Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Pystyykö Suomen Keskusta saamaan julkisuutta piileskelevän ja vastuuta karttavan SDP-ministerin eduskunnan ministeriaitioon vastaamaan päätöksistään?

Lauantai 10.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Julkisuudessa kerrottiin maaliskuun 8. päivänä, että Suomen Keskusta tekee välikysymyksen hallitukselle kotihoidontuen leikkausaikeista.

 

Hallituksen esitys perustuu hallitusohjelmaan.

 

Veikkasin parisen viikkoa sitten näillä palstoilla, että kansalaiset tulevat kuulemaan tuon kirotun sanan...


-hallitusohjelma-


...vielä monta kertaa näiden lumien aikana.

 

On oltava rehellinen ja pitää tunnustaa, että hallitus on hallitusohjelmaansa perustuen tuonut julkisuuteen paljon enemmän leikkausesityksiä kuin konsanaan osasin odottaa.

 

Hallituksen esitys kotihoidontuen heikentämiseksi koskee raskaimmin lapsiperheitä, joilla on alle kolmivuotiaita kotona hoidettavia lapsia.

 

Nyt tukea voi saada lapsen kolmeen ikävuoteen saakka, mutta hallituksen esitys merkitsisi tuen saannin loppumista, kun lapsi täyttää kaksi vuotta.

 

Kotihoidontuen leikkaamista yli kaksivuotiailta voisi edes jotenkin perustella, jos toimenpide toisi säästöjä.

 

Näin ei kuitenkaan ole, sillä hallituksen esitys merkitsisi toteutuessaan esim. Tampereella kuuden uuden päiväkodin tarvetta!

 

Kuusi uutta päiväkotia! Mistä ne yht´äkkiä polkaistaisiin?

 

Tampereen virkamiehet ovat laskeneet, että hallituksen esitys merkitsisi 21 miljoonan euron lisäkustannusta seiniin, kalusteisiin ja rakennuksiin. Rakennuskustannuksen lisäksi tulisivat henkilöstökustannukset.

 

Viime joulukuussa Tampereella 741 kaksivuotiasta lasta sai kotihoidontukea. Virkamieslaskelmat perustuvat Tampereella sille, että puolet ilman kotihoidon tukea jäävistä lapsista tarvitsisi kunnallisen päivähoitopaikan. Alle kolmivuotiaiden lasten päivähoito on Tampereen kaupungille kallista, sillä heitä saa olla enintään neljä lasta yhtä hoitajaa kohti.

 

Kotihoidontuen leikkausesitys kuuluu Kataisen – Urpilaisen hallituksessa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson´n (SDP) vastuulle.

 

Tilanteen tekee ongelmalliseksi se, että Guzenina-Richardson on karttanut vastuutaan ja häntä ei ole pitkiin aikoihin näkynyt hallituksen aitiossa. Oppositio ei ole voinut kysyä peruspalveluministeriltä perusteluja leikkausesitykselle.

 

Ministeri Maria Guzenina-Richardson´n pakoilu merkitsee, että Keskusta joutui ottamaan välikysymyksen kautta kotihoidontuen leikkausesityksen julkisuuteen.

 

On välttämätöntä, että leikkausesityksen vastuuministeri Maria Guzenina-Richardson (SDP) kantaa poliittisen vastuun esityksestä. Se merkitsee, että ministerin paikka välikysymyskeskustelun aikana on ministeriaitio.

 

Ei tarvitse olla suuri ennustaja, kun ennustaa, että peruspalveluministerin pasmat sekoavat pahemman kerran välikysymyskeskustelussa! Jäämme mielenkiinnolla odottamaan sitä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kodinhoidontuki, kodinhoidontuen leikkaaminen, SDP - kodinhoidontuen leikkaaminen, kokoomus - kodinhoidontuen leikkaaminen, hallitusohjelma_hallitusohjelma_hallitusohjelma, Maria Guzenina-Richardson,