Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pohjoismainen yhteistyö toimii!

Perjantai 11.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Halusin ostaa muutaman säkillisen tuttua Puutarhan Kevätlannosta, mutta en löytänyt sitä mistään – tai oikeastaan löysinkin Tampereen Hong Kongista, mutta kyseessä oli viimevuotinen pahoin rikkoutunut säkki, jota en missään tapauksessa halunnut vaivoikseni.

 

 

IMG_8907.JPG

 

 

Puutarhan Kevätlannoitetta tai jotain muuta kunnollista puutarhakasveille tarkoitettua kevätlannoitetta ei ollut Hong Kongissa tai Bauhausissa, mutta tanskalaisomisteisen Hankkijan varastosta löysin suurinpiirtein haluamaani lannoitetta.

 

 

Lannoitehakuni tiimoilta tein päätelmän pohjoismaisesta yhteistyöstä ja se kuuluu näin:

 

 

Norjalaiset valmistavat Suomessa ja suomalaisista raaka-aineista lannoitetta, jota myyvät suomalaisille maataloustuottajille ja sitä kautta suomalaisten kuluttajien päänmenoksi tanskalaisomisteisen Hankkijan ja ruotsalaisomisteisen K-Maatalouden kautta!

 

 

Kaikki ovat tyytyväisiä pohjoismaalaisen lannoitekaupan kuvioista, sillä suomalaiset kuluttajat maksavat koko roskan!

Pieni epäilys hiipi mieleeni, että onko Yaran aikana palattu Kemiran aikoihin eli siihen, että Suomessa valmistettuja lannoiteita saavat myydä vain harvat ja valitut yritykset!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pohjoismainen yhteistyö toimii lannoitakaupassa, nosjalainen Yara, tanskalainen Hankkija, ruotsalainen K-Maatalous, suomalainen kuluttaja, suomalainen viljelijä, artisti maksaa, suomalainen viljelijä maksaa, suomalainen kuluttaja maksaa,

Rantarosvot määrittelevät viljan hintatason

Lauantai 3.2.2018 - -Esko Erkkilä-

Suomi liittyi kansanäänestyksen tuloksena Euroopan Unioniin 1.1.1995.

 

 

Euroopan Unioniin liittyminen mullisti monta asiaa ja eräs mullistuksen kohteista oli viljakauppa.

 

 

Sain liittyä suomalaisten viljakauppiaiden joukkoon tuolloin, kun aloin vastata Rehuraisio Oy:n rehuviljahankinnasta.  Toimin Raision Maatalousryhmässä ja se antoi minulle mainion näköalapaikan myös maamme leipäviljan ja öljykasvinsiementen kaupan seuraamiseen.

 

 

Työtehtäväni oli hankkia rehuviljaa raaka-aineeksi rehuseosten tuotantoon.

 

 

Maamme viljantuotannosta valtaosa käytetään kotimaisen viljanjalostusteollisuuden raaka-aineena ja suoraan kotieläintiloilla eläinten rehuksi.

 

 

Yllättävää sinänsä, mutta lähes kaikkina vuosina Suomesta menee viljaa vientiin.

 

 

Kotimaisen tarpeen tyydyttäminen ja viljan vientitoiminta ovat tosiasioita Suomessa – samoin myös viljan tuonti on usein tarpeellista.

 

 

Viljanviejiä kutsutaan vilja-alalla ”rantarosvoiksi”, sillä vienti tapahtuu satamavarastojen kautta laivalasteittain.

 

 

Rantarosvoilla ei ole omaa raaka-ainetarvetta vaan ne tekevät bisneksensä ostohinnan ja myyntihinnan väliin jäävällä marginaalilla.

 

 

On luonnollista, että kotimaan markkinoille hankittavan viljan ostohinnalla on suuri merkitys, mutta viljan vientitoiminnassa mahdollisimman alhainen ostohinta eli viljelijälle maksettava tuottajahinta on bisneksessä keskeinen elementti.

 

 

Viljamarkkinoilla viljanviejät eli ”rantarosvot” määräävät tuottajille maksettavan hintatason.

 

Viljan ylituotantotilanteessa viejät puristavat hintatason mahdollisimman alhaalle, jotta heille muodostuisi toiminnasta kannattava bisnes.

 

 

Viejät joutuvat tekemään sitovia kauppoja jo ennen kuin viljasato on laareissa ja jos markkinoille muodostuukin puutostilanne, niin viejät joutuvat hankkimaan tavaraa ”väkisin” ja se nostaa hintatasoa.

 

 

Viljakaupassakin pätee vanha totuus eli…

 

 

…artisti maksaa…

 

 

…ja yleensä artisti on viljanviljelijä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: artisti maksaa, viljanviljelijä, viljanviljelijä maksaa, rantarosvot,