Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Omia valintojaan tekivät!

Lauantai 10.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on ollut runsaasti keskustelua kuntavaalien jälkeisistä koalitioasetelmista Tampereella.

 

Valtakoalitioon ovat päätyneet kokoomus, SDP, vihreät, keskusta sekä kristillisdemokraatit ja sen ulkopuolella ovat perussuomalaiset sekä vasemmistoliitto.

 

Käsitän, että neuvotteluissa vasemmistoliitto asemoi paikkansa siten, että se itse omaehtoisesti asettautui koalition ulkopuolelle ja puolestaan muilla puolueilla ei ollut luottamusta perussuomalaisten todelliseen yhteistyökykyyn, joten se joutui koalition ulkopuolelle.

 

 

Vasemmistoliiton osalta näen tilanteen selkeänä heidän omana valintanaan ja samaa on todettava myös perussuomalaisten osalta – toki heidän osaltaan kyse on pidemmän ajanjakson toiminnasta, jossa muiden puolueiden luottamus perussuomalaisten toimintaan on kadonnut tai oikeammin perussuomalaiset eivät ole sitä ehtineet rakentamaan! Onko ollut halujakaan?

 

 

Tunnen moniaita pystyviä vasemmistoliittolaisia ja perussuomalaisia, joten asetelma ei ole parhain mahdollinen.

 

 

Vielä yksi havainto:

 

Ennen kuntavaaleja useat monipuolueloikkarit päätyivät perussuomalaisten listoille, mutta vain ani harva heistä ylsi kaupunginvaltuustoon!

 

Asialla on mielestäni merkittävä sanoma ja se on se, että äänestäjät eivät luota monipuolueloikkareihin vaan äänestäjät haluavat ehdokkailta pitkäjänteistä työtä politiikan saralla.

 

 

Monipuolueloikkareiden heikko menestys vaaleissa on positiivinen asia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen valtakoalitio, vasemmistoliitto, perussuomalaiset,

Päättynyt vaalikausi oli asukasdemokratian kannalta Tampereella synkkää aikaa

Perjantai 8.9.2017 - -Esko Erkkilä-

Tunnen Tampereen kunnallispolitiikkaa vuodesta 2009 alkaen, sillä osallistuin loppuvuonna 2008 järjestettyihin kunnallisvaaleihin ehdokkaana.

 

 

Ajanjakso 2009 – 2012 kirjataan Tampereella asukasdemokratian kannalta eräänlaisena kulta-aikana, sillä silloin myös XL-ryhmän ulkopuolisilla poliittisilla ryhmillä oli täydet vaikutusmahdollisuudet.

 

 

Pormestari Timo P. Nieminen (kokoomus) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Tainio (sdp) järjestivät useita asukastilaisuuksia, joissa myös ns. XL-ryhmän ulkopuoliset poliittiset ryhmät saivat esiintyä kaupunkilaisille.  Pidin tilaisuuksista.

 

 

Kaikki hyvä heitettiin romukoppaan, kun vuonna 2013 alkoi kokoomusjohtoisen ns. valtakoalition aika, jolloin Tampereella luotiin kuntapolitiikkaan täysin uusi termi eli ”oppositio”.

 

 

Valtakoalition aika kesti neljä ja puoli vuotta ja se oli kuntalaisdemokratian kannalta synkkää aikaa.

 

 

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kokoomus) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (sdp) junailivat niin, että pormestarin ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan asukasilloissa äänessä saivat olla vain valtakoalitioon kuuluvien puolueiden edustajat. Haettiinko mallia peräti onnettomasti päättyneen Neuvostoliiton menettelytavoista?

 

 

Kävin valtakoalition alkuaikoina muutamassa asukasillassa, mutta kun näin sen asukasvaikuttamisen alennustilan, johon valtakoalitio ajoi asukasvaikuttamisen, lopetin asukasilloissa käymisen.  Samoin tekivät myös muuta kaupunkilaiset ja sen vuoksi asukasillat lopetettiinkin.

 

 

Valtakoalitio junaili myös sen, että Tampereella kehitetty Alvari- toiminta lopetettiin (Alvari = Alueellisen vaikuttamisen kanava).

 

 

**********************

 

 

Nyt pitää katsoa eteenpäin, sillä muistot valtakoalitiosta ovat vain pahaa unta.

 

 

Demarit nousivat viime kuntavaaleissa Tampereen suurimmaksi ryhmäksi ja toivon, että pormestari Lauri Lylyllä riittää viisautta palauttaa Tampereelle suora asukasvaikuttaminen jossain muodossa.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen XL-ryhmä, Tampereen valtakoalitio, Tampereella kunnallinen oppositio?, kunnallinen oppositio ei ole mahdollinen, kunnallinen oppositio oli mahdollista Tampereella, asukasvaikuttaminen, Alvari-toiminta,

Pirkkalassa pormestari on poliittisen yhteistyön rakentaja

Tiistai 24.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Pirkkala ja Tampere ovat Suomen kunnista ainoat joilla on pormestarijärjestelmä.

 

 

Vaikka kunnat sijaitsevat rinta rinnan, niiden pormestarijärjestelmät eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

 

 

 

rissa1.jpg

 

 
Me tamperelaiset saimme kuulla aivan kummia, kun Pirkkalan pormestari Helena Rissanen – poliittiselta taustaryhmältään SDP – oli Kirjastotalo Metsossa 19.11.2015 kertomassa kokemuksistaan ja linjauksistaan pormestarijärjestelmästä Pirkkalassa.

 

 

Erityisen kummastuneita olimme, kun pormestari Rissanen painotti, että Pirkkalassa pormestari toimii poliittisen yhteistyön rakentajana.

 

 

Tampereella olemme tottuneet kulumassa olevan vaalikauden aikana, että ns. pormestaririntama lyö kaikin keinoin eripuraa poliittisten ryhmien välille. Tampereella on nykyisen pormestarikoalition – kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP – aikana lanseerattu kuntamaailmaan aivan ennenkuulumaton käsite eli ”oppositio”!

 

 

 

 

rissa2.jpg

 

 

Pormestari Rissanen totesi, että kuntalaki ei tunne käsitettä ”pormestariohjelma” joka taas Tampereella tuntuu valtakoalition mukaan olevan kaiken perusta!

 

 

Tampereella pormestari ja hänen takanaan olevien ryhmien enemmistö toimii kapellimestarina, kuin poliittisten ryhmien välille luodaan eripuraa.

 

 

Eripuran luominen on sivuuttanut kaikki ne toimenpiteet, joilla luotaisiin Tampereelle ehyt poliittinen kokonaisuus joka pystyisi nostamaan Tampereen siitä taloudellisesta suosta, johon kaupunki on ajautunut.

 

 

 

****************

 

 

 

Pormestari Helena Rissanen kertoi niistä pormestarin toiminnalle asetetuista tavoitteista, joita toivoisi myös Tampereen pormestarin ja hänen taustaryhmänsä noudattavan:

 

  • kunnan edun edistäminen

  • kunnan keulakuvana toimiminen

  • yhteiskuntasuhteista huolehtiminen

  • kunnan kulttuurin vaaliminen

  • edustavuus

  • yhteiskunnallinen aktiivisuus

  • kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistäminen

  • poliittisten toimijoiden ja virkakoneiston välisestä hyvästä yhteistyöstä huolehtiminen

  • uusien näkemysten ja ideoiden tuominen kunnan kehittämiseksi ja valmisteltavaksi

  • yhteyksien pitäminen kunnan yhteisöedustajiin, kaikkiin ulkoisiin sidosryhmiin, oman organisaation toimijoihin sekä kunnan asukkaisiin

  • avoimuuden edistäminen

  • virkakoneiston ammattitaidon ja toimivallan kunnioittaminen

  • valtuuston tahdon toteutumisesta huolehtiminen

 

Kiitokset pormestari Helena Rissaselle; esitys valotti niitä taustoja miksi Pirkkalan kunta on pärjännyt niin hyvin kuin se on pärjännyt!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pormestari, pormestarijärjestelmä, Pirkkalan pormestari, Tampereen pormestari, Tampereen valtakoalitio, valtakoalitio haluaa Tampereelle kunnallisen opposition, kunnallista oppositiota kuntalaki ei tunne, kunnallinen oppositio,

Kuplat puhkeavat

Tiistai 17.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Eduskuntavaalien lähestyminen oli taustalla monissa niissä keskusteluissa, joita Tampereen kaupunginvaltuusto eilisessä kokouksessaan käsitteli.

 

 

On tärkeää, että valtuutetut puhuvat ”oikeaa asiaa” ja sen vuoksi arvostan sitä reipasta keskustelua, jota erityisesti valtakoalition ulkopuolelle jätetyt eli Keskustan, Perussuomalaisten, Tampereen Puolesta, Kristillisdemokraattien sekä SKP:n kaupunginvaltuutetut eilen saivat aikaan.

 

 

Otan tässä jutussani esille Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelman 2040, joka puhutti kaupunginvaltuustoa kolme tuntia.

 

 

Rakennesuunnitelma on laadittu Tampereen kaupunkiseudun kuntien kanssa, mutta siihen sisältyy yleisvaikutelma, että Tampere toimii kaupunkiseudulla ”päällepälsmärinä”.

 

 

Päällepälsmäröinti ei edistä Tampereen ja sitä ympäröivien kuntien yhteistoimintaa.

 

 

Rakennesuunnitelmakeskustelussa tuli ilmi todella iso asia, kun Kokoomuksen arvostettu valtuutettu Mikko Leppälahti paljasti, että Tampere-Pirkkalan lentoaseman kokonaisvolyymi on alentunut jo kahdeksana vuonna peräkkäin!

 

 

On helppoa nähdä perimmäinen syy Tampere-Pirkkalan lentoaseman heikkoon menestymiseen ja syynä on Tampereen kaupungin elinkeinopolitiikka.

 

 

Oli aikamoista kuulla kaupunginvaltuutetun suusta, että Tampereen kaupungin virkahenkilöt ovat maininneet yritystään Tampereelle haluavalle yrittäjälle, että tämänlaisia yrityksiä Tampereella on jo liikaakin.

 

Valtuutetun sanoille antaa painoarvoa se, että hän kuuluu valtakoalitioon eli edustaa Kokoomuksen, SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja RKP:n valtajunttaa!

 

 

Tampereella on hyvin samantapainen tilanne kuin valtakunnassa eli jokseenkin samat puolueet Tampereella kuin koko Suomessakin ovat ajamassa Tampereen kaupunkia kestämättömään tilanteeseen.

 

 

Fanfaarit soivat salongissa, mutta laiva uppoaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen valtakoalitio, fanfaarit soivat ja laiva uppoaa, Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelma 204,