Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Koulujen syysloma pyrittiin entisaikaan ajoittamaan perunannostoaikaan!

Tiistai 18.10.2022 - -Esko Erkkilä-

Tampereella ja eräillä muilla etelä-Suomen paikkakunnilla koulujen syyslomaviikko alkoi eilen.

 

Syyslomaviikon alkamisen havaitsi, kun oli liikenteessä kaupungilla; nuorisoa oli liikkeellä yksikseen ja vanhempiensa mukana runsaasti!

 

******************

 

Koululaisten syyslomaviikko oli aiemmin varhaisemmin, sillä se ajoittui perunanostoaikaan ja sitä kutsuttiinkin perunanostolomaksi.

 

****************

 

Perunanostoaika oli maatiloilla kiireistä aikaa ja ainakin meillä sekä kolmella naapurillamme perunannosto toteutettiin tilojen välisenä yhteistyönä.

 

Meillä neljällä tilalla oli yhteinen hevosvetoinen perunanostokone, jolla kaikkien osakastilojen perunat nostettiin.  Kyseessä oli kahden hevosen vetämä nostokone ja meidän Vappu sekä Hietamäen Urpo olivat sen vetämisessä parina.

 

Peruna-alat olivat silloin suuria, sillä merkittävä osa perunasadosta päätyi nautakarjan ruokintaan.

 

Neljän talon perunanostotalkoot olivat suuri tapahtuma ja tavallisesti ne kestivät kaksi päivää.

 

Perunat säkitettiin pellolla ja ne ajettiin Borgin Sutkilla sekä Lepomäen Allilla kellareihin ja perunakuoppiin.

 

************

 

Aina koululaisten syysloma – ”perunannostoloma” – ei osunut perunanostoaikaan ja se olikin suuri suru, kun koulusta palattuamme perunat olivat siltä päivältä jo nostettu ja emme päässeet kokemaan sadonkorjuun parhaita hetkiä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koulujen syysloma pyrittiin entisaikaan ajoittamaan perunannostoaikaan!, syysloma, koulujen syysloma, perunannostoloma, perunannostotalkoot, parihevoset, Välimäen Vappu, Hietamäen Urpo, Borgin Sutki, Lepomäen Alli,

Perunannostotalkoot olivat 1950- ja 1960-luvuilla suuri tapahtuma maaseudulla

Perjantai 20.9.2019 - -Esko Erkkilä-

IMG_4544.JPG

 
 

Liitän tämän jo eilen perunannostokoneesta julkaisemani kuvan tämän juttuni aloituskuvaksi.


 
 
Perunannostotalkoot olivat entiseen aikaan meillä Viljakkalan Hanhijärvenkulmalla suuri ja merkittävä tapahtuma.
 
 
Tuo kuvassa oleva perunannostokone oli alkujaan neljän tilan yhteinen perunanostokone ja kotitilani Välimäki oli yksi sen neljästä omistajista.
 
 
Muita omistajatiloja oli kolme ja tuolla – silloin hevosvetoisella – perunannostokoneella nostettiin aina syksyisin talkoilla neljän tilan perunat.
 
 
Hevosvetoisena tuo perunanostokone oli kahden hevosen vetämä ja vetohevosina olivat yleensä meidän Vappu ja Hietamäen Urpo.  Sopuisten parihevosten ohjastajana toimi kummisetäni Uuno Hietamäki.
 
 
Uuno oli taitava hevostenkäsittelijä ja tulosta syntyi.
 
 
Perunat lensivät hajalleen perunamaalle ja niiden poimijoita oli aina monta henkilöä.
 
 
Perunat poimittiin perunakoppiin ja niistä ne kaadettiin joko perunasäkkeihin tai perunalaatikkoihin, jotka sitten ajomiehet ajoivat kellareihin tai perunakuoppiin – meillä oli kellari ja mulla osakkailla perunakuoppa.
 
 
Perunakuormien ajohevosina toimivat joko Borgin Sutki tai Lepomäen Alli – molemmat oikein virkkuja hevosia ja eivät sen vuoksi soveltuneetkaan parihevosiksi.
 
 
Peruna-ala oli tuohon aikaan jokaisella tilalla varsin suuri, sillä elintarvikekäytön lisäksi peruna oli tärkeä myös lehmien päivittäisessä ruokinnassa – lehmien perunat piti huolellisesti halkoa, sillä kokonaisia perunoita ei saanut antaa lehmien syötäväksi.
 
 
Perunanostotalkoot suoritettiin yleensä tila per päivä –periaatteella, joten perunanostotalkoot kestivät yleensä neljä päivää.
 
 
Siihen aikaan ei saanut kansakoulusta perunannostolomaa ja monesti harmittelinkin, että pääsin kotiin vasta perunanostotalkoiden loppuvaiheiseen tai joskus perunat oli jo nostettu, kun pääsin koulusta.
 
 
Niin, tuon hevosvetoisen perunanostokoneen muuttaminen traktorivetoiseksi tapahtui Viljakkalassa Olavi Heinosen pajalla joskus 1970-luvun alussa!
 

 

Mukavia muistoja tuosta perunannostokoneesta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perunanosto, perunanostokone, perunanosto 1950-luvulla, perunanosto 1960-luvulla, kansakoulu, perunannostoloma, hevosvetoinen perunannostokone, traktorivetoiseksi muutettu perunannostokone,