Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Venäjän vientikielto on lopettamassa kotimaisen tuotannon monelta alalta

Keskiviikko 25.2.2015 - -Esko Erkkilä-

Ukrainan sotatoimet ja niiden monimuotoisena seurauksena voimaantulleet elintarvikkeiden vientikiellot Venäjälle ovat osoittautumassa ennakkokaavailuja suuremmiksi ongelmiksi mm. suomalaiselle maataloudelle.

 

 

Suomalaiset kuluttajat saivat vientikiellosta lyhytaikaista hintaetua, mutta se kostautuu, kun katsotaan hieman ”nenäämme” pidemmälle.

 

 

”Putin-juustot” ja niiden alhainen hintataso lämmittävät kuluttajan kukkaroa hetken, mutta pahimmassa tapauksessa ne merkitsevät kotimaisen elintarviketuotannon alasajoa.

 

 

Maidonjalostustuotteiden ongelmat ovat purreet kovalla kädellä maidontuottajien tilipussiin, mutta nyt vientikiellon vaikutukset ovat tavoittamassa maidonjalostusteollisuuden työntekijät, kuljetusalan ja monet muut toimijat, jotka ovat saaneet leipänsä elintarvikeketjun eri portaista.

 

 

Elintarvikkeiden vientikiellot Venäjälle ovat selkeästi lisänneet ulkomaisten tuotteiden hyllytilaa päivittäistavarakauppojemme hyllyiltä. Kysymys alkaa koskettamaan jo kansallista huoltovarmuuttamme!

 

 

Venäjän vientikielto on aiheuttanut pysyväisluonteisen markkinahäiriön mm. hedelmien hintatasoon.

 

 

Jokainen ymmärtää, että jos puolalaisia omenoita myydään suomalaisille hintatasolla 0,50 €/kg, niin tilanne ei ole terve.

 

 

Halvat hinnat mm. puolalaisille omenoille suomalaisessa marketissa perustuvat siihen, että Puolassa omenoiden vientihintatason muokkaamisessa hyödynnetään EU:n ja Puolan valtion maksamia korvauksia Venäjän viennin tyrehtymisestä!

 

 

Suo siellä, vetelä täällä eli...

...suo Puolassa, vetelä Suomessa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjän vientikielto, Venäjän vientikiellon vaikutukset, Ukrainan tilanne, puolalaisten omenoiden hintataso,

Suomen osalta Venäjän osuus maan viennin arvonlisäyksestä on maiden välisessä vertailussa Liettuan jälkeen toiseksi suurin

Sunnuntai 11.5.2014 - -Esko Erkkilä-

Käsittelen näissä jutuissani tänään jo ties monennenko kerran Venäjän suurta osuutta kansantaloudessamme.

 

Totean tämän juttuni alkajaisiksi Venäjän olevan Suomelle suuri mahdollisuus, mutta vanha totuus on, että kaikkia munia ei pitäisi laittaa samaan koriin.

 

 

 

vientivenajalle1

 

Tässä on kuva Venäjän osuudesta eräiden maiden viennin arvonlisäyksestä vuonna 2009.

 

 

Vuonna 2009 Liettuan, Suomen ja Turkin osalta Venäjälle suuntautuneen viennin osuus liikkui seitsemän prosentin tietämillä.

 

Saksan, Kiinan ja Ruotsin kohdalla vastaava Venäjä-riippuvaisuus liikkui vuonna 2009 tasolla ”hieman alle 3 prosenttia”.

 

Kuvasta nähdään, että USA:n kohdalla Venäjä-riippuvaisuus on alle 1,5 % ja tämä selittää osaltaan USA:n valmiuden erilaisiin tiukkoihinkin kauppapakotteisiin Ukrainan tilanteen seurauksena.

Venäjän suuri osuus Suomen kansantaloudessa merkitsee, että emme voi suoralta käsin hyväksyä kaikki niitä linjauksia, joita esim. EU tai USA haluavat asettaa Venäjälle.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjä, Venäjän vienti, vienti Venäjälle, Suomen vienti Venäjälle,