Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Onko lehtikuusen lahonkestävyys myytti?

Sunnuntai 16.4.2017 - -Esko Erkkilä-

Olin keskeinen päättäjä, kun puoliksi omistamani maatalousyhtymän metsäpalstalle parisenkymmentä vuotta sitten istutettiin runsaan hehtaarin suuruiselle avohakkuualueelle lehtikuusta.

 

 

Avohakkuu tehtiin metsähoidollisena päätehakkuuna.

 

 

Tiedossani oli, että lehtikuusi on lahonkestävyytensä osalta kyllästettyyn puuhun verrattava puumateriaali

 

 

Tiesin päätöstä tehdessämme, että lehtikuusitaimikko on hirvien suurta herkkua ja sen osalta olin omalta osaltani ottamassa riskin.

 

 

Nyt kahdenkymmenen vuoden jälkeen tiedän, että hirvet ja hirvivahingot eivät ole riski lehtikuusimetsikölle, sillä ainuttakaan hirvien vahingoittamaa tainta en ole palstallamme tavannut.

 

 

Jos nyt katsoo eri lähteistä lehtikuuden lahonkestävyyttä, saa ristiriitaisia tietoja.

 

 

Osa tiedoista kertoo, että lehtikuusi on lahonkestävyydeltään jopa heikompi kuin tavalliset puulajimme, mutta osa tiedonjakajista pitäytyy siinä, että lehtikuusi on mainio puulaji lahonkestävyyden suhteen.

 

 

Toistan, että puulajivalinnassamme keskeisenä kriteerinä aikoinaan oli se, että kyllästetyn puun käyttäminen rakennusmateriaalina tullaan kieltämään.

 

 

Pitäydyn aikanaan tekemässäni päätöksessä ja en peru päätöstäni.

 

 

En tavoittele samaa kuin aikoinaan teki Pietari Suuri, joka määräsi Raivolaan istutettavaksi lehtikuusimetsikön, jonka puut sitten aikoinaan olisivat tulleet Venäjän purjevenesotalaivaston mastopuiksi.

 

 

Tavoittelen, että jälkeeni tulevat saisivat aikoinaan hyvän hinnan niistä lehtikuusista, jotka joskus tulevat myymään!

 

 

 

IMG_8540.JPG

 

 

 

IMG_8541.JPG

 

 

Näissä kuvissa lehtikuusimetsikköä ensiharvennuksen jälkeen.

 

 

Mukana on luontaisesti tullutta koivikkoa ja se on pidettävä kurissa, jotta se ei pääse haittaamaan lehtikuusia.

 

 

 

Uskon vakaasti, että lehtikuusen arvostus puutavarana tulee tulevaisuudessa kasvamaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Onko lehtikuusen lahonkestävyys myytti?, Lehtikuusi, onko lehtikuusi lahonkestävä?, lehtikuusen lahonkestävyys, lehtikuusi ja hirvivahingot, Raivolan lehtikuusimetsikkö,

Onko lehtikuusimetsän istuttaminen panostamista tulevaisuuteen?

Sunnuntai 5.1.2014 - -Esko Erkkilä-

Pietari Suuri oli Venäjän hallitsijana 1682 – 1725, aluksi tsaarina ja myöhemmin keisarina.

 

Pietari Suuren eräs aikaansaannoksista oli, että hän loi Venäjälle sotakykyisen laivaston.

 

Keisarina Pietari Suuri oli kaukokatseinen, sillä hänen päätöksellään Raivolaan istutettiin lehtikuusimetsä. Lehtikuusimetsän tarkoituksena oli kasvattaa säänkestävää puutavaraa laivanrakennuksen tarpeisiin.

 

Olen käynyt Raivolan lehtikuusimetsässä, jossa jopa 50 metrin korkeuteen yltävät lehtikuuset kasvavat.

 

Pietari Suuren kaukokatseisuus ei kaikesta huolimatta yltänyt tarpeeksi pitkälle, sillä teräs syrjäytti puun laivanrakennuksen tarveaineena.

 

 

*************

 

 

Emme poikieni kanssa tavoitelleet Pietari Suuren kaukokatseisuutta, kun viitisentoista vuotta sitten päätimme istuttaa maillemme pariinkin kohtaan lehtikuusimetsikön. Istutimme lehtikuuset pienehköille alueille, joilla jouduimme metsänhoidollisista syistä tekemään kuusikon päätehakkuun.

 

 

 

lehtikuusi1

 

 

Lehtikuuset ovat viidessätoista vuodessa kasvaneet hyvin. On annettava tunnustus muille maatalousyhtymämme omistajille, sillä lehtikuusitaimikon hoitotöistä on huolehdittu.

 

 

 

lehtikuusi2

 

 

Lehtikuusitaimikkoon kasvaa hyvin helposti koivuja ja ne on pidettävä kurissa, jotta koivut eivät vahingoita lehtikuusia.

 

 

lehtikuusi3

 

 

Lehtikuusitaimikon vihollisia ovat hirvet, mutta meidän lehtikuusikkomme ovat taimikkovaiheessa säästyneet hirvivahingoilta. Nyt hirvet eivät enää pysty olemaan uhkana.

 

 

 

Miksi päädyimme istuttamaan lehtikuusia?

 

 

Lehtikuusikkomme ovat pieniä, sillä niihin on istutettu ainoastaan vajaat parituhatta lehtikuusentainta.

 

Pähkäilimme, että lähivuosikymmeninä tullaan ympäristösyistä kieltämään kaikkinaiset puutavaran lahonsuojausmenetelmät ja kun lehtikuusi on lahonkestävä puulaji, niin päädyimme istuttamaan lehtikuusta.

 

Tiesimme lehtikuusentaimien herkullisuuden hirville, mutta emme antaneet sen vaikuttaa puulajivalintaamme.

Kun nyt tutkailee lehtikuuseen liittyviä käyttötarkoituksia, on mukava havaita, että sillä näyttäisi olevan monipuolista kysyntää.

 

 

Kokemuksemme lehtikuusenviljelystä ovat ensimmäisen viidentoista vuoden kokemuksella positiiviset ja uskallan suositella lehtikuusen valitsemista istutettavaksi puulajiksi muillekin.

 

Lehtikuusimetsistämme ei ole tarkoitus luoda mitään ”Välimäen lehtikuusikkoa”, mutta kieltämättä lehtikuusimetsikkö on ulkonäöltään hieman erikoinen!  Merkkituote siis!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lehtikuusi, Raivolan lehtikuusikko, Pietari Suuri, Pietari I Suuri, lehtikuusikon viholliset, lehtikuusikon hirvivahingot, hirvivahingot,