ja kuumasta Palokallion Pamaus-juomasta, josta on lapsille oma versionsa.

 

 

 

IMG_6418.JPG

 

Minulle on yleensä sälytetty vastuu Palokallion Pamauksessa nuotiotunnelman luomisesta ja mieluusti myös nyt tuon luottamustehtävän suoritin!  Jätelautoja, kaasupullo ja tohotin siihen tarvittiin!

 

 

 

Tapahtumaamme on joka vuosi kuulunut keskiyöllä laulettu ”Maamme-laulu”, jonka taas kerran kajautimme yhteislauluna ja miehet päänsä paljastaen.

 

 *********************

Kannatan kansalaisaloitteen pohjalta tehtyä aloitetta ilotulitusvälineiden kieltämisestä tavallisille kengänkuluttajille, mutta onhan nuo amatöörienkin rahanhävittämistemput mukavaa katseltavaa ja niistä muutama kuva tämän juttuni lopuksi.

 

 

IMG_6435.JPG

 

 

IMG_6432.JPG

 

 

IMG_6430.JPG

 

 

IMG_6427.JPG

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Palokallion omakotialue, Palokallion omakotialue Tampereella, Palokallion Pamaus, Palokallion Omakotiyhdistys, Tampereen Ikea, Tampereen Ikea-helvetti, Ikea-helvetti, Ikea, Lahdesjärven alueen räjäytystyöt, omakotitalojen räjäytysvauriot,

Kaksikymmentä vuotta omakotiasukkaiden edunvalvontaa ja virkistystoimintaa Palokalliolla

Lauantai 1.1.2011 - -Esko Erkkilä-

Palokallion Omakotiyhdistys ry perustettiin 6.12.1990. Omakotiyhdistys täytti siis viime Itsenäisyyspäivänä 20 vuotta.

Omakotiyhdistyksen perustava kokous pidettiin Multisillan seurakuntatalolla ja paikalla oli yhdistyksen 15-vuotishistoriikin laatineen Rauno Kouhian mukaan 16 henkilöä. Olin paikalla eli kuulun yhdistyksen perustajajäseniin.

Palokallion Omakotiyhdistys ry on pieni yhdistys, mutta se on saanut toiminnallaan laajaa huomiota Tampereella.

Olemme joutuneet koko olemassaolomme ajan puolustamaan tavallisen tamperelaisen – omakotiasujan – elinolosuhteita.

Lentomelu, VT3:n liikennemelu, voimajohtolinjan sijainti liian lähellä asutusta ja erityisesti huonekalujätti Ikean aiheuttamat elinolosuhteiden heikennykset ovat merkinneet sitä, että Palokallion Omakotiyhdistys ry on joutunut nousemaan ”barrikaadeille”.

Palokallion Omakotiyhdistys ry on pystynyt jatkuvasti uudistumaan. Uudistumisen keskeinen elementti on ollut se, että puheenjohtajan pestin hoitaja vaihtuu ripeään tahtiin.

Kahdenkymmen vuoden aikana meillä on ollut 12 puheenjohtajaa; Jarmo Mäkinen, Jari Kailajärvi, Erja Lehtivirta, Pertti Paulakorpi, Kari Santavuori, Rauno Kouhia, Seppo Viljamaa, Jukka Välimäki, Esko Erkkilä, Henry Kukkola, Leena Kiuru ja nyt puheenjohtajana toimiva Pirjo Hyvärinen-Kantee.

Me palokalliolaiset – ainakin minä – katselemme surullisena niitä yhdistyksiä, joissa sama henkilö on toiminut puheenjohtajana viisi vuotta yhteen soittoon. Tampereelta taitaa löytyä omakotiyhdistyksiä, joissa sama henkilö on ollut puheenjohtajana yli kymmenen vuotta.

On helppo kuvitella, että kymmenvuotinen yhden henkilön puheenjohtajuus heikentää kaiken aloitteellisuuden yhdistystoiminnassa ja yhdistys alkaa elämään henkitoreissaan.

Palokallion Omakotiyhdistys ry suuria haasteita ovat ns. Ikea-räjäytysten kiinteistöille aiheuttaminen vaurioiden korvaaminen. Tampereen kaupunki on ollut umpikorvainen korvausvaatimuksille, vaikka solmimme asiasta erillisen sopimuksen. Kaupungin umpikorvaisuus on pelottavaa, kun ajattelemme niitä uusia hankkeita, joita Tampereen kaupungilla on eteläisellä alueellaan.

Lahdesjärven osayleiskaavasuunnitelmat ja niiden toteuttamiseen liittyvät Tampereen ehkä kaikkien aikojen suurimmat räjäytystyöt merkitsevät Palokallion Omakotiyhdistykselle valtavia haasteita.

Lakalaivan kaavasuunnitelmat ovat seuraava suuri koitos, jossa Palokallion Omakotiyhdistys ry joutunee esiintymään etulinjassa.

Peltolammin tiivistysrakentaminen ja sen myötä mahdollisesti muodostuva käytäntö viihtyisten asuinalueiden raiskaamisesta merkitsevät jatkuvaa varuillaanoloa Palokallion Omakotiyhdistykselle.

Olemmeko kahdenkymmenen vuoden aikana saaneet mitään aikaiseksi?

Olemme saaneet paljonkin.

Saimme Tampereen kaupungin Ikea-huumassaan siirtämään Ikean liittymiä pois alueemme läheisyydestä siten, että niiden osalta voimme jatkaa joltisenkinlaista elämää. Valitettavasti vedimme valituksemme pois Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta. Olisimme sen ilmeisesti voittaneet ja Ikea olisi saanut katsella jostain muualta pesäpaikkaa.

Solmimamme Ikea-sopimus merkitsi vanhan kaatopaikka-alueen kunnostamista ja alueemme laidalla kulkevan voimajohtolinjan purkamista.

Voimajohtolinjan purkaminen merkitsi hengenvaarallisen ja ikääntyneen voimajohtolinjan poistumista vaarantamasta alueen asukkaita ja Palokalliolla liikkuvia. Purkamisen nokkamiehenä toimivat Veikko Niemelä sekä Henry Kukkola – nostan ”häntääni”, että osasin vaatia voimajohtolinjan purkamista osana Ikea-sopimusta.

Ikea-sopimukseen kirjattiin tiettyjä räjäytysten aiheuttamiin heilahdusnopeuksiin liittyviä kohtia. Niiden osalta Markku Kanteen rooli oli keskeinen. Ilman hänen jatkuvaa seurantaansa Ikea-räjäytysten tuhot olisivat olleet tyystin toista suuruusluokkaa kuin nyt.

Ikea-taistelujen tärkeänä henkilönä on vielä mainittava silloinen puheenjohtajamme Leena Kiuru. Hänen syvällinen laki- ja säädöstuntemuksensa sekä sujuva kynänsä olivat keskeisellä sijalla, kun taistelimme olemassaolostamme Ikea-huumaa vastaan.

Palokallion Omakotiyhdistys ry ei voi jatkossakaan alkaa lepäämään laakereillaan.

Sen verran kuitenkin irroittelimme, että tarjosimme alueemme asukkaille ja heidän Uudenvuoden-vierailleen samppanjat keskiyön hetkenä viime yönä.

Olemme viime vuosina tarjonneet nuotiotulien loisteessa asukkaille Palokallion Pamaus-juomaa vuodenvaihteen hetkillä, mutta nyt juhlistimme 20-vuotisjuhlaamme Pamaus-juoman lisäksi samppanjatarjoilulla!

Sen Palokallion Omakotiyhdistys ry ja sen jäsenet ovat totisesti ansainneet!

 -Esko Erkkilä-

 

PS. Uudenvuoden aamu alkoi tavanomaiseen tapaan eli räjäytysroinan haravoisella ja rojun laittamisella roskasäkkeihin. Rojun määrä on vähentynyt, mutta edelleen sitä on tapahtumapaikalla vähintään riittävästi. Rojunkerääjiä ei aamusella montaa ole, mutta vakioporukka jaksaa siistiä elinympäristöään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Palokallion Omakotiyhdistys, Tampere, Ikea, Ikea-sopimus, Rauno Kouhia, Veikko Niemelä, Henry Kukkola, Leena Kiuru, Markku Kantee, Palokallion Pamaus, Pirjo Hyvärinen-Kantee, Jukka Välimäki, Seppo Viljamaa, Kari Santavuori, Pertti Paulakorpi,