Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Vanhene hyvällä mielin"

Lauantai 14.12.2019 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Vanhusneuvosto, jonka jäsen olen ja TampereSenior-ohjelma järjestivät viime torstaina eli 12.12.2019 Tampereen valtuustosalissa otsikkoaiheisen seminaarin.

 

Isäntäroolini merkitsi, että olin koko seminaarin ajan paikalla ja mieluusti olinkin, sillä seminaarimme esitykset olivat mielenkiintoisia.

 

IMG_6162.JPG

 

Seminaarimme avasi Vanhusneuvostomme puheenjohtaja Tarja Jokinen.

 

Tarja Jokinen (SDP) on toiminut mm. Tampereen apulaispormestarina ja arvostan, että hän mm. kerran pyysi mediaa tapaamaan vaalimökeillä häntä ja minua yhdessä! Niinhän me yhdessä annoimmekin medialle lausuntoja ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä!

 

IMG_6161.JPG

 

 

Seminaarimme juontajana toimi näyttelijä Ahti Jokinen.

 

Ahti on armoitettu tilaisuuksien juontaja ja sen saimme kokea taas jälleen kerran.

 

 

 

IMG_6168.JPG

 

 

Mielestäni seminaarimme mielenkiintoisimman esityksen piti FT, psykologi, psykoterapeutti Marja Saarenheimo ja seuraavassa referoinkin hänen esityksensä parhaimpia kohtia:

 

 

  • ihmisten eläkeaika on pidentynyt

  • elämänkulku on vaiheistunut uudelleen ja sen loppuvaiheessa on

    • kolmas ikä

    • neljäs ikä

 

Minua viehättää tuo FT Marja Saarenheimon luonnehdinta kolmannesta iästä, josta hän totesi mm. niin, että silloin henkilön elämän pääsisältönä on hyvinvointi, talous ja itsensä toteuttaminen.

 

Kolmannen iän ikäihmiset ovat kuluttajina heränneet huomaamaan seniori-ikäisten kulutuspotentiaali  eli he ovat mm. aktiivisia matkailupalvelujen käyttäjiä.

 

Leimaa-antavaa kolmannen iän ihmisille on heidän roolinsa palveluiden tuottajina eli mm. vapaaehtoistyön suorittajina, omaishoitajina sekä isovanhempien roolissa lastenlasten hoitajina, sijaisvanhempina ja mallin antajina lapsenlapsilleen.

Koen itseni elävän ihmiselon kolmannetta vaihetta!

 

 

Neljännessä ikävaiheessa ihmisellä on raihnainen elämä, jonka pääsisältönä ovat hoiva sekä hoito ja silloin ikäihmiset nähdään usein vain yhteiskunnan kulueränä.

 

Neljännen ikävaiheen ihmiset ovat FT Saarenheimon mukaan pikemminkin puheenaiheina kuin puhujina.

 

 

Pidin FT Saarenheimon viiltävistä lausahduksista, kun hän totesi näin:

 

  • aktiivisuus ilman lepoa ja joutilaisuutta uuvuttaa; joutilaisuus ilman toimintaa ja muutosta johtaa lamaantumiseen!

  • äärimmäinen riippumattomuus sisältää yksinäisyyden riskin, äärimmäinen riippuvuus taas riistää itseilmaisun mahdollisuuden!

 

 

Kiitän FT Marja Saarenheimoa hienosta esityksestä – sait meidät ajattelemaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vanhena hyvillä mielin-seminaari, Tampereen Vanhusneuvosto, Tarja Jokinen, Ahti Jokinen, Marja Saarenheimo, Tampereen valtuustosali, Tampereen Virastotalo, Vanhusneuvosto, TampereSenior,

Monessa mukana eilenkin!

Tiistai 5.11.2019 - -Esko Erkkilä-

Eilen oli kuukauden ensimmäinen arkimaanantai ja se merkitsi, että tämmöisellä eri asioiden taustatallaajallakin riitti monenlaista menoa!
 
 
Aamun ensimmäinen aktiviteetti oli telttakatoksemme pystyttäminen Tampereen Keskustorille, sillä olihan taas se päivä, jolloin saimme tarjoilla tamperelaisille sekä maakunnan väelle kahvia ja keskustella ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä.
 
 
 

IMG_5402.JPG
 
 
Paikalla olivat heti aamutuimaan Keskusta-aktiivit Reijo Laitinen, Matti Järvinen sekä minä.

 
 

Torilla olivat meidän vain lisäksemme Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset, sillä muut puolueet ovat kai tyytyväisiä nykyiseen asemaansa ja heitä ei missään näkynyt.


 
 
IMG_5405.JPG
 
 

Ennen puoltapäivää siirryin Tampereen Virastotalon Valtuustosaliin, jossa sain ”Orvokkimeri” –teoksen siimeksessä toimia Vanhusneuvoston jäsenenä isäntänä Tampereen Eläkeläisvaltuuston kokoukselle.


 
 
 
IMG_5407.JPG
 
 

Virastotalon tavanomaisuuteen toi oman väriläiskänsä Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva, joka omalla sähköpotkulaudallaan huristeli Virastotalon viidennen kerroksen käytävillä – arvostan Lassin ennakkoluulotonta toimintaa!


 
 
 
IMG_5415.JPG
 
 

On surkuteltavaa, että Eläkeläisvaltuuston kokouksessa oli paikalla vain muutama Tampereen eläkeläisyhdistysten edustajista – me Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen kolme edustajaa muodostimme melkoisen osan Eläkeläisvaltuuston osanottajista!


 
 

”Jotain tarttis tehdä”, jotta ikääntyneiden asiat kiinnostaisivat!


 
 
 

********************


 
 

Päiväni aktiviteetit jatkuivat yli iltayhdeksään saakka, sillä Keskustorilla sijainneen osastomme purkamisen jälkeen poikkesin nopeasti kotosalla ja sitten taas ”iltatuuriin” kunnallisjärjestön hallituksen kokoukseen – työ ja palaveripäivä venyi yli 14-tuntiseksi!


 
 

Mielenkiintoinen päivä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Keskustori, Keskustorin Maanantaimarkkinat, Maanantaimarkkinat, Tampereen Vanhusneuvosto, Tampereen Eläkeläisvaltuusto, Orvokkimeri, Tampereen Valtuustosali, Tampereen Virastotalo, Lassi Kaleva, sähköpotkulauta,

Kimmo Kaivannon Tori-maalaus on liian harvojen nähtävillä

Perjantai 21.2.2014 - -Esko Erkkilä-

Saan erilaisten palaverien ja neuvottelujen ansiosta melko usein käydä Tampereen Keskusvirastotalolla.

 

Valtuustosalin aulassa sijaitseva Kimmo Kaivannon Tori-maalaus on vuosien saatossa kuitenkin jäänyt minultakin liian vähälle huomiolle.

 

Osallistuin eilen valtuustosalissa järjestettyyn eläkeläistapahtumaan ja sen jälkeen paneuduin tarkemmin kuvanveistäjä, taidegraafikko ja taidemaalari Kimmo Kaivannon vuonna 1976 maalaamaan Tori –maalaukseen.

Kimmo Kaivanto syntyi vuonna 1932 ja kuoli vuonna 2012.

 

 

 

tori1

 

 
Taideteos koostuu kolmestatoista erillisestä maalauksesta, joiden kaikkien kuva-aihe liittyy kiinteästi Tampereeseen ja sen kehitysvaiheisiin.

 

Taideteos on kooltaan useita metrejä suuntaansa.

 

Sain eilen ”alkeisopetusta” eri kuva-aiheista, mutta huono-oppisena en ehtinyt omaksua saamaani opetusta.

 

 

Otin erilliset kuvat kaikista kuva-aiheista ja tässä ne ovat ilman selityksiä:

(Maalaukset on suojattu lasilla ja lasipinnat heijastelevat. Sen lisäksi jonkun kuvan tarkennus ei onnistunut, mutta älkää antako näiden häiritä!)

 

 

tori2

 

 

 

tori3

 

 

 

tori4

 

 

 

tori5

 

 

 

tori6

 

 

 

tori7

 

 

 

tori8

 

 

 

tori9

 

 

 

tori10

 

 

 

tori11

 

 

 

tori12

 

 

 

tori13

 

 

 

tori14

 

 

 

On harmillista, että tähän Kimmo Kaivannon teokseen on vain harvoilla mahdollisuus vaivattomasti tutustua, sillä se sijaitsee Keskusvirastotalon viidennessä kerroksessa.

 

Siihen toki varmaan pääsee tutustumaan, kun esittää asiansa Keskusvirastotalon vahtimestareille, mutta melkoista oma-aloitteisuutta teokseen tutustuminen vaatii.

 

 

-Esko Erkkilä-  

2 kommenttia . Avainsanat: Kimmo Kaivanto, kuvanveistäjä Kimmo Kaivanto, taidegraafikko Kimmo Kaivanto, taidemaalari Kimmo Kaivanto, Tori -maalaus, Tori - maalaus Tampereella, Tampereen valtuustosalin aula,

Keramiikkataiteilija, professori Birger Kaipiainen "Orvokkimeri" on aivan liian harvojen ihailtavissa

Sunnuntai 19.1.2014 - -Esko Erkkilä-

Koen tamperelaisena kunnallispolitiikan, eläkeläistoiminnan ja kansalaisvaikuttamisen harrastajana olevani etuoikeutetussa asemassa, kun varsin usein saan olla mukana erilaisissa kokouksissa ja neuvonpidoissa, jotka järjestetään Tampereen Valtuustosalissa.

 

Etuoikeutettuna monessakin mielessä, mutta yhtenä seikkana se, että Valtuustosalin seinällä on kaikkien ihailtavana keramiikkataiteilija, professori Birger Kaipiaisen vuonna 1967 Montrealin maailmannäyttelyyn rakentama kolmiulotteinen Orvokkimeri –teos.

 

 

 

kaipiainen1

 

 

Orvokkimeri –teos on suurikokoinen rakennelma ja sen koosta saa käsityksen, kun vertaa sen leveyttä teoksen edessä sijaitseviin 12 istuntotuoliin – kaksitoista vierekkäistä tuolia eivät riitä kattamaan taideteoksen leveyttä!
 
Orvokkimeren alla eivät kaupunginvaltuuston kokouksissa istu Tampereen kaupunginvaltuutetut, vaan ne virkahenkilöt, joilla on läsnäolo-oikeus kaupunginvaltuuston kokouksissa.

 

 

 

kaipiainen2

 

 

Orvokkimeri sijaitsee Valtuustosalissa sillä seinällä, joka on kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tuolilta katsellen oikealla.

 

 

*********

 

 

Professori Birger Kaipiainen syntyi vuonna 1915 ja hän kuoli 1988.

 

Kaipiainen oli yksi maamme valovoimaisimmista keramiikkataiteilijoista.

 

Hän työskenteli Arabian tehtaan taideosastolla ja myöhemmin Ruotsissa Rörstrandilla.

 

Birger Kaipiainen oli avioliitossa diplomiekonomi Margit Halosen kanssa, johon hän tutustui ystävänsä Armi Ratian kautta. Kaipiaisen avioliitto päättyi puolison kuolemaan vuonna 1966.

 

 

**********

 

 

Voidaan aiheellisesti kysyä, että miten useammat kansalaiset pääsisivät tutustumaan Birger Kaipiaisen Orvokkomeri –teokseen, kuin nyt on mahdollista?

 

Esitän, että syksyin järjestettävän Tampere-päivän ohjelmaan lisättäisiin mahdollisuus poiketa Tampereen Valtuustosalissa ja saada tutustua mm. professori Kaipiaisen laatimaan Orvokkimereen.

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Orvokkimeri, Birger Kaipiainen, keramiikkataiteilija Birger Kaipiainen, professori Birger Kaipiainen, Birger Kaipiainen ja Armi Ratia, Armi Ratia, Monterealin maailmannäyttely, Tampereen valtuustosali,