Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Jokaisen työntekijän pitää olla tietoinen yrityksen taloudellisesta tilanteesta!

Lauantai 23.4.2016 - -Esko Erkkilä-

Olen viime päivinä saanut hämmästellä useaankin otteeseen, kun on ollut kyse työntekijöiden tietoisuudesta tai paremminkin tietämättömyydestä yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

 

 

Oikeastaan kyse ei aina ole ollut pelkästään yrityksistä vaan kyse on usein ollut myös julkisen yksikön taloudellisesta tilanteesta.

 

 

niina.jpg

 

 

Viimeksi törmäsin tähän ongelmaan Tampereen Keskustan ja Pirkanmaan Keskustan järjestämässä ”Mistä työ tulee” –seminaarissa Tampereella 20.4.2016, kun PAM:n järjestöjohtaja Niina Koivuniemi otti asian esille.

 

 

Koivuniemi – ay-jyrä kun on – puhui, että yrityksen luottamushenkilöt eivät tiedä mitään yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

 

 

Minä kun en tunne ay-maailman kiemuroita, niin en tunne myöskään luottamushenkilöiden tavallista työntekijää suuremmasta tiedontarpeesta. 

 

 

Mielestäni yrityksen kaikille työntekijöille pitää kertoa yrityksen taloudellinen tilanne ilman peittelyitä – jos niin keskeiset asiat kuin taloudellinen tilanne kerrotaan vain joillekin luottamusmiehille, niin yritysjohto menettää luottamuksensa työntekijöiden silmissä. Ja saa menettääkin!

 

Opin työelämässä, että jokaisen palaverin ja kokoontumisen ensimmäinen asia pitää olla kertoa läsnä oleville yrityksen taloudellinen tilanne!

 

 

Olen jatkanut työelämässä oppimaani menettelytapaa yhdistysmaailmassa ja haluan, että jokaisessa johtokunnan tai hallituksen – niitäkin yhdistysmaailmassa on – kokouksessa ensimmäinen kohta on taloudellisen tilanteen selvittäminen.

 

 

Kuluneella viikolla oli Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan kokous ja sain siellä aikaiseksi mieleiseni päätöksen, että jatkossa liikelaitoksen taloudellisen tilanteen käsittely siirretään työjärjestyksen kärkeen!

 

 

Meillä on hyvin yhteistyöhaluinen ja yhteistyökykyinen johtokunta, mutta kun kokouksemme tapaavat kestää neljä tuntia tai ylikin, niin taloudelliset kysymykset pitää käsitellä heti kärkeen, jotta johtokunnan jäsenten vireystaso on vielä korkealla.

 

 

 

Summa summarum!

 

 

Yritysten ja yhdistysten toiminnassa keskeinen periaate pitää olla, että taloudellinen tilanne kerrotaan kaikille ja yrityksissä siten, että tieto tavoittaa koko henkilöstön!

 

 

Tietoa ei saa pantata luottamusmiehille, sillä tiedon panttaaminen aiheuttaa aina vallan väärinkäyttöä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Niina Koivuniemi, PAM, yrityksen taloustilanteen kertominen, avoimuus,

Pormestarin ja valtuuston puheenjohtajan asukasilta oli ladattu odotuksia täyteen, mutta toteutus ontui

Lauantai 6.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marinin ja pormestari Anna-Kaisa Ikosen ensimmäinen asukasilta järjestettiin Takahuhdin koululla torstaina huhtikuun 4. päivänä 2013 klo 17.00…19.00.

 

Yleisöä oli paikalla auditorio täynnä.

 

Olin mukana tilaisuudessa.

 

asukasilta1

 

Asukasillan aluksi apulaispormestari Mikko Aaltonen kertoi lyhyesti vastuualueensa eli toimintakykyä ja terveyttä edistävien palvelujen sekä ikäihmisten palvelujen ajankohtaisista asioista.

 

 

asukasilta2

 

Puhetta asukasillassa johti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin (SDP).

Marinin kokemattomuus teki tepposet ja asukasillan aikana tuli monta kertaa ikävä kaupunginvaltuuston edellisen puheenjohtajan Irene Roivaisen (vihreät) tapaa johtaa puhetta asukasilloissa jämäkästi.

Marin antoi asukkaiden jaaritella aivan liian pitkään ja muutenkin hänen otteissaan ei ollut kaivattua ”särmää”.

Nuoruus ja kokemattomuus ovat kuitenkin sellaisia ominaisuuksia, että ne paranevat iän ja kokemuksen karttuessa, joten nyt on jaksettava odottaa!

 

 

asukasilta3

 

Pormestariviisikko oli kokonaisuudessaan paikalla.

 

Vasemmistoliiton Mikko Aaltonen (vasemmalla) selvisi ensimmäisestä apulaispormestaritentistään kunnialla, vaikka joutuikin moneen kertaan toteamaan, että ei tunne asiaa.

 

Aaltosen vierellä istunut vihreiden apulaispormestari Olli-Poika Parviainen pärjäsi lähes yhtä hyvin kuin Aaltonen. Parviainen käytti asukasillan aikana onnistuneesti tietokonettaan ja kaivoi tilaisuuden edetessä sieltä tietoja, joita ei heti osannut vastata - nykyaikaisen tietotekniikan hyväksikäyttöä parhaimmillaan!

 

Pormestariviisikon keskellä istunut kokoomuksen Leena Kostiainen pystyi tutulla vakuuttavalla esiintymisellään osoittamaan, että hän tuntee oman vastuualueensa asiat.

 

Toisena oikealta istunut pormestari, kokoomuslainen Anna-Kaisa Ikonen oli selkeä alisuorittaja. Puheenjohtaja Sanna Marin joutui pariinkin kertaan keskeyttämään pormestarin puheenvuoron, kun siitä ei meinannut tulla lainkaan loppua. Nyt pormestarilta tarvittaisiin Timo P.:n "niemismäistä"  selkeyttä, jämäkkyyttä ja uskottavuutta.

 

SDP:n apulaispormestari Pekka Salmi on lyhytpuheinen ja selkeäsanainen poliitikko - pohjimmiltaan pidän hänen suoraviivaisesta tyylistää.


Asiapuolella Salmelle sattui tilaisuuden lopulla moka, kun hän peräänkuulutti edellisen valtuustokauden päättäjiä Teiskon vesiongelmien ratkaisuista. On selvää, että vallassaolevat aina kantavat vastuun ja sitä tosiasiaa ei pysty kiertämään.


************

 

Valtuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasillat ovat jo aikaisemmin olleet asukkaita kiinnostavia tilaisuuksia. Niissä on aina ennen olleet pormestarin ja apulaispormestareiden lisäksi täysillä mukana kaikki kaupunginvaltuustossa edustettuina olevat puolueet.

 

Nyt tähän menettelyyn on näköjään tullut muutos. Näin siitä huolimatta, vaikka…

 

asukastilaisuus4

 

 

…tilaisuuden ennakkomainonnassa kerrottiin mukana olevan ”joukko kaupunginvaltuutettuja”.

 

Muiden puolueiden kaupunginvaltuutettuja toki oli muutama paikalla, mutta heille ei entiseen tapaan ollut paikkoja yleisön edessä ja heitä ei myöskään puheenjohtajan toimesta esitelty. Päinvastoin, sillä Sanna Marin totesi ainakin kerran yleisön joukossa olleille kaupunginvaltuutetuille, että nyt ei anneta puheenvuoroja valtuutetuille.

 

Valtakoalition ulkopuolella olevien kaupunginvaltuutettujen syrjiminen on uutta tamperelaista kulttuuria ja siitä toivoisi mahdollisimman pian päästävän pois.

 

Uutta syrjivää menettelytapaa ei poista se tekoselitys, että kyseessä on kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukastilaisuus.

 

Tilaisuudessa tuli esille useita parannusta kaipaavia kohtia Tampereen kaupungin toiminnassa. En tässä yhteydessä kuitenkaan käsittele kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasiltaa tämän enempää - ehkä joskus toiste!

 

Toivon, että seuraavaan asukasiltaan varataan pöydän takaa tuolit myös perussuomalaisille, keskustalaisille, kristillisdemokraateille, Tampereen sitoutumattomille sekä SKP:lle.

 

Ilmaisin mielipiteeni myös siinä palautelapussa, jonka asukkaiden toivottiin tilaisuudessa täyttävän. Merkitsin lappuun myös nimeni, sillä en halua kriittisen palautteen antajana piileskellä nimettömyyden takana.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pormestarin ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan asukasilta, asukasilta, Sanna Marin, Anna-Kaisa Ikonen, Mikko Aaltonen, Leena Kostiainen, Olli-Poika Parviainen, Pekka Salmi, asukasdemokratia, avoimuus, Irene Roivainen, Timo P. Nieminen,