Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vietämme tänään Juhannusta, vaikka oikea Juhannus oli jo eilen

Lauantai 25.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Tänään on Juhannus – keskikesän juhla.

Juhannuksella on monta merkitystä. Juhannus on virallinen liputuspäivä eli se on Suomen lipun päivä.

Suomen lipun juhlapäivän ajankohtaa pohdittiin vuonna 1926. Kirjailija Maila Talvion ehdotus juhannuspäivästä voitti. Viralliseksi liputuspäiväksi Juhannus tuli vuonna 1934.

Uskonnolliselta merkitykseltään Juhannus on Johannes Kastajan päivä. Johanneksen alkuperäinen nimi oli Juhannus. Raamatun mukaan Johannes syntyi noin kuusi kuukautta ennen Jeesusta ja sen vuoksi Juhannuksen ”oikea” päivämäärä on kuusi kuukautta ennen Joulua. Se merkitsee, että Juhannuksen oikea päivä on kesäkuun 24. päivä.

Lapsuuden Juhannukseeni (kirjoitan tahallani ”Juhannuksen” ja ”Joulun” isoilla alkukirjaimilla, sillä ne ovat minulle suuria juhlapäiviä) kuului juhannuskoivut sekä suolta rappusten eteen haettu iso sammalmätäs. Sammalmätäs noudettiin suolta hevosreellä ja se sai olla paikallaan seuraavaan Juhannukseen saakka.

Juhannuskoivujen ja ”suotuoreen” sammalmättään haju merkitsivät, että kesä oli kukkeimmillaan.

Juhannuskoivut kuuluvat edelleen meillä Juhannukseen. Viime vuonna haimme myös sammalmättään, mutta nyt se jäi noutamatta.

pict1863.jpg

 

Suomen lipun liehuminen lippusalossa luo juhlavaa tunnelmaa Juhannuksen viettämiselle. Lippu tuo arvokkuutta koko päivään ja se sopivasti rajoittaa esimerkiksi moottorisahan, traktorin tai jyrsimen käyttämistä Juhannuksena. Tänä vuonna Juhannusaattona oli tyyni sää ja Suomen lippu vain riippui lippusalossa.

 

pict1841.jpg

 

Juhannusruusut kuuluvat Juhannukseen. Niiden tuoksu kertoo jostain syvällisemmästä kuin tavallisen kukan tuoksu. Tänä vuonna juhannusruusut ehtivät sopivasti kukkaan Juhannuksena.

 

 

pict1846.jpg


Nyt Juhannuksena Luoja palkitsi Viherpeukalon (ja räkättirastaat) kesän ensimmäisillä mansikoilla. Ensimmäisten mansikoiden ilmestyminen on aina Juhlahetki!

 

pict1848.jpg

 

Myös pionit ehtivät kukkaan Juhannuksena. Tuemme pionit erityisillä tuilla, mutta runsaat vesisateet saattavat kuitenkin piiskata puutarhan parhaat kukat poikki ja ruman näköisiksi. Nyt ne loistavat parhaimmillaan.

 

pict1853.jpg

 

Keltakurjenmiekka pukkaa Juhannuksena hienoa keltaista kukkaansa ja luo osaltaan kuvaa keskikesän värirunsaudesta.

 

Juhannukselta alkaa matka kohti syksyä.

On levollista kuitenkin tietää, että pari kuukautta – jopa kolme kuukautta – tästä eteenpäin on parasta kesäaikaa.

Sadonkorjuuaika koittaa ja saamme korjata monenlaista hyvää.

 

Nauttikaamme siitä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhannus, Suomen lipun päivä, Johannes Kastaja, juhannusruusu, pioni. keltakurjenpolvi,

Juhannus - keskikesän ja Suomen lipun päivä

Lauantai 26.6.2010 - -Esko Erkkilä-

Vietämme tänään Juhannusta.

 

Harva muistaa Juhannuksen kirkollista merkitystä. Kirkollisessa kalenterissa juhannuspäivä on Johannes Kastajan päivä. Juhlan nimi juhannus tulee Johannes-nimen vanhasta muodosta Juhannus.

 

Tänä päivänä Juhannus mielletään keskikesän juhlapäiväksi. Se, että Juhannus on Suomen Lipun päivä lisää Juhannuksen juhlavuutta.

 

Juhannusaattona Suomen lippu nousee lipputankoon klo 18.00 ja liputus kestää läpi yön, sillä lippu lasketaan salosta vasta Juhannuspäivänä klo 21.00.

 

Kahden lippusalon taloudet joutuvat painiskelemaan itsensä kanssa, sillä liputus vakituisen kodin ja kesämökin lipputangoissa on käytännössä vaikeaa. Välimatkat ovat useinkin pitkiä ja liputuksesta huolehtivan saaminen on vaikeaa. Valitettavasti ainakin meillä kaupunkikodin lipputanko on Juhannuksena usein tyhjä.

 

Juhannuksena mielet valtaa tietty haikeus - joko kesä kääntyi kohti syksyä? Toki kalenterimatka kohti syksyä alkoi, mutta toivottavasti kesän parhaat hetket ovat vielä edessä. Vedet lämpiävät ja pääsee nauttimaan uiden järven pehmoisista aalloista.

 

Juhannus tuo monille myös surua, sillä liikenne- ja vesionnettomuudet kohtaavat monta kotia Juhannuksena. Onnettomuuksiin liittyy usein alkoholi. Kiire pois, veneilyliivit veneessä päälle ja raittiina rattiin; siinä nuotit turvalliselle Juhannukselle.

 

Juhannuksen onnettomuudet merkitsevät, että monien Juhannus on tiivistä työntekoa. Virkavalta, vapaaehtoisjärjestöt, liikenne, sairaalat ja sairaanhoitohenkilöstö - kaikki he työskentelevät suurena kesän juhlana muista huolehtien.

 

Juhannukselta moni aloittaa kesälomansa, alkaa akkujen lataamisen jakso. Työssä monet asiat jäävät odottamaan, jotta työtoveri tai yhteistyökumppani palaa kesälaitumilta. Toisaalta muiden loma-aika on mainiota aikaa siivota työpöytä, työsalkku tai toimittaa "turhat" sähköpostiviestit bittien taivaaseen. Niitäpä alan Juhannuksen jälkeen tekemäänkin!

 

Mukavaa Juhannusta!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhannus, Suomen lipun päivä,