Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Auringonkukkapellon perustamisessa siemenkustannus on pieni!

Lauantai 4.9.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_3059.JPG

 

Elämme aikoja, jolloin auringonkukat loistavat ja monet viljelijät tarjoavat kasvattamiaan auringonkukkia vapaasti poimittaviksi.

 

Auringonkukkapellon perustamisessa siemenkustannus on pieni, sillä siihen tarkoitukseen käy vallan mainiosti linnuille tarkoitetut auringonkukansiemenet!

 

 

IMG_3057.JPG

 

Myös meillä on mökkitien varrella yhden rivin verran auringonkukkia ja vaikka ala onkin vähäinen, se tuo kuitenkin iloa ja värikkyyttä maisemaan.

 

 

IMG_2868.JPG

 

Erilaiset lentävät ötökät tykkäävät auringonkukista ja siten auringonkukat lisäävät luonnon monimuotoisuutta.

 

 

******************

 

IMG_3058.JPG

 

Perehdyin työelämän aikana ulkomailta tuotavien auringonkukansiementen hygieeniseen laatuun ja on todettava selkeästi, että ulkomaisen auringonkukansiemenet ovat eräs suurimmista salmonellariskeistä.

 

En toki joutunut ostamaan auringonkukansiemeniä, mutta seurasin viranomaisten havaitsemien salmonellalähteiden esiintymistä ja auringonkukansiemenet olivat tässä mielessä pahimmat.

 

 

Salmonellavaaran vuoksi onkin tärkeää, että joka kerta, kun joutuu käsittelemään ulkomaisia auringonkukansiemeniä on sen jälkeen kädet pestävä huolellisesti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Auringonkukkapellon perustamisessa siemenkustannus on pieni!, auringonkukka, auringonkukansiementen hygieninen laatu, salmonella, salmonellan viranomaisvalvonta,

Jyväskylässä salmonellaepidemian aiheuttanut ruotsalainen jäävuorisalaatti romahdutti käsityksen ruotsalaisesta elintarvikehygieniasta!

Perjantai 9.7.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen elintarvikealalla toimineena elänyt siinä harhakuvitelmassa, että Ruotsissa elintarvikehygienia taso on lähellä suomalaista tasoa, mutta ennen Juhannusta Jyväskylässä jyllännyt salmonellaepidemia on romahduttanut käsitykseni ruotsalaisten elintarvikkeiden laatutasosta.

 

 

Ruotsalainen jäävuorisalaatti on ollut ilmeinen syy sille salmonellaesiintymälle, joka Jyväskylässä vei yli sata lasta päivystykseen ja vatsaoireista kärsi 450 jyväskyläläislasta!

 

 

 

IMG_2327.JPG

 

 

Emme kasvata jäävuorisalaattia, mutta tavanomaista salaattia meillä on kasvussa vajaan neliömetrin suuruisella alalla.

 

 

Kastelemme salaattia Viljakkalan Majajärvestä pumpatulla vedellä ja se kun on lähes juomakelpoista, niin ruokaturvallisuus on taattu.

 

 

Ruotsalaisille jäävuorisalaatin kasvattajille on noussut piru vänkämieheksi, kun jäävuorisalaatin kasteluvedeksi on pitänyt ohjata paskavettä.

 

 

***********************

 

 

Salmonellaesiintymien selvittelyssä tyyppaustulos on ensiarvoisen tärkeä. Yritin nettitiedustelulla selvittää Jyväskylän salmonellaesiintymän tyyppaustulosta, mutta en sitä löytänyt.

 

Kannustan ja suorastaan vaadin, että viranomaiset etenevät tutkimuksissaan tyyppaustulokseen saakka, sillä tyyppaustulos antaa salmonellalöydöksestä paljon lisätietoa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jyväskylässä salmonellaepidemian aiheuttanut ruotsalainen jäävuorisalaatti romahdutti käsityksen ruotsalaisesta elintarvikehygieniasta!, ruotsalainen elintarvikehygienia petti, salmonellaa ruotsalaisessa elintarvikkeessa, salmonella,

Salmonellaa ei pidä päästää keittiöön ja vielä vähemmän ruokapöytään saakka!

Tiistai 19.1.2021 - -Esko Erkkilä-

Salmonella on viime päivinä noussut julkiseen keskusteluun, sillä eräässä kanalassa on pintapuhtaus- eli pyyhkäisynäytteistä löydetty salmonellaa.

 

Kyseisen kanalan kananmunia on pakattu loimaalaisen Kieku Oy:n munapakkaamossa ja Ruokavirasto on määrännyt, että salmonellasaastuneen kanalan tuottamat kananmunat on vedettävä pois markkinoilta.

 

Myynnistä on vedetty pois kananmunia, joita on kuluttajille myyty tuotemerkeillä Kieku, Pirkka ja Kotimaista.

 

Valvovan viranomaisen, kyseisen munapakkaamon sekä salmonellasaastuneen kanalan munia myyneiden K- ja S-ryhmien toiminta on esimerkillistä sekä osoitus suomalaisen elintarvikeketjun vastuullisesta toiminnasta.

 

Erilaisia salmonellatyyppejä on lukematon määrä ja nyt pyyhkäisynäytteestä löydetty salmonellatyyppi on sellainen, joka pystyy läpäisemään munakuoren ja saastuttamaan koko munan.

 

Korostan, että nyt ei ole todettu salmonellasaastuneita kananmunia, mutta viranomaismääräyksellä vaaravyöhykkeellä olevat kanamunat on poistettu myynnistä!

 

 

***************

 

Vastasin aikoinaan maamme toiseksi suurimman rehutehtaan raaka-ainehankinnasta ja työssäni tuli salmonellantorjunta hyvinkin tutuksi.

 

Ehkä joskus palaan tällä saitilla niihin käytännön toimenpiteisiin, jotka liittyvät suomalaiseen salmonellapuhtauteen ja sen torjuntaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

PS: Päivitettyä tietoa 19.1.2021 klo 10.00!

Nyt salmonellaa on löydetty myös "yhden tilan tuotantoeläimissä" - kuten uudessa takaisinvetoilmoituksessa sanatarkasti todetaan eli ongelma on laajentumassa!

2 kommenttia . Avainsanat: Salmonellaa ei pidä päästää keittiöön ja vielä vähemmän ruokapöytään saakka!, Salmonella, salmonellapuhtaus, salmonellasaastunta, Ruokavirasto, salmonellapuhdistus, Kieku-kananmunat, Pirkka-kananmunat, Kotimaista-kananmunat,

Olen ollut oikeassa!

Keskiviikko 19.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Saksalainen Lidl-kauppaketju rantautui Suomeen vuonna 2002 ja sen alkuunlähdössä oli keskeistä se, että se boikotoi suomalaista  elintarviketeollisuutta ja sen tuotteita.

 

Lidl on viime vuosina kuitenkin joutunut muuttamaan linjaansa, sillä Suomessa päivittäistavarakauppa ei voi menestyä, jos sen tuotevalikoimassa on ainoastaan tuontielintarvikkeita.

 

Lidl`n alkuunlähtö merkitsi, että en ole vielä milloinkaan avannut Suomessa Lidl`n ovea, sillä olen pitkävihainen, kun kyse on suomalaisesta elintarviketeollisuudesta ja sen laadukkaista tuotteista.

 

Lidl on päivittäistavarakaupan ketjuista ylivoimaisessa ”johdossa”, kun tarkastellaan elintarvikkeiden takaisinvetoja.

 

****************

 

Viimeisin Lidl-takaisinveto on tanskalaisen Skare Meat Packersin naudanlihat, joissa on todettu salmonellaa.

 

Takaisinvedot koskevat Lidl´n myymiä Skare Meat Packers K/S:n valmistamia

 • Farmers Favourites Naudan jauheliha 5 %, 500 g

ja

 • Farmers Favourites Naudan jauheliha 10 %, 1000 g

 

Eipä se paljon ilahduta, kun Skare Meat Packers Tanska pahoittelee tapahtunutta.

 

Uskallatko vaarantaa ruokaturvallisuutesi ja terveytesi jos käyt Lidl`ssä; minä en!

 

 
-Esko Erkkilä-

6 kommenttia . Avainsanat: Lidl, Lidl on todellinen salmonellalinko, Salmonellalinko, Salmonellalinko Lidl, Takaisinvedot, Lidl-takaisinvedot, elintarvikkeiden takaisinvedot, elintarvikkeiden takaisinvedot Lidl, Lidl Suomi,

Munamiehen valan pystyy tekemään turvallisesti vain Suomessa

Torstai 28.3.2019 - -Esko Erkkilä-

Elintarvikkeiden turvallisuus on nykypäivänä entistä tärkeämpi asia ja hyvä meidän suomalaisten kannalta, sillä suomalaiset elintarvikkeet ovat turvallisia.

 

 

Otan esimerkiksi suomalaisen kananmunan, sillä se on maailmanlaajuisestikin tarkastellen ainoa, joka taatusti on salmonellavapaa.

 

 

**************

 

 

Työskentelin suomalaisen rehuteollisuuden palveluksessa päivälleen neljäkymmentä vuotta ja sain sinä aikana tehdä kahdesti munamiehen valan.

 

 

Munamiehen vala kuuluu jokaisen tehdä, joka työskentelee kananmunatuotannon parissa ja vaade koskee myös niitä rehuteollisuuden henkilöitä, jotka myyvät kananmunantuottajille rehuseoksia.

 

 

Munamiehen vala tehdään siten, että suuhun laitetaan kokonainen tuore kananmuna, ja muna murskataan suussa ja koko ”latinki” syödään kertaheitolla operaation seuraajien hurratessa vierellä!

 

Kokemuksesta voin kertoa, että munamiehen valan tekeminen oikeuttaa valantekijän täysivaltaiseksi kananmunatuotannon asiantuntijaksi!

 

 

*****************

 

 

Kokemuksesta kerron myös sen, että valantekemisen jälkeen vielä viikonkin kuluttua poskipielistä löytyy kananmunankuoria, mutta nehän on helppo pureskella ja saattaa ruuansulatuskanavassa eteenpäin.

 

 

Rehualan ”yleismiehenä” sain tehdä munamiehen valan vain kahdesti, mutta esimerkiksi kananrehujen tuotepäälliköt saivat erilaisissa munantuotantoon liittyvissä tilaisuuksissa tehdä munamiehen valan useita kertoja kuukaudessa.

 

 

Totuuden nimessä on todettava, että munamiehen vala tehtiin tavallisesti sen jälkeen, kun rehuasiakkaita oli koulutettu alan hienouksiin ja sen jälkeen nautittu muutama tilkallinen virvokkeita!

 

 

 

Munamiehen valan turvallinen tekeminen on eräs esimerkki suomalaisten elintarvikkeiden puhtaudesta ja turvallisuudesta, sillä se ei olisi mahdollista vaikkapa Saksassa tai Tanskassa, joissa maissa ei ole mitään takeita, että tuore kananmuna olisi salmonellavapaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suomalainen kananmuna on salmonellavapaa, salmonella, salmonellavapaus, salmonellapuhtaus, tuore kananmuna, tuore suomalainen kananmuna on salmonellavapaa, munamiehen vala,

Rikollista puolalaislihaa maahantuoneet ja sitä Suomessa käyttäneet yritykset pitää paljastaa

Torstai 31.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomi on viime päivinä joutunut ainakin kahden ruokaskandaalin kohteeksi, kun Saksasta ja nyt viimeksi Puolasta on meille tuotu kelvottomia lihoja ja lihatuotteita.

 

Saksalaisen Lidl ´n todettiin myyneen Oulussa salmonellapitoista jauhelihaa ja nyt on todettu Suomeen tuodun puolalaista naudanlihaa, joka on peräisin Mazovian alueella sijaitsevassa laitoksessa teurastetuista erittäin sairaista eläimistä - naudat on teurastettu ilman eläinlääkärin tarkastusta!

 

 

Ensiksi muutama sana Lidl`n salmonellapitoisesta jauhelihasta:

 

 

Ruokavirasto kertoi ”kaikelle kansalle” riittävästi Lidl ´n salmonellapitoisesta jauhelihasta, mutta se ei minulle riittänyt ja sen vuoksi kysyinkin Ruokavirastolta heidän fb-sivujensa kautta näin:

 

Esko Erkkilä Ruokavirasto: Onko salmonella tyypattu ja mikä oli tyyppaustulos?

 

Kiitokset Ruokavirastolle, joka vastasi kysymykseeni viipymättä näin:

 

Ruokavirasto Tutkimustuloksen omistaa Oulun seudun ympäristötoimi, jonka luvalla voimme kertoa, että Salmonellakanta on S. typhimurium.

 

Työurani ajoilta tunnen jonkin verran salmonellakuvioita ja joudun toteamaan, että Salmonella typhimurium on salmonellatyyppinä vaikea ja monitahoinen.

 

Arvostan, että Ruokavirasto vastasi tyyppauskysymykseeni nopeasti ja tyhjentävästi!

 

*******************

 

Uskallan ounastella, että Lidl`n saksalaisella jauhelihatoimittajalla on tuotantotiloissaan vaikea salmonellaongelma ja kannustan suomalaisia valvontaviranomaisia kohottamaan valmiuksiaan siten, että Lidl`n salmonellaongelma ei aiheuta kauppaketjun suomalaisille asiakkaille jatkossa suuria harmeja.

 

 

Onko Lidl´n logistiikkaketjussa (tuontisatamasta kassahihnalle saakka) salmonellapitoisen jauhelihan mahdollista päästä kontaminaatioon puhtaiden elintarvikkeiden kanssa – toivon, että Ruokavirasto tutkii myös tämän mahdollisuuden!

 

 

Sitten tämä puolalaisen rikollisen naudanlihan tuonti Suomeen:

 

Ruokaviraston tutkimukset ovat kesken, mutta jo nyt tiedetään, että rikollista lihaa on Suomeen tuotu 250 kiloa.

 

On mielestäni välttämätöntä, että rikollista lihaa Suomeen toimittaneiden yritysten nimet Ruokavirasto julkistaa ja samoin on tehtävä niiden yritysten kohdalla, jotka ovat tätä lihaa Suomessa mahdollisesti käyttäneet.

 

Yritysten nimien julkistaminen on senkin vuoksi tärkeää, että nyt kaikkia tuontilihaa käyttäviä yrityksiä epäillään rikolliseen toimintaan ryhtymisestä.

 

 

Vakuutan, että seuraan tilanteen kehittymistä!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Lidl´n salmonellajupakka, Ruokavirasto, rikollinen puolalainen naudanliha,

Munamiehenvalan tekeminen oli haastava juttu!

Lauantai 22.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Kananmunantuotanto ja sen kiinteä seuranta olivat nelikymmenvuotisen työurani aikana tärkeä osa työstäni, sillä olihan työnantajani pitkät ajan maamme johtava kananrehujen valmistaja.

 

 

Kananmunatuotanto on Suomessa pysynyt jo pitkät ajat tasolla 70 – 75 miljoonaa kiloa vuodessa.

 

 

Viime vuonna Suomen kanamäärä oli 3,9 milj. kanaa ja se määrä tuotti kananmunia 73,5 miljoonaa kiloa.

 

 

Kananmunien kulutus viime vuonna oli 66,7 miljoonaa kiloa, joten kananmunien omavaraisuusaste oli tasoa 112 % eli vientitoimintaa tarvittiin jonkin verran.

 

 

Mutta piti kirjoittaa siitä munamiehenvalasta!

 

 

Kaikkien kananmuna-alalla toimivien ja agribisneksessä mukanaolevien piti uransa jossain vaiheessa tehdä munamiehenvala.

 

 

Munamiehenvala tehtiin koulutustilaisuuksien ja yhteispalaverien yhteydessä – useinkin saunailloissa ja siinä vaiheessa, kun oli päästy vapaamuotoisen ohjelman ja virvokkeiden pariin.

 

 

Munamiehenvalassa tuore ja keittämätön kananmuna laitetaan suuhun ja murskataan hampailla, jotta kananmunan hienoa makua pääsee nauttimaan.

 

 

Muutama päivä valanteon jälkeenkin poskista yhä löytää kananmunankuoria, mutta niistä tietää, että munamiehenvala on onnistuneesti tullut tehtyä.

 

 

Onneksi en missään vaiheessa ollut esimerkiksi siipikarjanrehujen tuotepäällikkö, sillä sen tehtävän hoitamisen luontaisetuihin kokemukseni mukaan kuului munamiehenvalan uudistaminen monien tilaisuuksien yhteydessä!

 

 

***********************

 

 

Suomessa munamiehenvalan suorittaminen oli silloin ja on yhä edelleen turvallista, sillä suomalaisessa kananmunassa ei ole milloinkaan tavattu munansisäistä salmonellaa.

 

 

Samaa turvallisuutta ei ole kuin ehkä Ruotsissa, mutta esimerkiksi Tanskassa ja Saksassa tilanne on tyystin toinen – puhettakaan eteläisen Euroopan maiden kananmunista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: munamiehenvala, kananmunatuotanto Suomessa vuonna 2017, kananmunien kotimainen kulutus 2017, kananmunien omavaraisuusaste 2017, suomalainen kananmuna on salmonellavapaa, salmonella ja ulkomaiset kananmunat,

Kansalaisten terveyttä ei saa varantaa salmonellapitoisella brasilialaisella broilerilla ja muutakin tärkeää asiaa!

Torstai 18.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Eräs fb-kaverini otti pari päivää sitten omilla fb-sivuillaan esille vuoden 2017 kuntavaaliesitteeni ja siinä esittämäni ajatukset ovat puolitoista vuotta vaalien jälkeenkin saaneet aikaan melkoisen tykkäys-suman.

17545524_751025991742101_31959346095134448_o.jpg

Vaaliesitteessäni esittämät ajatukset eivät ole puoluepoliittisia, sillä niitä on kaikkien tamperelaisten helppo kannattaa tänäkin päivänä.

Kiitokset Kaija Tuunalle, joka löysi netin syövereistä kuntavaaliesitteeni vuodelta 2017!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Salmonella, brasilialainen broiler, salmonellapitoinen brasilialainen broiler, yhtiöittämisvimma, omakotitalojen tonttivuokrat, täydet palvelut on saatava ilman nettiäkin, vammaiset ja seniorit eivät saa joutua ratikan maksumiehiksi,

Ei onnistuisi Suomessa!

Maanantai 15.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Lupailin eilen, että jatkan tänään kertomustani, kun Italian matkallamme tutustuimme San Zeno di Montagnassa…

 

 

IMG_4447.JPG

 

 

…Salumeria Lenottin herkkukauppaan ja sen tuotantotiloihin – yrityksen markkinointinimi on Salumi del Monte Baldo.

 

 

 

IMG_4417.JPG

 

 

Saavuimme vuoristokylään ja heti ensimmäisenä iltana meille oli varattuna herkkukaupassa maittavat maistiaiset paikallisen viinin kera.

 

 

Luin yrityksen verkkosivuilta, että kuvassa näkyvä maistiaistarjoilu maksaa 7,70 euroa per annos – on selvää, että Albatrostravel oli sisällyttänyt tuon hinnan matkamme hintaan eli itse maksamiamme herkkuja nautimme.

 

 

 

IMG_4424.JPG

 

 

Yrityksen omistaja oli iloinen velikulta ja mainio kauppamies.  Hyvällä englanninkielellä hän esitteli myynnissä olevia tuotteita.

 

 

******************

 

 

 

Neljäkymmentä vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksena olleena minulle oli yllätys, että niine kamppeinemme siirryimme yli kolmenkymmenen hengen voimin yrityksen tuotantotiloihin.

 

 

 

IMG_4426.JPG

 

 

 

IMG_4428.JPG

 

 

 

IMG_4431.JPG

 

 

 

Yrityksen omistaja esitteli tuotantotiloissa koneita, joilla salamimakkara valmistetaan – matkanjohtajamme ja tulkkimme Heidi suomensi.

 

 

Onneksi tuotantotoimintaa ei sentään ollut käynnissä!

 

 

*****

 

 

IMG_4425.JPG

 

 

 

IMG_4436.JPG

 

 

Kypsytysosastolla – jossa saimme vapaasti kuljeskella – salamit kypsyvät useita kuukausia.

 

 

****

 

 

IMG_4444.JPG

 

 

Kypsyessään salamimakkara kutistuu ja alussa tiukalla olleet narupunokset höllenevät.

 

 ****

 Salamimakkaroiden kanssa samassa tilassa oli kypsymässä juustoja.

 

IMG_4440.JPG

 

 

 

 

IMG_4442.JPG

 

 

Juustojen pinnalle syntyy kypsymisprosessin edetessä hallitusti hometta, jota isäntämme harjasi juustotahkon pinnalta pois.

 

 

***************

 

 

Juttuni otsikkona on ”Ei onnistuisi Suomessa” ja nyt kerron siitä:

 

 

Me kolmekymmentäkolme matkalaista olimme liha- ja juustotuotteiden tuotantotiloissa täsmälleen niissä varusteissa, joissa osa oli tullut Suomesta saakka ja toki osa oli ehtinyt käymään hotellissamme suihkussa ja vaihtanut vaatteita.

 

 

Minkäänlaisia suojavarusteita meille ei jaettu; ei hiussuojuksia, ei jalkinesuojuksia, ei minkäänlaista suojatakkia tai edes esiliinaa.

 

 

****

 

 

 

IMG_4434.JPG

 

 

 

IMG_4437.JPG

 

 

 

IMG_4438.JPG

 

 

 

Tuotantotilojen lattia koostui irrallaan olevista reikätiilistä eli kaikki se töhkä, joka meidänkin jalkineissamme siirtyi tuotantotiloihin, se pääsi ”varastoitumaan” reikätiilten reikiin odottamaan sitä hetkeä, jolloin reikiin kertynyt lika pääsisi pursuamaan yli!

Kerrassaan käsittämätön elintarviketilan lattiaratkaisu!

 

 

*****************

Olen melkoisen varma, että Suomessa Elintarvikkeiden turvallisuusvirasto Evira puuttuisi vierasryhmien vierailuihin kovalla kädellä ja vaatisi tuotantotilojen lattiamateriaalin sellaiseksi, että lattialle ei pääsisi varastoitumaan kaikki ne epäpuhtaudet, jotka vieraiden jalkineissa sinne kulkeutuvat.

IMG_4446.JPG

 

 

No, tuotantotilojen ”auditoinnin” jälkeen nousimme takaisin myymälään, teimme ostoksia ja näimme, että seuraavalle vierasryhmälle tarjottavat olivat jo valmiina!

 

 

****************

 

 

Niin se tuli vielä mieleen, että kuinkahan se Euroopan Unionin Elintarviketurvallisuusvirasto siellä Italian Parmassa toimii. Silvio Berlusconihan sen muka lupasi vuonna 2003 silloiselle pääministeri Paavo Lipposelle.

 

Lupaaminen tapahtui Lipposen mukaan 14.3.2003 eli kaksi päivää ennen eduskuntavaaleja, jotka järjestettiin 16.3.2003. Lipponen käytti härskisti asiaa vaaliveturinaan, mutta ei auttanut!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU:n Elintarviketurvallisuusvirasto Parmassa, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira, vierasryhmät elintarviketiloissa, salmonellavaara, salmonella, hiussuojat, jalkinesuojat, suojavaatteet, Italia2018, ,

S-ryhmän halpuuttamisinto on vakava uhka suomalaiselle elintarviketuotannolle ja jopa maamme hyvinvoinnille

Perjantai 21.9.2018 - -Esko Erkkilä-

En ole ainoa, joka on surullisena seurannut maamme suurimman kaupparyhmän eli S-ryhmän halpuuttamiskampanjaa.

 

Kauas on S-ryhmä irtaantunut juuristaan, jotka sentään ovat olleet eräs suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita osuustoimintaliikkeen perustajan Hannes Gebhard´n ajoista alkaen.

 

Viimeisin S-ryhmän toimenpiteistä, jotka horjuttavat uskoa kauppaketjun vastuulliseen toimintaan on se, kun S-ryhmä ostaa broileria erilaisten elintarvikekohujen runtelemasta Brasiliasta.

 

S-ryhmän hankinnoista vastaavan johtajan mukaan Suomesta ei ole löytynyt vastaavaa raaka-ainetta!

 

On itsestään selvää, että Suomesta ei löydykään salmonellalla höystettyä broilerinlihaa ja kun Suomessa elintarviketeollisuuden ja alkutuotannon piirissä toimivien työolotkin ovat kohtuullisessa kunnossa, niin eipä Suomesta löydykään sellaista broilerinlihaa, jota S-ryhmä haluaa myydä!

 

 

S-ryhmän harjoittama halpuuttamisvimma on entistäkin selvemmin kääntynyt kotimaisen elintarviketuotannon halveksimiskampanjaksi.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: S-ryhmä, halpuuttaminen on kotimaisen tuotannon halveksuntaa, S-ryhmän salmonellabroilerit, salmonellabroilerit, salmonella, Hannes Gebhard,

Linnunsiemeniksi tarkoitetut auringonkukansiemenet käyvät kylvösiemeniksi

Keskiviikko 16.5.2018 - -Esko Erkkilä-

Minulla on ollut tapana jo vuosikaudet viljellä auringonkukkaa avomaalla. Viljelen sitä mökkipellon kaunistukseksi, pölyttäjähyönteisten iloksi ja onhan sitä alkusyksystä mukava napata kahvipöydän komistukseksi.

 

 

Auringonkukka soveltuu suureenkin ”ruukkuun” ja monesti syksyisin leikkaan auringonkukkia vanhoihin maitotonkkiin rekvisiitaksi vaikkapa markkinatapahtumiin.

 

 

 

IMG_8954.JPG

 

 

Kylvösteni siemenenä käytän tavallisia lintujen talviruokintaan tarkoitettuja siemeniä.  Siemenissä on eräkohtaisia eroja kasvin pituudessa ja on aina mielenkiintoista nähdä, että tuleeko metrin mittaisia tumppeja, vaiko lähes kaksimetrisiä hujoppeja.

 

 

Ulkomaisten auringonkukan siementen käsittelyssä pitää aina muistaa salmonellavaara.

 

 

Työelämässä seurasin tiiviisti Suomeen tuotujen rehumateriaalien salmonellaesiintymisiä ja ylivoimaisesti suurin salmonellakontaminaatioiden määrä oli Balkanin seudulta tuotujen auringonkukkasiementen kohdalla. Pese aina kätesi, kun olet käsitellyt auringonkukan siemeniä – kauhistelen niitä, jotka kuorivat auringonkukan siemeniä ja syövät niitä!

 

 

 

IMG_8956.JPG

 

 

Auringonkukan kylvämien jää usein kevään viimeiseksi kylvötyöksi, mutta nyt tein kylvötyön jo toissapäivänä.

 

 

Auringonkukkamaa pitää jyrsiä kunnolla ja viime vuosina olen jättänyt rivivälin niin suureksi, että rivivälien rikkakasvikitkemisen pystyy suorittamaan jyrsimellä.  Rikkakasvijyrsintää ei yleensä tarvitse tehdä kuin kerran, sillä peittävänä kasvina auringonkukka pystyy pitämään itse huolen rikkakasvitorjunnasta.

 

 

Kolmella kilolla auringonkukan siemeniä sain kylvettyä sitä kolmeen rinnakkaiseen riviin yhteensä 81 rivimetrille. Eiköhän siitä taas auringonkukkia riitä!

 

 

On luonnollista, että ennen siementen kylvöä heitin kylvövakoon ripauksen lannoitetta, sillä kookkaana kasvina auringonkukka tarvitsee ravinteita.

 

 

Elo – syyskuun vaihdetta odotellen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Auringonkukka, Auringonkukan ulkomaiset siemenet ja salmonella, Salmonella, auringonkukan viljely, auringonkukan kasvatus avomaalla, auringonkukan kylväminen, pölyttäjär,

Jälleen uusi vahvistus sille, että olen oikeassa!

Perjantai 18.8.2017 - -Esko Erkkilä-

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira joutui eilen saattamaan julkisuuteen tiedotteen, että K-ryhmän myymissä…

 

…Pirkka-tuotemerkillä myytävissä kananugeteissa on todettu salmonellaa ja ne on sen vuoksi vedetty pois myynnistä.

 

 

Tämä on jälleen esimerkki siitä, että päivittäistavarakauppa myy Pirkka- ja Rainbow-tuotemerkeillään jopa ihmisravinnoksi kelvottomia tuotteita.

 

 

Ostoskoriini ei missään tilanteissa livahda Pirkka- tai Rainbow-tuotteita ja toivon, että näin menettelisivät kaikki kuluttajat!

Muistan hetken, jolloin sain kuulla K-ryhmän aloittavan Pirkka-tuotteisiin panostamisen - se oli suomalaisen elintarviketeollisuuden, suomalaisen maataloustuotannon ja suomalaisten elintarviketyöläisten kannalta synkkä hetki; se on monesti paljastunut myös suomalaisten kuluttajien kannalta synkäksi päätökseksi.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: private label-tuotteet, Pirkka-tuotteet, Rainbow-tuotteet, Pirkka-tuotteissa salmonella, Pirkka-tuotteet ja salmonella, salmonellaa Pirkka-tuotteissa, salmonella,

Pese kätesi huolellisesti, jos käsittelet tuontiauringonkukansiemeniä!

Lauantai 3.6.2017 - -Esko Erkkilä-

Runsaan nelikymmenvuotisen työurani viimeiset viisitoista vuotta olivat aikaa, jolloin sain työtehtävieni vuoksi olla koko ajan varuillaan salmonellan vuoksi.

 

 

Rehuteollisuuden tuontiraaka-aineet olivat silloin ja näyttävät yhäkin olevan se ryhmä, josta löytyy salmonellasaastuneita eriä.

 

 

Ainakin takavuosina auringonkukansiemenet olivat se tuoteryhmä, josta viranomaistarkastuksissa löydettiin runsaasti salmonellasaastuneita eriä.

 

 

 

****************

 

 

 

 

IMG_9875.JPG

 

 

Ostin eilen Hankkija Oy:ltä 15 kiloa auringonkukansiemeniä tarkoituksella kylvää ne peltoon, jotta syksyllä saisin omalta pellolta auringonkukkia.

 

 

Näin myös tein ja nyt odottelen auringonkukan taimettumista.

 

 

Simenten pakkaajana on tanskalainen Vilofarm A/S ja se saattaa merkitä, että kyseessä on tanskalainen erä.

 

 

Takavuosina salmonellalla ”terästetyt” erät olivat yleensä alkuperältään bulgarialaisia.

 

 

 

Tutkailin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran analysointituloksia viime vuodelta ja totesin, että ainakaan viime vuonna ei salmonellaa ole löydetty yhdestäkään auringonkukkasiemenparttiasta.

 

 

Kokemuksesta tiedän, että Tanskassa salmonellavalvonta on leväperäistä Suomeen verrattuna, mutta on se varmaan tehokkaampaa kuin Bulgariassa.

 

 

Oli niin tai näin, mutta aina on kiinnitettävä suurta huomiota henkilökohtaiseen hygieniaan, kun käsittelee sellaisia auringonkukkasiemeniä, jotka ovat tuontitavaraa.

 

 

Kunnollinen käsienpesu on välttämättömyys sen jälkeen, kun on tavalla tai toisella ”käpälöinyt” auringonkukansiemeniä.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: salmonella, auringonkukansiemenet, auringonkukansiementen salmonella, Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira,

Kylmät väreet käyvät selkäpiissäni!

Lauantai 20.5.2017 - -Esko Erkkilä-

IMG_9235.JPG

 

 

En pidä vähimmässäkään mielessä tästä läimäkistä, joita on lätkäisty Tampereen joukkoliikenteen bussien selkänojiin.

 

 

Termi ”Nella” tuo minulle aina mieleen salmonellan, sillä se oli salmonellan kutsumanimi rehuteollisuuden vastuuhenkilöiden ja viranomaisvalvontaa suorittavien viranomaisten välisissä keskusteluissa.

 

 

Nella tuo aina mieleeni suuret ongelmat ja sen vuoksi paheksun, että Tampereen kaupunki on sortunut käyttämään tuota iljettävää termiä ilmeisen positiivisessa harhakuvitelmissaan.

 

 

Suomalainen rehuteollisuus on tiukassa yhteistyössä viranomaisten kanssa pystynyt pitämään Suomen nellavapaana ja sen vuoksi en voi hyväksyä, että Tampereen joukkoliikenne käyttää termiä ”Nella” ilmeisen tietämättömänä niistä suurista ponnistuksista, joita maamme rehuteollisuudelta ja suomalaisilta viranomaisilta on vaadittu, jotta olemme pystyneet pitämään Suomen salmonellavapaana!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: salmonella, nella, Tampereen joukkoliikenne, Tampereen kaupunkiliikenne,

On Ruokarouvan ansiota, että Suomi on salmonellavapaa maa

Tiistai 28.3.2017 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti tituleeraa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kalliota Ruokarouvaksi eilen ilmestyneessä lehdessään.

 

 

Tunnen ”Ruokarouvan” vuodesta 1997 alkaen, jolloin ensimmäisen kerran kävin tuoreena Raision rehuteollisuuden raaka-ainepäällikkönä Maa- ja metsätalousministeriössä neuvottelussa.

 

 

Pidän Aamulehden Husu-Kalliolle ”myöntämää” arvonimeä oikeutettuna.

 

 

Ruokarouvan rooli on ollut keskeinen siinä työssä, jonka ansiosta Suomi on pystytty pitämään salmonellasta vapaana maana.

 

 

Suomen säilyminen salmonellavapaana maana pohjautuu paljolti sille, että rehuteollisuutta valvova viranomainen eli Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja alan teollisuus tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta salmonella ei ole saanut jalansijaa maamme elintarvikeketjussa.

 

 

***************

 

 

Jaana Husu-Kallio toimi Euroopan komission terveysosaston varapääjohtajana 2002-2006.

 

 

Brysselistä vapauduttuaan hän toimi elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtajana 2006-2012 ja tältä ajalta tunnen hänet parhaiten.

 

 

Nyt Jaana Husu-Kallio toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkönä ja viimeksi tapasin hänet Helsingin Senaatintorilla MTK:n traktorimarssin aikana.

 

 

***************

 

 

Olen sanonut monta kertaa ja sanon sen myös nyt, että kun Sirkka-Liisa Anttila toimi Suomen maa- ja metsätalousministerinä ja Jaana Husu-Kallion Eviran pääjohtajana, saattoivat suomalaiset luottaa, että maamme ruokaturvallisuus oli varmoissa käsissä!

 

 

Sain Raision rehuteollisuuden raaka-ainepäällikkönä seurata aitiopaikalta niitä toimenpiteitä, joilla varmistettiin silloin ja varmistetaan myös nyt Suomen ruokaturvallisuus.

 

 

Ruokaturvallisuuden takaamisessa salmonellavalvonnalla on keskeinen rooli, mutta rehuraaka-aineiden ja elintarvikkeiden dioksiinivalvonnat, hometoksiini- ja vierasainejäämien seuranta sekä monet muut seikat ovat keskeisillä sijalla, jotta Suomen ruokaturvallisuus toteutuu.

 

 

Ruokaturvallisuus ja viranomaisvalvonnan tiukkuus ovat taas ajankohtaisia, kun Brasiliasta on Eurooppaankin tuotu mädäntynyttä ja salmonellasaastunutta lihaa.

 

 

On paljolti Ruokarouvan ansiota, että tilanteemme on ruokaturvallisuuden osalta niin hyvä kuin se on.

 

 

Tiukinkaan valvonta ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että vain kotimaisia elintarvikkeita käyttämällä takaamme esimerkiksi julkisessa ruokailussa turvallisen ruuan.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ruokarouva, ruokarouva Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Evira Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, salmonellavapaus, Suomen salmonellavapaus,

Raaka-aine-erän salmonellapuhdistukset tapahtuvat satamien karanteenivarastoissa

Lauantai 19.12.2015 - -Esko Erkkilä-

Tutkailin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran – www.evira.fi – nettisivuilla olevaa…

 

 

”Rehuvalvonnan raportti 2014”

 

 

…nimistä asiakirjaa ja kun totesin viime vuonna esiintyneen monessa raaka-aineparttiassa salmonellaa, tuli taas kerran mieleeni operaatiot Mustolan satamassa, jotka kuuluivat työelämässä ollessani vastuulleni.

 

 

Kyseinen raportti tosiaan löytyy Eviran nettisivuilta ja se kertoo, että valvova viranomainen määräsi viime vuonna 49 erälle kieltoja, määräyksiä tai muita viranomaistoimenpiteitä.

 

 

Nopealla silmäyksellä totesin, että ainakin viidessätoista (15) tapauksessa oli kyse salmonellalöydöksestä.

 

 

Viime vuonna tavatut salmonellatyypit olivat raportin mukaan seuraavat:

 

 • S. Mbandaka
 • S. Agona
 • S. Spp
 • S. Abony
 • S. ssp 1
 • S. Altona
 • S. Tennessee
 • S. Senftenberg
 • S. Breney
 • S. Typhimurium
 • S. Riseen
 • S. Lexington
 • S. Meleagridis
 • S. Infantis
 • S. Umbilo

 

Valtaosa löydetyistä tyypeistä on minulle tuttuja veijareita, mutta jonkin verran näyttävät Suomeen pyrkivät salmonellatyypit ”uudistuneen”.

 

 

Huomiotani kiinnitti se, että kotimaisesta vehnäleseestä on viime vuonna löydetty minulle täysin outo tyyppi eli Salmonella Breney.  Kyseessä saattaa olla tuontiviljan mukana Suomeen saapunut salmonellatyyppi.

 

 

Joissakin pahiten kontaminoituneissa erissä oli ollut useitakin salmonellatyyppejä.

 

 

 

On tärkeää, että maahantuoduissa raaka-aineissa todetut salmonellat löydetään, sillä ne pystytään tietyin menetelmin tuhoamaan ja saattamaan raaka-aine-erä käyttökuntoon.

 

 

Aiemmin salmonellakäsittelyt tehtiin kuumentamalla, mutta useiden miljoonien kilojen erille se ei ole mahdollista.

 

 

Kemiallinen käsittely on varma, suhteellisen nopea, kohtuullisen kustannustehokas ja tuloksiltaan hyvä käsittelymenetelmä.

 

 

Kemiallisessa käsittelyssä raaka-aineeseen suihkutetaan määrättyä nestettä, joka tuhoaa salmonellan – käsittelyaineella ei ole raaka-aineeseen haitallisia sivuvaikutuksia, mutta työskentelyyn osallistuvien pitää huolehtia henkilökohtaisten suojainten käyttämisestä.

 

 

Salmonellakäsittelyt tehdään viranomaisten antamien määräysten mukaan ja heidän valvonnassaan.

 

 

Käsitelty erä hyväksytään käytettäväksi, jos viranomaisnäytteet ja omavalvontanäytteet ovat puhtaita käsittelyn jälkeen

 

 

Mustolan satama on eräs paikka, jossa olen vastannut raaka-aine-erän salmonellakäsittelystä – kyse oli Saksasta tuodusta rapsirouheparttiasta.

 

 

On toki todettava, että olen saanut vuosien saatossa junailla samanlaisia operaatioita monissa muissa Suomen satamissa!

 

 

Salmonellan puhdistuskäsittely on iso ruljanssi, sillä kyse on tavallisesti vähintään 2.000 tonnin suuruisesta erästä. Jo se, että tarvitaan tuplasti varastotilaa – likainen tavara ja puhdistettu tavara - merkitsee pienissä satamissa melkoista haastetta.

 

 

Mukailen hieman eilisen juttuni lopputoteamusta, kun totean, että homman hoitaminen vaati monipuolista kokemusta ja ammattitaitoa, mutta sitä vartenhan yritykset ovat palkanneet päteviä henkilöitä riveihinsä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Evira, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, www.evira.fi, Rehuvalvonnan raportti 2014, salmonella, salmonellavalvonta, Suomen salmonellavalvonta, salmonellan tyyppaus,

Kaupan hinnanalennuskampanjat merkitsevät työttömyyden kasvamista ja elintarvikkeiden laatutason sekä jäljitettävyyden hämärtymistä

Maanantai 26.1.2015 - -Esko Erkkilä-

Käsittelin eilen päivittäistavaraketjujen hinnanalennuskampanjoita siitä näkökulmasta, että ne merkitsevät ongelmia kotimaiselle elintarviketeollisuudelle ja alkutuotannolle.

Hinnanalennuskampanjat lisäävät vääjäämättömästi työttömyyttä kotimaisessa elintarviketeollisuudessa ja samoin ne tekevät myös alkutuotannossa - kukaan ei pysty toimimaan kannattavuusrajan alapuolella ja sitä päivittäistavarakaupan kampanjat merkitsevät kotimaiselle elintarvikeketjulle.

Kaupan piirissä hinnanalennuskampanjat merkitsevät henkilöstön vähentämistä ja osa-aikatyöhön siirtymistä myös niille kaupanalan työntekijöille, jotka nyt ovat saaneet olla työssä kokopäiväisesti.

Hinnanalennuskampanjoiden vaikutus työllisyyteen on kiistaton ja kiistaton on myös se, että ne horjuttavat elintarviketurvallisuuttamme.

Kotimaisen tuotannon kannattavuusongelmat lisäävät tuontielintarvikkeiden osuutta ja kaikki tiedämme, että tuontielintarvikkeiden laatutaso ei ole samalla tasolla kuin kotimaisten elintarvikkeiden.

Kaupan hyllyillä olevien elintarvikkeiden jäljitettävyys heikkenee ja niiden eettinen alkuperä hämärtyy. Jokaisella lienee muistissaan kaupan private label -tuoremehujen valmistuksessa kaukomailla ilmenneet ongelmat, joihin kaupan suuret keskusliikkeet kovin vitkastellen puuttuivat.

Suomessa salmonellalöydökset elintarvikkeissa aiheuttavat välittömästi takaisinvedon, mutta jo esimerkiksi Saksassa elintarvikevalvonta ei lotkauta korviaan vaikkapa eläinten rehuseosten raaka-aineista löydetyille salmonelloille.

Suomessa noudatetaan salmonellavalvonnassa "täyden vastuun" -periaatetta eli yritys, jonka tuotteista tavataan salmonellaa, on korvausvelvollinen kaikista salmonellan aiheuttamista ongelmista ja salmonellan poistamisesta.

Lidl on kauppaketjuna tehnyt paljon hyvää työtä Suomen päivittäistavarakaupan hinnoittelun korjaamisessa, mutta kauppaketjuista se lienee se, jonka myymistä tuotteista on eniten tavattu salmonellaa - syy-yhteys löytyy kyseisen kauppaketjun muita runsaammista tuontielintarvikkevalikoimista.

Pelkään perustellusti, että päivittäistavarakauppojen hinnanalennuskampanjat lisäävät hygieniariskin kasvamista tarjolla olevissa elintarvikkeissa.

*****************

Tätä ja eilen julkaistua kirjoitustani ei saa missään tapauksessa käsittää siten, että vastustaisin päivittäistavaraketjujen hinnanalennuskampanjoita.

Haluan kuitenkin muistuttaa, että niiden kustannusvaikutus kaivetaan muiden lompakosta, kuin Keskon tai SOK:n - rahat hinnanalennuksiin nyhdetään tyystin muualta!

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hinnanalennuskampanjat lisäävät työttömyyttä, hinnanalennuskampanjat horjuttavat elintarvikkeiden laatutasoa, salmonella, salmonellavalvonta, työttömyys, kaupanalan työttömyys,

Miten saksalaiset ja Lidl pystyivät ryssimään uusiseelantilaisen karitsanlihan salmonellasaastuneeksi?

Torstai 23.8.2012 - -Esko Erkkilä-

Eilisen uutisaiheista kohosi kärkiuutiseksi, että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira määräsi Lidl´n vetämään pois markkinoilta saksalaisen karitsanlihaerän, josta omavalvonnassa oli todettu salmonella.

 

Saan kännykkääni kaikki Eviran tiedotteet ja kyseinen tiedote kuului näin:

 

*****

Myynnistä vedetty erä pakastettuja karitsan ulkofileepihvejä

 

22.08.2012 15:28

 

Omavalvontatutkimuksissa todetun salmonellaepäilyn vuoksi maahantuoja on vetänyt markkinoilta erän pakastettuja karitsan ulkofilepihvejä.

 

Tuote on valmistettu Saksassa ja sitä on ollut myynnissä Etelä-Suomen alueen Lidl-myymälöissä nimellä ”Marvest New Zealand Lamb Steaks, marinated”.

 

Takaisinvedettävän erän parasta ennen –päivämäärät ovat 10.4.2013 ja 11.4.2013. Erätunnus on A 215 L 3274. Pakkauskoko on 400 grammaa.

 

Maahantuoja pyytää asiakkaita palauttamaan kyseisten erien tuotteet Lidl-myymälään, jossa tuotteen hinta korvataan. Lisätietojen antajana toimii Lidl Suomi Ky, asiakaspalvelu, p. 0800 05435 tai asiakaspalvelu lidl.fi

 

Asiaa hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa


Ylitarkastaja Raija Törmä-Oksanen, p. 029530 4245, raija.torma-oksanen evira.fi

 

******

 

Lidl`n kärähtäminen salmonellapitoisen elintarvikkeen myynnistä kertoo suomalaisen elintarviketurvallisuusjärjestelmän valvonnan olevan korkealla tasolla. Se kertoo myös sen, että jopa alkuperältään saksalainen elintarvike on riskialtis tuote – se saattaa sisältää salmonellaa.

Suomalainen salmonellakontrolli on kattava – toivottavasti se pystyy jatkossakin pitämään Suomen salmonellavapaana maana.

 

Toivon, että salmonellakontrollimme pystyy jäljittämään kontaminaatiolähteen. On tärkeää tietää, että onko salmonellakontaminaatio tapahtunut Uudessa Seelannissa, Saksassa vaiko Lidl´ssä.

 

Uusi Seelanti saattaa selvitä ongelmasta puhtain paperein, sillä tuote on valmistettu Saksassa. Onko saksalainen lihanleikkaamo syyllinen? Toinen selvitettävä kysymys on, että peukaloiko Lidl sille toimitettuja lihajalosteita? Onko kontaminaatio sittenkin tapahtunut Lidl´ssä?

 

On varmaa, että eri osapuolet pyrkivät vierittämään syyn toisilleen.

 

Suomalaisen kuluttajan kannalta keskeistä on, että Lidl on myynyt epäkelpoa tuotetta. On pelkästään Lild´n asia selvittää salmonellakontaminaation lähde.


Lidl´n syyllistäminen on toisaalta huono asia, sillä se vahvistaa kahden keskusliikkeen eli SOK:n ja Keskon monopolia.

 

Toivon ja edellytän, että Lidl kertoo kontaminaatiolähteen, vaikka se olisikin Lidl!


Minua kiinnostaa kovasti uusiseelantilaisesta karitsanlihasta todetun salmonellan tyyppaustulos. Toivottavasti se kerrotaan, sillä tyyppaustulos antaa joitain vihjeitä kontaminaatiolähteestä.


Tyyppaustulos ilmaisee salmonellan tyypin ja se kertoo tiettyjä asioita asiantuntijoille. Pidän itseäni jonkintasoisena salmonella-asiantuntijana ja sen vuoksi tyyppaustulos kertoo minulle ainakin jotain.


Tyyppaustulos on julkisuudessa viimeistään Eviran analysointituloksista kertovassa tiedossa, jossa kerrotaan Suomessa tavatut salmonellat heinä...joulukuussa 2012.  Tieto ilmestyy kaikkien nähtäville kuitenkin vasta joskus ensi keväänä ja se on perin myöhään.

 

Lidl`n salmonellahässäkkä kertoo taas kerran, että kuluttaja ottaa aina tietyn riskin, kun hän päätyy tuontielintarvikkeen ostajaksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lidl, saksalaiset elintarvikkeet, salmonellakontrolli, salomonellakontrolli Suomessa, Elintarviketurvallisuusvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Evira,

Ovatko pavunidut koko Eurooppaa heiluttelevan EHEC-skandaalin syytä?

Tiistai 7.6.2011 - -Esko Erkkilä-

Saksaa ja jopa koko Eurooppaa heiluttelevan EHEC-epidemian alkusyy ei minulle eikä monille muillekaan ole yllätys, jos syyksi paljastuvat idut.

 

Asiasta ei vielä ole varmuutta, mutta jotain asiasta uskallan sanoa.

 

Suosin vihanneksia, mutta ituihin en koske vaikka kyse olisi kuinka hienosta ruokapaikasta tahansa.

 

Itujen kasvualustana ja kastelussa käytettävän veden laatu on itukasvatuksessa kaiken perusta.

 

En olisi uskonut, että Saksassa itujen kasteluun käytetään paskavettä, mutta niin nyt ilmeisesti on tapahtunut.

 

Ainakin takavuosina Suomeen tuotiin ituja jopa Pakistanista ja muista eksoottisista maista saakka. Siellä paskaveden käyttäminen kasteluvetenä itujen kasvattamisessa on tavallista.

 

Suomessa ei ole todettu iduista peräisin olevia EHEC-epidemioita. Sen sijaan Suomessa on esiintynyt kaksi itujen aiheuttamaa salmonella-ruokamyrkytysepidemiaa vuosina 2007 ja 2009. Kyseessä olivat maahantuodut sinimailasen idut.

 

Siementen idättäminen on jo sinällään herkkä prosessi ja se merkitsee mikrobiologisesti oivallisen kasvualustan muodostumista haitallisille mikro-organismeille. Kun siihen lisätään ulosteiden kanssa kontaminoitunut kasteluvesi (= paskavesi), on selvää, että idut eivät sovellu elintarvikkeeksi.

 

Nyt Saksan terveydenhoitojärjestelmän polvilleen laittanut EHEC-kanta on tyypiltään uusi. Se merkitsee tavatonta riskiä, sillä tuntematon vihollinen on aina vaarallinen.

 

EHEC-kolibakteeri voi aiheuttaa hemolyyttis-ureemisen oireyhtymän, joka vaikuttaa verisoluihin, munuaisiin ja mahdollisesti myös hermostoon. Sairaustapauksia on Saksan lisäksi ilmennyt Itävallassa, Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Britanniassa.

 

Epidemiaan kuolleiden lukumäärä kohosi sunnuntaina 5.6.2011 jo 22:een.

 

Saksalaiset aiheuttivat dioksiiniskandaalillaan kestämättömän tilanteen suomalaiselle sianlihantuotannolle, sillä skandaalin akuutissa vaiheessa jouduttiin saksalaista sianlihaa pakastamaan paljon.

 

Nyt saksalaisen sianlihan pakkasvarastoja puretaan ja sianlihan hinta Euroopassa on sukeltanut ennätysmäisen alas.  Tilanne merkitsee sitä, että sianlihantuotanto on Suomessa täysin kannattamatonta.

 

Pelkään, että vihannesten EHEC-skandaali aiheuttaa suuria ongelmia suomalaiselle vihannestuotannolle. Vihannesten kulutus laskee, hinnat alenevat ja tuotanto on kannattamatonta.

 

Kyseenalainen kiitos kuuluu saksalaiselle kotieläintuotannolle ja heidän vihannestuotannolleen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EHEC, salmonella, EHEC-skandaali, dioksiiniskandaali,

S-ryhmälle kolajuomaa Rainbow-tuotemerkillä valmistava yritys toimii Kuopiossa

Keskiviikko 11.5.2011 - -Esko Erkkilä-

S-ryhmä on viime aikoina kompastellut private label tuotemerkkinsä Rainbow`n laatuongelmien kanssa.

Tanskalaisvalmisteisessa broilerpakasteessa todettiin Salmonella Dublin-tyypin salmonella ja sen lisäksi nokialaisperheen ostamassa kolajuomapullossa oli silmältä näyttävä epämääräinen klöntti.

Oletin, että myös kolajuoma olisi valmistettu ulkomailla, mutta asiaa tutkittuani totesin valmistajaksi VIP-Juicemaker Oy –nimisen firman. Firma sijaitsee Kuopiossa ja sen tavoite on omien nettisivujensa mukaan

 • olla Suomen tehokkain ja joustavin mehujen valmistaja ja tuottaa toiminnallaan sidosryhmilleen taloudellista lisäarvoa ja kasvattaa yrityksen arvoa.

Toiminta-ajatuksekseen firma kertoo mm.:

 • olla kaupan keskusliikkeiden ja ketjujen vahva private label toimittaja niissä tuoteryhmissä joissa se on mukana, valmistamalla ja markkinoimalla korkealaatuisia mehuja, mehujuomia, hyvinvointijuomia, energiajuomia sekä virvoitusjuomia VIP ja Rodeo -tuotemerkeillä sekä kaupan omilla merkeillä.

Omistuspohjastaan yritys kertoo olevansa osa Refresco Holdingia.

 

Vertailin VIP-Juicemaker Oy:n Rainbow-kolajuoman ja Pepsin sekä Coca-Colan hintoja Koivistonkylän Prismassa.

Tuotteita ei tietenkään pidä vertailla yksi yhteen, mutta silti hintaerot olivat häkellyttäviä.

VIP-Juicemaker´n 1,5 litran pullo kolajuomaa maksoi 1,09 €, kun vastaavankokoisen Pepsi-pullon hinta oli 2,09 € ja Coca-Cola-pullon 2,39 €.

Peräänkuulutan päivittäistavarakaupalta tiettyä harkintaa, kun sille tarjotaan pilkkahinnalla tuotteita.

Sisäänostajien kannattaisi muistaa ikiaikainen totuus: Hyvää ei saa halvalla!

Ainakin omien sanojensa mukaan päivittäistavarakauppa saa merkittömistä tuotteista paremman myyntikatteen kuin luotettavien merkkituotteiden myynnistä. Jos tämä kaupan itsensä kertoma väite pitää paikkansa, on kaupalla itsetutkiskelun paikka.

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: S-ryhmä, Salmonella Dublin, Rainbow, Pirkka, Eldorado, private label, VIP-Juicemaker Oy, kolajuomat,

Vanhemmat kirjoitukset »