Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Konsteilla meillä pannaan, eikä suurilla munilla"

Torstai 12.7.2018 - -Esko Erkkilä-

Otsikossa toistamani vanha viljakkalalainen toteamus tulee mieleeni monta kertaa.

 

 

Se tulee mieleeni, kun joudun suorittamaan jotain vaikeaksi ennakoimaani tehtävää ja sellaisesta tilanteesta se on varmaan saanutkin alkunsa.

 

 

Toteamus kertoo, että ongelmien ratkaisemisessa pitää olla innovatiivinen.

 

 

 

***********************

 

 

Mökkimaailmassa haastaviin tilanteisiin törmää jatkuvasti ja eräs sellainen oli taannoin, kun jouduin liittämään sadetusletkuun liitoskappaleen.

 

 

 

IMG_1350.JPG

 

 

Sadetuslaitteet ovat alkukesän aikana olleet kultaakin kalliimpia puutarhatyövälineitä ja sen vuoksi sadettamiseen tarvittavia putkiliitoksia on tarvittu paljon.

 

 

Sadetukseen soveltuvia putkia meillä on riittävästi ja nyt myös liitoskappaleita, sillä hankin niitä Bauhaus´n myymälästä useita.

 

 

Liitoskappaleen liittäminen muoviputkeen on haastava tehtävä, mutta putkenpään käyttäminen pesuhuoneen kuumavesipadassa auttaa kummasti!

 

 

Käytin sadetusputkenpäätä hetken kuumavesipadassa ja sen jälkeen olikin helppo homma työntää liitoskappale putken sisään!

 

 

Panin siis konstilla asian kuntoon!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Konsteilla meillä pannaan eikä suurilla munilla, sananlasku, sananlasku Viljakkalasta,

"Konsteilla meillä pannaan eikä suurilla munilla"

Perjantai 20.5.2011 - -Esko Erkkilä-

Otsikossa todettua vanhaa viljakkalalaista kansanviisautta käytettiin, kun pystyttiin keksimään joku hyvä uusi menetelmä tai työtapa jonkin eteentulleen ongelman ratkaisemiseksi. Kansanviisaus tuli mieleeni, kun kehittelin systeemiä, jolla syksyn ja kevään haravointijäte parhaiten saataisiin valkosipulimaan katteeksi.

 

Valkosipulimaan katetteessa ei todellisuudessa ole kyseessä jätteestä, vaan lehtipuhaltimella kerätystä arvokkaasta lehti- ja muuta ainesta sisältävästä materiaalista.

 

Lehtipuhallin on Viherpeukalon työvälineenä todellinen aarre, mutta se asia onkin ihan oman ”messunsa” aihe!

 

Valkosipulia meillä on satakunta rivimetriä ja tänä vuonna sen kehittyminen näyttää parhaalta moniin vuosiin.

 

Valkosipulin kynnet istutetaan syys…lokakuun vaihteessa ja näin ne pääsevät hyvään kasvuvauhtiin heti kevään koittaessa.

 

pict1373.jpg

 

Tässä terhakoita valkosipuleita 14.5.2011.

Oikealla näkyy viime syksynä ja nyt keväällä valkosipulimaan äärelle kasattua haravointijätettä.

 

Keväällä valkosipulin hoitotoimenpiteisiin kuuluvat haraus, voimakas typpilannoitus sekä rivivälien kattaminen lehtijätteellä. On luonnollista ja välttämätöntä, että valkosipulimaan kastelusta huolehditaan heti varhaisesta keväästä alkaen.

 

Meillä kesämökkitontin nurmikkoalueen puhaltaminen suoritetaan syksyin ja keväisin.

 

Lehtipuhaltimella kerätty aines kuljetetaan kottikärryillä valkosipulimaan äärelle. Siitä se keväällä toukokuun puolenvälin tietämillä ujutetaan valkosipulimaan katteeksi.

 

Tänä keväänä kehittelin katteenlevittämistä helpottavan rakennelman ja onnistuin mielestäni hyvin. Uskallan suositella samanlaisen viritelmän kyhäämistä.

 

Valkosipulimaalla riviväli meillä on 40 senttiä. ”Katteenlevittämiskarsinan” ulkoleveys on 30 senttiä, joten kyhäelmä mahtuu hyvin rivien väliin.

 

”Karsina-aitojen” väliin, kun karsina on asennettu valkosipulirivien väliin, mahtuu vallan mainiosti puhaltimella kerättyä materiaalia riittävästi, jotta katevaikutus saadaan aikaiseksi.

 

Rakensin kyhäelmän jätelaudoista, joita tontille oli vuosien varrella kertynyt. Ainoa todellinen kustannus oli naulakustannus, mutta niitäkin on vuosien saatossa kertynyt mökin varastoon aivan liiaksi.

 

Tässä vielä muutama kuva projektistani:

 

pict1375.jpg

 

Jätelaudoista kyhäämäni "karsina" odottaa ensimmäisiä lehtiään. Vieressä vasemmalla työskentelysiltana toimiva lankku, jolla estetään liiallinen tallaaminen.

 

pict1376.jpg

 

Työn alussa haravointijätettä tuntui olevan liiankin kanssa, mutta kaikki se saatiin sijoitettua paikalleen. On selvää, että noin suuri määrä haravointijätettä on arvokas maanparannuslisä seuraavaa vuotta ajatellen.

 

pict1377.jpg

 Ensimmäinen kaukalollinen haravointijätettä on kaukalossa!

Työn edistyessä opin, että kaukalossa olevaa haravointijätettä kannatti hieman tiivistää, jotta se ei kaukalon poistamisen jälkeen menisi valkosipulinnaattien päälle.

 

pict1379.jpg

 

Työ on edennyt, sillä oikealla on jo monta riviväliä saanut katteensa.

 

Kertaan valkosipulinkasvattamisen tärkeät pointit:

  • istuttaminen syyskuun lopulla hyvin lannoitettuun ja syvältä jyrsittyyn muhevaan maahan, riviväli 40 senttiä
  • hienojen valkosipulintaimien ihailemista toukokuun alkupuoliskolla
  • rivivälien haraaminen, voimakas typpilannoitus ja lehtikatteen luominen toukokuun puolenvälin tietämillä
  • kastelu, kastelu, kastelu, kastelu
  • typpilannoittaminen kasvukauden aikana ainakin kahdesti
  • muista kukka-aihioiden erinomaisuus esimerkiksi pannulla ”grillattuina”
  • sadonkorjuu tarpeen mukaan ja syksyn lähetessä
  • kuivaa valkosipulit kunnolla
  • valkosipulin säilöminen antaa hienon aromin keittiöön; nauti syksyllä siitäkin

 

Yksi asia vielä; valkosipulinviljelyssä ei näyttäisi olevan monokulttuuriviljelyn ongelmia.

 

Meillä valkosipulia on viljelty lähes kymmenen vuotta samalla paikalla ja ongelmia ei ole esiintynyt – edes rivivälien suuntaa ei ole muutettu!

 

Plussaa valkosipulinviljelyssä on se, että varsinaisia kasvinsuojelutoimenpiteitä ei tarvita. Lannoituksesta on tietysti huolehdittava!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valkosipuli, kateviljely, valkosipulin kateviljely, konsteilla meillä pannaan, konsteilla meillä pannaan eikä suurilla munilla, Viljakkala,