Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Yllätyin, sillä Tampereen joukkoliikenteen henkilökohtainen matkakortti ei automaattisesti huomioi sen haltijan ikääntymistä!

Tiistai 4.12.2012 - -Esko Erkkilä-

Sain tehtäväkseni Eläkeliiton jäsenenä tutkailla, että mikä on eläkeläisille edullisin tapa osallistua Tampereen uimahallien virkistävien vetten kutsuun.

 

Tampereella on neljä kunnallista uimahallia;

 

  • Tampereen uimakeskus, Joukahaisenkatu 7
  • Pyynikin uimahalli, Kortelahdenkatu 26
  • Tesoman uimahalli, Tuomarinkatu 7
  • Hervannan uimahalli, Torisevanraitti 7

 

Tutkailuni tuloksena selvisi, että yli 65-vuotiaille – kuten kaikille muillekin – edullisin tapa maksaa uimahallimaksu on maksaa se Tampereen joukkoliikenteen henkilökohtaisella matkakortilla.

 

Henkilökohtaisella matkakortilla maksaen yksi uimahallikäynti maksaa yli 65-vuotiaille 2,90 €! Ei lainkaan paha hinta!

 

Tutkailuni yllätys oli se, että henkilökohtaisen matkakortin takaama edullinen hinta vaatii henkilön täyttäessä 65 –vuotta henkilökohtaisen käynnin Joukkoliikenteen palvelupisteessä Frenckell`ssä.

 

Henkilökohtaisessa matkakortissa kyllä on henkilön syntymäaika, mutta tietotekniikka ei riitä siihen, että kortilla saisi automaattisesti yli 65-vuotiaalle kuuluvat edut. Niiden saaminen vaatii Frenckell´n palvelupisteessä käynnin!

 

 

Toinen yllätys minulle oli, että Tampereen joukkoliikenne huomioi ainoastaan yli 65 –vuotiaat eläkeläisiksi. Sama pätee myös silloin, kun uimahallimaksuja maksetaan Tampereen joukkoliikenteen henkilökohtaisella matkakortilla.


Tarkasti ottaen 65 -vuotta täyttäneet eivät Tampereen Joukkoliikenteen määräysten mukaan eläkeläisiä, vaan he ovat senioreita! Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin, että Tampereen Joukkoliikenne ei tunne lainkaan "eläkeläinen" -käsitettä.

 

 

Mielestäni Tampereen joukkoliikenteen ja sen myötä myös Tampereen uimahallien olisi myönnettävä eläkeläisalennus myös alle 65 – vuotiaille, jos kyseinen henkilö on vaikkapa sairauden vuoksi saanut eläkepäätöksen.

 

 

On luonnollista, että saman menettelyn pitäisi olla voimassa myös niille, jotka ovat siirtyneet eläkkeelle ennen 65 vuoden ikää (sillä onhan 63 –vuotias virallisesti eläkeläinen, jos hän on 63 –vuotta täytettyään siirtynyt eläkkeelle).

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen uimakeskus, Pyynikin uimahalli, Tesoman uimahalli, Hervannan uimahalli, Tampereen joukkoliikenne, Tampereen joukkoliikenteen henkilökohtainen matkakortti, Tampereen joukkoliikenteen matkakortti,

Pyynikin yli 50 vuotta vanhan uimahallin entisöinti ja perusparannus ovat kulttuuriteko

Tiistai 28.12.2010 - -Esko Erkkilä-

Perinteikäs Pyynikin uimahalli avattiin 50 vuotta sitten.

Perinteet eivät kuitenkaan painaneet, kun uimahalli suljettiin hygienia- ja turvallisuussyistä kolmisen vuotta sitten. Uimahalli ehti olla käytössä avajaisvuodestaan 1957 aina 20.12.2007 saakka.

Pyynikin uimahalli on arkkitehti Harry W. Schreck´n suunnittelema vuosina 1954…1956.

Uimahalli on v. 2006 siirtynyt suojelukaavan piiriin, joka merkitsee, että rakennusta ei saa purkaa ja myös sisääntuloaula sekä allashuoneen sisätilat on suojeltu.

Pyynikin uimahallin perusparannustyöt ovat alkaneet, kuten jokainen huomaa, joka kulkee uimahallin ohi.

Uimahallin tilamuutokset on toteutettava suojelun hengessä.

Kaikki pintarakenteet uusitaan ja uutta on se, että esteettömyys toteutetaan kaikilta osin. Perusparannuksen jälkeen paljain jaloin kulkemista tapahtuu ainoastaan vaakatasossa.

Museoviraston ja Tampereen kaupungin kesken on vielä menossa tietty vääntö uima-altaan vedenpinnan tasosta.

Museoviraston lähtökohta on se, että uima-altaan vedenpinnan taso olisi entinen eli – 35 senttiä uima-altaan reunasta. Tampereen kaupunki taas lähtee siitä, että vedenpinta olisi uima-altaan reunan tasalla.

Tampereen kaupungin mukaan ilma ei pääse vaihtumaan altaan yläpuolella, kun vedenpinta on altaanreunan alapuolella. Uimarit hengittävät kloorihöyryjä ja muita kaasuja, mikä voi aiheuttaa allergisia oireita.

Toivottavasti Museovirasto ja Tampereen kaupunki saavat näkemyseronsa soviteltua, jotta uusittu uimahalli voitaisiin ottaa käyttöön suunnitellusti huhtikuussa 2012.

Pyynikin uimahallin entisöinti ja peruskorjaus maksavat 9 miljoonaa euroa. Summa on iso, mutta Pyynikin uimahalli edustaa Tampereella kulttuuriperintöä yli viidenkymmen vuoden takaa, joten tämä rahallinen satsaus on mielestäni paikallaan.

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pyynikin uimahalli, Harry W. Schreck, Museovirasto,