Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Yhdennäköisyyskaimani Kalervo Kummola Tampereen pormestariksi!

Tiistai 16.5.2023 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuusto valitsi eilen Kalervo Kummolan Tampereen pormestariksi.

 

 

Olen viimeisten kymmenten vuosien aikana käynyt jääkiekkokatsomoissa lähemmäs kymmenkunta kertaa ja kahdesti minua on luultu miesten vessoissa Kalervo Kummolaksi – ”mitä helvettiä Kummola täällä tekee”-lausahdukset ovat tulleet tutuiksi.

 

Kerroin tapauksista joskus Kummolalle ja hän totesi: ”Monenlaista riesaa se on sinullakin!”

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhdennäköisyyskaimani Kalervo Kummola Tampereen pormestariksi!, Kalervo Kummola, Tampereen pormestari, Kalervo Kummola Tampereen pormestariksi,

Yhdennäköisyyskaimastani on tulossa Tampereen pormestari!

Maanantai 8.5.2023 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää 15.5.2023 pormestarivalinnasta sen jälkeen, kun kansanedustajaksi valitun Anna-Kaisa Ikosen pormestarius päättyy.

 

 

IMG_7789.JPG

 

Olen tyytyväinen, että Tampereen pormestariksi valitaan jäljellä olevaksi vaalikaudeksi yhdennäköisyyskaimani Kalervo Kummola!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhdennäköisyyskaimastani on tulossa Tampereen pormestari!, Tampereen pormestari, pormestari Kalervo Kummola, Kalervo Kummola, Anna-Kaisa Ikonen,

77-vuotias Kalervo Kummola on ryhtymässä Tampereen pormestariksi?

Perjantai 7.4.2023 - -Esko Erkkilä-

Tämänpäiväisen blogijuttuni otsikko päättyy kysymysmerkkiin, sillä politiikassa mikään ei ole ennen lopullisia päätöksiä varmaa.

 

75-vuotiaana kannatan, että minua pari vuotta vanhemmasta ”rautakansleri” Kalervo Kummolasta leivottaisiin Tampereen seuraava pormestari.

 

Tampereen pormestarin paikka tuli avoimeksi, kun pormestariutta hoitanut kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen valittiin kansanedustajaksi ja samoin tapahtui myös Tampereen apulaispormestari kokoomuksen Aleksi Jäntille.

 

Kannatan Kummolan valintaa pormestariksi ja siihen on muutamia – osin humoristisiakin – perusteita.

 

Kas näin:

 

 • olen joistakin vinkkeleistä tarkasteltuna yhdennäköinen Kalervo Kummolan kanssa ja sen vuoksi olenkin ainakin kahdesti saanut jääkiekko-otteluiden erätauoilla miesten vessoissa kommentteja; ”saatana, mitä tuo Kummola täällä tekee”!

 

Tapasin joskus Kummolan silmälääkärin vastaanotolla ja kerroin hänelle saamistani yhdennäköisyyskommenteista – Kummola kommentoi kertomaani näin:

 

        ”On sullakin ristinsä!”

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 77-vuotias Kalervo Kummola on ryhtymässä Tampereen pormestariksi?, Kalervo Kummola, Anna-Kaisa Ikonen, Aleksi Jäntti, Tampereen pormestari,

Toivottavasti Tampereen pormestariehdokkaan ruuhkamaksukysymys erottelee jyvät akanoista!

Perjantai 18.6.2021 - -Esko Erkkilä-

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen on viidentoista äänen enemmistöllä tutkailemassa pormestarikoalition muodostamismahdollisuuksia ja siinä tarkoituksessa hän on lähettänyt eri puolueille kysymyspatteriston kaavaillakseen riittävän enemmistön muodostamismahdollisuuksia.

 

Eräs kysymys saattaa muodostua vedenjakajaksi pormestarikoalition ja sen ulkopuolelle jäävien puolueiden välillä ja tämä kysymys kuuluu näin:

 

 

Onko ryhmänne valmis pidättäytymään ruuhkamaksuista? Oletteko valmiita sitoutumaan tavoitteeseen, että keskusta on jatkossakin saavutettavissa kaikilla kulkuneuvoilla?

 

Kysymys on hyvä sekä ajankohtainen ja toivon, että eri puolueiden suhtautuminen ruuhkamaksuihin toimii vedenjakajana vastuullisten puolueiden ja ruuhkamaksuja kannattavien haihattelijoiden kesken.

 

*******************

 

Sanon yksiselitteisesti ei ruuhkamaksuille. Tampereella tulee nyt ja myös tulevina vuosina kehittää autoilun edellytyksiä.  Liikenteen on oltava sujuvaa ja palveluiden pitää olla saavutettavissa helposti.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruuhkamaksut, ruuhkamaksu, Toivottavasti Tampereen pormestariehdokkaan ruuhkamaksukysymys erottelee jyvät akanoista!,

Koronapiikki tuo mukavuutta muillekin kuin Kalervo Kummolalle

Sunnuntai 4.4.2021 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti teki pitkähkön jutun jääkiekkovaikuttaja ja Tampereen pormestariehdokas Kalervo Kummolasta eilen eli lauantaina 3.4.2021.

 

Jutussa Kummola toteaa koronapiikin saamisestaan näin:

 

”Rokote tuo turvaa. Se on iso henkinen muutos. Varovainen täytyy olla jatkossakin, kunnes tauti on voitettu, mutta se on jo paljon, kun voi nähdä perheenjäseniä.”

 

Olen Kummolan kanssa samaa mieltä ja minulla on siihen samat syyt kuin hänellä, sillä myös minä olen saanut ensimmäisen koronapiikin.

 

Kalervo Kummola on yhdessä Anna-Kaisa Ikosen kokoomuksen pormestariehdokas Tampereella kesäkuun kuntavaaleissa – erikoinen ratkaisu, mutta ymmärrettävä!

 

Kummola ja Ikonen ovat nykyisen pormestarin SDP:n Lauri Lylyn vastaehdokkaina Tampereen pormestariksi; on mielenkiintoista nähdä, että kuka noista johtaa Tamperetta pormestarina seuraavat neljä vuotta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kalervo Kummola, Anna-Kaisa Ikonen, Lauri Lyly, Tampereen pormestarivaali 2021,

Lyhyisiin neljän vuoden jaksoihin pätkitty vastuu merkitsee jatkuvaa luistamista tarvittavista tervehdyttämistoimenpiteistä

Lauantai 11.8.2018 - -Esko Erkkilä-

Olen varovasti vilkutellut vihreää valoa Tampereella jo kymmenkunta vuotta noudatetulle pormestarimallille.

 

 

Nyt kuitenkin Tampereen kahdeksan vuotta jatkunut taloudellinen alamäki alkaa kypsyttämään myös minua ja kaipaan pitkäaikaisempiin jaksoihin perustuvaa johtamista.

 

 

Tiedän omasta työelämästäni, että yrityksen tai sen yksikön talous voidaan taitamattoman johtajan päätöksellä tuhota jopa parissa viikossa, mutta talouden kuntoon laittaminen vaatii moninkertaisen ajan, sillä siinä työssä vaaditaan vuosien työ.

 

 

Edellisellä pormestarikaudella Tampereen talous tuhottiin perusteellisesti, kun Kokoomus teki kaikkensa miellyttääkseen rakennusliikkeitä ja samaan aikaan Vihreät painostivat Kokoomusta kaikenlaisiin hullutuksiin.

 

 

Nostan hattua demareille, joiden valtaenemmistö vastusti tunnelia eli kaiken pahuuden alkujuurta, mutta sitten demareittenkin joukosta löytyi muutama Juudas ja tunneli toteutettiin.

 

 

Vihreitten tuki tunnelille oli heidän vaatimuksensa sille, että Tampereelle tehdään miljardiluokan turhuuksien investointi eli ratikka!

 

 

Pormestarimallissa neljän vuoden vastuujaksot eivät luo mahdollisuuksia kestävän talouden kehittämiseen, sillä kaksi ensimmäistä vuotta menee opetteluun ja toisen kaksivuotisjakson aikana pormestarin ja ennen kaikkea hänen esikuntansa pitää varmistella pysymistä vallassa.

 

 

Ihmettelen, että millaista johtamista Tampereen luottamushenkilöt sallivat!

 

 

Opin työelämän aikana, että jokainen palaveri ja neuvottelu aloitetaan taloudellisen tilanteen selvittelyllä ja analysoinnilla.

 

 

Olen kaikissa puheenjohtajatoimissani toteuttanut työelämässä oppimaani tapaa ja senkö vuoksi kaikkien puheenjohtamieni organisaatioiden talous onkin aina ollut kunnossa?

 

 

Johtamieni organisaatioiden talousluvut eivät ole lähelläkään miljoonaluokkaa, mutta sitä tärkeämpi onkin se, että talous on kunnossa.

 

 *************

 

Vakaasti harkitsen, että alan ehdottelemaan Tampereen kaupungin palaamista johtamisjärjestelmässään kaupunginjohtaja-systeemiin, sillä siihen palaamalla kaupungin taloudenhoito ehkä sittenkin saataisiin paremmalle tolalle.

 

 

Muutosta ei kaupunkitasolla voida saada parin ja ei ehkä neljänkään vuoden aikana, mutta tehokkaalla työllä Tampereenkin talous olisi saatavissa lähes viisitoista vuotta kestäneen korpivaelluksen jälkeen säälliselle tasolla.

 

 

Toisaalta on tiedostettava, että Juha Sipilän johdolla kuralla ollut Suomen talous saatiin kuntoon kolmen vuoden jälkeen eli mistäpä Tampereen kaupunki löytäisi ”sipilän”?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pormestarimalli, Tampereen pormestarimalli, viekö pormestarimalli tuhon tielle, johtamismalli, Tampereen kaupunki, Tampereen kaupungin johtamismalli, kuka Tampereen kaupunginjohtajaksi?, Juha Sipilä,

Pormestari pystyy käyttämään otto-oikeuttaan lautakuntien päätöksiin, mutta osakeyhtiöiden hallitusten päätöksiä hän ei pysty peukaloimaan

Tiistai 30.8.2016 - -Esko Erkkilä-

Jatkan tänään osin eilisellä teemallani eli kommentoimalla Tampereen vihreiden ja Tampereen kokoomuslaisten keskinäistä kinastelua, että kuka ryssi delfiinien siirron tai ainakin siirrosta kertomisen.

 

 

Olen kahteenkin kertaan saanut jääkiekko-ottelun kusitauolla miesten vessassa kuulla kommentin, että mitä perkelettä Kummola täällä tekee, kun kommentoija on tarkoittanut minua.

 

 

Saatan jostain kulmasta silmäiltynä muistuttaa Kalervo Kummolaa ja nyt olen erityisen tyytyväinen näköiskaimani mielipiteestä, kun hän eilen jyrähti, että Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus ja yrityksen toimitusjohtaja nauttivat hänen luottamustaan.

 

 

Kummolalla on kanttia sanoa noin, sillä hän johtaa Tampereella kaupunginhallituksen liiketoimintajaostoa, jolla on ratkaiseva rooli Tampereen kaupungin bisnesten hoitamisessa.

 

 

Aamulehti kirjoitti eilen virheellisesti, että Kummola olisi Tampereen Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälän ”ylin esimies”.

 

 

Osakeyhtiön toimitusjohtajan esimies on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtajalla ei ole sen kummempaa ”ylintä esimiestä”!

 

 

Aamulehden toimittajan kanssa samoilla virhepoluilla on Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, joka jossain vaiheessa oli arvioimassa Tampereen Särkänniemi Oy:n toimia – hänellä ei ole mahdollisuuksia peukaloida yhtiön toimintaa.

 

 

Kokonaan eri asia Kummolan ja Ikosen vaikutusvallalle on silloin, kun valitaan Tampereen kaupungin edustajaa Tampereen Särkänniemi Oy:n yhtiökokoukseen, sillä yhtiökokouksessa valitaan henkilöt mm. yhtiön hallitukseen.

 

 

Kokoomuksen edustaja Tampereen Särkänniemi Oy:n hallituksessa oleva Erkki Axen totesi eilen ykskantaan puoluetoveristaan pormestari Ikosesta Aamulehden uutisen mukaan näin:

 

 

Vaatikoon nyt mitä tykkää, mutta tämä homma on hallituksen päätöksin tehty, ja ei Anna-Kaisalla ole hallituksen päätöksiin mitään sanomista.

 

Erkki Axen on aivan oikeassa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pormestarin otto-oikeus, pormestarin otto-oikeus ei yllä osakeyhtiöiden päätösten peukalointiin, Tampereen pormestari, Tampereen Särkänniemi Oy, Tampereen Särkänniemi Oy:n hallitus,

Pirkkalassa pormestari on poliittisen yhteistyön rakentaja

Tiistai 24.11.2015 - -Esko Erkkilä-

Pirkkala ja Tampere ovat Suomen kunnista ainoat joilla on pormestarijärjestelmä.

 

 

Vaikka kunnat sijaitsevat rinta rinnan, niiden pormestarijärjestelmät eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

 

 

 

rissa1.jpg

 

 
Me tamperelaiset saimme kuulla aivan kummia, kun Pirkkalan pormestari Helena Rissanen – poliittiselta taustaryhmältään SDP – oli Kirjastotalo Metsossa 19.11.2015 kertomassa kokemuksistaan ja linjauksistaan pormestarijärjestelmästä Pirkkalassa.

 

 

Erityisen kummastuneita olimme, kun pormestari Rissanen painotti, että Pirkkalassa pormestari toimii poliittisen yhteistyön rakentajana.

 

 

Tampereella olemme tottuneet kulumassa olevan vaalikauden aikana, että ns. pormestaririntama lyö kaikin keinoin eripuraa poliittisten ryhmien välille. Tampereella on nykyisen pormestarikoalition – kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP – aikana lanseerattu kuntamaailmaan aivan ennenkuulumaton käsite eli ”oppositio”!

 

 

 

 

rissa2.jpg

 

 

Pormestari Rissanen totesi, että kuntalaki ei tunne käsitettä ”pormestariohjelma” joka taas Tampereella tuntuu valtakoalition mukaan olevan kaiken perusta!

 

 

Tampereella pormestari ja hänen takanaan olevien ryhmien enemmistö toimii kapellimestarina, kuin poliittisten ryhmien välille luodaan eripuraa.

 

 

Eripuran luominen on sivuuttanut kaikki ne toimenpiteet, joilla luotaisiin Tampereelle ehyt poliittinen kokonaisuus joka pystyisi nostamaan Tampereen siitä taloudellisesta suosta, johon kaupunki on ajautunut.

 

 

 

****************

 

 

 

Pormestari Helena Rissanen kertoi niistä pormestarin toiminnalle asetetuista tavoitteista, joita toivoisi myös Tampereen pormestarin ja hänen taustaryhmänsä noudattavan:

 

 • kunnan edun edistäminen

 • kunnan keulakuvana toimiminen

 • yhteiskuntasuhteista huolehtiminen

 • kunnan kulttuurin vaaliminen

 • edustavuus

 • yhteiskunnallinen aktiivisuus

 • kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistäminen

 • poliittisten toimijoiden ja virkakoneiston välisestä hyvästä yhteistyöstä huolehtiminen

 • uusien näkemysten ja ideoiden tuominen kunnan kehittämiseksi ja valmisteltavaksi

 • yhteyksien pitäminen kunnan yhteisöedustajiin, kaikkiin ulkoisiin sidosryhmiin, oman organisaation toimijoihin sekä kunnan asukkaisiin

 • avoimuuden edistäminen

 • virkakoneiston ammattitaidon ja toimivallan kunnioittaminen

 • valtuuston tahdon toteutumisesta huolehtiminen

 

Kiitokset pormestari Helena Rissaselle; esitys valotti niitä taustoja miksi Pirkkalan kunta on pärjännyt niin hyvin kuin se on pärjännyt!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pormestari, pormestarijärjestelmä, Pirkkalan pormestari, Tampereen pormestari, Tampereen valtakoalitio, valtakoalitio haluaa Tampereelle kunnallisen opposition, kunnallista oppositiota kuntalaki ei tunne, kunnallinen oppositio,

Tampereen "vastavalittu kaupunginjohtaja" sai tehtävän

Tiistai 27.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuusto keskusteli eilisessä tilinpäätöskokouksessaan värikkäästi useista asukkaita kiinnostavista asioista.

 

Katselin kokouksen kulkua ”toisella silmällä” netin välityksellä ja otan näkemästäni esille yhden keskeisen seikan eli...

...Tampereen kaupungin yritystonttipolitiikan!

 

Tampereen kaupungin yritystonttipolitiikka on ollut jo vuosia käsittämättömän heikkoa ja tähän ongelmaan eilisessä kokouksessa useat kaupunginvaltuutetut kiinnittivät poikkeuksellisen suorasanaista arvostelua.

 

Keskustan Matti Järvisen puheenvuorosta ilmeni, että Tampereen kaupunki luopui edellisessä kokouksessaan pormestarimallista, kun nykyinen pormestari siirrettiin hoitamaan kukkaispormestarin sekä pyöräilypormestarin hommia eli yritysmaailman kielenkäytössä "hallituksen puheenjohtajaksi" ja Juha Yli-Rajala siirtyi Tampereen kaupungin operatiiviseksi johtajaksi eli "toimitusjohtajaksi".

 

Järvinen esitti ”kaupunginjohtajalle”, että yritystonttipolitiikkaa hoitavien osalta käytettäisiin eläkejärjestelyjä ja tehtäviä hoitamaan palkattaisiin yrityshankintaan myötämielisesti suhtautuva henkilö.

 

Pidin, kun Järvinen totesi yrityksiltä tulevan rahan olevan ainoaa oikeaa rahaa ja kaiken muun rahan olevan leikkirahaa!

 

Kokoomuksen Mikko Leppälahti esitteli kaupunginvaltuustolle Tampereen toimintoja tyrmäävistä tutkimustuloksista, kun hän kertoi yrittäjien mielipiteistä eri kaupunkien suosiosta yrittäjien keskuudessa.

 

Leppälahti latasi, että Tampere on viimeisenä niiden kymmenen suurimman kaupungin joukossa, joiden kanssa yrittäjät haluaisivat tehdä yhteistyötä!

 

Oli hyvä asia, että yrittäjätaustaiset Matti Järvinen ja Mikko Leppälehti toivat kaupunginvaltuuston tietoisuuteen Tampereen kaupungin virkahenkilöiden nurjamielisen suhtautumisen yritysten asemaan Tampereella!

 

Nyt tarvitaan toimenpiteitä ”kaupunginjohtaja” Yli-Rajala!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen kaupunginjohtaja, tosiasiallisesti Tampere luopui pormestarimallista, Tampereen pormestarimalli, Tampereen yritystonttipolitiikka,

Tampereen Keskusta: Pormestariehdokkaat asetettava ennen kunnallisvaaleja

Perjantai 6.4.2012 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry piti kevätkokouksensa 2.4.2012.


Laadimme kokouksessa julkilausuman ja toimitimme sen julkisuuteen.


Julkilausuma kuuluu näin:

****************

 

”Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön mielestä puolueiden tulee asettaa pormestariehdokkaansa ennen syksyn kunnallisvaaleja. Pormestarikysymys on oleellinen osa kunnallisvaali- ja poliittista asetelmaa. Äänestäjillä pitää olla mahdollisuus arvioida myös tätä äänestyspäätöstä tehdessään puhumattakaan pormestarin henkilön ja instituution merkityksestä.

Pormestarijärjestelmään kuuluu mielestämme olennaisena osana demokratian vahvistaminen ja avoimuus. Vaikka pormestarin nimi selviääkin vasta vaalien jälkeisissä neuvotteluissa, eivät puolueet voi mennä sillä verukkeella vaaleihin sammutetuin lyhdyin ja olla julkistamatta ehdokkaitaan. Aivan kuten oikeusministeri Anna-Maija Henrikssonkin (rkp) on todennut.

Vuoden 2008 kunnallisvaalit olivat ensimmäiset nykyisen pormestarimallin aikana. Ei voida perustellusti väittää, että edelliset kunnallisvaalit olisivat muodostuneet pormestarivaaleiksi, vaikka joidenkin pormestariehdokkaiden kohdalla äänimäärät nousivatkin.

Tampereen Keskusta ei halua aliarvioida äänestäjien arvostelukykyä, vaan luottaa kaupunkilaisten harkintakykyyn vaaleissa myös siinä tilanteessa, että puolueet pelaisivat avoimin kortein ja asettaisivat pormestariehdokkaansa ohjelmineen kansan arvioitavaksi.

Keskustan mielestä pormestari tulee valita avoimella vaalilla. Näin tulee tehdä jatkossa myös Tampereella.


KESKUSTAN TAMPEREEN KUNNALLISJÄRJESTÖ RY

Vuosikokous”

**************

 

Julkilausumamme sai runsaasti julkisuutta, sillä siinä Keskusta toi selkeästi esille, että vaalitulosta pitää kunnioittaa ja ylin päätösvalta kaupungissa kuuluu tamperelaisille.


Keskustan kanta poikkeaa Kokoomuksen, SDP:n, Vihreitten ja Vasemmistoliiton suunnitelmista, sillä niillä on tarkoitus mennä ns. sammutetuin lyhdyin syksyn kunnallisvaaleihin.


Mainitut neljä puoluetta ovat solmineet julkisen sopimuksen, että ne aloittavat pormestarineuvottelut Tampereen kaupungintalolla vaalipäivän iltana klo 23.00!


Tuntuu kummalliselta, että jotkut puolueet ovat sopineet minuutin tarkkuudella milloin ne pyyhkivät vaalituloksella – no, en viitsi sanoa, että mitä ruumiinosaa.


Äänestäjät saavat arvioida, että miten he arvostavat Tampereen Keskustan linjaa.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö, Keskusta Tampereella, Tampereen Keskusta, valtuustosopimus, pormestarivaalit, Tampereen pormestari, paikkajakosopimus,

Liike-elämän edustaja politiikassa - politiikko kaupungin omistamassa yrityksessä?

Perjantai 26.3.2010 - -Esko Erkkilä-

Suosittu tamperelainen kunnallispoliitikko valittiin Tampereen kaupungin omistaman osakeyhtiön toimitusjohtajaksi. Valinnan ehtona oli, että hän luopuu kunnallispoliitikon urastaan.

 

Kaupunginhallituksen pestin osalta luopuminen perustui ilmeisesti lakipykäliin, mutta kaupunginvaltuuston kohdalla Särkänniemi Oy:n hallituksen tahtoon - näin on ainakin julkisuudessa annettu ymmärtää.

 

Vaadittu kytkentä kaipaa syvempää käsittelyä - toivon, että...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Särkänniemi Oy, Särkänniemen toimitusjohtaja, Tampereen pormestarivalinta