Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Auringonkukkapellon perustamisessa siemenkustannus on pieni!

Lauantai 4.9.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_3059.JPG

 

Elämme aikoja, jolloin auringonkukat loistavat ja monet viljelijät tarjoavat kasvattamiaan auringonkukkia vapaasti poimittaviksi.

 

Auringonkukkapellon perustamisessa siemenkustannus on pieni, sillä siihen tarkoitukseen käy vallan mainiosti linnuille tarkoitetut auringonkukansiemenet!

 

 

IMG_3057.JPG

 

Myös meillä on mökkitien varrella yhden rivin verran auringonkukkia ja vaikka ala onkin vähäinen, se tuo kuitenkin iloa ja värikkyyttä maisemaan.

 

 

IMG_2868.JPG

 

Erilaiset lentävät ötökät tykkäävät auringonkukista ja siten auringonkukat lisäävät luonnon monimuotoisuutta.

 

 

******************

 

IMG_3058.JPG

 

Perehdyin työelämän aikana ulkomailta tuotavien auringonkukansiementen hygieeniseen laatuun ja on todettava selkeästi, että ulkomaisen auringonkukansiemenet ovat eräs suurimmista salmonellariskeistä.

 

En toki joutunut ostamaan auringonkukansiemeniä, mutta seurasin viranomaisten havaitsemien salmonellalähteiden esiintymistä ja auringonkukansiemenet olivat tässä mielessä pahimmat.

 

 

Salmonellavaaran vuoksi onkin tärkeää, että joka kerta, kun joutuu käsittelemään ulkomaisia auringonkukansiemeniä on sen jälkeen kädet pestävä huolellisesti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Auringonkukkapellon perustamisessa siemenkustannus on pieni!, auringonkukka, auringonkukansiementen hygieninen laatu, salmonella, salmonellan viranomaisvalvonta,

Linnunsiemeniksi tarkoitetut auringonkukansiemenet käyvät kylvösiemeniksi

Keskiviikko 16.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Minulla on ollut tapana jo vuosikaudet viljellä auringonkukkaa avomaalla. Viljelen sitä mökkipellon kaunistukseksi, pölyttäjähyönteisten iloksi ja onhan sitä alkusyksystä mukava napata kahvipöydän komistukseksi.

 

 

Auringonkukka soveltuu suureenkin ”ruukkuun” ja monesti syksyisin leikkaan auringonkukkia vanhoihin maitotonkkiin rekvisiitaksi vaikkapa markkinatapahtumiin.

 

 

 

IMG_8954.JPG

 

 

Kylvösteni siemenenä käytän tavallisia lintujen talviruokintaan tarkoitettuja siemeniä.  Siemenissä on eräkohtaisia eroja kasvin pituudessa ja on aina mielenkiintoista nähdä, että tuleeko metrin mittaisia tumppeja, vaiko lähes kaksimetrisiä hujoppeja.

 

 

Ulkomaisten auringonkukan siementen käsittelyssä pitää aina muistaa salmonellavaara.

 

 

Työelämässä seurasin tiiviisti Suomeen tuotujen rehumateriaalien salmonellaesiintymisiä ja ylivoimaisesti suurin salmonellakontaminaatioiden määrä oli Balkanin seudulta tuotujen auringonkukkasiementen kohdalla. Pese aina kätesi, kun olet käsitellyt auringonkukan siemeniä – kauhistelen niitä, jotka kuorivat auringonkukan siemeniä ja syövät niitä!

 

 

 

IMG_8956.JPG

 

 

Auringonkukan kylvämien jää usein kevään viimeiseksi kylvötyöksi, mutta nyt tein kylvötyön jo toissapäivänä.

 

 

Auringonkukkamaa pitää jyrsiä kunnolla ja viime vuosina olen jättänyt rivivälin niin suureksi, että rivivälien rikkakasvikitkemisen pystyy suorittamaan jyrsimellä.  Rikkakasvijyrsintää ei yleensä tarvitse tehdä kuin kerran, sillä peittävänä kasvina auringonkukka pystyy pitämään itse huolen rikkakasvitorjunnasta.

 

 

Kolmella kilolla auringonkukan siemeniä sain kylvettyä sitä kolmeen rinnakkaiseen riviin yhteensä 81 rivimetrille. Eiköhän siitä taas auringonkukkia riitä!

 

 

On luonnollista, että ennen siementen kylvöä heitin kylvövakoon ripauksen lannoitetta, sillä kookkaana kasvina auringonkukka tarvitsee ravinteita.

 

 

Elo – syyskuun vaihdetta odotellen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Auringonkukka, Auringonkukan ulkomaiset siemenet ja salmonella, Salmonella, auringonkukan viljely, auringonkukan kasvatus avomaalla, auringonkukan kylväminen, pölyttäjär,