Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tahkoa on pyöritetty ja viinirypäleitä poljettu!

Tiistai 10.10.2023 - -Esko Erkkilä-

Tahkon pyörittäminen oli lapsuusaikana homma, jota keskenkasvuinen pojannassikkakin pystyi tekemään ja monesti sitä kesäaikana joutuikin tekemään.

 

Meillä ohran ja kauran sadonkorjuu suoritettiin viikatteella niittämällä, sillä leikkuupuimureita ei ollut koko kylälläkään.

 

Niitetyt vilja laitettiin kuivumaan seipäille ja kuivuttuaan ne ajettiin hevosvetoisilla kumipyöräkärryillä puimakoneen vierelle.

 

Puimisessa tehtävänäni oli hangolla nostella jyväviljaa puimakoneen syöttöpöydälle, josta isä syötti viljan puimakoneen kitaan. Syöttöhomma oli vaarallista hommaa, sillä puimakoneen kidasta saattoi lentää vaikkapa kiviä syöttäjää ”päin näköä”!

 

Tahkon pyörittämisen lisäksi sain aikuisiälläni…

 

viinirypaleittenpolkemista2016.jpg

 

 

…vuonna 2016 osallistua viinirypäleitten poljentaan, kun osallistuin agrologien viinikorjuumatkalle pohjois-Portugaliin!

 

**********************

On siis tehty muutakin kuin väännetty tahkoa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tahkoa on pyöritetty ja viinirypäleitä poljettu!, Tahkon pyörittäminen, Viljan sadonkorjuu viikatteella, puimakoneen syöttäminen, Viljan seivästäminen, Viinirypäleitten polkeminen, viininkorjuumatka, viininkorjuumatka pohjois-Portugaliin,

"Lounas Pinhaossa"

Perjantai 9.12.2016 - -Esko Erkkilä-

Otsikossa toistamani lause kuului Portugaliin suuntautuneen agrologimatkamme ennakko-ohjelmaan tiistaille 4.10.2016.

 

 

Muistiinpanoissani se hieman laajenee, kun oppaamme totesi muistiinpanojeni mukaan, että kyseessä on perinteinen pohjois-portugalilainen lounas.

 

 

No, katsotaan pienen kuvakertomuksen avulla, että mitä oli perinteinen pohjois-portugalilainen lounas:

 

 

 

Lounaspaikkamme sijaitsi Favaijos-nimisellä paikkakunnalla – paikkakunta on pieni, sillä siellä on ainoastaan n. 1.500 asukasta ja paikkakunnan pinta-ala on vain hieman yli 21 neliökilometriä.

 

 

Lounaspaikkamme sijaitsi merenpinnasta 600 metrin korkeudessa – kylässä on 1.000 hehtaaria Muscatel-viinitarhoja.

 

 

Moscatel on portviinin kaltainen viini ja kylässä tuotetaan sitä n. 30 miljoonaa pulloa vuosittain.

 

 

 

Sitten muutamia kuvia varsinaisesta lounasruokailusta – siitä on paljon opittavaa suomalaisille ravintoloille ja niille, jotka haluavat tehdä rahaa turistien avulla:

 

 

 

p1.jpg

 

 

 

Nousimme bussista ja meitä tervehti korvia huumaavalla musiikilla tilan viihdeorkestari.
 

 

 

p2.jpg

 

 

Viihdeorkesteri johdatteli meidät varsinaisen lounaspaikkamme pihamaalle.

 

 

 

p3.jpg

 

 

Asiaan kuului, että tervetuliaisjuomana oli tilan moscatel-viini.

 

 

 

p4.jpg

 

 

 

p5.jpg

 

 

Pihamaalta oli hulppeat näkymät tilan viiniviljelyksille.

 

 

 

p6.jpg

 

 

Oppaamme Mika Palo oli valmistellut meitä toteamalla, että tilanomistaja muistuttaa ulkonäöltään ja esiintymiseltään Mr. Bean´a ja siinä oppaamme luonnehdinta osui täsmälleen oikeaan.

 

 

 

p7.jpg

 

 

Oppaamme valmisteli meitä myös siitä, että tilanomistajan kakkosmies on myös melkoinen taitaja.

 

 

Vakuutuimme tästä, sillä Mosambicissa syntynyt Don Mitu (keskellä) esitteli lounaan yhteydessä nautitut viinit. Lisäksi hän kertoi tarinan viini-sanan synnystä. Tarinan pääosissa olivat Olympos-jumalien lisäksi ihmisen viisi aistia, joilla viinin voi havaita.

 

Aistimukset ovat;

 

  • tuntoaisti
  • näköaisti
  • tuoksu
  • maku
  • viinin ääni

 

 

 

*******************

 

 

Pöydällä oli meitä odottamassa useita viinilaatuja:

 

 

 

p8.jpg

 

 

 

p9.jpg

 

 

 

**************

 

 

p10.jpg

 

 

Lautasemme ja viinilasimme olivat tyhjät, mutta pian ne alkoivat täyttyä.

 

 

 

p11.jpg

 

 

Riistamakkaraa, paneroitua turskaa ja possunlihapaloja.

 

 

 

p12.jpg

 

 
Voimakasta vihanneskeittoa, jonka saatesanoiksi Don Mitu evästi;…

 

 

 

p13.jpg

 

 

… ”Voimia töihinne ja harrastuksiinne!”

 

 

 

p14.jpg

 

 

Ruokailun edetessä Don Mitu esitteli eri ruokalajien kanssa nautittavat viinit.

 

 

 

***************

 

 

Jälkiruokapöytä oli vapaassa käytössä…

 

 

 

p15.jpg

 

 

…ja valittavana oli useita eri vaihtoehtoja:

 

 

 

p16.jpg

 

 

 

p17.jpg

 

 

 

p18.jpg

 

 

 

p19.jpg

 

 

 

p20.jpg

 

 

 

***************

 

 

p21.jpg

 

 

Musikantit viihdyttivät meitä jälkiruokaan ehdittyämme.  He tykkäsivät, jos heidän vyölaukkuunsa sujautti euron tai pari!

 

 

 

p22.jpg

 

 
Musikanttiseurueeseen yhtyi myös viehättävä hanuristi…

 

 

 

 

p23.jpg

 

 

…ja hän sekä tarjoilijat toivottivat meille hyvää matkaa seuraavaan kohteeseen…

 

 

 

p24.jpg

 

 

…jonka paikallisoppaana jatkoi Don Mitu, mutta siitä joskus toiste – ehkä jo huomenissa!

 

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: agrologit2016, Agrologimatka Portugaliin 2016, SUBLU Tour Portugal Lda -matkatoimisto, Pinhao, moscatel, moscatel-viini, Favaijos, pohjois-Portugali, Portugal, Don Mitu, viininmaistajaiset, Douro,