Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Glyfosaatillle lisää käyttöaikaa!

Lauantai 18.11.2023 - -Esko Erkkilä-

EU-komission uunituoreessa tiedotteessa kerrotaan, että glyfosaatille on myönnetty kymmenen vuoden lisäaika.

 

 

Glyfosaatin uudelleen perustuu tieteelliseen riskinarviointiin, jonka Euroopan elintarvikeviranomainen (EFSA) julkaisi kesällä.

 

Tuossa riskinarvioinnissa todettiin, että glyfosaattia ei luokitella syöpävaaralliseksi tehoaineeksi ja että sille löytyy turvallisia käyttökohteita.

 

Tunnetuin glyfosaattivalmiste on Roundup!

 

********************

 

Olen helpottunut viimeinkin saamastamme päätöksestä!

 

 
-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Glyfosaatillle lisää käyttöaikaa!, Glyfosaatti, Roundup, EFSA,

Näsinneula ja ruhtinaanpoppeli

Perjantai 12.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Särkänniemessä sijaitseva Näsinneula tiedetään Suomen korkeimmaksi näköalatorniksi.

 

poppelinasinneula

 

Näsinneula on rakennettu vuosina 1970 -1971 siten, että sen avajaiset järjestettiin Vappuna 1971.

 

Harva tietää, että Suomen kookkain ruhtinaanpoppeli sijaitsee Särkänniemen vieressä sijaitsevan Näsinpuiston länsilaidalla.

 

poppelipoppeli1


En aivan saanut Näsinneulaa ja Suomen kookkainta ruhtinaanpoppelia samaan kuvaan, kun maaliskuussa olin tutustumassa Näsinpuistoon.

 

poppelipoppeli2

 

Ruhtinaanpoppelin tieteellinen nimi on;

Populus ’Rasumowskiana’

 

Suomen kookkaimman ruhtinaanpoppelin ympärysmitta puolen metrin korkeudelta on yli 6 metriä ja korkeutta sillä on n. 28 metriä. Näkee, että puu on aikoinaan vaurioitunut, mutta se ei ole vaurion seurauksena kuollut, vaan on jaksanut kehittää viisi tasapuolisesti kehittynyttä latvusta.


*************

 

Poppeli sinänsä on puu, jota kokemukseni mukaan kenenkään ei pidä istuttaa pihalleen.

 

Isäni aikoinaan teki sen virheen ja minä jatkoin virheen ”monistamista”, kun istutin yhden poppelintaimen mökilleni.

 

Poppeli on sitkeähenkinen ja laajentumishaluinen puu, sillä se pystyy muodostamaan uusia vesoja jopa rakennuksen toiselle puolelle. Juuret pääsevät tavallisen vajarakennuksen perustaksi valetun betonilaatan ali ja muodostavat terhakoita taimia vajarakennuksen vastakkaisella puolella. Kokemusta on!

 

Poppelin poistaminen vaatii kovan työn. Avainasemassa on päätaimen kauliminen eli kuoren poistaminen heti maanpinnan yläpuolelta. Vaikka kauliminen onnistuisikin, niin aikaa tuloksiin pääseminen vaatii vähintään kolme vuotta.

 

Nautitaan Näsinpuistossa olevasta Suomen suurimmasta ruhtinaanpoppelista, mutta en suosittele kenenkään istuttavan poppelia omalle tontilleen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Näsinneula, Särkänniemi, Näsinpuisto, ruhtinaanpoppeli, Populus Rasumowskiana, poppelin hävittäminen, kaulaaminen, kauliminen, Roundup,

Glyfosaatti on hyvä renki, mutta huono isäntä

Torstai 7.7.2011 - -Esko Erkkilä-

Glyfosaatti ja sen käyttäminen ovat nousseet viime päivinä julkisuuteen Helsingin Sanomissa 22.6.2011 ja Aamulehdessä 23.6.2011 olleiden juttujen ansiosta.

 

Pidän itseäni jonkinmoisena asiantuntijana glyfosaatin käyttöön liittyvissä kysymyksissä ja minulle kyseiset artikkelit eivät tuo mitään uutta tietoa.

 

Glyfosaatti on torjunta-aine, jota käytetään haitallisten rikkakasvien kemiallisessa torjunnassa. Kyse on aineesta, joka kuihduttaa kaiken vihreän kasvuston ruiskutuksesta kahden…neljän viikon kuluttua.

 

Glyfosaatin tunnetuin kauppanimi on Roundup, mutta nykyään glyfosaattivalmisteita saa myös lukuisilla muilla tuotemerkeillä.

 

Glyfosaattivalmisteet sopivat viljelemättömien alueiden rikkakasvitorjuntaan ja rikkakasvien hävittämiseen pelloilta sadonkorjuun jälkeen.  

 

Suomen ulkopuolella glyfosaattivalmisteita käytetään myös esim. leipäviljoilla nopeuttamassa kasvuston tuleentumista. Viljakasvustot ruiskutetaan glyfosaattivalmisteilla ennen puintia, jotta kasvuston vihreät osat kuihtuvat pois ja puintityö helpottuu.

 

Glyfosaatin käyttäminen viljoilla on Suomessakin periaatteessa sallittua, sillä kuulummehan Euroopan Unioniin. Suomalaiset vilja-alan yritykset ovat kuitenkin linjanneet, että ne eivät vastaanota leipä- tai rehuviljaa, joka on ennen puintia käsitelty glyfosaatilla. Omaan henkilökohtaista kokemusta, että sääntöä myös valvotaan.

 

Glyfosaatin vaikutukset emakoiden hedelmällisyyteen ovat olleet suomalaisten ruokinta-asiantuntijoiden tiedossa jo vuosikymmenet. Sika ja ihminen ovat ruuansulautuskanavaltaan paljolti samanlaisia, joten samat vaikutukset glyfosaatilla lienevät myös ihmisille.

 

Mainitsemiani tutkimustuloksia ei ole salattu, vaan päinvastoin niistä on tiedotettu kotieläintalouden sekä vilja-alan asiantuntijoita jatkuvasti.

 

Monissa päivittäistavaraliikkeissä paistetaan uunituoreita sämpylöitä suoraan myyntiin. Miellyttävä kotileipomisen tunne leviää koko myymälään ja se saa asiakkaat ostamaan leipäherkkuja lisää.

 

Lähes kaikki myymälöissä paistettavat sämpylät ja muut leivonnaisherkut tuodaan taikinana ulkomailta – vain kypsennys tapahtuu marketissa!

 

Koska monissa naapurimaissamme ja eritoten keski-Euroopassa glyfosaatin käyttäminen on yleistä viljan puintikuntoon saattamisessa, on jokseenkin varmaa, että marketin paistotuoreiden sämpylöiden valmistukseen käytetty viljaraaka-aine on käsitelty glyfosaatilla.

 

Se siis myymälöissä paistettavien sämpylöiden puhtaudesta!

 

Osoituksena asioiden julkisuudesta tässä pätkä Keskustan kansanedustaja Anne Kalmarin nettisivuilta 2.4.2006 eli yli viisi vuotta sitten:


Puhdas ruoka vaatii tietoa ja valintoja

 

…sitä (glyfosaattia = blogistin tarkennus) on pitkät ajat käytetty viljan pakkotuleennuttamiseen muualla Euroopassa. Keski-Euroopassahan ei juuri viljoja kuivailla, vaan tarvittaessa ruiskutetaan ennen puintia. Kun glyfosaatti lopettaa elintoiminnot kasvista, mattimyöhäisetkin versot lopettavat kasvunsa. Näin saadaan puitua kuivempi sato.”


Vastuulliset piirit eivät siis ole tietoja pihdanneet vaan ne ovat niitä jakaneet aktiivisesti!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Glyfosaatti, suomalaisessa viljassa ei sadonkorjuuta ennen käytetä glyfosaattia, roundup, Anne Kalmari, emakoiden hedelmällisyysongelmat,