Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pari pötköä dynamiittia on paras keino istutuskuopan tekemiseen!

Lauantai 1.9.2018 - -Esko Erkkilä-

Elo-syyskuun vaihteen tienoot ovat oikein sopivaa aikaa hedelmäpuiden, marjapensaiden ja erilaisten muiden pensaiden istuttamiselle.

 

 

Monissa puutarha-alan liikkeissä on nyt tai lähipäivinä edullisia tarjouksia, kun ne myyvät varastonsa ennen talventuloa loppuun.

 

 

Syysistutuksien puolesta puhuu myös se, että taimien istuttamiselle ei tahdo kevään kiireisimpänä aikana löytyä viherpeukalon kalenterista vapaita aikoja.

 

 

*****************

 

Taimi-istutusten ongelmana on usein se, että istuttaja kaivaa taimelle parin lapionpiston suuruisen istutuskuopan ja on selvää, että sellaisessa paikassa minkäänlainen puu tai pensas ei voi viihtyä.

 

 

Puhun kokemuksesta, kun sanon, että istutuskuopan pitää kaikille puille ja pensaille olla halkaisijaltaan vähintään 80 – 100 senttiä ja istutuskuopan syvyyden pitää olla minimissään 60 senttiä.

 

 

Istutuskuoppaan laitettavasta maasta korkeintaan puolet saa olla alkuperäismaata ja puolet pitää olla lajityypillistä maata.

 

 

Syreenihortensialle, pensasmustikalle ja alppiruusuille istutuskuoppaan laitettavan maan pitää olla hapanta, joten niille ei kalkkia tippaakaan.

 

 

Esimerkiksi tyrni puolestaan on kalkinsuosija, joten sille sopivasti kalkkia – tyrnille ei sovi antaa typpilannoitusta, sillä se kerää itse ilmakehästä typpeä ja voi sen avulla hyvin.

 

 

Istutuskuoppa kaivetaan joka käsipelillä tai kaivinkoneella, mutta tärkeintä on, että se on riittävän suuri.

 

 

Kokemukseni mukaan paras keino istutuskuopan tekemiseen on räjäyttää istutuskuoppa parin dynamiittipötkön avulla.  Yksi pötkö on liian vähän, mutta kolme saattaa olla liian paljon.

 

 

On luonnollista, että räjäyttäjällä pitää olla ns. laturin paperit, sillä toiminnan on oltava laillista.  Onneksi perhekunnassamme on laturin paperit omaava henkilö, joten kokemusta on.

 

 

Räjäyttäminen vaatii luonnollisesti riittävät turvaetäisyydet, sillä sitä ei voi suorittaa rakennusten tai teiden välittömässä läheisyydessä.

 

 

Räjäyttämällä tehty istutuskuoppa tekee tiiviinkin maan kuohkeaksi hieman kauempanakin istutuskuopasta, joten kasvit viihtyvät räjäyttämällä tehdyssä istutuskuopassa.

 

 

Korostan turvaetäisyyksiä ja yleensäkin turvamääräyksiä, mutta räjäyttämällä tehty istutuskuoppa on kasvien kannalta paras vaihtoehto!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Istutuskuoppa, riittävän suuri istutuskuoppa, syyshortensian istuttaminen, alppiruusun istuttaminen, pensasmustikan istuttaminen, tyrnin istuttaminen, istutuskuoppa räjäyttämällä,

Hedelmäpuille ja marjapensaille on kaivettava kunnollinen istutuskuoppa!

Sunnuntai 30.8.2015 - -Esko Erkkilä-

Hyvin yleinen syy heikosti menestyviin hedelmäpuihin ja marjapensaisiin on se, että istutuskuoppa on aikoinaan jätetty liian pieneksi.

 

 

Joudun katsomaan peiliin, kun harmittelen metsäreunaan kiviselle alueelle aikoinaan istuttamiamme viherherukkapensaita – niiden kasvu ja sitä kautta marjantuottokyky ovat olemattomat.

 

 

Kivinen ja kova moreenimaa eivät ole hyväksyttäviä syitä sille, että istutuskuoppa jäi pieneksi!

 

 

Katselin joskus, kun eräs omakotiasuja istutti syreenihortensiapensaita sellaiseen rakoon, jonka hän pystyi yhdellä lapionpolkaisulla raottamaan kovaan savimaahan!  On selvää, että homma ei onnistunut – kalliit taimet menivät täysin turhaan!

 

 

Aikoinaan kun istutimme syyshortensia-aidanteen omakotitalotonttimme kahdelle rajalla, niin kaivoimme 60 senttiä leveän yhtäjaksoisen kaivanteen ja kaivoimme vanhan maan pois kuudenkymmenen sentin syvyydeltä.  Ennen istuttamista täytimme kaivanteemme happamalla suomullalla.

 

 

Havainnollisena nyrkkisääntönä on, että istutuskuopan pitää olla vähintään 60 senttiä syvän ja sen koon pitää vastata kahdensadan litran suuruisen öljytynnyrin pohjapinta-alaa.

 

 

Olen kirjoittanut tälle saitille 1.7.2013 jutun omenapuun istuttamisesta ja se löytyy googlettamalla näin: ”esko erkkilä omenapuun istuttaminen”.

 

 

***********************

 

Puhun kokemuksesta, kun totean, että hedelmäpuiden, koristepensaiden ja marjapensaiden istutuskuoppa voidaan tehdä joko kaivinkoneella kaivamalla tai dynamiitilla räjäyttämällä.

 

 

 

Perhekuntaamme kuuluu poikamme, jolla on räjäyttämiseen liittyvät luvat kunnossa ja joka  mielellään avustaa istutuskuoppien tekemisessä.

 

 

Räjäyttämistä ei voi suorittaa lähellä rakennuksia, sillä kuopan kohdalla sijaitsevat kivet saattavat lentää kauaskin.

 

 

Kokemuksesta voin sanoa sen verran, että yksi dynamiittipötkö on liian vähän, mutta kolmen pötkön yhteislataus taas liian paljon.

 

 

Räjäyttämällä tehdyssä istutuskuopassa on se etu, että räjäyttäminen kuohkeuttaa maata hieman varsinaisen räjäytyspaikan ulkopuolellakin.

 

 

Muistakaa turvaetäisyydet, jos päädytte istutuskuopan tekemisessä räjäytystekniikkaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: istutuskuoppa, hedelmäpuiden istutuskuoppa, marjapensaiden istutuskuoppa,

Syyshortensialla on nyt "sadonkorjuun aika"!

Torstai 12.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Olen tällä saitilla ja myös omilla fb-sivuillani usein kirjoittanut syyshortensiasta ja sen hoitamisesta.

 

Vanhoihin syyshortensiakirjoituksiini voi tutustua, kun googlaa vaikkapa näin: ”esko erkkilä syyshortensia”.

 

Olen perehtynyt syyshortensian kasvattamiseen 1980-luvun loppupuolelta saakka, sillä istutimme silloin vastavalmistuneen omakotitalomme yhdelle tontinrajalle parisenkymmentä metriä pitkän syyshortensia-aidanteen.

 

Syyshortensia on nimensä mukaisesti parhaimmillaan syksyllä, sillä sen kukkiminen alkaa elokuun puolenvälin paikkeilla ja jatkuu syyspakkasiin saakka. Kukat saavat hienoa punaväriä pakkasten lähestyessä.

 

Syyshortensia-aidan ja myös yksittäisen syyshortensiapensaan perustamiseen pitää panostaa.

 

Me kaivoimme aikoinaan lapiopelillä 80 senttiä leveän ja saman verran syvän ”juoksuhaudan”, jonka sitten täytimme happamalla maalla ja istutimme syyshortensian taimet tähän.  On turha odottaa hienoa syyshortensiapensasta, jos istutuskuoppa jätetään ämpärin kokoiseksi!

 

Syyshortensia vaatii happaman kasvualustan ja kalkki on sille myrkkyä.

 

Meiltäkin unohtuu liian usein, että syyshortensiapensaiden juurelle pitäisi kolmen – neljän vuoden välein tuoda muutama lapiollinen oikein hapanta suorutaa eli suoraan metsäsuolta tai miksei sellaiseltakin peltosuolta multaa, jota ei ole kalkittu.

 

Syyshortensiaa ei saa leikata syksyllä, vaan se saa ”ränsistyä” lumikuorman alla.

 

Syyshortensia leikataan keväällä, mutta vasta sen jälkeen, kun ollaan varmoja, että yöpakkasia ei enää tule. Leikkauksessa jätetään yksi solmuväli edellisvuoden kasvua ja kaikki muu edellisvuoden verso leikataan pois.

 

Lumikuorman alla katkeilleet oksat pitää armotta poistaa, sillä niistä ei ole syksyllä ”kukkijoiksi”. Myös heikot oksat poistetaan.

 

 

***********

 

 

Sitten muutama ”sadonkorjuukuva” syyshortensioistamme!

 

 

Ensiksi neljä kuvaa, jotka on otettu päivänvalossa syyshortensia-aidanteestamme 21.8.2013.

 

 

syys1

 


 

syys2

 

 


syys3

 

 


syys4

 

 

 

**********

 

 

syys5

 

  

Syyshortensia on komea näky myös yksittäispensaana ja siitä osoituksena mökillämme kasvava pensas, joka on kuvattu 3.9.2013.

 

 

*********

 

 

Kaksi kuvaa, jotka on kuvattu salamavalon avulla pimeällä 9.9.2013. Kyseessä on sama aidanne kuin ensimmäisissä kuvissa.

 

 

syys6

 

 


syys7

 

 


*********

 

 

Syyshortensian kuvaaminen syksyllä öiseen aikaan ilman salamavaloa onnistuu kaupunkiolosuhteissa kohtuullisesti ja siitä esimerkkinä kuva postilaatikkomme vieressä kasvavasta pensaasta!

 

 

syys8

 

 

 

Toivon, että tämä juttuni saa ainakin joillekin lukijoilleni syttymään syyshortensiakipinän!

 

 

 

-Esko Erkkilä- 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syyshortensia, syyshortensian leikkaaminen, syyshortensian istutuskuoppa,

Omenapuun istuttaminen on taitolaji

Maanantai 1.7.2013 - -Esko Erkkilä-

Saimme juhannusvierailtamme lahjaksi omenapuun – kiitokset Varsinais-Suomen suuntaan!

 

Lahjaksi saamamme omenapuun istuttaminen oli ohjelmassamme heti arjen alettua.

 

Pieni kuvakertomus istutuksesta lienee paikallaan huolimatta siitä, että teimmekö istuttamisen oikein tai väärin!

 


Omenapuun kasvupaikan valinta meille oli helppoa, sillä muutama vuosi sitten myyrät jyrsivät mökkitontiltamme kymmenkunta hyväsatoista omenapuuta siihen kuntoon, että sillastuksestakaan ei olisi ollut apua.

 

Valitsimme istutuspaikaksi siis saman paikan, josta runsassatoinen omenapuu siirtyi omenapuiden taivaaseen nelisen vuotta sitten.

 


 

omena1

 

Ensiksi piti saada vanha omenapuun kanto irrotettua.

 

 


omena2

 

 

Tässä ”saalis” eli parisenkymmentä vuotta sitten istutetun omenapuun kanto – omenapuu ehti ennen myyrien tuhotöitä tuottamaan monena kesänä hyvän omenasadon!

 

 


omena3

 


Omenapuun, kuten kaikkien hedelmäpuiden ja marjapensaiden kohdalla pätee tiukka sääntö: ”Istutuskuoppa ei koskaan ole liian laaja eikä liian syvä”, joten kaikkien puutarhatyövälineiden käyttäminen istutuskuopan kaivamisessa oli tarpeellista.

 

 

omena4

 

 

Omenapuiden istuttamisessa pitää huolehtia, että tukipylväät laitetaan rautakangen ja lekan avulla perusmaahan jo ennen istutusmullan laittamista kuoppaan. Muistakaa omissa omenapuiden istutuksissanne erityisesti tämä!

Huomaattehan, että kalkkia on laitettu istustuskuoppaan ja istutusmultaan!!

 


 

omena5

 

Kastelusta on heti huolehdittava ja siitä pitää huolehtia koko loppukesän ajan.

 


 

omena6

 


Tuulet ja erityisesti syysmyrskyt ovat kova koettelemus vastaistutetulle omenapuulle, jos kunnollisesta tukemisesta ei ole huolehdittu.

Olen oppinut, että tässä näkyvä tukeminen on oikea tapa tukea vastaistutettu omenapuu. Muistakaa, että liian ohutta narua ei saa tukemiseen käyttää. Sidoksia pitää olla kaksi - lähellä maanpintaa ja n. metrin korkeudella.

Sidos antaa riittävästi tukea, mutta joustaa sopivasti, jotta puu tuntee olevansa vapaa, mutta kuitenkin tuettu!

Tukisidokset voi poistaa parin vuoden kuluttua, sillä silloin omenapuu on jo tukevasti kasvamassa.

 

 

omena7

 

 

Istutustyö on valmis!

 

 

Toivon, että kuvakimarastani on jotain hyötyä omenapuiden syysistutuksiin valmistautuville!

 

 

-Esko Erkkilä-

8 kommenttia . Avainsanat: omenapuun istuttaminen, kääpiöomenapuun istuttaminen, omenapuun istutuskuoppa, omenapuun tukeminen,