Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Keskustan ennakoiva sulkutuli tehosi - hallitus ei uskaltanut puuttua kodinhoidontukeen

Perjantai 23.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Hallituksen kehysriihen tulokset valmistuivat kansalaisten ällisteltäviksi eilen jo klo 15.00 mennessä.

 

Nopea ”riihenpuinti” olikin tarpeen, sillä ministereillä oli kiire Eduskuntaan puolustamaan muunneltua totuutta parlamentille päästellyttä puolustusministeriä.

 

Puolustusministerin lööperinpuhumisen saama luottamus hallitusrintaman voimin antaa hälyttävän viestin niistä arvoista, joita Kataisen – Urpilaisen hallitus kannattaa ja edesauttaa.

 

Kehysriihessä hallitus joutui ottamaan ”lusikan kauniiseen käteen”, kun se ei uskaltanut lähteä kajoamaan kodinhoidontukeen.

 

Vasemmistoliiton kansanedustaja Erkki Virtanen ilkkui muutama päivä sitten Keskustan kodinhoidontukea koskevasta välikysymyksestä ja kutsui välikysymystä virtuaaliseksi.

 

Eilisen kehysriihen lopputulokset osoittavat, että Keskustan ennakoiva välikysymys tehosi, sillä hallitus joutui jättämään kodinhoidontuen entiselleen.

 

Keskustan menettelystä pitää ottaa oppia ja samaa menettelyä on käytettävä jatkossakin.

 

Menettelyn haasteena on hallituksen tiedonpimitys.

 

Kodinhoidontuen leikkausesityksen torppaaminen on malliesimerkki lehdistön valppaudesta, sillä lehdistön toiminnan ansiosta hallituksen suunnitelmat tulivat vastuullisten tahojen tietoon.

 

Keskusta toimi viivyttelemättä ja jätti välikysymyksen välittömästi sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat toi julkisuuteen hallituksen suunnitelmat.

 

Välikysymys ja sen tiimoilta käyty vilkas keskustelu merkitsivät, että hallitus joutui perääntymään suunnitelmistaan.

 

Ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen yhdellä prosenttiyksiköllä osoitti, että Kataisen vasemmistohallitus vähät välittää heikkojen ja sairaiden toimeentulosta.

 

Kyselytunnilla eilen tuli oikein puhemiehen arvovallalla todettua, että pääministeri Katainen edustaa vasemmistoa, sillä perussuomalaisten Pentti Kettunen pyysi puheenvuoronsa lopuksi vasemmistoa vastaamaan kysymykseensä näin:

Miten tässä näin kävi, vasemmisto?”

Eduskunnan uunituoreen pöytäkirjan mukaan homma eteni Kettusen kysymyksen jälkeen puhemiehen johdolla näin:

Puhemies Eero Heinäluoma:

Pääministeri Katainen, olkaa hyvä.


On selvää, että salissa naurua riitti!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kehysriihi, kehysriihi 2012, kodinhoidontuki, ruuan arvonlisäveron korottaminen, lääkkeiden arvonlisäveron korottaminen,

Pystyykö Suomen Keskusta saamaan julkisuutta piileskelevän ja vastuuta karttavan SDP-ministerin eduskunnan ministeriaitioon vastaamaan päätöksistään?

Lauantai 10.3.2012 - -Esko Erkkilä-

Julkisuudessa kerrottiin maaliskuun 8. päivänä, että Suomen Keskusta tekee välikysymyksen hallitukselle kotihoidontuen leikkausaikeista.

 

Hallituksen esitys perustuu hallitusohjelmaan.

 

Veikkasin parisen viikkoa sitten näillä palstoilla, että kansalaiset tulevat kuulemaan tuon kirotun sanan...


-hallitusohjelma-


...vielä monta kertaa näiden lumien aikana.

 

On oltava rehellinen ja pitää tunnustaa, että hallitus on hallitusohjelmaansa perustuen tuonut julkisuuteen paljon enemmän leikkausesityksiä kuin konsanaan osasin odottaa.

 

Hallituksen esitys kotihoidontuen heikentämiseksi koskee raskaimmin lapsiperheitä, joilla on alle kolmivuotiaita kotona hoidettavia lapsia.

 

Nyt tukea voi saada lapsen kolmeen ikävuoteen saakka, mutta hallituksen esitys merkitsisi tuen saannin loppumista, kun lapsi täyttää kaksi vuotta.

 

Kotihoidontuen leikkaamista yli kaksivuotiailta voisi edes jotenkin perustella, jos toimenpide toisi säästöjä.

 

Näin ei kuitenkaan ole, sillä hallituksen esitys merkitsisi toteutuessaan esim. Tampereella kuuden uuden päiväkodin tarvetta!

 

Kuusi uutta päiväkotia! Mistä ne yht´äkkiä polkaistaisiin?

 

Tampereen virkamiehet ovat laskeneet, että hallituksen esitys merkitsisi 21 miljoonan euron lisäkustannusta seiniin, kalusteisiin ja rakennuksiin. Rakennuskustannuksen lisäksi tulisivat henkilöstökustannukset.

 

Viime joulukuussa Tampereella 741 kaksivuotiasta lasta sai kotihoidontukea. Virkamieslaskelmat perustuvat Tampereella sille, että puolet ilman kotihoidon tukea jäävistä lapsista tarvitsisi kunnallisen päivähoitopaikan. Alle kolmivuotiaiden lasten päivähoito on Tampereen kaupungille kallista, sillä heitä saa olla enintään neljä lasta yhtä hoitajaa kohti.

 

Kotihoidontuen leikkausesitys kuuluu Kataisen – Urpilaisen hallituksessa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson´n (SDP) vastuulle.

 

Tilanteen tekee ongelmalliseksi se, että Guzenina-Richardson on karttanut vastuutaan ja häntä ei ole pitkiin aikoihin näkynyt hallituksen aitiossa. Oppositio ei ole voinut kysyä peruspalveluministeriltä perusteluja leikkausesitykselle.

 

Ministeri Maria Guzenina-Richardson´n pakoilu merkitsee, että Keskusta joutui ottamaan välikysymyksen kautta kotihoidontuen leikkausesityksen julkisuuteen.

 

On välttämätöntä, että leikkausesityksen vastuuministeri Maria Guzenina-Richardson (SDP) kantaa poliittisen vastuun esityksestä. Se merkitsee, että ministerin paikka välikysymyskeskustelun aikana on ministeriaitio.

 

Ei tarvitse olla suuri ennustaja, kun ennustaa, että peruspalveluministerin pasmat sekoavat pahemman kerran välikysymyskeskustelussa! Jäämme mielenkiinnolla odottamaan sitä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kodinhoidontuki, kodinhoidontuen leikkaaminen, SDP - kodinhoidontuen leikkaaminen, kokoomus - kodinhoidontuen leikkaaminen, hallitusohjelma_hallitusohjelma_hallitusohjelma, Maria Guzenina-Richardson,